Käsikirjoitukseni

Eric_Anderws

Pari ekaa lukua täsä:


1 Kristian

Kristian asetteli paperin ja kynän pöydälle oikeisiin asentoihin. Hän avasi hopeisen omenan kannen ja odotti, että kone käynnistyi. Sähköpostiohjelman aukeamiseen meni viisitoista sekuntia siitä hetkestä, kun Kristian avasi koneen. Saapuneet kansiossa oli kolme uutta viestiä. Yksi niistä oli Markulta. Kristian avasi viestin ja totesi sen olevan juuri se mitä hän oli odottanutkin:
”Heilautus Kristian!
Kävelin tänään Koulusi ikkunan taakse. Nimilistassa on sinun nimesi. Sinut on hyväksytty Etelä-Helsingin uuden urheilulukion urheilu- ja matematiikkalinjalle. Saanet postin kautta saman tiedon, mutta liitän kuvan nimilistasta kuvana. Terveisiä kaikille, Markku”
Kristian ei kiirehtinyt. Hän luki viestin useaan kertaan ja napautti sitten liitetiedoston auki. Hän valitsi liitetiedoston tulostuksen. Oma nimi nimilistassa yli kuudenkymmenen muun hyväksytyn joukossa tuntui hyvältä. Tulostettu paperi tuntui lämpimältä kädessä.
Hän mietti kertoisiko äidille heti. Reiluinta se kuitenkin olisi. Hän päätti sen tapahtuvan heti ja nousi ylös. Hän käveli huoneensa ovelle ja avasi sen. Äiti oli juuri laittamassa aamiaista kolmevuotiaalle Veetille ja neljävuotiaalle Veeralle, jotka leikkivät lattialla. Kristian ja Jarkko saivat selvitä omillaan. Kristian käveli huoneestaan ruokapöydän viereen, missä puurolautaset jo odottivat pieniä syömään.
”Äiti, Markku lähetti tämän”, Kristian sanoi ja ojensi nimilistan äidilleen.
”Ai, mikä se on?” äiti kysyi.
”Nimilista. Minä pääsin sinne kouluun”, Kristian vastasi. Äiti tuli halaamaan häntä.
”Onneksi olkoon. Vihdoinkin pääsemme sinusta eroon. Ei enää likaisia lenkkitossun jälkiä eteisessä”, äiti vastasi leikitellen. Kristian oli pelännyt jonkinlaista showta, mutta asia oli jo puhuttu läpi. Äiti oli ollut koko ajan hänen puolellaan.
”Teen sen kunniaksi sinullekin aamiaisen, mutta nyt voisit mennä pois jaloista”, hän jatkoi.
”Etkö aio sanoa, Helsinkiin muutto on vaarallista?” Kristian kysyi naama virneessä.
”Se on vaarallista!” äiti vastasi ja oli sitten hiljaa.
”Älä mäkätä”, Kristian naurahti ja sai käskyn siirtyä omaan huoneeseensa.
Kristian totteli ja sulki oven perässään. Hän käynnisti sähköpostiohjelman uudestaan ja kuittasi Markun lähettämän viestin:
”Heilautus! Enää kuukausi ja olen siellä.”
Kristianin sulki huoneensa oven ja ajatteli perhettään. Hän oli ottolapsi ja ottovanhemmat olivat tottuneet siihen, että Kristian saattoi sanoa Jaanaa äidiksi mutta ei koskaan sanonut Jarkkoa isäksi. Kristian piti ottovanhempiaan omina vanhempinaan ja Helsingissä asuvaa Markkua biologisena vanhempana sekä ystävänä. Biologinen äiti oli kuollut, kun Kristian oli viiden vanha. Häntä Kristian ei ollut koskaan tavannut, eikä hänellä ollut biologisesta äidistään kuvaakaan olemassa.
Kristian kytki musiikin päälle. Queenin Miracle sopi täydellisesti tähän hetkeen.
Hän halusi rentoutua ja ajatella omaa erikoista elämäänsä. Hänellä oli kaksoisveli Nicolas, josta hänellä oli ainoastaan yksi kuva. He olivat identtiset ja heidät oli adoptoitu kolmen kuukauden ikäisinä eri perheisiin. Kristian oli tiennyt aina veljensä olemassa olosta, mutta hänelle tärkeämpiä olivat perhe, missä hän oli kasvanut ja kaksi pientä puolisisarusta.
Kristian oli saanut Nicolasista kuvan vasta kesän alussa. Se oli kuin omaa kuvaansa olisi katsellut. Kuvat olivat vaihtuneet kesän alussa, kun Nicolas oli käynyt Suomessa. Kuvien vaihto oli vapaaehtoinen ja Kristian oli suostunut siihen uteliaisuudesta. Hän halusi nähdä, kuinka identtinen kaksonen oikeastaan olikaan. Kuva, jonka hän lähetti oli koulukuva.

Nicolasin kuva oli myös kasvokuva, joka oli otettu punainen puutalo taustana. Hän vertasi sitä itseensä. Kummallakin vaaleat hiukset ja pitkähkö otsatukka, tummansiniset silmät ja kapeahkot kasvot. Kristian hymyili kuvassa ja Nicolas näytti vakavaa naamaa. Molempien posket loistivat omenan punaisina. Ellei tiennyt kumpi on kumpi, heitä oli mahdoton erottaa kuvista.
”Onpa minulla elämä”, Kristian totesi itsekseen ja laittoi kuvan pois.
Hän oli päättänyt, ettei tutustuisi veljeensä enää 16 vuoden jälkeen. Pelkkä ajatuskin tutustumisesta tuntui hankalalta. Veljen mukana tulisi varmasti uusia ihmisiä, uusia kuvioita ja niihin Kristian ei ollut valmis. Tutustuminen ei kiinnostanut ja suurin syy oli, ettei hän halunnut uusia perheenjäseniä. Päätös oli ehdoton ja tuntui oikealta.
Oven raosta pilkisti kahdet silmäparit ja samalta suunnalta kuului hihitystä. Veeti ja Veera vakoilivat tapansa mukaan Kristiania. Molemmat olivat sinisilmäisiä pellavapäitä, kuten Kristiankin oli ollut aikanaan. Jos ei tiennyt totuutta, heitä luuli varmasti sisaruksiksi.
”Kristian, leikitään rosvoa ja poliisia”, toinen heistä ehdotti. Kristian heräsi ajatuksistaan ja katsahti pienempiin.
”Sehän sopii”, hän vastasi ja kaivoi sängyn alta poliisin lakin ja kahden rosvon naamiot. Veeti pienempänä juoksi jo valmiiksi äidin jalkojen väliin ja sanoi:
”Äiti, minua pelottaa poliisi. Sinä olet turva”, Veeti huusi hieman oikeasti

9

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • slipslip

      Kannattaa jatkaa....

    • tootajoo

      Kyllä tämä oli kiinnostava alku tarinaan, miten se sitten ikinä jatkuukaan. Siinä oli minusta jotakin särmää, joka kiehtoi, joku synkkä näkökulma ja samalla huumoria.

    • velliärattaisiin

      Ihan kiva koululaistarina. Opettaja varmasti tykkää. Itselleni jotenkin liian pehmeää ja viatonta. Edellisestä kommentoijasta poiketen väitän, että särmä puuttuu kokonaan. Kaikesta huolimatta kannustan jatkamaan.

      • juuuuuuuhsahkdh

        Yhdyn kommentiin. Rytmiäkin voisi miettiä vähän enemmän, mutta muuten teksti on sujuvaa. Kannustan jatkamaan, mutta en jakamaan jos et halua, että joku ''pöllii'' luomuksesi.


    • Juuuu-u

      Minusta kirjoittaja osaa kirjoittaa. Sanankäyttö ei töki.

      Mutta pikakelauksella mennään. Kauheasti asiaa ensimmäisessä luvussa. Tuo kaksosveljen miettiminen oli aivan liikaa. Päähenkilölle riittää ensimmäisessä luvussa tieto kouluun pääsemisestä, veljestä voi tarinoida myöhemmin. Samoin tuota perhekuviota ei heti tarvitse selvittää perinpohjin. Vihjeen siitä voi tietysti antaa.

      Tarvitaan hengähdystaukoja. Itse en myöskään kuvailisi noin paljon. Ja tuo "hopeinen omena" alussa oli tässä tapauksessa vähän ontuva. Ajattelin, että tulis jotain scifiä. :)

      • ummettaa

        Luin ummetuslääkkeen käyttöohjetta. Sen tekijä osaa kirjoittaa, eikä sanankäyttö töki. Kyse on kuitenkin sisällöstä. Ummetuslääkkeen ohje ei ole hittiainesta. Miksi? Vastaavia mitäänsanomattomia ohjeita on kirjoitettu miljardeja.


      • Juuuu-u

        Miksi edes tuhlaan sinunkaltaisiisi viisauttani..

        Mielestäni annoin ihan konkretiaa ohjeeseeni: rytmiä ja koreografiaa tarvitaan niin elämässä kuin kirjallisuudessakin. Tekstinäyte oli tukahduttava runsaudessaan. Se, että kirjoittajalla on kuitenkin lahjakas, on kirjoittajan lohtu. Hän voi ottaa neuvot onkeensa tai olla ottamatta.

        Kiva, että olet löytänyt käyttöohjeen, jonka koet miellyttäväksi lukea. Monesti juuri lääkevalmisteiden ohjeita vaivaa kapulakielisyys ja yliviritetty virallisuus. Ja hittiainestahan lääkeohje nimenomaan on, kerää kymmeniätuhansia lukijoita.


    • minunmielipide

      Minäkin meinasin lopettaa tekstisi lukemisen heti alkuun kun kuvailit aivan liian yksityiskohtaisesti tietokoneen käyttöä ja mailin lukua! Dialogisi äidin kanssa taas herätti kiinnostukseni uudestaa. Keskustelu tuntui aidolta ja kuvauksesi pikkuisista lautasineen oli hyvä. Siinä et sortunut liialliseen detaljismiin ja silti mielikuva syntyi siitä. Valokuvajuttu oli taas jotenkin väsyttävä. Kiinnostukseni tekstiisi alkoi taas kadota kunnes "kaksi silmäparia" ilmestyi oven rakoon. Jutustelu sujuu tekstissäsi luontevasti ja osaat luoda mielenkiintoisia käänteitä. Kokonaisuutta pitää vielä muokata niin, että pahimmat "nukahtamis" kohdat jäävät pois. Muuten peukutan peukkua ylöspäin sinulle!

    • minunmielipide

      ...vielä sen verran, että: "Kristian asetteli paperin ja kynän pöydälle oikeisiin asentoihin"... tämä lause alkoi kiinnostamaan minua. Minkälainen persoona Kristian on? Perfektionistiko? Odottelen jatkoa ihan tämän lauseen takia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      325
      2675
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      87
      2012
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1590
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1124
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      70
      988
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      963
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      910
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      863
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      276
      798
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      714
    Aihe