Voiko minulla olla MS-tauti?

epäilevä123

Pitkään olen ihmetellyt kaikenlaista oireistoa, jonka olen laittanut iän piikkiin. Olen 47-vuotias nainen ja sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, johon siis lääkitys. Lisäksi verenpainetauti.

Monta vuotta olen ollut jo epätoivoinen muistiongelmieni takia. Kilppariarvot ok ja b12-vitamiini testattu ja on hyvä. Minun on todella vaikea muistaa esim. mitä tein eilen saatikka viikko sitten. Joka asiaa saan muististani "hakea".

Nyt kesästä lähtien on tullut mukaan yölliset puutumiset raajoissa sekä älytön hermosärky lantion/lonkan alueella. Särkyä ei ole päivisin. Tuo särky vaikuttaa nukkumiseen joten päivisin olen väsynyt ja ärtynyt ja töissä pitäisi jaksaa käydä. Harrastan aktiivisesti liikuntaa, mutta paino ei vain tipu. Ylipainoa ainakin 25 kiloa, vaikka olen 2 vuodeessa tiputtanut jo 10 kiloa.

Miltä oireet vaikuttavat? Varsinkin tuo yöllinen särky vie voimat. Ja aika jännä, että joskus saattaa olla yö tai kaksi, jolloin särkyä ei ole??!!

5

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Epäilevä1234

      Lisään vielä, että näössä tapahtunut paljon muutoksia. Sain pari vuotta sitten uudet lasit, joissa kolmitehot. Silti en näe hyvin. Varsinkin lehden lukeminen hankalaa. JOudun ottamaan lasit pois ja tiirailemaan hyvin läheltä. Kaukonäkö myös sumeampaa.

    • ärsyttävää

      Mene lääkäriin. Mulla ei ole muistissa ongelmia. Miks helvetissä nyt yhtäkkiä kaikki kuvittelee et ms tautisilla ois muistiongelmia. Jotain erehdyksiä saattaa olla koska väsyneenä tulee tehtyä virheitä ja ms tautiin liittyy joskus uupumusta. Mut kyllä mä ainakin muistan ihan hyvin!

      • muistamatommooses

        Muistat tuonkin väärin, sinullahan on muistiongelmia harva se päivä. Vai olitko se sinä? Muistanko väärin vai oikeinnyt??


    • ravintoakehollesi

      Mitä syöt?

      JÄTÄ VILJAT

      Terveelliset ravitsemussuositukset yli 1-vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta lähes 40% pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja kasviöljyjä (pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa.

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

      Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan. Valio ei edes kerro, miten maito prosessoidaan. Moni pystyy käyttämään ulkomaisia maitotuotteita, mutta suomalaisia ei, joten suomessa maito pilataan joko prosessoinnilla tai lehmien rehu pilaa maidon. Suomessa maito on pelkkää maatalouspolitiikkaa, ei muuta.

      Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

      Syöthän D-vitamiinia?

      Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

      Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg/vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 25-30µg/vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n suositus on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.


      Varmista myös jodin sekä seleenin saanti.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kilpirauhanen.htm

      Kilpparin vajaatoiminta heikentää muistia myös.

    • Epäilevä123

      On mulla myös ongelmia keskittymisessä ja yleensä ajatteluun liittyvissä asioissa. en meinaa enää ymmärtää asioita kuten ennen. Joudun keskittymään paljon kovemmin esim. kun joku puhuu, että ymmärrän... Vaikea selittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      314
      3886
    2. 209
      3078
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2604
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2054
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1495
    6. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      178
      1402
    7. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1357
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      25
      1344
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1287
    Aihe