Hallitus hillitsee ARA-asuntojen vuokrakiskontaa

miten.kirjanpidot

tai ainakin yrittää. Asumisen hinta on karannut hanskasta täysin varsinkin pääkaupunkiseudulla. Se näkyi viime vuonna asumistukien kasvuna 8 %:lla.
- SDP:n Lipposen hallitus poisti vuokrasääntelyn. Sen jälkeen SAK/AY-taustaiset VVO, SATO, Asuntosäätiö ja näiden omistamat asumisoikeusasuntoyhtiöiden vastikkeet lähtivät nousukiitoon. Keputaustaiset (?) AVAINasunnot ja TA-asunnot lähtivät ralliin mukaan.
Ralli kiihtyi SAK:n Metallin Riku Aallon noustua VVO:n hallituksen puheenjohtajaksi 2007. VVO ja SATO ovat markkinajohtajat.
ARA on valtion asuntorahoitukseen erikoistunut yhtiö, joka tukee verovaroilla kohtuuhintaiseksi tarkoitettua asuntotuotantoa. Rakennuslehti teki tutkimuksen ARA-vuokrista 2013. Jo silloin ne ylittivät kaupungin omistamien vuokra-asuntojen vuokrat 1-5 e/m2:ltä. -Kaupungin pikkukaksio maksoi silloin esim. 470 e/kk, ARA-kaksio 720 e/kk.
Pari vuotta myöhemmin, vuonna 2015, jopa pienestä alle 50 m2 asumisoikeuskaksioista saa Helsingissä ja Espoossa maksaa yleisesti 13-17e/m2, ja jyvitettyinä enemmänkin, jopa 720-800 e/kk (ASO-Kodit, Asuntosäätiö ja AVAINasunnot, kallein). Osassa vesimaksu sisältyy vastikkeeseen. Tahti on vuodesta 2013 kuumentunut. Vuokrat lähentelevät korkeimpia vapaarahoitteisia vuokria, ja ovat paikoin nousseet jopa samalle tasolle.
- VVO myi asumisoikeusasuntonsa Asuntosäätiölle 2014. Kauppahinta salainen. SAK myi, AY osti. Sitä ennen SATO oli myynyt omat asumisoikeusasuntonsa VVO:lle.
Kirjanpidoista ei enää ota "erkkikään" selvää. Myös eläkevakuutusyhtiöitä on tullut kannattaville apajille osaomistajiksi.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska-korjataan

      Totta on. Jopa asumisoikeusasuntojen vastikkeet ovat nousseet 45-50 % vuosina 2007-2015. Kun vuonna 2006 kaksion käyttövastike oli vielä kohtuullinen 480 e/kk, vuonna 2015 saa maksaa 720 e/kk. Paljon korkeampiakin hintoja löytyy.
      Asumisoikeusyhtiöiden omistajat ovat pistäneet omaa rahaa ehkä vain muutaman prosentin (hallintokulut). Asukkaat maksavat "pääsymaksuna" rakennuskuluista 15 %, ja valtion ARA on rahoittanut loput.
      Hyvä bisnes. SAK/AY-taustaiset yhtiöt kuitenkin omistavat rakennukset ja asunnot. Vaikuttaa lahjoitukselta??? -Vanhanen teki juuri ennen eduskuntaäänestystä lakiin yhden virkkeen lisäyksen: Rakentaja omistaa. Suurin osa kansanedustajista luuli äänestävänsä laista sellaisena kuin oli sen päivää-paria ennen nähnyt.

      • olisi.kiire.jo

        Vuokrakiskonta ja olematon asuntopolitiikka ei ole eduskuntaa ja hallitusta, siis poliitikkoja juurikaan kiinnostanut. SDP:n Pia Viitanen hieman lämpimikseen kitisi asumisoikeusasukkaiden rahastuksesta ennen viime vaaleja 2015. Perussuomalaisten kunnallispoliitikko Kilpi Espoosta on puuttunut voimakkaimmin epäkohtiin. Rahkeet eivät eduskuntapaikkaan riittäneet, kun Uudenmaan vaalipiirin äänet pyrittiin varmistamaan Soinille, Niinistölle ja Putkoselle.
        SDP:n Lipposen hallitus poisti vuokrasääntelyn. Uuden hallituksen kiinnostus alkoi kun asumistukien kasvu on räjähtänyt käsiin samaan aikaan kun esim. työttömyyskorvausten määrä on kasvanut. Perussuomalaiset on ainoana puolueena ollut kiinnostunut asiasta aikaisemmin.
        Verorahat eivät riitä. Veroparatiisisaloja uhkaa kansainvälisen lainsäädännön myötä avautua. Siksikö Suomessa hallintarekisteriä halutaan laajentaa? -Sinnekö omistukset laillisesti piiloon ennen kuin veroparatiiseista alkaa tietoja valua?
        KELAn asumistuet rahoitetaan verovaroista kokonaan. Ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta rahoittavat työntekijät osan ja kaikki veronmaksajat yhdessä loput.
        SAK/AY rahastaa korkeat vuokrat ja verovapaat AY-jäsenmaksut ja siinä samalla rettelöi työpaikkoja Suomesta ulos, mutta rahat pitää itse.
        Puolueiden haluttomuus puuttua asuntorahastukseen voi selittyä vain keskinäisillä intresseillä? Onhan KEPUkin pelissä mukana, joskin marginaalisesti SAK/SDP:hen verrattuna. Hyvin menee ruotsinkielisillä säätiöilläkin.
        Korkeat asumiskustannukset on ollut talouskasvun este jo pitkään. Kohtuuhintaisia asuntoja ei ole siellä, missä olisi työpaikkoja. Taantuvilla paikkakunnilla oman asunnon myynti takkuilee ja hinnat laskevat.
        Korkeat asumiskulut yksipuolistavat kulutusta, koska puolella kansasta kaikki rahat menevät aivan välttämättömään kuten ruoka ja lääkkeet. Eikä eläkeläisillä rahat riitä aina niihinkään.


    • 445566

      Vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki asuu ara asunnoissa lääkärivaimonsa kanssa Vuosaaressa tämä asumismuoto tälle porvaripariskunnalle ei ole tarkoitettu,mutta Paavo perheineen haluaa asua rahvaanparissa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe