Musta väri puuveneessä

Mustapekka99

Pitääköhän paikkansa että mustalla maalaminen ei ole hyväksi puuveneelle. Luin jostain että pintalämpötila voi nousta jopa 70 asteeseen ja kuivattaa siten puun.
Nyt on kyse meriläisen rungon maalamisesta...ei kansi- tai hyttirakennelmien.
Ja kiitos, mua ei kiinnosta tippaakaan mitä mieltä joku ehkä on mustasta (värityksenä veneessä).

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mahd

      Voi ihan hyvin pitääkkin paikkansa. Jenkeissä maalataan puuveneet usein heti uutena valkoisiksi.

    • housutjalassaongelmaton

      tse aikanaan touhusin 10 vuotta limisaumaisen fiskarin (pieni ajohytti muuten avo) kanssa joka oli meille tullessaan valmiiksi vedetty sisältä mustaksi (kyllästys aine) ja ulkoa lakkapinnalla. Tätä mustaa vedettiin tarpeen mukaan joka kevät aina lisää. mitään ravistumis tms. ongelmia ei tullut ja vene lähti hyväkuntoisena edelleen uudelle omistajalle. Koska mustaa oli avotilassa mihin aurinko pääsi esteettä paistamaan niin joskus oli kyllä kuuma istua tuhdolle uikkareissa:-)

    • huhupuheeioletieto

      uusia puuveneitä tehdään kimröökillä värjättyinä, ovat kestäviä ja tyylikkäitä

    • MustallaSitä

      Tervallahan ennen puuveneet käsiteltiin ja aika mustaa taitaa sekin olla...

    • Mustapekka99

      Kiitos vastauksista. Sääli etten muista mistä sain tämän väitteen. Lisää vastauksia/vinkkejä kiitos :-)

      • nuurdikki

        Ihan muuten mielenkiitoinen ajatus tuo mustan värin vaikutus. Luulenpa vaan että suomi24 palstalla tietämys puuveneistä perustuu enemmänkin luuloon. Kannattaisi enneminkin kysyä vaikka puuvene.net foorumilta mistä sain itse paljon apua silloin kun meillä oli puuvene. Kyllähän mustakin on perinteinen väri puuveneissä ja luulisi että sen huonot puolet olisi tullut esiin vuosien saatossa, ne ulkopinnaltaan tummat ovat vain olleet yleensä tevattuja, ja tervahan ei koskaan kuivu kunnolla, joten se voi osaltaan ehkäistäkkin halkeilua. Avoveneessä kuivuminen ei taida olla niin ongelmana kuin katetussa. Meillä ollut puuvene oli katettu rungoltaan sekä lakattu ja vesirajan yläpuolisissa osissa lankkuihin tuli kuivina kesinä halkeemia, mitkä aiheuttivat sitten vähäistä vuotoa merenkäynnissä tai silloin kun kuormaa oli paljon. Voisin kuvitella, että tuollainen lakan tapainen ulkopintaan laitettu akryylipohjainen musta maali voisi edistää vedenpinnan yläpuolisten osien kuivumista, mutta en tosiaankaan tiedä, tämä on nyt vaan mutua. Veneen sisäpuolella käytetään taas toisentyyppisiä hengittävämpia maaleja. Kyllä se perinteisempi tapa jos puuvene maalataan on valkoinen ja täälläpain on taas suosittu joko lakkausta tai tervausta. On kai niitä joskus tumman siniseksikin maalattu, joten kai ongelmat olisi huomattu, jos niitä olisi. Epäluuloiset muuten sanoo että puuveneen maalauksella yritetään peittää runkolautojen mustuneita kohtia, mutta pitäneekö paikkansa. Ainakin itse tiedän monta hyväkunotista puuvenettä, jotka ovat maalattu pelkästään omistajan mieltymysten vuoksi.


      • Justjusti

        Juuri näin. Mustaa on ollut iät ja ajat saaristolaisten veneissä. Jos siitä olisi haittaa niin luulisi heidän tietävän tämän. Jos näin olisi niin luulisi heidän vaihtaneen väriä.


      • Seppomartti

        Olen omistanut yhden mustakylkisen, yhden lakatun ja kaksi valkokylkistä puista purjevenenettä useita vuosia kutakin. En pysty vastaamaan kysymyksen eikä varmaan kukaan muukaan. Tosin veneet eivät olleen kotimaista puuta. Sapelimahonki, tammi ja teak eivät ravistu. Männyn ravistuminen taitaa riippua enemmän hoidosta kuin väristä.


      • Mustapekka999

        Kiitos taas mielipipiteistä ja kannanotoista.
        Itsellänäkin on ollut toinen vanha avopuufiskari jonka vanhat tervakerrokset olivat muuttuneet hyvin tummaksi - riippuen paljolti tervanlaadusta jota on käytetty.
        Mutta en haluaisi verrata tervaa ja maalia keskenään....aika erilaiset ovat aineet.

        Itse en ole koskaan nähnyt mustaksi maalattua puuvenettä (runko siis)...lasikuituisia kylläkin muutamia eli mutufaktori on minullakin vankalla pohjalla tässä puuvene asiassa.
        Välimerellä käyttöveneet maalataan aina koska maali suojaa puuvenettä paremmin kuin lakka...se kai on yleinen käsitys täälläkin maali kontra lakka jutussa. Aina vaaleita värejä.....korkeintaan joku tummempi sininen.

        Olisi aika mielenkiintoinen kokeilu maalata laudanpätkä puoliksi valkoisella ja puoliksi mustalla ja se olisi katoksen alla mutta auringonpaisteessa ja verrata kesän jälkeen onko hiushalkeamissa eroja. Mun mutu sanoo että valitettavasti on eroja.

        Piipahdan myös sinne toiseen foorumiin - kiitos vihjeestä.

        Muuten, onko kellään käyttökokemuksia soodan käytöstä ilmakompressorin kanssa maalin/lakan poistamisessa veneestä (tai huonekaluista)?


    • valkoinenväri

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      189
      7616
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4392
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2155
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2079
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1899
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1716
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      38
      1712
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1649
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe