Numerot ja ajat sekaisin

Tusinalta_nukkumaan

Kuka idiootti on keksinyt ryhtyä käyttämään kellonajoista numeraalien diminutiivimuotoja? Jos ohjelma alkaa esim. klo 21, kuuluttaja sanoo sen tulevan ysiltä. Samoin klo 22 on heidän mielestään kymppi. Minä yhdistän tuollaiset ilmaisut kanavien nimiin tai numeroihin. Mitäpä jos ohjelma alkaa klo 18? Tuleeko se silloin kutoselta? Tai klo 14 vastaavasti kakkoselta?
Eikö olisi selvyyden vuoksi käytettävä ykkönen, kakkonen, kolmonen, nelonen, vitonen, kutonen, kahdeksikko (kasi), yhdeksikkö (ysi) ja kymppi vain merkitsemään noita numeroita, eikä sekoittaa niitä kellonaikoihin.

9

105

  Vastaukset

  • Ei vaan kuudelta ja kello kahdelta. Jos kuuluttaja tarkoittaisi kanavaa niin hän myös nimeäisi silloin kanavan. Totta kai kuulostaa helpommalta omaksua sanonnat joita ohjelmien esitysaikoja ilmaistaan. Ihan sama kuin esim. arkikielessä sanottaessa: Nähdään kympiltä tai nähdään ysiltä. Silloin ei eittämättä ajatella että mitä? Kanava kymmenenkö? Tuo lähestymistapa arjeistetaan siksi jotta vältyttäisiin antamasta kuvaa liiallisesta virallisuudesta, onhan tv-kanavat tarkoitettu juuri palvelemaan kuluttujaa ja tässä kohtaa katsojaa. Jo yksistään tuo virallisuus voisi saada katsojan vaihtamaan kanavaa. Tuttavallisuus ja virallisuutta vähentävä efekti.
   Taidat olla aika yksinkertainen.

   • Ahaa, nyt ymmärrän. Yksinkertaisille ihmisille ilmoitetaan aika yksinkertaisesti. Eivät kaikki välttämättä kelloa tunne, ainakaan niitä kaksinumeroisia aikoja.


  • Kielioppinatseja klo 11:ssä...

  • No, tuo (minustakin omituinen) tapa on kyllä esiintynyt jo 90-luvun alussa. Silloin muistan ensimmäisen kerran kuulleeni sitä ja ihan täysi-ikäisen suusta, eli tämän päivän tv-juontajat ovat sen luultavasti ihan lapsuudestaan alkaen oppineet.

  • Katsoin viestin aloitusaikaa se on 2015 vuodelta.

   Kutakuinkin tossa 2013 aikana tuli "slangisanat" myös kellonaikoihin eli seiska, kasi, ysi ja kymppi... Joten kyllä, ne on ihan normi arkea nykyjään

   • Voi jee, tuota sanontatapaa ollaan käytetty jo paljon aikaisemmin, jo 90-luvun puolella!!! Telkkarikäytössäkin ollut jo paljon ennen tuota sun 2013 -vuotta!


   • Kellonajan merkinnässä ärsyttää se että laitteissa on oletuksena 12 tunnin esitysmuoto idioottimaisine AM PM juttuineen. Vallalla on kansa joka käyttää tuumia, jalkoja ja kiviä pituus- ja painoyksikköinä.
    Bussissa nimimerkki on jokapaikan häirikkö. Tyhmiä kommentteja asiaan kuin asiaan, ei tollasille pidä vastata mitään.


  • kun me täällä sivistyneesssä suomessa opimme kellon ajat jo alakoulussa mitä pohjanmaan möllit ei vieläkään osaa, voi h,vetti että ovat tyhmiä!kaikki tieto ja sivistys pohjanmaalle kestää pari sukupolvea ja kulkee usein Esson baarin kautta?
   kun on alun perin mölli ei sitä nyt ekana 200-vuotena aleta muuttaa.
   kun pohjanmaalainen on perus jälkeen jäänyt niin kun kellossa ei ole 18-tai20-tai22 niin ei perus mölleilläkään ole koska mitä sitä kellolla tekee jos siinä olisi näitä etelän ihmisten 15, 16, 19 jne kun ei ne lukemat mahdu siihen. kun se on niin että sinä tiedät onko kello aamu vai iltapäivä?kaikki on kiinni vain oppimisesta?ja kun tiedän että pohjanmaan mölleillä ei liikaa oppia ole niin koko maa kärsii siitä teidän tyhmyydestä!vituttaa tollanen tyhmyys jota päivittäin kuule! sen takia teillä on asiat täysin sekasin kun ette ymmärrä yksinkertaisia asiota, vaan selitätte että Amerikassakaan ei sanota klo 22 vaan 10 joo totta paiitsi kertovat kyllä oliko se kello 10 aamu vai litapäivä!meillä se on yksinkertaisempaa kerrot vaan onko kello 10 tai 22 niin heti tiedät,paitsi ne tyhjäpäät jotka ei erota noita numeroita ja niiden merkitystä! vittu että ootte tyhmää väkeä! luulis että yle nyt näin yksinkertaisen asian saa vaadittua ! yhtenäisyyden nimissä!kaikki jotka näitä lukeevat ovat selkeästi vanhempaa väkeä!vaatimustaso on hanurista! eivät sovi valtakunnallisten asioden hoitajiksi! ärsyttävät niin hitosti!

  • pohjanmaalaiset, kun pyritte kokomaan herrakasi,on teidän noudatettava yleistä sivistystasoa! kello ajat on no1. ylen täytyy vaatia ohjelmien toteuttajilta minimissään että osaavat 24h ajan käytön ,nykymaailmassa ei riitä 12h.kuten tiedämme pohjanmaalaisille ei riitä koulutus 24h aikaan.nyt katsomme pohjanmaalaisille tehtyjä ohjelmia ,kuitenkin kaikkien maksamana.joka ohjelmassa on duuudson sontaa, 12h ajalla häystettyynä, joten saat päätellä ja pohtia mitä se klo8 tarkoittaa ,kun herrat ei ilmoita että onko ilta vai aamu! herran haltuun!

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   183
   2095
  2. Helsingissä Oodissa puukotus tekijä poistunut paikalta ei vaaraa !

   No nyt noita kulttuuritekoja tehdään jo oikessa ympäristössään kirjastossa. Että silleen. ILtalehti.
   Maailman menoa
   117
   1075
  3. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   71
   1038
  4. Maisa ei ollut onnellinen Jari-Matin kanssa

   Mutta Mikon kanssa kaikki sujuu hienosti ja kumpikin rakastaa toisiaan ♥️
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   619
  5. Martina Puman tapahtumassa Lontoossa

   Hangossa vietetyn viikonlopun jälkeen Martina lensi tänään Lontooseen, missä hän osallistuu saksalaisen Puma-brändin tapahtumaan. Pumahan on saksalain
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   487