Tupakat aiotaan kieltää kokonaan

Gaudeaamus

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015101120504356_uu.shtml

Voi kun tapahtuisikin... Tämän kirjoitushetkellä 72 % kannattaa täystkieltoa. Tuolla on jokin linkki keskusteluun aiheesta. Toisaalta turhaa, koska ne on nähty lukemattomat kerrat. Todennäköisesti se on täynnä kommentteja tyyliin "Muutan täältä holhoussuomesta hevon kuuseen missä saan kessutella rauhassa!" ja "Minä jatkan polttamista, sitä ei kukaan tule kieltämään".

Mikähän siinä on ongelmana? Esim. DDT kiellettiin aikanaan vaarallisuuden takia. Lyijyllinen bensiini on käytännössä kiellettyä. RohS toi mukanaan mm. lyijyn ja elohopean kiellon (listattuja poikkeuksia lukuunottamatta) elektroniikkateollisuudessa. Miksi tupakoinnissa vedotaan aina yksilönvapauteen? Onko kyse tosiaankin siitä, että tietty väestönosa ei kykene älykkääseen ajatteluun ja heitä on helposti vietävissä tupakkateollisuuden markkinakeinoin? Onko heillä mitään muita kuin tunteeseen ja populismiin perustuvia näkökohtia?

Yksilönvapautta rajoitetaan ja on rajoitettu kautta aikain. Esim. ravintolatupakointi on kielletty Suomessa. Tuota vastaan urputettiin lain valmisteluvuodet ja kun kielto tuli lainvoimaiseksi kukaan ei enää valittanut "minuahan ei kukaan kiellä polttamasta ravintolassa". Kyllä yksilönvapautta saa rajoittaa. Valittavatko Audi ja BMW-kuskit poliisille, että "minä saan ajaa niin kovaa kuin haluan"? Sana "holhous" on lisäksi erittäin avuton heitto henkilöiltä, jotka oikeasti tarvitsisivat elämäntapojen ohjausta. Holhous on yhteiskunnan tapa pitää huolta vähäosaisista - tässä tapauksessa siis henkisesti vähäosaisista.

Aivan oma keskustelunhaaransa on sitten miten tuollainen täyskielto valvottaisiin. Näin radikaali sääntömuutos tehtäisiin tapakulttuurin muuttamiseksi. Tavoitteena olisi tupakoinnin vähentäminen sen muodikkuutta vähentämällä. Ei olisi enää hohdokasta esittää ikäistään vanhempaa polttamalla tai liittymällä tupakoivaan kaveripiiriin koulussa. Myynti/ostokielto syntymävuoden perusteella ei toimisi kovinkaan tehokkaasti, koska sitä pitäisi pystyä ja haluta valvoa tarkasti. Hakumiehen käyttäminen yleistyisi ja olisi äärimmäisen helppo tapa kiertää lakia. Miksi alaikäisten tupakan hallussapitoon ei puututa? Pullo keskiolutta hallussa on sen sijaan lastensuojeluilmoituksen paikka.

Tupakointi vähenisi ja loppuisi tehokkaimmin, mikäli tupakkatuotteiden hallussapito kiellettäisiin alaikäisiltä. Tämän rikkominen johtaisi lastensuojeluilmoitukseen ja sälyttäisi vastuuta huoltajille (jotka usein ovat tupakkatuotteiden ostajia).

Toinen askel tupakoimattomaan yhteiskuntaan olisi tupakkatuotteiden maahantuonnin kieltäminen - siis totaalinen kieltäminen. Tämä kuullostaa joistain täydeltä utopialta, mutta toimisi tehokkaasti jatkuvasta falskaamisesta huolimatta. Vajaa aski taskussa Virosta tullessa johtaisi ensimmäisellä kerralla huomautukseen, toisella kerralla sakkoon, kolmannella kerralla isompaan sakkoon jne... Tupakkaa trokattaisiin toki valtavia määriä, mutta kiinnijäämisriski nostaisi sen hinnan pilviin. Tupakka aiheuttaa riippuvuutta, mutta se on silti nautintoaine jota ilman pystyy elämään jos on pakko. Se loppuisi vähitellen, koska yhä harvempi jaksaisi nähdä vaivaa päivittäisten tupakoiden etsimiseen pimeiltä markkinoilta. Tupakointi loppuisi katukuvasta kokonaan, koska sosiaalinen- ja tapariippuvuus heikkenisivät. Jossain vaiheessa tupakan hallussapito voitaisiin kieltää täysi-ikäisiltäkin. Toimiva järjestelmä kopioituisi nopeasti muihinkin maihin ja maahantuonnin valvonta helpottuisi entisestään.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kakkapyllypenis

      Eihän noin idioottimainen idea tule toimimaan. :D
      Menenpä tästä savukkeelle.

      • Gaudeaamus

        Mikä näistä ei tulisi toimimaan? Miksi? Nyt taidat tyrmätä idean ainoastaan tunnepohjalta.


    • astmaatikko2015

      Ei tietenkää toimi. Esim. kun talo on rakennettu 1970-luvulla, niin järjestyssäännöt ovat myös 1970-luvulta. Samoin talossa noudatetaan samaa tupakkalakia, joka on ollut voimassa 1970-luvulla. Eli jos tupakoinnin rajoituksia saadaankin lisättyä, niin asumisviihtyvyyteen ne eivät vaikuta millään tavoin. Kaupungin vuokra-asunnoissa vedotaan siihen, että valvonta on mahdotonta. Ja koska järjestyssäännöt on ilmeisesti peruskiveen muurattuja, niin niitäkään ei voida muuttaa edes taloa räjäyttämällä ja tilalle uutta rakentamalla. Tämä on siis tilanne Hekan asunnoissa.

      Arvatkaa vaan, ottaako sekä päähän että keuhkoihin. Kaikkein vähäosaisimmilla ihmisillä ei ole mitään puolustautumisen mahdollisuuksia. Ja koska köyhien asunnoissa on paljon narsistisia päihdeongelmaisia, niin sisällä tupakointi ei lopu edes sillä, että sisällä tupakoijilta katkastaisiin kädet ja jalat. Joku kaveri käy kaatamassa sitä kossua kurkusta alas ja sytyttämässä röökin.

      • Gaudeaamus

        En kirjoittanut mitään taloyhtiöiden sisäisestä valvonnasta, mutta senkin valvonnan tarve vähenisi, mikäli tupakointia vähennettäisiin tuotteiden saatavuutta rajoittamalla.

        On eri asia keskustella siitä, toimiiko jokin sääntö täydellisesti vai rajoittaako tietty sääntö alkuperäistä ongelmaa oleellisesti.


      • TupakkatehtaidenYhdistys
        Gaudeaamus kirjoitti:

        En kirjoittanut mitään taloyhtiöiden sisäisestä valvonnasta, mutta senkin valvonnan tarve vähenisi, mikäli tupakointia vähennettäisiin tuotteiden saatavuutta rajoittamalla.

        On eri asia keskustella siitä, toimiiko jokin sääntö täydellisesti vai rajoittaako tietty sääntö alkuperäistä ongelmaa oleellisesti.

        Tupakansavusta on tullut helppo syntipukki niille, jotka haluavat nopean ja yksinkertaisen ratkaisun sisäilman laadun parantamiseen. Jos huoneilmassa on näkyvää tupakansavua, se johtuu useimmiten rakennuksen tai huoneen huonosta ilmastoinnista. Tämä on todistettu useissa eri tutkimuksissa eri puolilla maailmaa.


    • 42424242422424

      jää että rahat rikolliselle tästäkin aineesta?! hehe olipas taas vähä-älyinen aloitus.

      • Gaudeaamus

        Tämä ideahan perustuu siihen, että rikollisilta viedään mahdollisuudet tällä alalla kun tupakointi loppuu hyvin jyrkkänä käyränä. Vähän älyä toivoisin sieltäkin päästä.

        Rikollisuus tosin jäisi voimaan. Se ainoastaan siirtyisi johonkin muuhun kohteeseen. Sitä ei saa loppumaan, tupakoinnin sen sijaan saa.


    • LasseLehtinen

      Tiettyjen lainvalmistelijoiden tarkoituksena onkin ollut luoda epäsopua ihmisten välille–työpaikoille, ravintoloihin, valintamyymälöiden kassoille–jotta tupakoinnistatulisi sosiaalisesti mahdollisimman vastenmielistä. Saattaa olla, että tällainen simputus Suomessa jopa onnistuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 150
      4275
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3864
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2651
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1881
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1639
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1543
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1521
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe