Laskin Suomen Pankin sivuilta uusien nostettujen asuntoinojen keskimäärän 2000-luvulta. Tänä vuonna on tammi-syyskuun aikana nostettu hieman enemmän uusia asuntolainoja, kuin 2000-luvulla keskimäärin samaan aikaan. Tänä vuonna on tähän saakka nostettu uusia asuntolainoja 10,773 miljardia euroa. Keskimäärin 2000-luvulla on uusia asuntolainoja samaan aikaan nostettu 10,636 miljardia euroa.
.
Huippuvuosi on 2008, jolloin tammi-syyskuussa nostettiin uusia asuntolainoja 14,61 miljardia euroa. Tänä vuonna uusia asuntolainoja on nostettu enemmän kuin vuosina 2014, 2013 ja 2009 samaan aikaan.
.
Pelkät numerot eivät tässä ole välttämättä kuin suuntaa antavia. Mielenkiintoisempaa ehkä olisikin, jos suhteuttaisi uudet asuntolainat asuntojen hintakehitykseen ja keskimääräiseen asuntovelan määrään. Eli vertaisi uusien asuntolainojen määrää vaikkapa 65 prosenttiin asunojen hintatasosta.
Uusia asuntolainoja nostettu keskimäärää enemmän
4
79
Vastaukset
Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Tässä on linkki Suomen Pankin tilastoihin http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot_lainat_asuntolainat_vv_chrt_fi.aspx
- näinonjuuu
Tuolla tosiaan voi pyyhkäistä hanuria koska euromäärien vertailu eri vuosien kesken on hömöläisten hommaa. Kaikki tietää asuntojen hinnat vuonna 2000, ja kaikki tietää asuntojen hinnat vuonna 2015. Niissä on aivan mieletön ero.
Silti vuonna 2000 minulla oli suhteessa yhtä hyvät tulot kuin nyt ja minulla ei ollut varaa yhtään nykyistä parempaan asuntoon.
Eli pitäisi vertailla rinnakkain ostovoiman muutosta, rahan arvon muutosta ja hintojen muutosta.- Pelleily_seis
Asuntojen hinnat ovat siis 2000- luvulla nousseet. Hyvä huomio. Niin ovat myös palkatkin, ihan vaan tiedoksi. Tilasto taas kertoo siitä, että ihmiset uskaltavat elää ja käyttävät rahaa saadakseen haluamansa. Pelko siis pois ja ostoksille. Pessimisti kun ei koskaan saavuta mitään. Ilmankos pessimistituhnu on niinkin katkeroitunut, kun palstalla huomataan. Mikä tietysti on surullista.
Se nyt vähän riippuu siitä, mitä lähdetään miettimään.
Jos kyseessä on puhtaasti akateeminen: "nouseeko asuntojen arvo", niin olet oikeassa. Ostovoima, tai ainakin inflaatio, pitää huomioida. Hinta ei kerro oikeastaan mitään.
Jos taas on kyseessä käytännönläheisempi: "olisiko minun kannattanut ostaa X vuotta sitten", niin silloin meitä kiinnostaa hinta, ei arvo. Hinta kun lukittuu ostohetkellä, samoin kuin tarvittavan lainan määräkin noin yleisesti ottaen...
Tämä vastaa oikein hyvin kysymykseen, josko keskimäärin olisi kannattanut odotella vuosi vuokralla, mikäli asumiskulut olisivat olleet samaa tasoa kuin omistusasunnossa lukuunottamatta lainanlyhennyksiä. Vastaus on ei. Toki kysymys on sinänsä sekin varsin akateeminen, mutta palstan Lukien ja Whoknowswhattien mätkimiseen tällainen data on oikein hyvää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 725064
- 734043
Sanna Marin ja lähestymiskielto
No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.2703775- 1313241
- 482964
Ero 68-vuotiaana
Minkälaisen keskustelun saan aikaiseksi, kun minä 68-vuotias nainen haluan erota 70-vuotiaasta miehestäni. Olemme kumpi3502664- 232648
Haluaisin niin paljon että
Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä192266- 462010
- 1101932