Ostaja maksaa väärän summan

HämmästynytHannele

Osaako joku valaista vähän miten toimia tilanteessa missä kaupat on sovittu ja paperit tehty. Kun ostaja toimittaa kuitin maksutapahtumasta myyjälle ja myyjä katsoo kaiken olevan kunnossa joten sopimuspapereihin laitetaan lopulliset puumerkit.
Ostajalla ja myyjällä on nyt kädessään sopimus jossa on summa x myyntihintana ja maksukuitti summalla y.
Kauppatilanteessa mitään virhettä ei kummankaan puolelta huomattu, mutta pari päivää myöhemmin tilanne huomattiin. Tavara on siis vaihtanut omistajaa ja se on täysin ostajan nimissä.
Voiko myyjä lailla vaatia tuolloin ostajaa maksamaan tuotteen loppusumman vai jääkö kyseinen virhe kummittelemaan yrityksen kirjanpitoon.
Kyseessä on siis autokaupat ja summa joka on väärin maksettu ei ole 20€ isompi.

17

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RehellinenIHMINEN

      Tuttua. Toisinaan annetaan kaupan kassallakin väärä summa. Saa olla tarkkana. Sekä vuokranantajat jotka varastavat vuokravakuudet perusteetta. Pilvin pimein on huijausta. Petosta. Eräs Keikyäläinen aviopari varasti vuokravakuuteni ym.ym. Saa olla tarkkana kaikessa rahaliikenteessä. Huijarit on huijareita. Ne ei muuksi muutu.

      • Guy69-

        Oikein meneteltynä vuokravakuus laitetaan sulkutilille, josta kumpikaan ei niitä yksin saa pois


    • fsaah

      Lukeeko kauppakirjassa: "koko kauppasumma on maksettu kaupantekohetkellä" vai "omistusoikeus siirtyy kun koko kauppasumma XXXX euroa on maksettu"?

      ... aika sokea on kyllä ollut myyjä(kin), jos ei ole tarkistanut numeroarvojen yhtäläisyyttä.

      • HämmästynytHannele

        Koko kauppasumma on maksettu kaupantekohetkellä. Siksi ihmettelenkin miksi toimiston neiti ei tarkistanut tarkemmin. Ehkä katsoi vain, että on oikea määrä numeroita ja oikeita numeroita, vaan erijärjestyksessä, eli väärä summa maksettiin. Tuolla lauseella ilmeisesti menee sitten myyjän piikkiin periaatteessa.
        Jotenkin vain hämmentävä tilanne kun kummallakaan osapuolella oli tuskin tarkoitus möhliä


      • ththdyhs
        HämmästynytHannele kirjoitti:

        Koko kauppasumma on maksettu kaupantekohetkellä. Siksi ihmettelenkin miksi toimiston neiti ei tarkistanut tarkemmin. Ehkä katsoi vain, että on oikea määrä numeroita ja oikeita numeroita, vaan erijärjestyksessä, eli väärä summa maksettiin. Tuolla lauseella ilmeisesti menee sitten myyjän piikkiin periaatteessa.
        Jotenkin vain hämmentävä tilanne kun kummallakaan osapuolella oli tuskin tarkoitus möhliä

        Voihan sitä kysyä, jos ostaja haluaa maksaa loputkin, mutta jos hän sitten sanoo ettei maksa, niin hänellä on paperit puolellaan eikä mikään pakota maksamaan loppusummaa, kun kerta myyjä on allekirjoituksellaan itse todistanut, että kauppasumma on maksettu. Myyjän moka, myyjä maksaa. Jos ei viitsi olla numeroiden kanssa tarkkana, niin se on oma vika, jos jotain jää saamatta. Tyhmyydestä sakotetaan. Itse tarkistan aina huolella joka kauppakuitinkin ja pari kertaa on ollut virheellisiä veloituksia ja olen saanut rahaa takaisin. Tällaiset asiat on tarkistettava, jos meinaa omansa saada. Muuten saa syyttää vain itseään. Onneksi summa ei ole tuon suurempi, itse ainakin ottaisin sen omaan piikkiini mieluummin kuin lähtisin vaatimaan loppuja, etenkin kun virhe olisi omaa syytäni.


    • Nakke3

      Jaksaako joku vääntää 20 € takia? Oma aikasi maksoi jo sen verran kun kirjoitit viestin tänne. Puhumattakaan siitä myyjän käyttämästä ajasta, olettaen rivien välistä että ostit auton liikkeestä. Vääntämiseen käytettävässä ajassa voisi tingata toiselta asiakkaalta sen puuttuvat 20 egeä.

      • Nakke3

        Puhumattakaan siitä, että olitte sopineet hinnasta X ja kuitissa sitten hinta X-20. Jos tunnet että asia menee vaikeaksi niin sopikaa että riita puoliksi ja maksat 10 €.


    • ei_jaksaisi_näitä

      20€ Saanko nauraa. Jos ei myyjä varaudu tuollaisiin virheisiin suurissa kaupoissa, niin ohhoijaa. Summa tosiaankin on pieni, eikä menisi edes petoksen eikä vahingonkaan piikkiin oikeusteitse. Kustannukset ovat ihan toista luokkaa jos sitä perimään yrität lähteä jälkeen päin. Tuskin onnistuu saamaan ellei ostaja suosiolla maksaisi.

    • ei_jaksaisi_näitä

      Eikä se mitenkään kummittelemaan jää kirjanpitoon, koska summan alkuperäkin tiedetään. Sen voi lyödä vaikka hävikkiin vähän niinkuin vessapaperipaketinkin.

    • niinpä-niin

      Onhan tuollaisesta erehdyksestä ihan pykäläkin olemassa ns. oikeustoimilaissa (32.1 §): "Jos jonkun tahdonilmaisu on erhekirjoituksen tai muun hänen erehdyksensä johdosta saanut toisen sisällyksen, kuin on tarkoitettu, ei tahdonilmaisu sellaisena sido sen antajaa, jos se, johon tahdonilmaisu on kohdistettu, tiesi tai hänen oli pitänyt tietää erehdyksestä."

      Ap:n tapaukseen sovellettuna tämä tarkoittaa, että myyjä, joka on erehtynyt pitämään kuittia sovittua kauppahintaa vastaavana, ei tule sidotuksi kauppaan kuitin mukaisella alemmalla hinnalla, jos ostajankin olisi vähintään "pitänyt tietää" maksukuitin virheestä ja myyjän erehtymisestä. Kun ostaja tässä tapauksessa on aivan ilmeisesti huomannut ja tajunnut maksaneensa liian vähän, niin myyjällä on tosiaankin oikeus vaatia ja saada se 20 egeä, vaikka pikkusummasta onkin kysymys. Eikä tähän vaikuta yhtään mitään se, onko omistusoikeus autoon siirtynyt tai siirtymättä ostajalle.

      • Kyse on siis laista varallisuusoikeudellisista oikeustoimista (13.6.1929/228)

        3. Luku; 32 §

        Jos jonkun tahdonilmaisu on erhekirjoituksen tai muun hänen erehdyksensä johdosta saanut toisen sisällyksen, kuin on tarkoitettu, ei tahdonilmaisu sellaisena sido sen antajaa, jos se, johon tahdonilmaisu on kohdistettu, tiesi tai hänen oli pitänyt tietää erehdyksestä.

        Jos tahdonilmaisu, joka toimitetaan perille sähköteitse tai suullisesti lähettiä käyttäen, on sähköttämisessä tapahtuneen virheen tai lähetin virheellisesti toimittaman esittämisen johdosta sisällykseltään muuttunut, ei tahdonilmaisu sellaisena, kuin se on tullut perille, sido lähettäjää, vaikkakin vastaanottaja on vilpittömässä mielessä. Lähettäjä olkoon kuitenkin, jos hän, saatuaan tiedon sisällyksen muuttumisesta, haluaa, että tahdonilmaisu ei enää olisi voimassa, velvollinen ilman aiheetonta viivytystä ilmoittamaan siitä vastaanottajalle; jos hän ei sitä tee, ja vastaanottaja oli vilpittömässä mielessä, on tahdonilmaisu sitova sellaisena, kuin se on tullut perille.
        ____________________________

        Korjausvaade pitää siis esittää nopeasti eikä jäädä ihmettelemään!


    • muuthuijaa

      Sopiminen on ensiarvoisen tärkeää muuttuvassa maailmassa.

    • dededdsss

      kerro kaveri miten vuokravakuus saadan vietyä

    • VarokaaTätäHuijaria

      Netissä on monenlaisia huijareita liikkeellä, jotka vaativat maksua, ennekuin "lupaavat" toimittaa tuotteen.
      ERKKA VARJO on yksi huijarimyyjä, jolla oli ATK liike netissä ja onnistui myymään kannettavaan tietokoneeseen saranat rikkoutuneiden tilalle.
      Sähköpostikeskustelussa sanoi, että saranoiden tilaaminen kestää ja ilmoitti muutaman viikon kuluttua, että saranat ovat nyt tulleet perille ja että postittaa ne, kun olen ne ensin maksanut.
      Eipä kuulunut saranoita lähes 30€ hintaiset, eikä palauttanut rahoja takaisin, vaikkei lähettänyt saranoita, eikä vastannut sähköposti kyselyyn.
      Huijari, huijasi myymällä saranoita, joita ei ollut edes tämä myyjä tilanut, raha kyllä kelpasi ja oli huijarin atk myymälä mennyt konkurssiin.

    • voivoivoiiiiiii

      Mikä Sulla nyt on oikein itkun aihe?

    • voivrlhet

      Eikös se neiti maksa joku toimistoihminen jos mogas...

    • maalaisjärkeä

      Maksat sen ylimääräisen takaisin verkkopankissa ja sillä selvä. Näin toimii reilu ja rehellinen ihminen. Ellet sitten ole jotain muuta...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      453
      4907
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1752
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1488
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1367
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1020
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      904
    Aihe