Rahastosalkku

aloitteleva_kokeilija

Mulla oli pankkiin aika ja sitten ne pankissa (nordea) esittivät mulle rahastosalkkua että voisi sijoittaa ja ostaa osakkeita jne. Noh vähän aikaa pohdittuani ajattelin että testaan sitä ja teimme minulle rahastosalkun ja laitoin sinne 500e.

Kun menin myöhemmin samana päivänä kotona verkkopankkiin niin sielä on mun normaalit tilitiedot ja sitten sielä on käyttötili josta on 500e jota ei voi käyttää koska se on se rahastosalkku. Pystynkö itse mitenkään tarkemmin katsomaan mikä se salkku oikein on kun ei verkkopankista oikein löydy mitään kohtaa tai paikkaa että voisin tehdä mitään muuta kun nähdä sen salkun arvon?

Mulle ei sen kummemmin sanottu mihin niitä osakkeita jne sijoitettiin muuta kun että hajautetusti tai jotain muuta vastaavaa mutta varsinaisia sijoituskohteita ei sanottu. Eli pankki käytännössä sijoitti sen 500e minun puolesta. Sitten kun ne pankissa sanoi että sitte on sellaisia vaihtoehtoja että sijoituksen voi tehdä pienellä tai isolla riskillä tai jotain siltä väliltä joka minulle sitten valittiin.

Lopuksi tähän kysyn sitten ne typeryksen kysymykset kun lähdin tuohon mukaan vähän niinkuin pystymetsästä. Voiko käydä niin että salkkuni arvo menee miinukselle ja voiko käydä niin että jos se menee miinukselle niin joudunko maksamaan että saan sen edes nollille? Eli siis voinko menettää tässä enemmän kuin tuon sijoittamani 500euroa vastaus tähän rauhoittasi mieltäni kummasti :)

Kannattaako tuohon viiteensataan ruveta tekemään esim. niin että laittaa vähitellen sinne vähän aina lisää esim joitakin kymppejä kuukaudessa? Miten sitten voinko esim. kotoa siirtää verkkopankissa rahastosalkkuuni lisää rahaa vai pitääkö silloin asioida pankissa? Onnistuuko se vaan siten että siirrä omalta tililtä toiselle rahaa?

Sitten vielä se pakollinen kysymys millaisia voittoja pikkusummilla voi saada esim. muutamankin vuoden päästä ja kasvaako siinä sitten korotkin korkoa vai jääkö tilanne plus miinus nollaksi.

3

1085

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähän_kokeneempi

      Hei! Kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiisi näihin asioihin liittyen. He osaavat sieltä parhaiten auttaa ja kertoa yksityiskohtaiset vastaukset kysymyksiisi. Ei ole noloa ottaa ammattilaisiin yhteyttä, olethan täysin aloittelija sijoittamisen saralla.

      En itse ole ikinä sijoittanut rahastoihin, joten en niistä osaa sen suuremmin kertoa. En osaa sanoa, näetkö jostakin tarkalleen, mihin yhtiöihin rahasi on sijoitettu.

      Jos sinulle on valittu kohtalainen riski rahastoosi, ei sijoituksesi voi mennä missään tapauksessa miinukselle, eli siis enemmän kuin tuon 500€. On erittäin epätodennäköistä, miltei mahdotonta että jokin osake putoaisi niinkin suuret prosenttimäärät että sijoitus jäisi täysin nollille. Varsinkin kun kyseessä rahasto, jossa siis ammattilaiset hajauttavat sijoituksesi eri arvopapereihin. Ainoa mahdollinen tapaus missä voisit menettää tuon 500€ on tilanne, jossa kaikki rahaston arvopaperit menettäisivät täysin arvonsa. Ja jos sinulle on kertynyt kaupankäyntikuluja/provisioita rahastonhoitajalle, ainoastaan sillon sijoituksesi voisi jäädä enemmän tappiolle kuin tuon 500€. Ja kun puhutaan kaupankäyntikuluista niin kyseessä on siis vain muutamia euroja.

      En osaa sanoa suoraan millaisia tuloksia rahastoilla saa, liikkuvat ehkä 5%-10% vuosituotoissa. Eli 500 eurosi voi vuoden päästä olla 550€, tietenkin enemmänkin tai vähemmän. Jos taas tuotto menisi miinukselle esimerkiksi tuon 10%, vuoden päästä sijoituksesi on 450€. Jos ensimmäisenä vuotena tuotto on 5% ja seuraavana vuonna 10% niin yhteistuotto on 15,5% eli näin voidaan siis kuvitella sijoitukseen kasvavan "koron korkoa" jos sijoitusta tarkastellaan yhden vuoden sykleissä. Mutta sijoittamisessa harvoin viitataan "koron korkoon" koska voidaan vain suoraan ajatella että sijoitus on tuottanut 15,5% kahden vuoden aikana.

    • att2

      En tunne Nordeaa mutta ei saa olla muita maksuja kuin hoito ja sen pitää olla melko halpa siis 0---1,2%. Voi olla kalliinpi kun itse hoitaa ja näkee joka päivä.

      Tuloni vuosien kuluessa 15% netto/vuodessa, tosin nyt 10% kahdessa viikossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      410
      1676
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1338
    3. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      171
      1287
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1265
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1017
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      926
    7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      861
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      860
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      856
    10. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      106
      804
    Aihe