Suomessa ei kuunneltu ”oikeita asiantuntijoita"

Euroon_liittyminen_oli

kertakaikkisen paha virhe!

Paavo Väyrynen tapasi tiistaina toimittajia Helsingissä ja selosti kansalaisaloitteensa taustaa.

Ks.

http://www.istv.fi/kotimaa/vid-1438655866861.html?pos=nosto-0

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) torjuu kritiikin, että hän toimisi vastoin kansalaisaloitteiden henkeä.

Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen eurojäsenyydestä on kerännyt 33500 nimeä. Väyrystä on moitittu julkisuudessa siitä, että politiikan konkari käyttää hyödykseen kansalaisaloitetta oman asiansa ajamiseen.

Väyrysen mielestä hän on europarlamentaarikkona kotimaan politiikan ulkopuolella ja voi siten käyttää kansalaisoikeuksiaan.

–Olisi outoa, jos kansanedustaja tekisi aloitteen, mutta europarlamentaarikolle se on mahdollista, Väyrynen sanoi toimittajille Helsingissä tiistaina.

Väyrysen mielestä euroon liittyminen oli virhe, josta Suomen talous on kärsinyt vastoin asiantuntijoiden arvioita.

Hän ei ole keskustellut aloitteesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, mutta sanoo puhuvansa, kun mahdollisuus siihen tulee.

Mtv 4.8.2015

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vayrynen-seisoo-yha-kansalaisaloitteensa-takana-euroon-liittyminen-oli-virhe/5250538

JK. "Väyrynen: Olin oikeassa"

"- - EU-parlamentin jäsen Paavo Väyrynen ihmettelee, miksi Suomessa ei kuunneltu ”oikeita asiantuntijoita”, kun euroon liittymisestä päätettiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saa Väyryseltä huutia. Presidentti Martti Ahtisaarta Väyrynen syyttää jopa ”kansan harhaanjohtamisesta”.

Entinen keskustan puheenjohtaja, EU-parlamentin jäsen Paavo Väyrynen (kesk) yllätti kesällä, kun hän alkoi kampanjoida Suomen irrottamiseksi Euroopan talous- ja rahaliitosta ja markan palauttamisesta.

Väyrysen mukaan runsaat 33500 suomalaista on allekirjoittanut hänen kansalaisaloitteensa kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

– Olen ollut vauhtiin tyytyväinen, mutta minusta tuntuu, että varsinkin vanhempi väki on ollut vähän varovaista allekirjoittamaan aloitetta sähköisesti, kun siinä täytyy käyttää pankkitunnuksia, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan Helsingissä tänään.

Paavo Väyrynen esitteli ajatuksiaan Helsingissä tiistaina.

Väyrysen mukaan 90-luvulla tapahtui kohtalokas virhe, kun eurosta ei järjestetty kansanäänestystä.

– Kansanäänestystä ei toimitettu ja kun asiaa käsiteltiin eduskunnassa, niin silloin sille ei annettu edes lakiehdotusta vaan ainoastaan tiedonanto, jonka perusteella päätös sitten tehtiin.

Väyrynen vastusti Suomen liittymistä Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Väyrynen oli kutsunut mediaa paikalle Sokos Hotelli Vaakunan 10. kerroksen kabinettiin kuulemaan ajankohtaista euroasiaa. Hän jakoi tilaisuudessa 1997 julkaistua Paneurooppa ja uusidealismi -kirjaansa.

– Siellä se on sanottu, sivulla 107, Väyrynen toisteli ja sanoi olleensa oikeassa euron suhteen jo silloin, kun Suomi oli yhteisvaluuttaan liittymässä.

Kirjassa todetaan mm. seuraavaa: ”Eurooppa ei ole sellainen optimaalinen valuutta-alue, jolle yhden valuutan järjestelmä soveltuisi. Unionin jäsenmaiden taloudellinen rakenne on erilainen; niillä on myös erilainen kehitysvaihe- ja vauhti. Joidenkin kansantalouksien inflaatioherkkyys on suurempi kuin toisten, ja niiden riippuvuus muiden valuuttojen – ennen muuta dollarin – kurssivaihteluista on erilainen. Nykyisessä järjestelmässä valuuttakurssit tarvittaessa joustava, joten pahoja ongelmia ei pääse syntymään. Jos koko EU:n alueella on käytössä vain yksi valuutta, syntyy väistämättä alueellisia kehityseroja.”

Kirjassa Väyrynen myös ennusti, että yhden valuutan järjestelmä johtaa väistämättä kohti liittovaltiota. ”Kun rahapolitiikka on yhteinen, joudutaan muukin keskeinen talouspolitiikka yhdenmukaistamaan ja/tai siirtämään unionille.”

Väyrysen mukaan euroon siirtyminen oli paha virhe, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistökin myöntää. Niinistö toimi 90-luvulla valtiovarainministerinä Paavo Lipposen (sd) hallituksessa, joka vei Suomea kohinalla Euroopan talous- ja rahaliittoon.

– Panin kyllä merkille, että jossain haastattelussa Sauli Niinistö sanoi, että nykytiedoilla hän ei olisi kannattanut yhtenäisvaluuttaa. Minä voin huomauttaa, että nykytiedot olivat 1997 olemassa, että jos oltaisiin vain kuunneltu oikeita asiantuntijoita ja tahoja, niin ei oltaisi tehtyä tuota virhettä, Väyrynen sanoi.

Sauli Niinistö toimi 90-luvulla valtiovarainministerinä Paavo Lipposen hallituksessa, joka vei Suomea kohinalla Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Presidentti Martti Ahtisaaren 90-luvun europerusteluja Väyrynen sanoi pitävänsä suorastaan uskomattomina.

– Onhan se uskomatonta, että Ahtisaari sanoi, että tämä on turvallisuuspoliittinen kysymys, että Suomi menee euroon. Roskapuhetta ja kansan harhaanjohtamista! "

IS 4.8.2015
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1438656957586.html

Siksikin syytä allekirjoittaa heti

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

12

69

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Euroalueesta_eroa

   koskevalle kansalaisaloitteelle löytyy vahvaa tukea myös Perussuomalaisten nuorisojärjestöstä, jonka puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen valittiin lauantaina 8.8.2015 Perussuomalaisten kolmanneksi varapuheenjohtajaksi.

   Missähän - ja miksi - euroaluetta koskevan kansalaisaloitteen suhteen luuraa keskustanuorten johtohenkilöt?

   "Kenttä näpäytti puolueen johtoa – Tynkkynen arvostelee perussuomalaisten linjaa

   Perussuomalaisten varapuheenjohtajistoon noussut Sebastian Tynkkynen aikoo vaikuttaa puolueensa johtoon Suomen eroamiseksi eurosta.

   Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, että hänen valintansa puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi kertoo tiukan eurolinjan mittavasta kannatuksesta puolueessa. Hänen mukaansa kenttä on huolissaan puolueen linjasta.

   Ensimmäinen kaveri, joka tuli onnittelemaan, antoi markan käteen ja sanoi, että pidä tuo linja.

   – Sebastian Tynkkynen

   – Kentän puolella on ollut tiettyjä äänenpainoja jo pitkän aikaa ja on oltu huolestuneita mihin suuntaan puolueen linja on menossa. Olen tätä kentän pyrkinyt tuomaan esiin, Tynkkynen sanoi perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa lauantaina heti valintansa jälkeen.

   Tynkkynen syrjäytti varapuheenjohtajan paikalta kansanedustaja Juho Eerolan, jolle puolueen vaalivaliokunta eli puolueen johto oli esittänyt jatkokautta.

   – Se ei yllättänyt, että tällaiselle linjalle on näin kova kannatus. Se, että puoluekokous valtuutti minut edistämään tätä linjaa ja tuomaan sitä esiin, kyllähän se oli todella positiivinen yllätys itselle, Tynkkynen sanoi.

   – Kun voittajat julkistettiin, ensimmäinen kaveri, joka tuli onnittelemaan, antoi markan käteen ja sanoi, että pidä tuo linja, koska meidän puolueessa on tälle linjalle kannatusta.

   Tynkkynen aikoo ajaa euroeroa

   Tynkkysen mukaan suurin osa puoluekentästä kannattaa Paavo Väyrysen (kesk.) kansalaisaloitetta, että Suomeen järjestettäisiin kansanäänestys siitä erotaanko eurosta vai ei.

   – Tulen puoluehallituksesta käsin nostamaan keskustelua tästä aiheesta ja ehdottamaan, että puolue laatisi uuden eurooppapolittiisen ohjelman, missä ihan selkeästi otettaisiin kantaa, että samalla tavalla kuin muut pohjoismaat Suomen pitää palata omaan rahapolitiikkaan, Tynkkynen peräsi.

   Hänen mukaansa euroeron ajaminen ei ole hallituskysymys, vaan kyse on "puolueen uudistamisesta".

   LUE MYÖS

   Sebastian Tynkkynen kampesi Juho Eerolan 3. varapuheenjohtajan paikalta 8.8.

   http://yle.fi/uutiset/sebastian_tynkkynen_kampesi_juho_eerolan_3_varapuheenjohtajan_paikalta/8212851

   Hilkka Säävälä

   Yle Uutiset

   Antti Pilke

   Yle Uutiset

   http://yle.fi/uutiset/kentta_napaytti_puolueen_johtoa__tynkkynen_arvostelee_perussuomalaisten_linjaa/8213101

   KS.

   "Aloitteen sisältö

   Päätös Suomen liittymisestä euroalueeseen tehtiin eduskunnassa keväällä 1998. Jäsenyydestä ei järjestetty kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu lakiehdotusta, vaan ainoastaan valtioneuvoston tiedonanto. Tiedonannossa jäsenyys esiteltiin miltei pelkästään myönteisessä valossa, vaikka käytettävissä oli runsaasti tietoa siihen liittyvistä kielteisistä vaikutuksista ja riskeistä.

   Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Kreikan kriisin yhteydessä on esitetty euroalueen taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä ja sen kehittämistä täydelliseksi talousunioniksi, johon kuuluvat yhteisvastuullinen pankkiunioni, yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti sekä pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Ranskan presidentti Francois Hollande on ehdottanut euroalueelle jopa yhteistä hallitusta.

   Euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin. Siihen kuuluminen on aiheuttanut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden pahan alijäämän. Euroopan unionin perussopimusten vastaisesti on ryhdytty tukemaan taloudellisesti vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Näitä tukijärjestelyjä ollaan lisäämässä ja saattamassa ne pysyvälle pohjalle. Euroalueen päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tavalla, joka olennaisesti kaventaisi Suomen taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä.

   Näistä syistä ehdotamme, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys, jonka yhteydessä kerrotaan avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja siihen liittyvät tulevaisuuden uhkat ja riskit. Jos kansan enemmistö kannattaisi Suomen pysyttäytymistä euroalueessa, se hyväksyisi käytännössä euroalueen muuttumisen velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta. Tällöin Suomi olisi raha- ja talouspolitiikan suhteen samassa asemassa kuin muut Pohjoismaat. - -"

   Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

   Ja kannattaa allekirjoittaa

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

  • Ei_syytä_viivytellä

   Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa videopätkä eduskunnan EMU-käsittelystä vuodelta 1998

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

   Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökään...

   Tuolloinen Lipposen hallitus vei Suomen tuskien tielle, yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta!

   Tuosta päätöksestä juontaa toisen Paavon, sen Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen euroalueeseen kuulumisesta:

   "- - Päätös Suomen liittymisestä euroalueeseen tehtiin eduskunnassa keväällä 1998. Jäsenyydestä ei järjestetty kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu lakiehdotusta, vaan ainoastaan valtioneuvoston tiedonanto. Tiedonannossa jäsenyys esiteltiin miltei pelkästään myönteisessä valossa, vaikka käytettävissä oli runsaasti tietoa siihen liittyvistä kielteisistä vaikutuksista ja riskeistä.

   Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Kreikan kriisin yhteydessä on esitetty euroalueen taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä ja sen kehittämistä täydelliseksi talousunioniksi, johon kuuluvat yhteisvastuullinen pankkiunioni, yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti sekä pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Ranskan presidentti Francois Hollande on ehdottanut euroalueelle jopa yhteistä hallitusta.

   Euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin. Siihen kuuluminen on aiheuttanut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden pahan alijäämän. Euroopan unionin perussopimusten vastaisesti on ryhdytty tukemaan taloudellisesti vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Näitä tukijärjestelyjä ollaan lisäämässä ja saattamassa ne pysyvälle pohjalle. Euroalueen päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tavalla, joka olennaisesti kaventaisi Suomen taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä.

   Näistä syistä ehdotamme, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys, jonka yhteydessä kerrotaan avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja siihen liittyvät tulevaisuuden uhkat ja riskit. Jos kansan enemmistö kannattaisi Suomen pysyttäytymistä euroalueessa, se hyväksyisi käytännössä euroalueen muuttumisen velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta. Tällöin Suomi olisi raha- ja talouspolitiikan suhteen samassa asemassa kuin muut Pohjoismaat. - -"

   Kansalaisaloitteen perustelut ovat vankkaa juridista, valtio-opillista ja kansantaloudellista tekstiä, siksi asian käsittelemiseksi - nyt liki kaksikymmentä vuotta virhepäätöksen jälkeen - eduskunnassa on todella tarpeen!

   16.7.2015 käynnistetyssä allekirjoitusten keruussa on verkossa jo yli 34200 nimeä.

   Yli viisi kuukautta on vielä aikaa saada tarvittavat 50000 allekirjoitusta, mutta mitä pikemmin sen parempi!

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

  • Vaikka_tietoa_yritetään

   pimittää oikein urakalla, selväksi käy kenelle tahansa Kreikan - eli itse asiassa euron ja euroalueen - kriisin myötä se, että Suomen on päästävä ulos itsenäiseen ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon - ja se tie voi käydä vain objektiivisen ja perusteellisen yhteiskunnallisen keskustelun kautta!

   Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa videopätkä eduskunnan EMU-käsittelystä vuodelta 1998

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

   Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökään...

   Tuolloinen Lipposen hallitus vei Suomen tuskien tielle, yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta!

   Nyt ei enää vähemmällä selvitä!

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

  • Eläkeläisten_ja

   kaikkien muidenkin EUrokriisin seurauksessa kärvistelemään joutuvien on paikallaan ja tosi tarpeeseen antaa voimaperäinen SAKinhivutus kaikille "kyllä meidän on nyt oltava euroalueessa, kun on kerran EU:hun liittytty. Erityisesti sitä on syytä nyt antaa muutamallekin ICT-insinöörille, jonka yhteiskunnallisten ja kansantaloudellisten asioiden ja syy-yhteyksien tuntemus lienee riittämätön, jotta hän voisi ymmärtää edes Nordean pääekonomistin tuskaisen parahduksen tänäisen Ilta-Sanomien ISTV-haastattelussa!

   Euroalueeseen valuvikana syntynyt kriisi on vielä ajava porsaat kotiin, kun järki alkaa palata edes pätkittäin menneitten aikojen varsinaisillekin eurohuumaantuneille!

   Eli jopa Nordean ja muidenkin pankkien taloustutkijoiltakin alkaa löytyä jo jos ei nyt vielä katumusta ja parannusta, niin ainakin tunnustusta:


   "Nordean Kangasharju Suomen eurokaudesta: ”Nettosaldo miinuksella. Tulipa tehtyä tyhmä päätös”


   Nordean mukaan Suomi hyötyy nyt vain osittain maailmantalouden kasvusta. Pankin ekonomistit huomauttavat, että euron kehitys tukee vientiä vain osittain.

   – Euro on kyllä heikentynyt Yhdysvaltain dollaria, Ison-Britannian puntaa ja Kiinan juania vastaan, mutta se on vahvistunut Ruotsin kruunua ja varsinkin Venäjän ruplaa vastaan ja meille tärkeään Saksan vientiin euron kurssilla ei ole välitöntä vaikutusta.

   Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan ensimmäiset 15 vuotta eurossa on ollut Suomen talouden kannalta onnetonta aikaa.

   – Kyllä se nettosaldo miinuksella on. Jos maailma pysähtyisi tähän, niin pitäisi sanoa, että tulipa tehtyä tyhmä päätös, Kangasharju sanoo ISTV haastattelussa.

   Mika Koskinen"

   Lähde: ISTV 02.09.2015
   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1441095086437.html?nomobile=4   JK. Niin pääministeri Juha Sipilän kuin muidenkin - muka keskustaliberaalien - EUro-hurmaantuneiden on syytä pysähtyä ainakin aina illansuussa panemaan kädet peiton päälle ja miettimään itse tykönään eikä siis tyydytyksellä sitä, mihin heikäläisten ja kaltaistensa EU-innostuneiden ja -intoilijoiden politiikka on Suomen talouden jälleen kerran ajanut!   Heidänkin tulisi tajuta, mitä olisikaan Suomi ja Euroopan Unioni ilman Paavoja, sillä niitä on ainakin kahdenlaisia!

   Se toinen, myös Moosekseen itseään vertaama, luonnehti vuoden 1998 aikaisia EMU-kriittisiä kansanedustajia ja kansalaisia peloittelijoiksi:

   "tosi kylmää" ja "pimeää"

   olivat sanonnat lipposlaisittainkin kovasanaisessa eduskuntakeskustelussa, jossa jopa "mörköjäkin" on havaittavissa tietyssä videopätkässä!

   Siitä jos mistä kuka tahansa hivenenkin politiikkaa ja taloutta seurannut
   kansalainen voi tajuta, mistä asti ja mistä päätöksistä juontuvat sekä
   Kreikan kriisin että kokonaisuudessaan euron kriisin
   synnyt. Ja kuten viime vuosilta ovat tavalliset kansalaiset kautta Euroopan nahoissaan tuntea, tosi syvästi juontuvatkin!

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

   Videopätkä on sikäli yllätyksellinen, että jopa ent. pääministeri Esko Aho esiintyy siinä edukseen!

   Suomen Itsenäisyyden juhlavuoden rahastoksi perustetun Sitran entisenä
   duunarina videopätkässä esiintyvä ex-pääminsteri Aho onkin perusteellisesti itsenäisyyden merkityksen sisäistäneenä varmaankin jo ymmärtänyt käydä allekirjoittamassa puolueensa kunniapuheenjohtajan - siis sen toisen ja toisenlaisen Paavon - tekemän kansalaisaloitteen?

   Viisautta - vaikkakin ns. jälkiviisautta - osoittaisi sekin!

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372


   Keskiviikkona 2.9.2015 virka-ajan ollessa vielä parhaimmillaan, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen 16.7.2015 käynnistämä kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta vaativa kansalaisaloite on kerännyt vajaassa puolessatoista kuukaudessa jo 38 633 allekirjoitusta...

  • Kun_paha_päivä_koittaa

   Suomen korjaamiseksi tarvitaan muuta kuin epätoivoista yritystä pelastaa EUroalue - köyhiä, orpoja ja leskiä kurmuuttamalla!

   "EVA-raportti: Liittovaltio on mahdoton - velkajärjestelyiden mahdollistaminen voi pelastaa euron

   Vesa Vihriälän kirjoittamassa raportissa arvioidaan, että euro ei edellytä pelastuakseen liittovaltion rakenteita.

   Taloustieteilijöiden suosiman käsityksen mukaan yhteisvaluutta euro voi pidemmällä tähtäimellä pelastua vain, mikäli sille luodaan yhteisen finanssipolitiikan rakenteet ja siihen sisältyvät tulonsiirrot maista toisiin.

   Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että euro voi menestyä myös siten, että markkinamekanismeille annetaan mahdollisuus toimia.

   "Liittovaltiomainen rakenne, jossa toteutuu laaja finanssipoliittinen yhteisvastuu ja keskeiset finanssipoliittiset päätökset tehdään eurotasolla, on poliittisesti mahdoton näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa", Evan perjantaina julkaisemassa Kun paha päivä koittaa -raportissa todetaan.

   Vihriälä argumentoi, että olemassa olevien liittovaltioiden kuten Yhdysvaltojen ja Saksan sisällä huomattavasti suurempi rooli shokkien tasoittamisessa on luottomarkkinoiden ja pääomamarkkinoiden toiminnassa kuin liittovaltion elvyttävällä finanssipolitiikalla, jossa heikommin kehittyvät alueet saavat enemmän tukea.

   Vihriälä kiinnittää huomiota siihen, että toimivien yksityisten markkinoiden lisäksi Yhdysvalloissa on vahva no bailout -sääntö, joka estää maksuvaikeuksiin joutuneiden osavaltioiden pelastamisen.

   "Onhan perussopimuksen no-bailout-artiklan toimivuuden edellytys se, että maa voi jättää velkansa maksamatta: vain tämän uhan vallitessa velanantajilla on intressi rajoittaa jäsenmaan liiallista velkaantumista, eli vain tällöin tavoiteltu markkinakuri toimii", Vihriälä kirjoittaa.

   Raportissa esitetään mekanismin luomista valtioiden järjestäytyneitä velkajärjestelyitä varten. Pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaisemiseksi tarvitaan raportin mukaan pankkiunionia ja pankkien valtionriskien vähentämistä. Riskinjakoa pitää raportin mukaan kehittää edelleen.

   "Finanssipoliittista riskinjakoa ei tulisi ulottaa katastrofivakuutusta pidemmälle normaalimpien toimeliaisuuserojen tasaamiseen maiden välillä", raportissa kuitenkin todetaan.

   Vihriälä toteaa, että "euroalue on toiminut huonosti" ja että "katastrofin estämiseksi on turvauduttu yhteisvastuuseen tavalla, joka istuu huonosti perussopimuksen henkeen".

   "Konkreettisemmin tarvitaan velkojanvastuuta toteuttava valtioiden velkajärjestelymekanismi samalla kun vahvistetaan pääoma- ja luottomarkkinoiden integraatiota, toteutetaan pankkiunioni kokonaisuudessaan, rajoitetaan pankkien valtioriskejä, lisätään pankkien pääomapuskureita edelleen ja parannetaan kansallisten työmarkkinoiden joustavuutta", Vihriälä kirjoittaa raportissa.

   http://www.verkkouutiset.fi/talous/eva euro fiskaaliunioni-40439

   JK.

   Niin pääministeri Juha Sipilän kuin muidenkin - muka keskustaliberaalien (kuten juuri V. Vihriälä) - EUro-hurmaantuneiden on syytä pysähtyä ainakin aina illansuussa panemaan kädet peiton päälle ja miettimään itse tykönään eikä siis tyydytyksellä sitä, mihin heikäläisten ja kaltaistensa EU-innostuneiden ja -intoilijoiden politiikka on Suomen talouden jälleen kerran ajanut!

   Heidänkin tulisi tajuta, mitä olisikaan Suomi ja Euroopan Unioni ilman Paavoja, sillä niitä on ainakin kahdenlaisia!

   Se toinen, myös Moosekseen itseään vertaama, luonnehti vuoden 1998 aikaisia EMU-kriittisiä kansanedustajia ja kansalaisia peloittelijoiksi:

   "tosi kylmää" ja "pimeää"

   olivat sanonnat lipposlaisittainkin kovasanaisessa eduskuntakeskustelussa, jossa jopa "mörköjäkin" on havaittavissa tietyssä videopätkässä!

   Siitä jos mistä kuka tahansa hivenenkin politiikkaa ja taloutta seurannut

   kansalainen voi tajuta, mistä asti ja mistä päätöksistä juontuvat sekä

   Kreikan kriisin että kokonaisuudessaan euron kriisin

   synnyt. Ja kuten viime vuosilta ovat tavalliset kansalaiset kautta Euroopan nahoissaan tuntea, tosi syvästi juontuvatkin!

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

   Videopätkä on sikäli yllätyksellinen, että jopa ent. pääministeri Esko Aho esiintyy siinä edukseen!

   Suomen Itsenäisyyden juhlavuoden rahastoksi perustetun Sitran entisenä

   duunarina videopätkässä esiintyvä ex-pääminsteri Aho onkin perusteellisesti itsenäisyyden merkityksen sisäistäneenä varmaankin jo ymmärtänyt käydä allekirjoittamassa puolueensa kunniapuheenjohtajan - siis sen toisen ja toisenlaisen Paavon - tekemän kansalaisaloitteen?

   Viisautta - vaikkakin ns. jälkiviisautta - osoittaisi sekin!

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

   Perjantaina 4.9.2015 virka-ajan ollessa vielä parhaimmillaan, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen 16.7.2015 käynnistämä kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta vaativa kansalaisaloite on kerännyt puolessatoista kuukaudessa jo
   39 012 allekirjoitusta...

  • Eläkeläiset_jos_ketkä

   tämän tosiasian tajuavat:

   "Leikkauksille on vaihtoehto" - ja varsin kelvollisen vaihtoehdon on esittänyt Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen 16.7.2015 käynnistämässään kansalaisaloitteessa, jonka tiistaiaamuun 15.9.2015 mennessä on allekirjoittanut yli 41000 Suomen kansalaista!

   Aloitteessaan ja myös muissa kirjoituksissaan Paavo Väyrynen on seikkaperäisesti selvittänyt sen, minkämoisiin vaikeuksiin vuonna 1998 silloisen pääministeri Paavo Lipposen ja silloisen valtionvarainministeri Sauli Niinistön vimmalla ajama EMU-liitäntä on Suomen ja sen kansalaiset ajanut!

   "Suomi on yhden totuuden ja yhden vaihtoehdon maa. Pyrkimys konsensukseen, yhteisymmärrykseen, tukahduttaa ajattelua ja tyrehdyttää vapaata keskustelua.

   Olen koonnut alle hyödyllisiä linkkejä. Leikkauspolitiikalle on vaihtoehto.

   Leikkauksille on vaihtoehto (Uusi Suomi)

   Rinnakkaisvaluutasta puhtia biotalouteen (Maaseudun tulevaisuus)

   Euroalueen ulkopuolella Suomi olisi 25 miljardia euroa vauraampi (blogi)

   Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa

   http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/14/leikkauksille-on-vaihtoehto/

   Ks.

   http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluutta_pelastaisi_leikkauksiltakin/8304623


   Väyrynen: Rinnakkaisvaluutta pelastaisi leikkauksiltakin

   Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan menojen rajulle leikkaamiselle on vaihtoehto. Hän ehdottaa muun muassa rinnakkaisvaluutan käyttöönottoa Suomen talouden kasvattamiseksi.

   Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee Uuden Suomen blogissaan hallituksen menoleikkauksia.

   [ks. http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202479-leikkauksille-on-vaihtoehto ]

   Väyrynen moittii Suomea yhden vaihtoehdon maaksi, jossa menoleikkaukset ovat ainoa totuus julkisen talouden tasapainottamiseksi ja kestävyysvajeen leikkaamiseksi.

   Väyrysen mukaan leikkauksille on vaihtoehto. Hän laskee, että jos Suomi ottaisi käyttöön rinnakkaisvaluutan ja toteuttaisi lisäksi järkevää tulo- ja finanssipolitiikkaa, taloutemme voisi kasvaa lähi vuosina noin kolmen prosentin vuosivauhtia.

   Väyrynen väittää, että valtion velkaantuminen pysähtyisi nopeasti hänen ehdottamallaan mallilla.

   – Neljän vuoden kuluttua kansantulomme voisi olla yli 20 miljardia euroa ennakoitua suurempi ja julkisen vallan käytössä voisi olla yli 10 miljardia ennakoitua enemmän, Väyrynen kirjoittaa.

   Perustelut löytyvät Ruotsi-vertailusta

   Väyrynen moittii euroalueeseen liittymistä virheeksi ja ottaa vertailukohdaksi Ruotsin, jonka talous on samankaltainen Suomen kanssa.

   – Eurosta on hyötynyt vain Saksa. Professori Vesa Kanniaisen johtama työryhmä on arvioinut, että euroalueen maat ovat kärsineet keskimäärin 10 prosentin hyvinvointitappion. Suomen tappio on ollut tätä suurempi, kuten vertailu Ruotsiin osoittaa, Väyrynen toteaa tekstissään.

   Europarlamentaarikko näkee ehdotuksessaan suuria mahdollisuuksia:

   – Kasvun ansiosta palkkojen leikkauksista, eläkeindeksien jäädyttämisestä ja pahimmista menoleikkauksista voitaisiin luopua. Kaikki voittaisivat. Vireillä olevat rakenneuudistukset on toteutettava joka tapauksessa.


   Väyrynen: Rinnakkaisvaluuttaan siirtyminen toisi kansantalouteen miljardeja 31.8.

   [ ks. http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluuttaan_siirtyminen_toisi_kansantalouteen_miljardeja/8268012 ]

   [ks. http://yle.fi/uutiset/vayrynen_haluaa_markat_frangit_ja_liirat_kayttoon_euron_rinnalle/8167855 ]

   Väyrynen haluaa pelastaa euron markalla 22.7.

   Väyrynen haluaa markat, frangit ja liirat käyttöön euron rinnalle 20.7.

   Laura Holappa
   Laura Valta
   Yle Perämeri
   http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluutta_pelastaisi_leikkauksiltakin/8304623

   JK. Tästä on kysymys:

   Paavo Väyrynen: Suomen tulisi erota euroalueesta

   Suomi on kärsinyt kuulumisesta euroalueeseen enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat, kirjoittaa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Yle Lapin kolumnissaan.

   Eilen Euroopan parlamentissa käytiin värikästä keskustelua Kreikan velkaongelmasta. Paikalla oli myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

   Euroalueella on muitakin ylivelkaantuneita valtioita, jotka saattavat ajautua maksukyvyttömiksi.

   Kysymys ei ole vain Kreikasta. Euroalueella on muitakin ylivelkaantuneita valtioita, jotka saattavat ajautua maksukyvyttömiksi. Näiden maiden vaikeudet johtuvat siitä, että yhtenäisvaluutassa on mukana liian erilaisia kansantalouksia.

   Yhtenäisvaluuttaa perusteltiin sillä, että se luo Eurooppaan yhtenäisyyttä. On käynyt päinvastoin. Euroalueelle on syntynyt pahoja ristiriitoja sekä jäsenmaiden välille että niiden sisälle.

   Olisi pitänyt tehdä kuten me Keskustan europarlamentaarikot 20 vuotta sitten esitimme. Eurosta olisi tehty yhteinen raha, jonka rinnalla kansalliset valuutat olisivat säilyneet. - -"

   http://yle.fi/uutiset/paavo_vayrynen_suomen_tulisi_erota_euroalueesta/8139735

   Siksi siis nyt tarvitaan
   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

  • AsioistaKantaa

   Pitää välittää oikeasti asioista nyt kun on kysymys kohtalosta ei mistään muusta jos vain päättäjämme istuvat peukalot operseissään niin mitä siitä yleensä tulee?

  • Pääministeri_Sipilä

   asiantuntematon EU-asioissakin!

   "Sipilä pelottelee turhaan – komissio ei määrää Suomen leikkauksia"!


   Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pelottelu Suomen joutumisesta Euroopan unionin komission ohjaukseen on vailla pohjaa.

   Ylen eilisellä pääministerin haastattelutunnilla Sipilä sanoi Suomen olevan hilkulla joutua liiallisen alijäämän menettelyyn. Hänen mukaansa tämä merkitsisi käytännössä sitä, että tehtävistä leikkauksista päättäisi viime kädessä komissio.

   Väite perustuu useammallekin virhetulkinnalle.

   On totta, että Suomen julkisen sektorin alijäämä oli viime vuonna 3,2 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt), eli se ylittää EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen 3,0 prosentin alijäämäkriteerin, eikä parannusta ole vielä tälle vuodelle tiedossa. On myös totta, että velkakriteerin Suomi on toistaiseksi täyttänyt, mutta suhdannekorjattunakin velka uhkaa ensi vuodesta alkaen ylittää sallitut 60 prosenttia bkt:stä.

   Viimeksi kesäkuussa EU:n komissio arvioi Suomen tilannetta ja otti tuolloin huomioon Sipilän hallitusohjelman mukaiset uudistukset. Komission mukaan vielä ei ollut aihetta liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämiseen.

   Samaan tulokseen on tullut Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) aiemmin tässä kuussa julkistamassaan raportissa.

   – Meidän näkemyksemme mukaan on vielä ennenaikaista arvioida hallituksen toimien vaikuttavuutta. Ensi viikolla saadaan uuden hallituksen ensimmäinen julkisen talouden suunnitelma, ja sen pohjalta on mahdollista tehdä arvioita, budjettivalvontapäällikkö Heidi Silvennoinen VTV:stä sanoo Taloussanomille.

   Sekä komissio että VTV perustavat näkemyksensä siihen, että hallituksen kaavailemat uudistukset todella toteutuisivat ja ylitykset jäisivät väliaikaisiksi.

   Toistaiseksi uudistukset kilpailukykyloikkineen ovat edenneet tahmeasti ja nostaneet muun muassa palkansaajajärjestöt takajaloilleen.

   Lähes kaikki olleet alijäämämenettelyssä

   Suomi toimittaa muiden EU-maiden tavoin alustavan talousarviosuunnitelmansa komissiolle, jonka tulee marraskuun puoliväliin mennessä esittää siitä arvionsa. Komissio voi pyytää jäsenmaata tarkistamaan suunnitelmaansa tai laatia maata koskevan raportin.

   Jos komissio tässä vaiheessa katsoo, että Suomi edelleen uhkaa rikkoa alijäämä- tai velkakriteeriä, voi se sitten raportissaan suositella liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämistä.

   – Raportin kirjoittaminen ei vielä merkitse alijäämämenettelyn käynnistämistä eikä prosessi ole mitenkään nopea, välitön tai automaattinen, Silvennoinen kertoo.

   Suomestakin komissio on laatinut jo useamman raportin. Vuonna 2010 liiallisen alijäämän menettely käynnistettiin, mutta se lopetettiin alkuunsa tilastojen tarkennuttua.

   Jos Suomea ei lasketa mukaan, alijäämämenettelyltä ovat toistaiseksi säästyneet vain Viro ja Ruotsi. Tällä hetkellä menettelyn piirissä ovat Kroatia, Kypros, Portugali, Slovenia, Ranska, Irlanti, Kreikka, Espanja ja Britannia.

   Komissiolta suosituksia

   Jos komissio raportissaan suosittelee alijäämämenettelyn käynnistämistä, tutustuu EU:n neuvosto asiaan ja pohtii, onko menettelyn käynnistäminen aiheellista.

   – Jos näin on, voi sieltä tulla suosituksia ja aikatauluja alijäämän korjaamiseksi. Suositukset liikkuvat hyvin yleisellä tasolla eivätkä ole mihinkään yksittäiseen menoerään kohdistuvia, Silvennoinen sanoo.

   Tämän jälkeen jäsenmaalla on tavallisesti kuusi kuukautta aikaa toteuttaa suosituksia. Mikäli tilanne on erityisen vakava, aikaa annetaan vain kolme kuukautta. Sitten komissio arvioi suositusten toteutusta ja ovatko toimet tehokkaita.

   – Siinä palloa siirrellään jäsenmaan ja komission välillä eli tilannetta arvioidaan aina uudelleen.

   Mikäli useampikaan uudistuskierros ei tuota komission toivomaa tulosta, komissio voi uhata jäsenmaata sakolla. Aluksi se olisi koroton talletus, mutta voisi lopulta muuttua pysyväksikin. Kestäisi kuitenkin melko kauan, ennen kuin tähän pisteeseen päädyttäisiin.

   Sipilän erheet

   Edellä kerrotun perusteella pääministerin maalailemat uhkakuvat näyttäisivät ainakin osin liioitelluilta ja virheellisiltäkin.

   Ensinnäkin alijäämämenettely ei pääse iskemään kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan sen käynnistyminen ja eteneminen ovat hidas prosessi.

   Toiseksi alijäämämenettely ei ole mitenkään poikkeuksellista euromaiden parissa, vaikkakin se voi tiukalla taloudenpidollaan ylpeilleelle Suomelle ollakin nolo paikka.

   Sipilän karkein ja vakavin virhe liittyy kuitenkin siihen, kuka Suomen leikkauksista päättää. Se ei ainakaan alijäämämenettelyn perusteella ole komissio, vaan se on jatkossakin Suomen hallituksen esityksistä eduskunta."

   Taloussanomat 21.9.2015
   http://m.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/09/21/sipila-pelottelee-turhaan-komissio-ei-maaraa-suomen-leikkauksia/201512218/12?utm_source=tf-other&utm_medium=tf-responsive&utm_campaign=tf-iltasanomat-popular?utm_source=tf-other&utm_medium=tf-responsive&utm_campaign=tf-iltasanomat-p


   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372 ?

  • TilanneOnVakava

   Islamistit päättivät "vallata maailman", joten he laittoivat käyntiin tämän pakolaisvyöryn, soluttaakseen taistelijoita eri maihin pakolaisten joukossa.
   Nämä islamistit tietävät mitä he haluavat ja aseita he osaavat käyttää.

  • Enemmän_vahinkoa

   Suomen tavalliselle kansalle kuin kuunaan päivänä voivat saada aikaan minkäänlaiset islamistit tai vastaavat on aikaan saanut Suomen ikiomat EU- ja Euro-jihadistiti!

   SSS-hallituksen miesten ja muutamienkin kiintiöbernerien kuin myös presidentti Sauli Niinistön eteen on vielä ennen lumien tuloa saatettava erittäin paljastava muistutus siitä, miksi maa nyt makaa niin kuin makaa!

   Erittäinkin jokaisen demarin ja muunkin porvarin on syytä se katsoa, sillä epäilemättä haluaisivat varmaankin sekä entinen pääministeri Paavo Lipponen että nykyinen presidentti Sauli Niinistö poistattaa sen tavallisen - ja vielä seuraavissakin vaaleissa äänestävän - kansan nähtäviltä?!?

   "Pimeää pelottelua vai valuvikoja? - Katso kiihkeä eurokeskustelu vuodelta 1998

   Pääministeri Paavo Lipponen käytti värikkäitä ilmaisuja eurokeskustelussa huhtikuussa 1998.

   Euroopassa eletään nyt euron piinaviikkoa. Keskustelu käy kiihkeänä siitä, säilyykö euro pystyssä.

   Kiihkeää keskustelu oli myös keväällä 1998, kun Suomen hallitus ja oppositio kävivät nokkapokkaa euron liittymisen puolesta ja vastaan. Äänessä olivat pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) sekä oppositiojohtaja Esko Aho (kesk).

   - Tämä on pimeää pelottelua. Tämä on pimeää pelottelua. Te maalaatte mörön seinälle ja joudutte sitä vielä sieltä itse pyyhkimään, Lipponen jyrisi oppositiolle.


   [ ks. https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4 ]

   Aho puolestaan syytti hallitusta kansan pelkääjäksi, kun se ei uskaltanut järjestää kansanäänestystä liittymisestä Euroopan talous- ja rahaliittoon EMU:un.

   - Tekeillä olevasta EMU-päätöksestä löytyy samanlaisia valuvikoja kuin rahamarkkinoiden vapauttamisesta ja ECU-kytkennästä, Aho sanoi.

   MTV3:n politiikan toimittaja Matti Maunu epäili äänestyksen jälkeen eduskunnan lopullista tietämystä euroon liittymisestä.

   - Kyllä hämmästyisi pieni kulkija jos tietäisi, kuinka epätietoisia tässä asiassa ollaan. Suomen piti mennä EMU:un korkean koron maana. Nyt näyttää siltä, että eurosta tulee heikko, koska siellä on heikon talouden maita kuten Italia ja Espanja, Maunu arvioi.

   (MTV3)


   Euroon vai ei? Kiihkeää sanavaihtoa 1998

   https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4


   TALOUS JULKAISTU PÄIVITETTY 12.12.2011
   http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/pimeaa-pelottelua-vai-valuvikoja-katso-kiihkea-eurokeskustelu-vuodelta-1998/2099348

   JK.

   Ja juuri kyseisen videon sanoman vuoksi tarvitaan nyt

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

   jotta nykyisen Juha Sipilän, Timo Soinin ja Alexander Stubbin SSS-hallituksen kyseenalainenEU(roalue)linja saadaan kriittiseen arviointiin mahdollisimman pikaisesti!

  • ToimikaaHerratPönttöpäät

   Poliitikot eduskunnassa eli koko lammaslauma ja jopa Sauli Niinistö puhuu että suomella on varaa ottaa suurempikin määrä elintasopakolaisia mitä nyt tulee päivittäin maahan. Missä maailmassa nämä jästipääpoliitikot oikein elävät kun eivät näe mitä maassa tapahtuu kun valtavasti miehiä virtaa maahan kuin saluunanovista konsanaan? Ehdottaisin nyt että Sauli Niinistö kumppaneineen järjestäisi majoituksen tuolle pakolaismäärälle kun hänellä sitä tilaa ja rahaakin on hänen puheistaan päätellen saa käsityksen?

  • PaskaSielläJoHaisee

   lisäisin tuohon miksi työtätekevää kansaa piiskataan ja tuolle elintasoaetsivälle kamelinpaskasakille järjestetään ilmaista palvelua ja sitten nämä alkavat vielä vaatimaan erikoisia etuuksia kun kaikki ei olekkaan ihan viimesenpäälle tiptop?
   Ehdottaisin että kansalaiset alkaisivat järjestämään suurmielenosoituksia ja tekemään lopun tuosta hölmöilystä että nämä pönttöpäät saadaan vielä jotenkin järkiinsä.

   Tilanne on nyt erittäin paha ja uskoisin ettei näitä maahantulleita kamelinpaskahuijjareita saada enää mihinkään sillä he panevat takuulla vastaan jos heitä ruvetaan käskyttämään.

   Kun paska on housussa on turha siitä enää narista sen tulee nämä poliitikkopönttöpäät vielä kärsimään pahemmankerran.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   14
   2254
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   109
   2023
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   146
   1861
  4. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   166
   1414
  5. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   106
   1392
  6. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   1351
  7. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1144
  8. Yksi syy miksi kaipaan sua

   On se että luulen sun ymmärtävän mua hyvin. Ollaan jokseenkin samanlaisia vaikka hyvin erilaisia.
   Ikävä
   66
   1020
  9. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   42
   956
  10. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   68
   938
  Aihe