Vastaus käsikirjoitukseen

speedy_gonzalesko

Elikkä lähetin kirjoittamani kirjan käsikirjoituksen muutamalle kustantamolle ja yksi suurimmista, ellei suurin vastasi jo 30 tunnin ja 30 minuutin päästä että: kiitos mielenkiinnostasi kustantamomme kohtaan, mutta teos ei ylitä julkaisukynnystämme. Tietenkin osasin odottaa hylsyä, enkä siis kuvitele liikoja. Enkä myöskään ota siihen kantaa onko tekeleeni erityisen hyvä tai huono, vaan minua ihmetyttää oliko kukaan edes vilkaissut sitä, kun heille kuitenkin tulee yli tuhat teosta vuodessa ja vastausajat ovat yleinsä monia kuukausiakin ja toiset tälläkin palstalla valittavat, kun eivät edes saa vastaustakaan, niin kuinka minä sitten pääsin suoraan ohituskaistaa pitkin hylättyjen joukkoon?

19

279

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • PeliTilanne

   No tuskin siihen montaa minuuttia kulutettiin. Otava teki pikapäätelmän ja halusi tyhjentää jonoaan.

   Toisaalta jos kirja olisi saanut julkaisuehdotuksen, se olisi ollut iloinen ja nopea tieto.

  • Aikaaikaaikaa

   Käsikirjoitusta ei tarvitse lukea aina kokonaan nähdäkseen, ettei siitä tule kirjaa.

  • Vastausajat ovat hirveästi kiinni siitä, mikä strategia kustantamolla on niiden lukemisessa. Osa lukee kerran viikossa, osa jättää kuukausia väliin ja lukee kaikki kerralla. Tosin "lukeminen" on siinä mielessä väärä sana, että todellisuudessa kustannustoimittajat enemmänkin tutustuvat tekstiin. Käsikirjoitusta saatetaan selailla yleiskuvan saamiseksi ja lukea sieltä täältä. Nyrkkisääntönä jolleivät käsikirjoituksen ensimmäiset 20-50 liuskaa vakuuta, kustannussopimusta ei synny.

   Hylsyille löytyy myös muita syitä, jotka liittyvät suoraan tähän lauseeseen, ettei kirja sovi kustannusohjelmaan. Kannattaa olla tietoinen siitä, että jos kustantaja on jo julkaissut hyvin samanlaisen kirjan kuin omasi, heillä ei todennäköisesti ole halua julkaista toista. Myöskin kullakin kustantajalla on oma ns. profiilinsa, eli minkälaista kirjallisuutta he ylipäänsä julkaisevat. Esimerkiksi Gummerus ei enää kustanna lasten- ja nuortenkirjoja ollenkaan.

  • Läkerolli

   Aika nopeata! Sinulla kävi tuuri ettei tarvinnut odottaa kuukausia, Tai ehkä se kiinnitti huomion ja kustannustoimittaja tutustui siihen välittömästi, mutta pisti sitten hylsyn kuitenkin.

   • speedy_gonzalesko

    Joo, onhan kirjan aihe ja kerronta erikoinen ja valtavirrasta poikkeava ainakin suomessa, joten saattoihan se siksi pistääkin silmään kustantamolla.


  • CuBiTuss

   Mielestäni on mukavaa, että on kustantajia, jotka ovat ripeitä. Vaikka viesti olikin kirjoittajalle ikävä. Mutta nopeus on aina rauhoittavaa. Ja onhan nyt mahdollista tuunata käsikirjoitusta ja lähettää sitä eteenpäin. Tietysti jos tietäisi, miten korjata käsikirjoitusta...

   • Esilukijoille tai arvostelupalveluun. Tai jollei näitä resursseja ole, voi ainakin haudata käsikirjoituksen puoleksi vuodeksi ja palata tutkimaan sitä uusin silmin.


  • hhhhhhhhhhhhhyyyyyyyy

   Joo, itselleni kävi kerran samoin. Vastaus tuli muutamassa minuutissa ja hiukan ihmettelin, sillä tuskin kukaan pystyy lukemaan niin nopeasti edes ensimmäistä sivua.

  • kirj

   Minä sain kahdessa kuukaudessa myönteisen täyskustannuspäätöksen, mutta kieltäydyin, koska en haluakaan julkaista käsikirjoitustani.

   • Rabia

    Miksi et haluakaan? Eikö ole jokaisen kirjoittajan unelma, että teos julkaistaan, joten mikäs nyt meni pieleen?


  • Ottaapäähän

   Itse olen lähettänyt muutamaan kustantamoon ja aina sama vastaus: Kiitos, että tarjosit meille käsikirjoitustasi. Valitettavasti se ei kuitenkaan sovellu kustannusohjelmaamme. Millä tavalla sovellu? Voisiko joku selventää mitä tuo tarkoittaa? LÄhetinkö sen väärään paikkaan /osastolle vai mitä? Olen itse päätymässä omakustanteeseen koska suoraan sanoen V***aaa tuo että odotat pitkään mutta vastaukset on luokattomia.

   • Täälläkans

    Vielä enemmän potuttaa, ei valitettavasti sovellu TÄLLÄ hetkellä kustannusohjelmaamme. Miten niin tällä hetkellä? Soveltuuko ensi vuonna kenties paremmin? Tai, emme ota sitä nyt kustannettavaksi. No entä ensi viikolla? XD


  • Elikkä

   Elikkä

  • kuulin_hiljattain

   Otava tulostaa 30 ekaa sivua ja lukee, onko niissä potentiaalia. Kannattaa siis panostaa tekstin alkuosan kiinnostavuuteen. Tämän kertoi hiljattain eräs heidän kustannustoimittajansa eräässä kaikille kansalaisille avoimessa tilaisuudessa.

   Otaksun, että kaikilla kustantamoilla on samantyyppinen käytäntö. Samat n. 1000 uutta käsikirjoitusta vuodessa kiertävät jos ei nyt kaikissa, niin ainakin osassa niitä.

   • omamokajuu

    Aika jännä, olisin ajatellut, että he "plaraavat" käsikirjoituksen, kuvittelin, että sähköisesti. Mutta jos alku on huono, niin ei sitten mahiksia. Minä lähetin joku aika sitten keväämmällä otavalle käsikirjoituksen ja tiesin, että alku ei ole sen vahvinta antia, mutta luulin, että vilkaisevat loppuosaakin. Mikä olisi ehkä pitänyt osata ennakoida, kun kerran kaikissa oppaissakin jopa englanninkielisissä sanotaan, että panosta alkuun. Mutta sitten olisi käynyt toisinpäin, alku hyvä, loppuosa heikompi, jatkokehittelyähän se teksti kaipasi tietysti.


   • Nimimerkkimies

    Ei ole mitään samaa käytäntöä kaikilla.


   • kuulin_hiljattain
    Nimimerkkimies kirjoitti:

    Ei ole mitään samaa käytäntöä kaikilla.

    Ei samaa, mutta eivät ne lue alusta loppuun kaikkia, se on selvää. Ja vain muutamalle potentiaaliselle annetaan palautetta.

    Itse sain aikanaan palautetta, mutta se ei ollut Otava. Ko. kustantamossa oli kyseinen henkilö lukenut koko tekstini.


  • Eräs_mies

   Kas, minäkin sain yhdeltä suurimmista vastauksen sangen nopeasti, noin viikossa. Kaveri tosin kiitti jo kun käsikirjoituksen lähetin. Ja vastaus oli tietenkin saman tyypinen kuin muutama kommentoija jo edelläkin totesi - siis kielteinen. "Ei sovellu suppeaan kustannusohjelmaamme". Tosin kustannustoimittaja sanoi lukeneensa käsikirjoitusta ja toivotti onnea muiden kustantamojen kanssa, joten ehkei peli ole ihan menetetty.

   Oma tekeleeni on tosin matkakirja (siis tietokirja), joten ehkä vähän eri säännöt pätevät fiktioon verrattuna. Ja ymmärrän, ettei moinen kovin mainstreamia ole, joten ehkeivät isot toimijat kiinnostu. Saapa nähdä kiinnostuuko kukaan muukaan vai onko vastauksena vain hiljaisuus.

  • Elikkä

   Elikkä

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ylen Kela-kone näyttää alueesi maksetut tuet

   Kone näyttää erikseen jopa lääkkeisiin menevät Kela-rahat. Lieskassa syödään valtavasti lääkkeitä. Asumistukeakin menee
   Lieksa
   49
   9096
  2. Parisuhdetta harkitseville

   Miten paljon joustatte mahdollisen kumppanin hyväksi? Saako nukkua silloin kun nukuttaa, saako pukeutua kuten haluaa, sa
   Sinkut
   222
   1449
  3. Bensaa liekkeihin... Mitä sä haluut. Kerro jo.

   Jos haluat mut, niin ota. Jos et, niin kerro. Mun sydän pakahtuu joka ikisestä viestin murusesta Pitäis luovuttaa... Yri
   Ikävä
   51
   1374
  4. Sähköpotkulautaonnettomuus

   Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
   Vantaa
   89
   1224
  5. Ketä kaivattusi

   muistuttaa?
   Ikävä
   54
   1106
  6. Sä oot niin mukava

   Mutta samalla niin rasittava! Ikävä on.. Oli mukava, kun olit osa mun elämää🦫
   Ikävä
   87
   1084
  7. Yhteys katkesi

   Tunnen oloni typeräksi, kun yritin pitää yhteyttä ja korjata välejä. Turhaan. Nytpä tiedän, että et tykännyt oikeasti. O
   Ikävä
   33
   992
  8. Seiskaan otti yhteyttä Dani-niminen taksikuski, joka erehtyi ottamaan kohuliikemiehenä tutuksi tulle

   Siis hetkinen, kaverilla on 7 kpl asuntoja Dubaissa, mutta taksiin ja hampurilaiseen ei raha riitä? Buah buah buahahhaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   220
   989
  9. Swastikan spiraali ja risti, molemmat auringon symboleina

   Swastikan spiraali ja risti – molemmat auringon symboleina Jälleen kerran vihamielisyys kaikkea hindulaisuuteen liittyv
   Hindulaisuus
   429
   965
  10. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

   On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
   Ikävä
   58
   939
  Aihe