Tähtitaivaan kuvaaminen

pentaxkuvaaja

Kamerani on Pentax K-500 18-55 kittiobjektiivilla ja kysyisin että miten saisin linnuradan kuvan onnistumaan niin kuin näkee esim luontokuvissa. Onko Lightroomissa jokin säätötyökalu jolla saadaan tähdet ja linnunrata näkyviin?

10

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linnunrataa

      Ne säätötyökalut on ensisijassa kamerassa ja kuvaajan päässä. Kokeile yhdistää esim 30 kuvaa.
      Tähtitaivasta kuvatessa kannattaa kiinnittää jalustaan seurantamoottori joka kääntää kameraa maapallon liikkeen vastaisesti.

    • Olen muutaman kerran kokeillut parillakin objektiivilla, ehkä useiten lähes vastaavalla kuin millä sinä yrität. Se on Nikkorin 16 - 35 mm F4 ja jotain kirjaimia päälle.

      Kun valotus on alle 30 sek mikä lienee pisin aseteltava aika ainakin minulla niin tähdet ovat suurennettuna vain juuri ja juuri pitkulaisia mutta yleiskuvassa koko taivaalla tähden näköisiä.

      Tuo seurantaa suorittava jalka on tietysti hienous jonka voi hankkia jos rahaa riittää lompakossa mutta alkaa voi ilmankin.

      Annan enemmän arvoa muutaman kympin lankalaukaisimella jolla voit laukaista kameran ilman tönimistä ja hyvin tukevalle jalustalle joka ei vähällä heilu.

      En ole mikään erityinen tähtikuvaaja mutta alla olevassa osoitteessa on muutama kokeilunäppäys

      https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2013Tahtitaivaskuvia#5972736415046662466

      Suurena ongelmana noissa pitkään valotetuissa on ympäristön valo joka noissakin kuvissa, vaikka etäisyyttä katuvaloilla on tuohon kuvauspaikkaan kilometri kaupalla, aina siellä taivaanrannassa vähintään loistelee. Yritin löytää pimeän paikan mutta vaikeaksi se osoittautui täällä sivistyksen keskellä.

      Linnunrataa noissa ei taida näkyä vaan se vaatisi pimeämmän paikan. Kokeilla aina voi ja suosittelen varsin alhaisen ISO arvon käyttöä sekä isoa aukkoa sillä äärettömässä taitaa sitä terävyysaluettakin riittää kylliksi vaikka aukolla F0,9 jos sellaisen sattuu omaamaan, minä en omaa vaan tuo F4 on laajiksissani sen alueen huippua toistaiseksi.

    • Canonisti_minäkin
    • linnunradanbongari

      Jopas on vastauksia taas... mutta kannattaisi kysyjänkin aloittaa googlaamalla perusasioita esim. "linnunradan kuvaaminen" ja kysellä sitten vasta yksityiskohdista. http://www.maarithelena.com/fotobloggeri/2014/12/photographing-milky-way ja englanniksi esim. http://starcircleacademy.com/2012/06/milkyway/

      Itse otin ekat Linnunrata-kuvani huonosti suunnitellen noin kuukausi sitten. Kävi oikeastaan hyvä tuuri, kun Linnunradan hahmo löytyi omin silmin, vaikkakin hyvin himmeästi. Silloin olin melko kaukana valosaasteesta Pirkanmaalla. Kuitenkin pari päivää myöhemmin paremmin valmistautuneena ja virheistä jotain oppineena sain jopa parempia kuvia vain reilu 10 km Tampereen keskustasta. Valosaaste näkyy matalalla, mutta Linnunradan kuvio levittäytyy korkealle taivaan yli. Käsittääkseni pitäisi mennä keskelle satojen kilometrien laajuista erämaata, jotta elämys ja lopputulos olisi merkittävästi parempi. Suomen Lappi toisaalta on liian pohjoisessa, ja joko liian valoisa tai luminen. Sen verran hieno kokemus oli saada monista kaukaisista kuvista tuttu tähtikuvio oman kameran näytölle, että suosittelen vastaavaa kuvausprojektia muillekin vähänkin kiinnostuneille.

      Nimimerkki nikon_d90 varmaankin tarkoitti suositella varsin korkean ISO arvon käyttöä? Mielestäni kannattaa säätää kameraan suurin ISO-lukema, joka kelpaa muihinkin kuviin hämärässä. Omassa yli 5-vuotiaassa croppi-Canonissani se on 1600.

      Aloittajan kittiobjektiiville (laajakulma n. 28mm kinovastaava) sopiva valotusaika on käyttötarkoituksesta ym. tarpeista riippuen 10-30 s. Ilman lankalaukaisinta siis pärjää mainiosti. Yli 30s bulb-valotukseen se olisi tarpeellinen. Itse totesin 8mm croppikalansilmällä sopivaksi valotusajaksi 30-50s. Kun tähdet menevät hieman pitkulaisiksi, niin ne erottuu mahdollisesta kohinasta. Venymisestä voi myös todeta, että valotusaika on riittävä/sopiva. Ei pidä luulla, että Linnunrata erottuisi paremmin valotusaikaa pidentämällä. Pidempi valotus ei tuo kuvaan enää yhtäkään himmeää tähteä lisää. Niistähän kuva Linnunradasta muodostuu.

      • Enpä tainnut suositella suurta ISO arvoa. Katselin mitä olen käyttänyt ja ensimmäinen kokeilu oli 2009 Lapissa D200 rungolla ja silloin käytin ISO1250 herkkyyttä. Myöhemmin ottamissani olen tyytynyt 400 - 800 ISO arvoihin ja F4 aukkoon koska se on laajakulmani suurin.

        Valotusaikoja olen myös testaillut ja käyttänyt kameran ajastimen pisintökin aikaa 30 sek. Se on kai pisin aika jota voi käyttää ilman, että tähdet alkavat muuttumaan viivoiksi maapallon liikkeen vuoksi. Aika on lyhyempi jos käyttää pidempää putkea.

        8 millin lasilla voi tosiaan ottaa ehkä tuon lähes minuutin, itselläni ei ole kokemusta saatikka kalansilmääkään.

        Noita ISO arvojahan näissä uusissa rungoissa on pitkälti pidemmälle kuin aiemmin, D7100 josta tarkastin juuri yltää ISO6400 pari lisäarvoa 0,5 ja 1,0 jotka ehkä ovat 12800 ja 25600 ISO:a. En ole edes kokeillut minkään sortin kuvaa noin suurilla. Nikon rungot minulla alkaen D90 rungosta ovat antaneet kohtuu kuvaa ISO3200 ja alle arvoilla ja noihin menen jossain sisätiloissa joissa ei salamaa voi käyttää mutta haluaisi kuvata sekä kun valosta niissä paikoissa on nuusaa.


    • Kuvvailija

      Tärkeintä on pimeä taivas. Kaupungin valosaasteen täyttämältä taivaalta ei saa hyviä tähtikuvia, täytyy mennä maaseudulle.

      • Tuossa olet varsin oikeassa. Täällä Lounais-Suomessa on vaikeaa löytää paikkaa jossa ei taivaanrantaan vähintään tulisi valosaastetti jonkun kylän, kaupungin tai risteyksen valoista.


    • Moit!
      Pentax k-500 on monipuolinen kamera. Käyttö ohjekirja:
      www.ricoh-imaging.fi/fi/digitaalinen-slr/lataukset/k-500.html

      Ala Kokeilemaan kameran automatiikalla, kamera jalustaan kiinni ja yökuvaus-mode päälle tai yökuvaus-mode HDR toiminnoilla.... Löytyy manualista...

      Käsisäädöillä K_500 löytyy ISO 51.200 joten laita joku ISO 6400, aika 8...10sek, objektiivi lyhimmäksi, Aukko Suurimmalle... Ja aikalaukaisulla jottei tule tärähdystä...
      Opettele vaihtamaan valotusaika kuvien välissä ja eri ISO säädöllä voi testailla.

      Linnunrata näkyy parhaiten kun maa on 'musta' eli lumeton..
      www.ricoh-imaging.fi/fi/digitaalinen-slr/lataukset/k-500.html

    • MilkyWayBar
      • testasinpa_vaan

        Varmaan tuolla laskurilla saa karkean maksimiajan ihan kätevästi. Mutta mitä pikaisesti testasin, niin se ei huomioi eri kennojen pikselitiheyttä ollenkaan. Miksi on edes nähty vaivaa listata kymmeniä eri runkomalleja vuosien varrelta, jos valinnalla ei ole mitään vaikutusta tulokseen? Samaa voisi sanoa objektiiveista, mutta niiden piirtoa on jo paljon vaikeampaa ottaa huomioon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe