Satasen kuussa sijoittaminen n 10 v ajan

sijoo

Mikä olisi mielestänne paras tapa sijoittaa noin satanen kuussa / lapsi seuraavan 10-15 v ajan? Ideana siis laittaa lapsilisä osake/korkotilille jossa hyvin matala riski mutta kuitenkin edes inflaation verran tuottoa.

Voisi sitten aikanaan maksaa vaikka ajokortit ja antaa hyvän pesämunan opiskeluja varten. Ja siis aivan tosissani tätä mietin joten asiallisia vastauksia kiitos.

6

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osakkeisiin_tietysti

      Matalalla riskillä et pärjää edes inflaatiolle. Noin pitkälle ajalle suosittelisin jotakin indeksiä seurailevaa osakerahastoa. Niiden kulut ovat nykyisin alhaisia ja jopa ilmaisiakin on olemassa. En kuitenkaan rupea tässä mainostamaan mitään yksittäistä vaihtoehtoa.

    • Aikatuovoitot

      Oma valintani voisi olla esim. Seligsonin Global Top Brands vakiosummalla kuukausittain. Varmistelevalle sijoittajalle Pharos.

    • amatöörisäästäjä

      Tuolla sijoitushorisontilla passiiviset osakerahastot ovat se paras valinta, etenkin tässä tilanteessa, kun korkosijoitukset sisältävät vain riskiä mutta eivät tuottopotentiaalia (koska korot ovat nollassa eivätkä enää voi oikein edes laskea). Pitkällä juoksulla osakemarkkinoiden tuotto on ollut tuplasti korkojen tuotto ja 10-15 vuodessa se on jo todella merkittävä ero.

      Toki jos korkotaso tässä vuosien varrella normalisoituu sinne noin 5 prosenttiin, voisi siinä vaiheessa ajatella siirtää osan säästöistä pitkiin korkoihin, pienentämään riskiä ihan viimeisille säästövuosille sattuvasta pörssiromahduksesta.

      Nyt kun olet (toivottavasti) päättänyt sijoittaa osakerahastoihin, joudut vielä ottamaan huomioon kaksi asiaa: sijoitus kannattaa hajauttaa maailmanlaajuisesti (eikä siis kaikkea Suomi-rahastoon) ja sijoitustuotteen kulujen tulisi olla mahdollisimman pienet. Vaihtoehtoja on teoriassa kaksi: edulliset passiiviset indeksirahastot, joita tarjoaa esim. Seligson tai sitten etf:t, joita piensijoittajan lienee helpoin ostaa Nordnetin kautta. Käytännössä yhden etf-osuuden hinta on sellainen, ettet pysty ostamaan läheskään tasan satasella (tai sillä verottomasti lahjoitettavalla 111 eurolla) kuukausittain, joten rahastot saattavat olla helpoin valinta.

      Itse muuten päädyin lahjoittamaan lapsilleni sen 111 euroa kuussa per lapsi Seligsonin rahastosijoituksina, hajautettuna muutamaan rahastoon ympäri maailman.

    • Realistii

      Pharos on hyvä ratkaisu. Aloittajalle lienee tärkeää myös se, että säästöajan loppupuolella rahaston arvo ei laske pahasti? Tuottoa haetaan kohtalaisesti mutta ei suurimmilla mahdollisilla riskeillä. Kukapa haluaisi vuoristorataa ja pelottavan jyrkkiä laskuja, kun säästöajan viimeiset vuodet alkavat. Tärkeää on olla vaihtelematta rahastoa pitkin vuosia, koska se lisää kuluja ja veroja. Kasvuosuus Pharoksessa tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että rahaston saamat osingot sijoitetaan vuosittain uudelleen verottomasti rahaston arvoa kasvattamaan, kun tuotto-osuudessa ne nostettaisiin vuosittain käteen/ulos ja maksettaisiin verot joka kerta.

    • sijoo

      Kiitokset vastauksista, pitää tutustua näihin.

      Ja tosiaan muuten korkotili olisi ehdottomasti valinta, mutta tällähetkellä korot käytännössä nollissa. Idea siis olisi että säästölle ei niinkään haeta tuottoa vaan sitä että eivät menetä ainakaan arvoaan eli inflaation verran. Erityisesti pitää vielä tsekata sivukulut rahastonhoidossa ettei "tulot" mene niihin.

    • Realistii

      Jos aivan pikkuruinenkin mutta varma vuosituotto ja rahojen säilyttäminen kelpaa nyt alkuun, kunnes tuotot parin vuoden kuluessa hieman paranevat ja korot nousevat, tarjoaa Seligsonin lyhyen koron rahamarkkinarahasto hyvän lähes riskittömän vaihtoehdon. Itsellä hieman rahaa rahamarkkinassa pikkuroposia tuottamassa. Teen sieltä luultavasti kertasiirron Seligsonin euro-obligaatioon muutaman vuoden kuluttua, kun pitkät korot alkavat taas olla mukavasti tuottavia. Toki jos rahamarkkinan tuottoluvut parenevat huomattavasti saatan pitää osan varoista sielläkin, salkkua vakauttamassa ja pikkuruista tuottoa antamassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      422
      1816
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      185
      1461
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      108
      1402
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      144
      1341
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      970
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      956
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      913
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe