Ydinterrorismi

Suomi24-Ydinvoimapalstan otsikon kysymykseen "Pitäisikö Suomeen rakentaa lisää ydinvoimaa?" on ydinterrorismi, kaikkine siihen liittyvine uhka- ja kauhukuvineen, erinomaisen hyvä syy vasta selkeästi: "Ei missään nimessä!".

50

1480

4Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aiheen viestejä on sääntöjen vastaisesti poistettu jo vuodesta 2011 alkaen. Syytä viestin toistuviin poistoihin ydinvoimapalstalta valvojat eivät ole kertoneet, joten joudun toistamaan viestin, kunnes valvojat
      - kertovat syyn viestin poistoon, tai
      - lopettavat viestin perustelemattomat ja perusteettomat poistot

      Otos keskustelusta http://keskustelu.suomi24.fi/node/11282742

      ( -------------- Kysymys ylläpidolle ------------- )

      "Aiheesta YDINVOIMA yleiskysymys ylläpitäjille

      5 Vastausta 6 Lukukertaa Tilaa palstan RSS-syöte

      Aloita uusi keskustelu

      Poista kirosanafiltteri käytöstä

      Vastaaja 20.2.2013 08:33 1

      Ydinvoimapalstalta on noin kahden vuoden ajan poistettu, syytä selittämättä, useita eri viestiaiheita, oletettavasti satoja kertoja ja yli tuhar vastausta niihin. Yhteinen piirre näille kaikille on se, että ne ovat ydinvoiman kannalta negatiivisia. Siksi onkin pakko kysyä yksinkertainen kysymys:

      Onko ydinvoimapalstalla sallittua keskustella seuraavista aiheista:

      a) ydinvoiman terveyhaitat
      b) ydinvoiman aiheuttamat uhkakuvat
      c) ydinvoimaloihin, -laitoksiin, ja -kuljetuksiin kohdistuvat uhkakuvat

      Odotan ylläpidolta julkista vastausta, Kiitos.

      VASTAA Facebook Twitter share email share url Ilmoita asiaton viesti PoistaKutista kaikki kommentit

      ( ----------- Ylläpidon vastaus ------------- )

      suomi24 20.2.2013 10:54 -1 Avaa Sulje

      Hei,

      kyseisellä palstalla saa keskustella mainitsemistasi aiheista. Kannattaa kuitenkin tutustua palvelun sääntöihin täältä: http://www.suomi24.fi/opastus/s24/saannot/ ja käyttäisit niitä ohjenuorana viestejä kirjoittaessasi. Sääntöjen ja lain mukaiset mukaiset viestit säilyvät palstalla.

      Terveisin,

      Mari

      Suomi24

      _____

      Tiedoksi @Suomi24 @Aller
      _____
      Avausviestin url: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13864290/ydinterrorismi

    • Ydinvoima ruokkii ydinterrorismia, ollen samalla itse sen houkuttelevimpia kohteita. Ja mahdollisuudet ovat karmeita - tässä esimerkki:

      "Vähemmälle huomiolle on jäänyt kauhukuva, jossa terroristiryhmä hyökkää suoraan ydinvoimalaan ja tekee siitä tuhon välineen. Amerikkalaisen Time-aikakauslehden kesäkuun 2005 numerossa oli vaikuttava kokoelma asiantuntijoiden lausuntoja tästä mahdollisuudesta.

      Riittävän suuri iskuryhmä, joka käyttäisi suunnattuja räjähteitä ja lasereita sokaisemaan valvontakamerat, saattaisi hyvinkin päästä yllätyshyökkäyksellä läpi aina ydinvoimalan valvomoon asti. Asiantuntijana olisi laitoksessa jo työskentelevä aateveli tai vastaavanlaisessa voimalassa toiminut henkilö.

      Pitkään ydinturvallisuuden parissa työskennelleen David Lohcbaumin mukaan tiettyjen kytkimien asennon siirroilla reaktori menettää jäähdytteensä minuutissa tai parissa. Sen jälkeen kuluu vain parikymmentä minuuttia, ennen kuin voimalan reaktori sulaa ja valtava radioaktiivisuuden pilvi leviää myötätuuleen sata kilometriä aiheuttaen 10 000 ihmisen kuoleman vuoden sisällä ja satojen tuhansien muiden kuoleman myöhemmin.

      Tämä ei ole vain villiä spekulaatiota, sillä samaa mieltä on 25 vuotta Sandia National Laboratoryssa ydinturvallisuutta tutkinut fyysikko Kenneth Bergeron, joka yhtyy Lochbaumin käsitykseen. Useimmissa reaktoreissa kun ei ole mitään vuorenvarmaa systeemiä estämässä tahallisesti aiheutettua katastrofia."

      (Tekniikan Maailma 21/2005)

      • ""turhaviesti kirjoitti:

        Edellä mainittujen herrojen asiantuntemusta epäilemättä. Olen kyllä kovin toisen laista kommenttia kuullut asioista tietäviltä, että kuinka helppoa olisi aiheuttaa reaktorin sulaminen (mihin tuossa kai viitattiin) tai muu vakava ydinonnettomuus. "Ajamalla" reaktoria ei saa sulamaan. Siihen vaaditan johtojen katkomista / piirilevyjen irroittamista. Totta kai sekin on mahdollista, mutta ei se ihan hetkessä onnistu.

        Tosiaan enhän minä tähän lähde tietoja voi mainita. Mutta no asiaan kuin asiaan löytyy asiantuntija. Puolesta tai vastaan"


        "Fukushima näytti ydinterroristeillekin ydinvoimaloiden heikon kohdan: jäähdytysveden saanti. Sen ja hätäjärjestelmien sähkönsaannin estäminen aiheuttaa vähintään kunnon vipinää ydinvoimaloissa.

        Ydinsähkön tuotantokustannukset kasvavat, kun niiden turvallisuutta joudutaan parantamaan. Terve maalaisjärkikin sanoo, että parempi olisi olla rakentamatta voimaloita, joiden onnettomuukssien vahinkojen korvaamiseen ei kenelläkään ole rahaa, mutta se on toinen juttu se.""

        Viesti on kirjoitettu 1. kerran 17.8.2015 0:34


    • Ydinterrorismin määritelmä

      Kansainvälisen ydinterrorismin torjunnan yleissopimuksen artiklassa 2 määritellään ydinterrorismi näin:

      "2 artikla

      1. Henkilö tekee tässä yleissopimuksessa tarkoitetun rikoksen, kun hän laittomasti ja tahallisesti

      a) pitää hallussaan radioaktiivista ainetta tai valmistaa laitteen taikka pitää hallussaan laitetta

      i) tarkoituksena aiheuttaa kuolema tai vakava ruumiinvamma, tai

      ii) tarkoituksena aiheuttaa omaisuudelle tai ympäristölle huomattavaa vahinkoa,

      b) käyttää jollakin tavoin radioaktiivista ainetta tai laitetta, taikka käyttää tai vahingoittaa ydinlaitosta siten, että radioaktiivista ainetta pääsee tai voi päästä ympäristöön,

      i) tarkoituksena aiheuttaa kuolema tai vakava ruumiinvamma, tai

      ii) tarkoituksena aiheuttaa omaisuudelle tai ympäristölle huomattavaa vahinkoa, tai

      iii) tarkoituksena pakottaa luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, kansainvälinen järjestö tai valtio suorittamaan toimenpide tai pidättäytymään toimenpiteestä.

      2. Henkilö syyllistyy rikokseen myös, jos hän

      a) uhkaa olosuhteissa, joissa uhkaus vaikuttaa uskottavalta, tehdä tämän artiklan 1 kappaleen b kohdassa tarkoitetun rikoksen, tai

      b) vaatii laittomasti ja tahallisesti haltuunsa radioaktiivista ainetta, laitetta tai ydinlaitosta uhkaamalla olosuhteissa, joissa uhkaus vaikuttaa uskottavalta, tai käyttämällä voimaa.

      3. Henkilö syyllistyy rikokseen myös, jos hän yrittää tämän artiklan 1 kappaleessa tarkoitettua rikosta.

      4. Henkilö syyllistyy rikokseen myös, jos hän

      a) on tekijäkumppanina tämän artiklan 1, 2 tai 3 kappaleessa tarkoitetussa rikoksessa, tai

      b) järjestää tai käskee muita tekemään tämän artiklan 1, 2 tai 3 kappaleessa tarkoitetun rikoksen, tai

      c) muulla tavoin myötävaikuttaa yhteisen päämäärän puolesta toimivan ryhmän tekemään yhteen tai useampaan tämän artiklan 1, 2 tai 3 kappaleessa tarkoitettuun rikokseen; tällaisen myötävaikuttamisen on oltava tahallista, ja sen tarkoituksena on oltava joko ryhmän yleisen rikollisen toiminnan tai päämäärän edistäminen, tai sen on tapahduttava tietoisena ryhmän aikomuksesta tehdä kyseinen rikos tai kyseiset rikokset."

      http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2009/20090006

      Hallituksen esityksessä (2008) lain hyväksymiseksi voi lukea mm. lain yleis- ja yksityiskohtaiset perustelut:
      http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2008/20080080.pdf

    • Säteilyturvakeskus on käynyt kovin vähäsanaiseksi ydinterrisimista :)

      googlehaun tulokset:

      "Kotimainen ja kansainvälinen yhteistyö - STUK
      www.stuk.fi/stuk-valvoo/.../kotimainen-ja-kansainvalinen-yhteistyo
      The Global Initiative To Combat Nuclear Terrorism (GICNT) (kansainvälinen ydinterrorismin vastainen aloite, jossa Suomikin on jäsen). Jaa tämä sivu."

      "Havaitseminen ja vastevalmius - STUK
      www.stuk.fi/stuk-valvoo/...valvonta/havaitseminen-ja-vastevalmius
      Radioaktiivisten aineiden valvonta rajoilla on osa ydinterrorismin ja muun radioaktiivisiin aineisiin liittyvän lainvastaisen toiminnan ehkäisyä, havaitsemista ja ..."

      Tuon perustella voisi luulla, että Suomen ydinvoimaloita ei ydinterrorismi uhkaa. Ehkä suorananinen terrori-isku ydinvoimalaan on sitten paljon pienempi uhka kuin kyberhyökkäys (ydinvoimalaan kohdistettuna se on ydinterrorismia), josta pikkuisen ketjussa
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13878175/stuxnet---digitaalinen-ase

    • Suomessa ydinvoimalan pommiuhkaus toi 780 euron sakkotuomion (2011)

      "Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut joensuulaisen, vuonna 1957 syntyneen miehen perättömästä vaarailmoituksesta 60:een 13 euron päiväsakkoon eli yhteensä 780 euron sakkoihin.

      Mies soitti viime joulun alla Suomen mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen ja kertoi, että hänellä on pommi ja että hän on matkalla Loviisan ydinvoimalaan räjäyttämään sen."
      http://www.uusimaa.fi/artikkeli/76329-ydinvoimalan-pommiuhkaus-toi-sakkotuomion

    • Töiden ulkoistaminen lisäriski (huumeet, ydinterrorismi) ydinvoimaloissa

      "Työterveyslaitoksen selvitysten mukaan työ ydinvoimaloissa koetaan ruumiillisesti kevyeksi, mutta henkisesti rasittavaksi. Yhtenä ongelmana työsuojelun kannalta voidaan pitää kehitystä erilaisten toimintojen ulkoistamisessa. Monissa maissa ydinvoimalaitosten huolto- ja infrastruktuuritehtäviä on ulkoistettu alihankkijoille. Ulkoistettuihin toimintoihin osallistuvien työntekijöiden säteilyaltistusta on vaikeampi seurata kuin pitkäaikaisten omaan organisaatioon kuuluvien työntekijöiden. Ulkopuolisten työntekijöiden käyttäminen voi olla myös turvallisuusriski esimerkiksi huumeiden käyttäjän tai terroristin mahdollisesti päästessä henkilöstön joukkoon. "

      https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=stvl 5/2002

    • "Ydinterrorismi tulevaisuuden uhkakuvista pelottavin"

      Lainaus HS-artikkelista http://www.hs.fi/sunnuntai/a1422678758855

      "Galluccin mukaan ydinterrorismi onkin tulevaisuuden uhkakuvista se kaikkein pelottavin.

      Jos terroristit saavat haltuunsa riittävästi plutoniumia, he voivat rakentaa tee se itse -pommin, jota asiantuntijat kutsuvat nimellä IND eli improvised nuclear device.

      "Jos tällainen pommi sijoitettaisiin suurkaupunkiin Yhdysvalloissa, Euroopassa tai Aasiassa, se olisi todella kammottava tilanne. Pommia vastaan ei voisi puolustautua torjuntaohjuksilla eikä vastaiskulla uhkaamalla. Nämä ihmiset ovat osoittaneet, että he arvostavat meidän kuolemaamme enemmän kuin omaa elämäänsä", Gallucci sanoo."


      Jokainen ydinvoimala, kuten kaikki ydinlaitokset, on osana ydinterrorismin uhkaa.

    • Vähemmän tunnettu thorium.polttoaineen ydinase-/ydinterrorismiyhteys:
      http://phys.org/news/2012-12-thorium-proliferation-nuclear-wonder-fuel.html

      "The element thorium, which many regard as a potential nuclear "wonder-fuel", could be a greater proliferation threat than previously thought, scientists have warned.

      Writing in a Comment piece in the new issue of the journal, Nature, nuclear energy specialists from four British universities suggest that, although thorium has been promoted as a superior fuel for future nuclear energy generation, it should not be regarded as inherently proliferation resistant. The piece highlights ways in which small quantities of uranium-233, a material useable in nuclear weapons, could be produced covertly from thorium, by chemically separating another isotope, protactinium-233, during its formation."

    • MItäNoilleVoi

      Ukrainassa Hakkerit saivat aikaan sähkökatkon

      Ukrainassa sijaitsevan 1,4 miljoonan asukkaan Ivano-Frankivskin kodeista noin puolet jäi joulun alla ilman sähköä. Sähkökatkon selitys on kyberhyökkäys.

      hyökkääjät käyttivät haittaohjelmaa, joka pyyhki pois tiedostoja tietokonejärjestelmistä, mikä puolestaan johti katkokseen.

      Ainakin yksi voimajärjestelmä joutui BlackEnergy-nimisen haittaohjelman häiritsemäksi. Samanlaista ohjelmistoa käytettiin joitakin ukrainalaisia mediayhtiöitä vastaan viime vuonna.

      https://summa.talentum.fi/article/te/uusimmat/nyt-se-tapahtui-ensimmaista-kertaa-hakkerit-saivat-aikaan-sahkokatkon/248898

      • Vaikea noille on voida mitään. Ydinvoimaloiden suojaaminen kyberhyökkäyksiltä saattaa onnistua, mutta se tulee todella kalliiksi.

        Parasta olisi hankkia sellaisia sähköntuotantojärjestelmiä, joiden riskit ei ole yhtä läheltäkään niin valtavia kuin ydinvoimaloiden.


    • Nykyisin valtioiden tuet ydinvoimaloille voi katsoa olevan myös ydinterrorismin tukemista. Sellainen on äärimmäisen kaukana järkevästä energiapolitiikasta.

    • K.Late

      Laitetaan tähän viimeiseen elossaolevaan terrorismiketjuun sitten jotakin. Tilanne näyttäisi olevan seuraavanlainen: ydinalan sisäpiiri tietää asioista ja on paniikissa. Propagandistien tehtävä on naureskella terroristien tyhmille suunnitelmille. Viranomaiset kertovat, että turvatoimintoja lisätään.

      Pataljoonan verran sotilaita kaikkiin keski-Euroopan voimaloihin. Sotilaat eivät paljoa maksa, koska heidät voi pakottaa. Vedenotot merellä ja joissa joudutaan ottamaan valvontaa. Aika näyttää, miten sähköt suojataan. Mahdollisesti isot muurit ydinvoimaloiden ympärille.

      Ydinvoiman peli oli menettetty jo paljon ennen tätä. Mutta ehkä tämä viimeinen niittikin tarvitaan.

      • Belgian totinen ydinterrorismiuhka näyttää vihdoin laantuvan, ja pian kuulemme kaikenlaisia selittelyjä tapahtumista, sekä ydinvoimaloiden ylivertaisesta turvallisuudesta ydinterroristien iskuja vastaan. Ja kyllähän niihin selityksiin tullaan, kaiken järjen vastaisesti, myös uskomaan. Jokaisen olisi jo kuitenkin kyettävä myöntämään raaka totuus: ydinvoimalat ovat ydinterroristien karkkikauppoja, eikä sellaisten ylläpitoon ole yhtään järkevää syytä.

        "Laitetaan tähän viimeiseen elossaolevaan terrorismiketjuun sitten jotakin".
        Suomi24-Ydinvoimapalstan Sääntömafia tulee taatusti poistattamaan tämänkin ketjun ja lähettämään siitä uudelleenkirjoituspyynnön. Sääntömafia voi nyt vaihteeksi tutkiskella omia tekojaan Belgian ydinvoimaloiden suhteen: ensimmäinen vakava uutinen Belgian ydinvoimaloista, jonka täällä kerroin, oli tämä: http://www.vihrealanka.fi/uutiset/ydinvoimala-sabotoitiin-–-puolet-belgian-ydinvoimasta-pois-pelistä
        Uutinen on päivätty 15.8.2014 15.06. Sääntömafia tietenkin poistatti siitä kertovan keskustelun, mutta en havainnut sitä pitkään aikaan. Toteutin sitten Sääntömafian uudelleenkirjoituspyynnön tällä viestillä.

        "Ydinreaktori sabotoitiin Belgiassa
        stuxnet 15.12.2014 16:49 18 Vastausta 51 Lukukertaa

        stuxnet 15.8.2014 19:44

        "Ydinreaktori sabotoitiin – puolet Belgian ydinvoimasta pois pelistä
        Toinen Belgian kahdesta ydinvoimalasta pysyy suljettuna ainakin ensi kuun puoleen väliin. Sulku johtuu korjauksista, joilla paikkaillaan Doelin ydinvoimalan nelosreaktorin yllättävässä alasajossa syntyneitä vahinkoja."

        "Doelin nelosreaktorin turbiiniin tuli voiteluöljyvuoto 5. elokuuta. Vuoto aiheutti vakavia vahinkoja turbiiniin ja johti nelosreaktorin automaattiseen sulkuun. GDF Suez -yhtiön edustaja kertoi Reutersin mukaan belgialaiselle medialle, että joku oli peukaloinut järjestelmää, jolla turbiinista voidaan laskea voiteluöljyt.
        htiön mukaan voimalaan ei ole päässyt ulkopuolisia. "
        http://www.vihrealanka.fi/uutiset/ydinreaktori-sabotoitiin-–-puolet-belgian-ydinvoimasta-pois-pelistä

        Alkuperäinen uutinen:
        http://uk.reuters.com/article/2014/08/14/belgium-nuclear-doel-idUKL6N0QK43R20140814

        Ydinvoimalan sabotaasi on hyvin lähellä ydinterrorismia ja erittäin vaarallista.
        _____
        Saa nähdä kuinka kauan valvojat jaksavat välittää näitä Sääntömafian minulle osoittamia uudelleenkirjoituspyyntöjä, Aiheesta "Ydin-Suomi-skenaario" he ovat tehneet sitä työtä jo noin 4 vuotta. Foorumin yleisen moderointitilan huomioiden heillä luulisi olevan ihan tehtäväkuvaustenkin mukaista työtä yllin kyllin,
        Tiedoksi @Suom24 @Aller "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13122291/ydinreaktori-sabotoitiin-belgiassa

        Kuten huomataan, sama viesti vain kerran uudelleenkirjoitettuna saikin jostain syystä (ainakin tähän hetkeen saakka) olla rauhassa Sääntömafialta, joka tilanne on Sääntömafian viiden vuoden pituisessa palstaterrorihistoriassa aika erikoinen. Ydinvoima-alalle tyypillistä on valehtelu, salailu, terrori, ja väkivalta, minkä voi nyt katsoa tulleen valtaosamaailman ihmisistä täysin selväksi, mutta on turha luulla, että maailmanlopun lobbarit lopettaisivat saastaiset puuhansa.

        Viite:
        "K.Late 26.3.2016 20:41
        Laitetaan tähän viimeiseen elossaolevaan terrorismiketjuun sitten jotakin. Tilanne näyttäisi olevan seuraavanlainen: ydinalan sisäpiiri tietää asioista ja on paniikissa. Propagandistien tehtävä on naureskella terroristien tyhmille suunnitelmille. Viranomaiset kertovat, että turvatoimintoja lisätään.

        Pataljoonan verran sotilaita kaikkiin keski-Euroopan voimaloihin. Sotilaat eivät paljoa maksa, koska heidät voi pakottaa. Vedenotot merellä ja joissa joudutaan ottamaan valvontaa. Aika näyttää, miten sähköt suojataan. Mahdollisesti isot muurit ydinvoimaloiden ympärille.

        Ydinvoiman peli oli menettetty jo paljon ennen tätä. Mutta ehkä tämä viimeinen niittikin tarvitaan."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13864290/ydinterrorismi#comment-83909426


    • Netstux

      Late on varmaan käynyt todistamassa että Loviisassa ja Olkiluodossa on turvana panssaripataljoonat, merellä laivaston risteilijät ja hornetit kaartelevat ilmatilassa. Ja sensuuri on tietysti astunut voimaan niin että media ei ole asiasta tietävinäänkään.

      Ja faktapuolella on se että jokin terroristi on salakuvannut jonkin ydintutkimuslaiotoksen johtajan touhuja ikkunan läpi.

    • K.Late

      "Late on varmaan käynyt todistamassa että Loviisassa ja Olkiluodossa on turvana panssaripataljoonat, merellä laivaston risteilijät ja hornetit kaartelevat ilmatilassa."

      Yrität taas tällaisilla perus-propagandistin tempuilla. Jos katsoit Stukin lausuntoja, niin sielläkin todettiin, että turvallisuus arvioidaan nyt uudestaan. Ja sitä lisätään, piste.

      Nythän juttu on niin, että ydinalankin ihmiset alkavat vähitellen ymmärtämään, minkä itsetuhoaseen aseen he ovat kätilöineet yhsteiskuntiin. Tästä ei vielä paljoa puhuta, mutta ydinvoiman vastustajat ovat puhuneet siitä jo vuosikymmeniä.

      Länsimainen kulttuuri on luonut aseen, jota voi käyttää sitä itseään vastaan ja lopettaa koko sivilisaation.

    • Netstux

      No en kyllä ole huomannut tuollaista STUKin lausumaa. Late voisi laittaa viitteen, ettei mene omien hourailujen tiliin.

    • STUK: "Myös Suomen ydinvoimaloissa kiristetty turvatoimia Brysselin terrori-iskujen jälkeen
      Stukin mukaan terrori-iskun toteuttaminen ydinvoimalaan on erittäin vaikeaa mittavien turvatoimien takia."
      http://www.hs.fi/kotimaa/a1458962905046

      "”Tämä ei ole ollut normaali viikko Euroopassa. Olemme olleet yhteydessä muihin suomalaisiin viranomaisiin ja ydinvoimalaitosten luvanhaltijoihin. Tarvittavia toimia on tehty”, kertoo Stukin toimistopäällikkö Tapani Hack.

      Hän ei paljasta turvallisuussyistä, millaisista toimenpiteistä on kyse."

      Stuk ei siis kerro mitä Suomen ydinvoimaloissa on tehty kansalaisten pelkäämän ydinterroriuhan pienentämiseksi. Se on aika pelottavaa, koska ydinvoimatoijoihin ei voi luottaa. Stuk on myös huomattavassa määrin vähentänyt verkkosivuiltaan www.stuk.fi vapaasti saatavissa olevaa tietoaan ydinvoimas ja sen aiheuttamasta säteilystä.
      http://uusi.voima.fi/blog/arkisto-voima/maailmanlopun-lobbarit/

    • Brysselin terroristit saattoivat suunnitella pelättyä ”likaista pommia”
      http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001146020.html?utm_medium=social&utm_content=www.iltasanomat.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=twitter-share
      "Brysselin terrori-iskujen tutkinnassa on paljastunut aikeita myös mahdollisesta iskusta ydinvoimalaan.
      Brysselissä tiistaina iskeneiden terroristien tavoitteena arvellaan olleen saada haltuunsa radioaktiivista materiaalia ns. likaisen pommin rakentamiseen.

      Terroristien jäljiltä on löytynyt todistusaineistoa siitä, että he olivat tarkkailleet belgialaisen ydinvoimalan päällikköä."

      "Itsemurhapommi-iskut tehneiden jihadistiveljesten Khalid ja Ibrahim el-Bakraouin epäillään kuvanneen salaa ydinvoimalan päällikön kotia mahdollisesti tarkoituksenaan siepata tämä ja pakottaa päästämään terroristit sisälle toiseen Belgian ydinvoimaloista.

      Veljekset kuitenkin muuttivat suunnitelmia ja iskivät vähemmän vartioituihin kohteisiin lentokentälle ja metroon.

      Mikäli pommi-isku ydinvoimalaan olisi onnistunut, olisivat seuraukset voineet olla vakavat, sillä voimala sijaitsee tiheästi asutulla alueella Belgiassa lähellä Saksan, Ranskan, Hollannin ja Luxemburgin rajoja."

      "Terroristien suunnitelman paljastuttua sekä Ranskan että Belgian ydinvoimaloiden vartiointia on silti lisätty ja ne on asetettu korkeimpaan mahdolliseen hälytysvalmiuteen."


      Järkevät ihmiset ei halua elää jatkuvan ydinvoimaloihin kohdistuvan terrorismiuhan alla. Siitä pääsee eroon kun kaikki ydinvoimalat vähitellen suljetaan eikä uusia enää rakenneta.

    • Netstux
    • Netstux

      Terrorismiin varautumisen suunnitteluperusteisiin kuuluu aivan varmasti se että kaapataan joku ydinlaitoksen työntekijä ja yritetään käyttää häntä hyväksi laitokseen tunkeutumisessa. Siksi en näe miten tuo tapahtuma voisi antaa aihetta turvasuunnitelmien tarkistamiseen.

      Terroristijärjestöjen iskut ovat viime vuosina olleet pommi-iskuja ja aseellisia hyökkäyksiä. Tuollaisetkin kuuluvat turvajärjestelyjen suunnitteluperusteisiin.

      Taisivat olla amatöörit asialla mitä tulee ydinterrorismiin. Pariisissa eivät kyenneet tunkeutumaan edes yleiselle stadionille joten miten pääsisivät tarkoin vartioituihin laitoksiin.

    • tyhmyyttä
    • K.late

      "Taisivat olla amatöörit asialla mitä tulee ydinterrorismiin. "

      Niin tämä on mitä ilmeisemmin kiihkeä toiveesi, kun et tiedä taustatietoja. Euroopalla on vastassaan kalifaatti, joka pyörittelee miljardin dollarin vuosibudjettia ja jolla toimiva organisaatio. Infernaalisen kalifaatin palveluksessa voi olla ydinalan asiantuntijoita tai se pystyy ostamaan sitä tietoa helposti, koska kaikki on lopulta myytävissä.

      Minä en lähtisi vielä naureskelemaan ettei tulisi pitkän ilon päälle itku. Tietenkin ymmärrän, että tehtäväsi on vähätellä asiaa, mutta esimerkiksi USA on varoittanut näistä terrori-iskuista jo vuosia sitten.

    • stuxnetjalate

      Stuxnet/K.Late näkee salaiittoja ja satumafioita kaikkialla. Euroopassa on vastassa Kalifaatti ja Ydinvoimapalstalla on vastassa Sääntömafia. Voi teitä poloisia!

    • Terveisettulevaisuudelle

      Jos ydinvoimala paukahtaa sen säteilystä pääsee nauttimaan niin rikas kuin köyhä.

      • Säteily ei valitse uhrejaan. Rikkaimmilla on parempi mahdollisuus paeta pitkälle, pitkälle lomalle mahdollisimman kauas.


    • Ihmeellistä

      Ja jos ei paukahda, ydinvoimalan tuottamasta sähköstä pääsee nauttimaan niin rikas kuin köyhä.

    • EiIhanNoin

      Elokuvissa ja TV-sarjoissa terroristit ottavat jonkun ydinlaitoksen avainhenkilön perheenjäsenen panttivangiksi päästäkseen tunkeutumaan laitokseen. Mutta ei onnistu tosielämässä.

    • isississi

      Älkää luulkokaan että ISIS antaisi periksi
      http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/isis_ydinisku_uhka_kasvaa-48437
      Belgiassa ydinvoimaloiden turvatoimia on kiristetty ja erilaisia vaaraskenaarioita tiedostettu erityisesti siksi, että maan ydinvoimalat ovat kokeneet erilaisia uhkia aiemminkin. Kaksi belgialaista ydinvoimalaa on muun muassa kieltänyt pääsyn työntekijöiltään työpaikalleen.

      Pelkona on, että terroristit pääsevät sulkemaan yksityiset voimalat, jotka tuottavat energiaa lähes puolen Belgian tarpeisiin. Riskeinä pidetään myös, että terroristit pääsevät räjäyttämään pommin ydinvoimalan sisäpuolella tai heittämään jotakin laitokseen sisälle ulkopuolelta

      Aiemmin tänä vuonna hakkerit pääsivät murtautumaan Belgian ydinvoimakeskuksen tietokonejärjestelmään ja sulkemaan sen lyhyeksi ajaksi. Vuonna 2013 kaksi henkilöä onnistui avaamaan tutkimusreaktorin aidan Molin kaupungissa, murtautumaan laboratorioon ja varastamaan sieltä tarvikkeita.

      Vuonna 2012 kaksi Doelin ydinvoimalan työntekijää irtisanoutuivat lähteäkseen Syyriaan Jihadistien riveihin. Miehet ovat taistelleet ISISin riveissä muun muassa yhdessä Pariisin terrori-iskuista epäillyn Abdelhamid Abaaoudin kanssa.

      Kaikki aiemmat tapahtumat Belgian ydinvoimaloissa nähdään nyt Brysselin iskujen jälkeen aivan uudessa valossa. Tutkijat pyrkivätkin nyt selvittämään kaikki mahdolliset linkit Belgiassa tapahtuneiden ydinvoimalamurtojen ja terroristiryhmien välillä.

      • EiIhanNoin

        No jos todella valmistelisivat jotain tuhoisaa iskua johonkin ydinlaitokseen, tekisivät sen hyvin salassa h-hetkeen asti. Jo terve järki sanoo että tuollaiset vaatimattomat tihutyöt kusevat koko homman, jos jotain isompaa olisi valmisteilla.


      • Tuolla ISIS kasvattaa väestön pelkoa ja kauhua. Ydinvoimalat on siihen varmimpia kohteita. Kun Suomessakin oikein ydinvastuulain mukaisesti tuetaan ydinvoimaa, Suomi itse asiassa tukee myös ydinterrorismia: ydinterroristeilla on kaikki ydinterrorismiin tarvittavat kohteet Suomessa valmiina odottamassa iskua!


    • Just.joo

      Viherterroristit ovat hyökkäämässä Fennovoiman työmaalle. Nuo yhteiskunnan loisijat ottavat oikeudekseen olla kunnioittamatta lakia. He ovat yhteiskunnan pohjasakkaa ja heidänlaisillaan on tuollaiseen aikaa kun töihin eivät kelpaa.

      • kalper

        Valtioiden tuen ydinvoimalle voi katsoa olevan myös ydinterrorismin tukemista. Hölmöä.


    • Georgiassa pidätetty viisi miestä jotka yrittää myydä uraania
      http://www.gulf-times.com/story/490394

      Konekäännösavuisteisesti:

      Torstain Ilmoitus tuli vain 10 päivää sen jälkeen, kun Georgian valtion Security Agency sanoi, että se oli pidätettänyt kolme georgialaista ja kolme armenialaista yritytksestä myydä uraani-238:aa
      Vuonna 2012 Armeniassa paljastui suunnitelma myydä strontium-90:ä
      Vuonna 2010 Georgia teki tyhjäksi suunnitellun cesium-137 myynnin
      Samana vuonna Georgian poliisi pidätti kaksi Armenialaista miestä syytettynä salakuljetuksesta 18 grammaa korkeasti rikastettua uraania Armeniasta Georgiaan

    • "Niinistö Yhdysvalloissa: Ydinterrori on uhka myös Suomelle"
      http://www.hs.fi/ulkomaat/a1459399135419

      Ja sitten Niinistö sanoo jotain todella tärkeää:

      "Presidentin mukaan itsesuojeluvaistokin on peruste osallistumiselle ydinturvahuippukokoukseen."

      Tuon voi muuntaa kaikkia kansalaisia koskevaksi esimerkiksi näin:

      "Itsesuojeluvaistokin on peruste ydinvoimasta luopumiselle."

      Potentiaalisesti ydinvoima on ylivoimaisesti maailman vaarallisin tapa tuottaa sähköä. Jokainen ydinvoimala on myös vähintäänkin todella likainen pommi, vaikutuksiltaan suunnilleen luokkaa "Tshernobylin ydinkatastrofi 1986".

    • Jos kaapattu kone lähestyy ydinvoimalaa, se ammutaan alas.
      http://www.hs.fi/kotimaa/a1477545574607

      "Kuvitellaan tilanne, jossa Suomen ilmatilassa oleva matkustajakone täynnä satoja siviilejä poikkeaa lentoreitiltään ja ottaa suunnan kohti ydinvoimalaa tai suuren kaupungin keskustaa.

      Hornetit lentäisivät koneen kiinni nopeasti. Jossain vaiheessa, jos kone ei muuttaisi kurssiaan, se ammuttaisiin alas."

      Mitenhän Rosatom myisi ydinvoimalan suomelle, tai huolehtisi siitä tulevaisuudessa, jos suomalaiset tiputtaisivat venäläisiä lentokoneita?

    • terrr

      "Aktivistit" näkyvät olevan melkoisen rikollista porukkaa. Viime keväänä Hanhikiven "aktivisteista"puolet päätyi putkaan ja viidesosa pidätettiin tai vangittiin.

      "Aktivisti" on aivan liian kiltti nimitys tuollaiselle joukkiolle. Oikeampi nimitys heille on ydinterroristi tai viherterroristi.

      http://www.raahenseutu.fi/uutiset/lue-mita-frontex-poliisipaallikolle-kerrottiin-hanhikiven-aktivisteista/

      Aktivistit järjestivät viime keväänä Pyhäjoen Hanhikivellä toimintaviikon, jonka aikana rettelöitiin niin, että Raahen putkat täyttyivät 54 kiinniotetusta.

      Mukana oli 100 aktivistia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Albaniasta, Belgiasta, Alankomaista, Britanniasta, Espanjasta, Meksikosta, Yhdysvalloista ja Australiasta.

      Rikosperusteisesti kiinniotettuna oli 23 henkilöä.

      11 henkilöä pidätettiin ja 9 vangittiin.

      Vangituista 6 oli ulkomaalaisia.


    • Tuiran poika ydinterrorismista (osa 2)
      http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/tuiran-poika/84/entapa-ydinterrorismi-osa-2/5592/

      "Ydinterrorismia voi olla monenlaista:
      •Terroristit räjäyttävät tai uhkaavat räjäyttää ydinlatauksen tai likaisen pommin asutulla alueella
      •Terroristit tekevät itse alkeellisen, pienitehoisen ydinaseen vaikkapa plutoniumoksidista tai varastavat ydinaseen.
      •Terroristit ryöstävät ydinpolttoainetta tai - jätettä
      •Terroristit hyökkäävät ydinvoimalaan ja tuhoavat sen toiminnan, niin että vaikkapa reaktorisydän sulaa ja radioaktiivinen aine leviää ympäristöön

      Keskitetyn energiatuotannon ja ydinvoiman suurista uhkakuvista on keskustelu Suomessa hyvin vähän, oikeastaan se ei ole ollut keskustelunaihe. Lundin mukaan on lähdetty siitä, että kun kaikki menee hyvin niin ongelmia ei ole.

      Suomessa isku Loviisan ydinvoimalaan voisi pahimmassa tapauksessa lamauttaa pääkaupunkiseudun. Jos ajatellaan, mitä seuraisi ydinlaitoksen joutumisesta terrori-iskun kohteeksi, niin pahimmat uhkaskenaariot saattavat johtaa Fukushiman tai Tshernobylin kaltaisiin onnettomuuksiin."

      Tuiran poika oli tuota ennen viitannut täälläkin paljon esillä olleeseen (esim. /1/) Belgian ydinterrorismi-uhkaan:

      "1960-luvulla ydinterrorismin uhan tajusivat vain harvat, mutta vuoden 2001 WTC-iskujen jälkeen ajatus ydinterrorismistakaan ei tunnu enää etäiseltä. Puhumattakaan Belgian tapahtumista, joista varmaankaan kaikkea ei kerrottu julkisuuteen."

      /1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14468444/isis-ja-euroopan-ydinvoimalat

      • FaktaaKehiin

        Tuiran pojalla on itsekritiikin kynnys harvinaisen matala. Harva kehtaa nolata itseään kirjoittamalla lehtiin asioista joista ei oman asiantuntemuksensa pohjalta tiedä oikeastaan mitään, pelkästään netistä hankittujen hajatietojen pohjalta. Toisaalta suurin osa lukijoista on ihan pihalla joten menee täydestä, ainakin viheruskovaisille.


      • FaktaaKehiin kirjoitti:

        Tuiran pojalla on itsekritiikin kynnys harvinaisen matala. Harva kehtaa nolata itseään kirjoittamalla lehtiin asioista joista ei oman asiantuntemuksensa pohjalta tiedä oikeastaan mitään, pelkästään netistä hankittujen hajatietojen pohjalta. Toisaalta suurin osa lukijoista on ihan pihalla joten menee täydestä, ainakin viheruskovaisille.

        Kauhukuvan kieltäminen osoittaa vain että pelkäät.


    • terrr

      Varsin rikollista porukkaa nuo ydinvoimaa vastustavat "aktivistit". Niinpä Hanhikiven tapauksessa "aktivisti"-porukasta puolet kiinniotettiin, osa vangittiin ja tuomittiin oikeudessa.

      Mielestäni kyseessä on terroristijoukkio. Itse kutsun heitä ydinterroristeiksi, miksei myös ydinvoimalaterroristeiksi. Uutisointi heidän lainvastaisista toimistaan ydinvoimalan rakentajia, työntekijöitä ja turvahenkilöitä vastaan, on ilman muuta Ydinvoima-Palstalle kuuluva aihe.


      http://www.raahenseutu.fi/uutiset/lue-mita-frontex-poliisipaallikolle-kerrottiin-hanhikiven-aktivisteista/

      Aktivistit järjestivät viime keväänä Pyhäjoen Hanhikivellä toimintaviikon, jonka aikana rettelöitiin niin, että Raahen putkat täyttyivät 54 kiinniotetusta.

      Mukana oli 100 aktivistia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Albaniasta, Belgiasta, Alankomaista, Britanniasta, Espanjasta, Meksikosta, Yhdysvalloista ja Australiasta.

      Rikosperusteisesti kiinniotettuna oli 23 henkilöä.

      11 henkilöä pidätettiin ja 9 vangittiin.

      Vangituista 6 oli ulkomaalaisia.

      • Taidat pelätä tosissaan ydinterrorismia, kun et uskalla keskustella siitä. Tavallaan se on ymmärrettävää.


    • K.Late

      Voi kauhian kauhiata mitä terrorismia.

    • Sauli Niinistö: Ydinterrorismi on yksi maailman suurimmista turvallisuusuhista
      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001150363.html

      Ydinvoimasta pitäisi päästä pian eroon. Hajautetun energiantuotannon terrorismiuhat on mitättömiä ydinterrorismin uhkaan verrattuna.
      -

    • Säteilyturvakeskuksen entisen johtajan, Jukka Laaksosen, mielestä terrori-isku ydinvoimalaan ei ole todellinen uhka.
      http://yle.fi/uutiset/3-8839191 (26.4.2016)

      Ihan kuin olisin lukenut toisenlaisistakin mielipiteistä.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2398
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1912
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1373
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1260
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1235
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1171
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1101
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1055
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 15
      1014
    Aihe