Hallitus hillitsee ARA-asuntojen vuokrakiskontaa

miten.kirjanpidot

tai ainakin yrittää. Asumisen hinta on karannut hanskasta täysin varsinkin pääkaupunkiseudulla. Se näkyi viime vuonna asumistukien kasvuna 8 %:lla.
- SDP:n Lipposen hallitus poisti vuokrasääntelyn. Sen jälkeen SAK/AY-taustaiset VVO, SATO, Asuntosäätiö ja näiden omistamat asumisoikeusasuntoyhtiöiden vastikkeet lähtivät nousukiitoon. Keputaustaiset (?) AVAINasunnot ja TA-asunnot lähtivät ralliin mukaan.
Ralli kiihtyi SAK:n Metallin Riku Aallon noustua VVO:n hallituksen puheenjohtajaksi 2007. VVO ja SATO ovat markkinajohtajat.
ARA on valtion asuntorahoitukseen erikoistunut yhtiö, joka tukee verovaroilla kohtuuhintaiseksi tarkoitettua asuntotuotantoa. Rakennuslehti teki tutkimuksen ARA-vuokrista 2013. Jo silloin ne ylittivät kaupungin omistamien vuokra-asuntojen vuokrat 1-5 e/m2:ltä. -Kaupungin pikkukaksio maksoi silloin esim. 470 e/kk, ARA-kaksio 720 e/kk.
Pari vuotta myöhemmin, vuonna 2015, jopa pienestä alle 50 m2 asumisoikeuskaksioista saa Helsingissä ja Espoossa maksaa yleisesti 13-17e/m2, ja jyvitettyinä enemmänkin, jopa 720-800 e/kk (ASO-Kodit, Asuntosäätiö ja AVAINasunnot, kallein). Osassa vesimaksu sisältyy vastikkeeseen. Tahti on vuodesta 2013 kuumentunut. Vuokrat lähentelevät korkeimpia vapaarahoitteisia vuokria, ja ovat paikoin nousseet jopa samalle tasolle.
- VVO myi asumisoikeusasuntonsa Asuntosäätiölle 2014. Kauppahinta salainen. SAK myi, AY osti. Sitä ennen SATO oli myynyt omat asumisoikeusasuntonsa VVO:lle.
Kirjanpidoista ei enää ota "erkkikään" selvää. Myös eläkevakuutusyhtiöitä on tullut kannattaville apajille osaomistajiksi.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska-korjataan

      Totta on. Jopa asumisoikeusasuntojen vastikkeet ovat nousseet 45-50 % vuosina 2007-2015. Kun vuonna 2006 kaksion käyttövastike oli vielä kohtuullinen 480 e/kk, vuonna 2015 saa maksaa 720 e/kk. Paljon korkeampiakin hintoja löytyy.
      Asumisoikeusyhtiöiden omistajat ovat pistäneet omaa rahaa ehkä vain muutaman prosentin (hallintokulut). Asukkaat maksavat "pääsymaksuna" rakennuskuluista 15 %, ja valtion ARA on rahoittanut loput.
      Hyvä bisnes. SAK/AY-taustaiset yhtiöt kuitenkin omistavat rakennukset ja asunnot. Vaikuttaa lahjoitukselta??? -Vanhanen teki juuri ennen eduskuntaäänestystä lakiin yhden virkkeen lisäyksen: Rakentaja omistaa. Suurin osa kansanedustajista luuli äänestävänsä laista sellaisena kuin oli sen päivää-paria ennen nähnyt.

      • olisi.kiire.jo

        Vuokrakiskonta ja olematon asuntopolitiikka ei ole eduskuntaa ja hallitusta, siis poliitikkoja juurikaan kiinnostanut. SDP:n Pia Viitanen hieman lämpimikseen kitisi asumisoikeusasukkaiden rahastuksesta ennen viime vaaleja 2015. Perussuomalaisten kunnallispoliitikko Kilpi Espoosta on puuttunut voimakkaimmin epäkohtiin. Rahkeet eivät eduskuntapaikkaan riittäneet, kun Uudenmaan vaalipiirin äänet pyrittiin varmistamaan Soinille, Niinistölle ja Putkoselle.
        SDP:n Lipposen hallitus poisti vuokrasääntelyn. Uuden hallituksen kiinnostus alkoi kun asumistukien kasvu on räjähtänyt käsiin samaan aikaan kun esim. työttömyyskorvausten määrä on kasvanut. Perussuomalaiset on ainoana puolueena ollut kiinnostunut asiasta aikaisemmin.
        Verorahat eivät riitä. Veroparatiisisaloja uhkaa kansainvälisen lainsäädännön myötä avautua. Siksikö Suomessa hallintarekisteriä halutaan laajentaa? -Sinnekö omistukset laillisesti piiloon ennen kuin veroparatiiseista alkaa tietoja valua?
        KELAn asumistuet rahoitetaan verovaroista kokonaan. Ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta rahoittavat työntekijät osan ja kaikki veronmaksajat yhdessä loput.
        SAK/AY rahastaa korkeat vuokrat ja verovapaat AY-jäsenmaksut ja siinä samalla rettelöi työpaikkoja Suomesta ulos, mutta rahat pitää itse.
        Puolueiden haluttomuus puuttua asuntorahastukseen voi selittyä vain keskinäisillä intresseillä? Onhan KEPUkin pelissä mukana, joskin marginaalisesti SAK/SDP:hen verrattuna. Hyvin menee ruotsinkielisillä säätiöilläkin.
        Korkeat asumiskustannukset on ollut talouskasvun este jo pitkään. Kohtuuhintaisia asuntoja ei ole siellä, missä olisi työpaikkoja. Taantuvilla paikkakunnilla oman asunnon myynti takkuilee ja hinnat laskevat.
        Korkeat asumiskulut yksipuolistavat kulutusta, koska puolella kansasta kaikki rahat menevät aivan välttämättömään kuten ruoka ja lääkkeet. Eikä eläkeläisillä rahat riitä aina niihinkään.


    • 445566

      Vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki asuu ara asunnoissa lääkärivaimonsa kanssa Vuosaaressa tämä asumismuoto tälle porvaripariskunnalle ei ole tarkoitettu,mutta Paavo perheineen haluaa asua rahvaanparissa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      182
      2001
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      276
      1531
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1315
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1107
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      73
      1098
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      81
      1041
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      183
      1018
    8. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      3
      868
    9. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      838
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      63
      825
    Aihe