Pelkään, että isäni on alkoholisoitumassa

AlkoholistinkoTytär92

Isäni jäi eläkkeelle vähän yli 4v sitten 55-vuotiaana. Ihan vanhuuseläkkeelle, vanhan kaliiperin VR:n työntekijöitä hyvillä sopimuksilla. Hän on aina käyttänyt alkoholia, työelämässä ollessaan yleensä kerran viikossa saunaoluen/kahden muodossa jos satunnaisia sukujuhlia ei lasketa. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän alkoi tissuttelemaan iltaisin, oli sitten arki tai viikonloppu.

Ongelman alkuaikoina asuin vielä vanhempien tykönä ja melkein joka ilta kuulin viinakaapin kolahduksen. Tätä iltajuopottelua on siis jatkunut pitkään. Ei ole päiväsaikaan mitään ja vielä hän ei ole mitään menoja perunut sen takia, etteikö voisi ajaa autoa. Mutta humala on usein sellainen, ettei hän muista aamulla jos on haastanut riitaa tms. Jos äiti (hän on edelleen työelämässä) ärähtää isälle, niin hän on illan-pari-kolme juomatta ja taas jatkuu...

Nyt tänä iltana olen yöpymässä vanhemmillani. Kaksi tuntia olen täällä istunut ja isä on nyt viisi tölkillistä kaljaa juonut ja käynyt autotallissa naukkailemassa jostakin jalmarista tai jellonasta... Niin autotallissa hänellä on siis "viinapiilo", jos hän illalla menee autotalliin niin turha odottaa ainakaan tuntiin takaisin sisälle saati sitä että selvänä sieltä tulisi...

Isäni käytös muuttui humalassa radikaalisti. Selvänä hän on paras isä, kännissä hän aukoo päätään jos erehtyy sanomaan jotakin väärää hänen mielestään. Mistään ei voi keskustella, koska siitä jää sitten päähänpinttymä ja samaa asiaa saattaa sitten jauhaa tunnista toiseen. Ärsyyntyy hyvin helposti, ei kuitenkaan ole väkivallan uhkaa. Ja jallulta vienosti haisten kehtaa vielä väittää, ettei ole juonut. Silloin kun asuin täällä, niin jos iltaisin kotiin tullessani huomasin hänen ottaneen, niin hiippailin yläkertaan omaan huoneeseeni ilman iltapalaa, koska pelkäsin. Ja vähän pelkään edelleen.

Vanhempieni parisuhde voi hyvin, äiti on tämän isän juomisen kanssa vain helisemässä. Isä ei kuulemma heidän suhteensa alkuaikoina juonut paljon yhtään, kuskina hän yleensä toimi. Eli ei ole peruja nuoruudesta.

Kysyn nyt samaa mitä alussa, mitä tässä voi tehdä? Äiti pelkää, että isä alkoholisoituu ja sitä pelkään itsekin. Isoveljeni ja -sisko ovat myös havainneet tämän ongelman, mutta he asuvat eri kaupungeissa. Minä opiskelen vielä kotipaikkakunnallani amk:ssa, joten vanhempien luona tulee käytyä viikoittain.

Pyydän, auttakaa. Kertokaa mitä voin tehdä, jottei tämä nyt enää tästä pahentuisi. Ei kai tämä nyt kuitenkaan normaalia voi olla? Olen varmasti unohtanut mainita jotakin, tuli vain äkillinen tarve tulla avautumaan ja kysymään kun tuota vierestä seuraa. Ei siis ole pitkään harkittua punaista lankaa... Toivottavasti edes joku saa selityksistäni selvän!

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsemppistäsulle

      Tiedän mitä tunnet. Olen itse elänyt lapsuuteni alkoholisoituneen isän kanssa.
      Asiasta aikanaan puhuttiin. Isä kävi AA-kokouksissa ja jossain vaiheessa myllyhoidossakin. Myllyhoito auttoi paljon, isä oli juomatta useamman vuoden, mutta eläköitymisen jälkeen juominen jatkui.
      Mitkään, eivätkä kenenkään puheet auttaneet missään vaiheessa. Parantuminen tai sen haluaminen täytyy lähteä ihmisestä itsestä. Parasta olisi kuitenkin, että tapauksessasi isäsi tietäisi miten hänen käytöksensä sinuun vaikuttaa ja mitä siitä ajattelet.
      Olen varma, että isäsi on ymmärtävä ja ajatteleva ihminen, onhan hänen tyttärensäkin sitä. Sinuna ottaisin sen ensimmäisen askeleen ihan puhumalla suoraan asiasta kaikilla oikeilla nimillä, ei kierrellen, ihan täysin suoraan. Voi olla, että isäsi ei huomaa asiassa ongelmaa, mutta sanasi saavat hänet varmasti miettimään asiaa.
      Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu.
      Myös minun isäni oli VR-läisiä. Voimia koitokseen, onnistut siinä kyllä ja asiat siitä lähtevät johonkin suuntaan ehkä rullaamaankin.

    • KylläSeVieläSiitä

      Paljoa et voi isäsi puolesta tehdä, valitettavasti. Jos äitisi kanssa yrittäisitte puhua isällesi yhdessä rakentavasti? Hänen ollessa juovuksissa ei kannata puuttua ja valistaa, jos häneltä tuppaa muisti häviämään. Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      1
      1136
    Aihe