Eläkkeensaajan asumistuki lakkaa 1.1.2016

Tiedoksiantaja

"Eläkkeensaajan asumistuki etuutena lakkautetaan 1.1.2016 lukien. Jatkossa myös eläkkeensaajat saavat yleistä asumistukea. Muutoksen vaikutuksia tuensaajien etuuden tasoon lievennetään vuositasolla 30 miljoonalla eurolla."

http://valtioneuvosto.fi/documents/10616/1266558/Budjettineuvottelujen lopputiedote 10092015.pdf/6439bc1b-9ec2-4e77-8cbd-f0e95ee6a9e0

40

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • martta56

      Tarkoittaa suunnilleen sitä, että jos asumistuki ois leikkautunut 100 eurolla, niin nyt se sitten leikkautuu "vain" 85 eurolla. Joten tyhjän saa pyytämättäkin.

      • hullukuinpullostatullu

        Olisi tosi mielenkiintoista tietää että millä tavalla se leikkautuu sitten vain vähemmän, kun kerta jatkossa ei ole olemassa kuin yksi ainoa as.tuki: yleinen as.tuki. Laittavatko eläkeläiset jonkin rastin ruutuun josta hyvästä he saavat laskelmassa jonkin helpotuksen? Mitenkäs sitten voidaan puhua yleisesti as.tuesta kun se ei olekaan kaikille sama. Ja kokoajan on nimenomaan jankutettu että se tulee olemaan kaikille sama.

        Saisivat alkaa kertoa niitä yksityiskohtia. Ettei sitten olekin niin että ovat puhuneet täyttä paskaa ja käytännössä moista helpotusta ei tule!


    • leikataaneileikata

      Tyhjän saa näiltä pyytämättäkin.
      Eläkeläiset joutuvat kuitenkin "maksumiehiksi" muitten pienituloisten lisäksi.
      Ovatko hallituksessa edes ihmisiä....vai jotain liskoja?

    • MannaMummo

      Tarkoittaakohan tuo eläkkeensaajan asumistuen lakkautus sitä että tuki lakkautetaan kaikilta 1.1.2016 vai sitä ettei sitä enää myönnetä tuon jälkeen ja vuositarkistuksen yhteydessä se sitten muutetaan automaattisesti yleiseksi asumistueksi?

    • eitod

      Ei varmaan sen jälkeen enää myönnetä.
      Että kiitosta hallitus tästäkin vähästä !!!

    • jotaintehtävissä

      Eläkeläiset kun ei voi edes ruveta Lakkoon.
      Nyt Palkansaajajärjestöt ainoa aika on Täyslakko koko Suomeen.

    • pessimistipirkko

      Minä teen vähäsen kuukaudessa töitä pienen työeläkkeen lisäksi. Saan siten enemmän yleistä asumistukea kuin pelkästään eläkkeellä tässä uudessa tukisysteemissä. Eli työttömät ja eläkeläiset saavat vähemmän asumistukea kuin työssäkäyvät. Saahan myös nähdä mitä nämä lievennykset el.as. tukeen ollenkaan ovatkaan.

      • hullukuinpullostatullu

        1.9.2015 lähtien kuka tahansa palkkatuloa saava joka saa mitä hyvänsä as.tukea voi vähentää palkkatuloistaan 300 e ennen tuen laskemista.

        Eli jos on eläkkeellä ja saa palkkaa max 300 e, se ei vaikuta as.tuen määrään. Olisihan se kiva lisäraha kyllä ja korvaisi as.tuen vähentymisen, mutta kukas raihnaisen, vammaisen tai hullun palkkaa?


      • näinhänsekäy

        Tämäpä oiva keksintö :)


      • Pessimistipirkko
        hullukuinpullostatullu kirjoitti:

        1.9.2015 lähtien kuka tahansa palkkatuloa saava joka saa mitä hyvänsä as.tukea voi vähentää palkkatuloistaan 300 e ennen tuen laskemista.

        Eli jos on eläkkeellä ja saa palkkaa max 300 e, se ei vaikuta as.tuen määrään. Olisihan se kiva lisäraha kyllä ja korvaisi as.tuen vähentymisen, mutta kukas raihnaisen, vammaisen tai hullun palkkaa?

        Eikös tämäkin tunnu siltä, että meitä kusetetaan 6-0?


      • Nuori-eläkeläinen

        Se tuntuu viestiltä, että sairaidenkin on mentävä töihin.

        Saa nähdä mikä on vastaus kun kirjoitan CV:n jossa on työkokemuksen kohdalla viiva ja ikäähän on se yli 30v. Voisi piruuttaan hakea vaikka Juha Rehulan tai Hanna Mäntylän eduskunta-avustajaksi jos sellainen paikka olisi vapaana.


    • itsarikandi

      Voi kuinka humaania! Olen sanaton.

    • Nyt_perkele

      Ei jumalauta! Kerjäävät verta nenästään. Tämä on pelkkää kusipäisyyttä.

    • aidostioutoa

      Eläkkeensaajan as.tuki loppuu 1.1.2016. Ilmeisesti lainmuutos joka sitä varten pitää tehdä, tehdään keväällä 2016...? Ja yleensä kun lakia muutetaan, se tulee voimaan seuraavan vuoden alussa, eli laki tulee voimaan 1.1.2017.

      Ja tuki loppuu kuitenkin 1.1.2016. Jotain hämäävää tässä nyt on, kuka keksii että mitä...?

      • martta56

        Jos eläkkeellä oleva hakee 1.1.2016 ensimmäisen kerran eläkkeensaajan asumistukea hänelle ei sitä enää myönnetä ja asumistuki lasketaan yleisestä asumistuesta. Muille eläkeläisille se siirtymä tulisi vuositarkastuksien yhteydessä


      • aidostioutoa
        martta56 kirjoitti:

        Jos eläkkeellä oleva hakee 1.1.2016 ensimmäisen kerran eläkkeensaajan asumistukea hänelle ei sitä enää myönnetä ja asumistuki lasketaan yleisestä asumistuesta. Muille eläkeläisille se siirtymä tulisi vuositarkastuksien yhteydessä

        No mutta eikö se ole aika erikoista että jos lakia runnotaan kasaan vasta keväällä 2016, niin se kuitenkin vaikuttaa jo 1.1.2016...


    • hjuvahjuva

      "Eläkkeensaajan asumistuki etuutena lakkautetaan 1.1.2016 lukien. Jatkossa myös eläkkeensaajat saavat yleistä asumistukea.
      Oikein hyvä asia minulle. Olen nimittäin työtön ja saan yleistä asumistukea, vaikka minulla on melko paljon omaisuutta. Eläkeläisen tuessa on omaisuusrajat.
      "Lakia yleisestä asumistuesta muutettiin vuoden 2015 alusta omaisuuden suojaosuuden osalta niin, että omaisuudesta ei enää lasketa tuloa. Eläkeläisiä helpotus ei koske. "
      "Eläkeläisten kohdalla omaisuuden suojaa ei ole muutettu. Kaikki omaisuus, myös pankkitilille säästetty pahanpäivän vara tai ns. hautajaisvara, vaikuttavat eläkeläisten asumistukeen, kuten ennen uuden lain tulemista voimaan."
      " Jos tämä netto-omaisuus ylittää yksin asuvalla henkilöllä 16 603 euroa ja puolisoilla 26 564 euroa vuodessa, mainitun rahamäärien ylittävästä omaisuuden osasta otetaan tulona huomioon kahdeksan prosenttia."
      http://kansanmuisti.fi/document/kk-1192-2014/

      • odotasvaan

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13802027/yleista-asumistukea-leikataan

        Se voi olla että sitä yleistä as.tukea leikataan juurikin sillä tavalla että tulee omaisuusrajat työttömillekin. Jostainhan se leikkaus on tehtävä. Ja jos leikattaisiin kaikilta yleisen as.tuen saajilta, niin siitäpä vasta ulina syntyisi.

        Erityisen merkilliseksi se menisi jos on eläkeläinen ja ensin leikataan sitä eläkk.as.tukea ja sitten vielä yleistäkin tukea kun sille on tipahtanut.

        Onhan se ymmärrettävää että jos ihmisellä makaa tilillä läjäpäin rahaa, niin ei voi olettaa että yhteiskunnan on hänen asumistaan jeesattava...


    • EiMitnHajua

      Mutta automaattisestiko se muuttuu 1.1.2016 vai vuositarkistuksen yhteydessä? Ei jumalauta muutenkin pistää erittäin vihaiseksi tollanen. Saisivat oikeasti nyt vaan säilyttää sen tuen.

    • Pessimistipirkko

      Edelleen peräänkuulutan sitä asiaa, että miten epäoikeuden mukaista onkaan se, että työttömät ja eläkeläiset tulisivat saamaan yleistä asumistukea vähemmän kuin työssäkäyvät. Miksi tästä ei puhuta missään? Toivottavasti asia ei ole näin.

    • rahhooollapittää

      No nyt eläkeläisillä on aikaa siirtää rahansa nollakorkoisille tileille ja tilillä saa olla vaikka miljoona euroa, niin tuo määrä ei vaikuta yleiseen asumistukeen.

      • vanhuuseläkkeellä

        Kyllä se omaisuus lasketaan mukaan siinä lomakkeessa, tilit tarkistetaan. Uskon ,että eläkkeensaajan asumistuki muuttuu niin ,että huoneiston neliöt lasketaan samalle tasolle kuin esim. työttömän. eli yhtä asukasta kohden raja 40m2, siltä ylittävältä osalta ei saa asumistukea. ennen se oli niin että eläkeläisellä sai olla neliöitä enenmmän oliko peräti 75m2 , eli ei tarvinnut vaihtaa pienempään. Olen itse vanhuuseläkkeellä todella pienillä tuloilla koska jossainvaiheessa oli niin että jos jää eläkkeelle saa 60% palkasta.. jotkut hallituksessa aikoinaan päättivät että saadaankin vain 40% kun kaikki työpaikat ja niistä saadut palkat vuosikymmenien jälkeen, Eli eläkevakuutusyhtiöt repii kiinteistöjä meidän eläkeläisten selkänahasta, eikä meillä ole varaa muuttaa kuitenkaan heidän vuokra-asuntoihin. Kunnissa on erilaiset normit, mm. kalleusluokan mukaan. Sossulla on kiintiö vuokran ylärajassa vaikka sulla olis 1500e vuokra. joudut itse maksamaan kaikki ylimenevä osa esim.yli 900 e noh siihen tulee se asumistuki lisäksi. mutta kumminkin. Kaupungin asuntoa meikäläisen on ollut mahdoton saada kun esim.helsinkiläisyyspisteet poistettiin. Maahanmuuttajat on aina etusijalla . Esim minulla vuokra yli 800 ja alle 40m2, eläkettä saan puhtaana 950 eläkkeensaajan as.tuki 400e. eli minulle jää käteen alle normien oleva osuus ruokaan lääkkeisiin ym. menoihin. .mutta eläke rupesi kertymään vasta kun täytti 23v. Ts. 14-vuotiaasta täysipäiväisenä työssä , koskaan en ole ollut työttömänä, jopa sairauseläkkeellä tein töitä osa-aikaisena, mutta kun se 20% päätettiin vähentää eläkkeisä jo yli 10v.sitten..jolloin en ollut vielä sairauseläkkeellä.. vasta 63 vuotiaana pääsin. Eli ei kannata kuvitella, että tavalliset toimistoihmiset tai erittäin vaativaa toimistotyötä tekevät saavat miljoonia kerättyä tililleen. Yksinäisen ihmisen elämä on aina vaikempaa kuin se että siinä olis toinen kaverina maksamassa jotain. Nyt vielä 60euroa sitten viedään asumistuesta.. ei siinä paljon henkseleitä paukuteta. Elämäni ekan kerran soitin sosuun.. jo ei mitään saumaa kun asun liian kalliissa asunnossa , mutta halvempaa ei saa, kaupungin asuntoa 6 vuotta odottaneena. Joten ei tässä olen aihetta paukuttaa hekseleitään.


    • onseniinvaikeaa

      Täällä on ainakin paniikki päällä. Lasketin tulevan tukeni, putoaa 241 e kuukaudessa uudistuksen myötä. Joo, en asu liian kalliissa ja isossa asunnossa. Yksiökin riittäisi, niitä ei vain ole tarjolla, tai sitten vuokra samaa luokkaa kuin tämä nykyinen vanha kerrostalo kaksio. Elämme vaikeita aikoja todentotta.Yksineläjän ruoka-ja sähköhinnat samat kuin muillakin, samoin lääkemenot ja netti yms.

    • häpeää

      Ilmeisesti pieneläkeläisten asumistuen leikkaus saa Suomen talouden kuntoon...ainakin hallituksen mielestä. Miten se on vertailukelpoinen esim lomarahan leikkaukseen? Eläke 1000€ kk - asumistuen leikkaus 100€kk = vuodessa -1200€. Eläkeläisiä ei puolusta kukaan ja valitettavasti eivät itse jaksa. Hävettää hallituksen puolesta.

      • Tiedoksiantaja

        Onhan tuola lehdissä näkynyt mm.lähihoitajan ulinat kun lähtee 1200€/vuosi. Tätä sitten yhdessä voidaan kauhistella. Eläkeläiseltä voi lähteä lähemmäs 2000€ vuosi tai ylikin kuten pari viestiä ylempänä.


    • fffssw

      ne joilla on omaisuutta hyötyvät muutoksesta,mitä muuta porvareilta olisi voinut odottaa. Vaikka hyödyin en kuitenkaan koskaan äänestä keskustaa

    • Nuori_eläkkeensaaja

      http://www.hs.fi/politiikka/a1443404936561

      "Eläkeläisten asumistuki voikin pienentyä korkeintaan 60 euroa."

      "Katto olisi tiettävästi voimassa niin pitkään kuin asumistuen saajan asumisolot pysyvät entisellään. STM:ssä valmistellaan vielä tarkennuksia lakiesitykseen."

      Aikamoista himmeliä ovat kehittämässä. Ihminen siis sidotaan samaan asuntoon loppuelämäkseen jos haluaa välttyä suuremmalta leikkaukselta? Itse etsin koko ajan uutta asuntoa ja ajattelin vaihtaa kaupunkiakin, eli EI KOSKE MINUA!

      • Nuori_eläkkeensaaja

        Kuvitelkaas tilanne: eläkkeensaaja asuu yksityiseltä vuokratussa asunnossa. Omistaja myy asunnon ja eläkkeensaajan asumisolot muuttuvat, jolloin leikkuri iskee täysillä.


    • mitenkähän

      Voisko joku kertoa että jos on takuueläkkeellä ja asumistuki nyt 380€ kk. Ja jos tuo 60€ katto tulee voimaan niin paljonko asumistukeni laskee? Kiitos vastauksista

    • Nuori_eläkkeensaaja

      Mahdoton sanoa, max.60€, luulen että sinulla tuota vähemmän.

    • ensisyksynä

      Eläkkeensaajien asumistuki lakkautetaan ja eläkeläiset saavat ensi vuonna yleistä asumistukea.

      Alun perin hallitus aikoi leikata eläkeläisten asumistuesta 90 miljoonaa euroa. Asiasta nousi kohu, kun alettiin laskea, mitä leikkaus tarkoittaisi yksittäisten eläkeläisten kohdalla.

      Osa eläkeläisistä olisi menettänyt jopa lähes 150 euroa kuussa. Kela laski, että lähes neljännes asumistuen saajista menettäisi yli 100 euroa kuussa. Yli viidenneksellä tukea olisi leikattu 50-100 euroa.

      Kohtuuttomuudet halutaan estää

      Hallituskin myönsi, että suunniteltu asumistuen leikkaus johtaisi kohtuuttomiin tilanteisiin. Budjettiriihen jälkeen hallitus kertoi, että asumistuen leikkaukseen tulee 30 miljoonan huojennus.

      Nyt hallitus kaavailee kattoa asumistuen leikkaukselle kohtuuttomuuksien estämiseksi. Asiaa koskeva lakiesitys lähtee lausuntokierrokselle huomenna tiistaina. Lakiesitys pitää antaa eduskunnalle lokakuun loppuun mennessä, jotta eduskunta ehtii käsitellä sen tänä vuonna.

      Kela tekee lain perusteella päätökset, miten uudistus vaikuttaa kunkin tuensaajan asumistukeen.

      Muutokseen tulee kuuden kuukauden siirtymäaika. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eläkeläiset saavat uutta tukea vasta ensi syksynä.

      Asiasta kertoi ensimmäisensä Helsingin Sanomat.

    • onseniinvaikeaa

      Uutinen on luettu HS:n sivulta tarkkaan. Tässä jatkuvassa epävarmuuden tilanteessa on tätäkään ilmoitusta vaikea uskoa ennenkuin asiasta tulee lopullinen päätös. Hallituksen kiristys työntekijäjärjestöä kohtaan on sitä luokkaa, että kaikki keinot ovat näköjään käytössä. Kääntyessäni asumistukiasiassa sosiaalitoimiston puoleen, sieltä kehoitettiin muuttamaan halvempaan asuntoon.Ongelma on tosin asunnon löytäminen halvemmalla.Onneksi en edelleenkään äänestänyt ketään hallituspuolueen ehdokasta, tämä meni nyt hieman asiasta sivuun, mutta sallittakoon se näinä vaikeina aikoina.

    • dfdffdff

      Kyllä ne vatuloi vielä tämänkin

    • kirsikka39

      Kela lähettää lokakuun loppupuolella kaikille eläkkeensaajan asumistukea saaville kirjeen jossa kerrotaan miten pitää toimia kun asumistuki muuttuu yleiseksi asumistueksi.

    • takuueläkeläinen

      Paljon se takuueläke nousee?

    • varmak

      Takuueläke nousee 23€/kk ja otetaan sekin sitten pois kun eläkkeensaajan asumistuki leikataan.samalla eläkkeet jäädytetään vuosiksi,lääkekatto nousee,sähkö kallistuu,vuokrat nousee,mutta pitää pärjätä vain muutamia 100€kk. Hauta odottaa

      • simple_as_that

        moni toimeentulotuen saaja joutuu pärjäämään vain 485 eurolla kuukaudessa, suurimmalle osalle eläkeläisistä jää tuon asumistuen vähentämisen jälkeenkin enemmän käteen, jos ei jää, niin sitten menevät sossuun niin kuin kaikki muutkin


      • eioosimppelii
        simple_as_that kirjoitti:

        moni toimeentulotuen saaja joutuu pärjäämään vain 485 eurolla kuukaudessa, suurimmalle osalle eläkeläisistä jää tuon asumistuen vähentämisen jälkeenkin enemmän käteen, jos ei jää, niin sitten menevät sossuun niin kuin kaikki muutkin

        Ja mitähän simppeliä siinä on että as.tuen laskemisen vuoksi ihminen menee sossuun? Meinaan säästämisen kannalta.

        Mitä järkeä on alunperinkään pienentää sairaiden ja raihnaisten ihmisten as.tukea, kun he kumminkin saattavat saada sen rahan sitten sossusta, sikäli kuin vaje tulee lääkkeistä? Jos jätetään tuki rauhaan, niin valtaisaa vaellusta sossun luukulle ei tule.

        Ei sitä sossutouhuakaan ILMAISEKSI pyöritetä.


      • dfdfdfdf44
        eioosimppelii kirjoitti:

        Ja mitähän simppeliä siinä on että as.tuen laskemisen vuoksi ihminen menee sossuun? Meinaan säästämisen kannalta.

        Mitä järkeä on alunperinkään pienentää sairaiden ja raihnaisten ihmisten as.tukea, kun he kumminkin saattavat saada sen rahan sitten sossusta, sikäli kuin vaje tulee lääkkeistä? Jos jätetään tuki rauhaan, niin valtaisaa vaellusta sossun luukulle ei tule.

        Ei sitä sossutouhuakaan ILMAISEKSI pyöritetä.

        tuleehan sitä säästöä jos köyhät tapetaan nälkään ja lääkkeiden puutteeseen.Ei tartte eläkettä maksaa.Ja persuja en äänestä jollei soini lähde


    • köyhistäapuköyhyyteen

      on niin paljon pieneläkeläisiä ja siksi talous kuntoutuu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe