Muistia näkyy vähemmän kuin asennettu

ASroc-no-rocking

Windows 7 (64 bit) näyttää ohjauspaneelin kautta ... Järjestelmä:
Asennettu muisti (RAM) 8,00 GT (3,19 GT käytettävissä). Ei siis osaa käyttää kuin yhtä kampaa, vaikka on 64-bit Windows. Olisiko tämä emolevyongelma (BIOS)?
Uudempaa BIOS:a ei kai saa.

Emolevy: ASRock P43Twins1600 AMI BIOS ver. 3.10 (uusin?) päiväys 1.12.2009
Emolevyllä on 4 paikkaa, johon voi tökkiä muistikammat.
Kaksi on DDR2 ja toiset kaksi DDR3. Vain yhtä tyyppiä voi käyttää kerrallaan eli siis kaksi kampaa, ei enempää. Nyt minulla on käytetyt seuraavat muistit käytössä:

DIMM2 ja DIMM4: M04GD16P1333C9

valm. week 16 / 2013 DDR3 SDRAM (DDR3-1333 667 MHz) unbuffered 64 bit 1,5V Micron
Kaksipuolista muistia (halvempi yksipuolinen Kingston, hinta vajaa 30 €/kpl verkkokauppa.com, ei käynnistänyt pc:tä juuri ollenkaan, jauhoi BIOS vaiheessa, ei edennyt).

8 kommenttia

Vastaukset

 • Muisti jota olin ostanut käytettynä on Kingston KVR1333D3N9/4G kaksipuoleista. Se ei ole emolevyn valmistajan suosituslistalla koska suosituslista on tehty jo v. 2009 ja nämä muistit jotka ostin käytettynä siis v. 2013. Lisäksi muisti-sloteja on enemmän kuin muistelin: RAM Slots 4 DDR2 DIMM, 2 DDR3 DIMM
  Näyttäisi siltä, että emolevy ei kunnolla osaa käyttää kuin vain toisen 4 G kammoista, mutta Windows osaa kuitenkin todeta että on yhteensä 8 G RAMmia.

 • Voihan se virusimurikin tehdä mitään vaan. Asenna debian xfce 64-bit ja sitten vasta epäilet hardisvikaa. Meillä win7ssa ei edes massamuistiajuri toiminut kunnolla.
  Google: win7 slow ssd.
  Noin 2 760 000 tulosta

  Sitten toinen samanikäinen 775 kantainen kone ei pysynyt 50% ylikellotettuna pystyssä win10:llä, mutta debian xfce toimii loistavasti.

  cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/debian-testing-amd64-xfce-CD-1.iso

  • Linux ei bootannut läppärissäni ollenkaan SSD-levyltä, Windowsin sain boottaamaan. Lopulta asensin SSD-levyn toiseen koneeseen. Ongelmana vanha BIOS, ei Windows.

   Maailmassa on varsin monta Win7 SSD käyttäjää, joilla ei ole noita sinun ongelmiasi. Useimmitenhan se menee niin, että kun joku fanboy alkaa hehkuttaa jotain asiaa, hän lähinnä nolaa itsensä. Tyypillinen Apple fanboy hehkuttaa Applen uutta ominaisuutta vain kuullakseen, että muilla valmistajilla sellainen on ollut viimeiset 5-7 vuotta. Linux-fanboyt taas kertoo hyvin "asiantuntevasti" miten asiat Windowseissa on, vaikka väite on ollut viimeksi totta joskus 90-luvulla.

   Mutta hauska sinun telmimistäsi on katsoa, joten jatka vaan :)


 • Tuohon sanomaan ei pitäisi tuijottaa liikaa. Koneessa on kahdeksan gigaa muistia ja Windows näkee sen. Loppu muisti voi olla yksinkertaisesti käytössä, osa siitä voi mennä myös integroidun näytönohjaimen käyttöön jos sellainen on. Muutenkin muistinkäyttö ei nykykäyttöjärjestelmissä ole niin yksiselitteinen asia, koska järjestelmä voi jättää tarkoituksella tyhjentämättä muistialueita, jos enemmälle vapaalle muistille ei ole tarvetta, jolloin jos vaikka käynnistää uudelleen jonkin ohjelman, osa sen koodista on valmiiksi muistissa ja käytettävissä.

  • Jos muisti loppuu kesken, huomaat sen suorituskyvyn romahtamisesta. Niin kauan kuin kone toimii nopeasti, sinulla on riittävästi muistia ja tuon 3.19Gt:n sijaan sinulla on oikeasti paljon enemmän käytettävissä tarpeen vaatiessa. Toki voit tarkastaa, paljonko integroidulle näytönohjaimelle on määritelty muistia (esim. BIOS:sta)


 • Kone on sitä nopeampi mitä vähemmän siinä on muistia jarruttamassa. Nykyajan prosessorit kun on niin nopeita niin muisti toimii vain jarruna. Poista kaikki yli 3Gb:n muisti ja katko vaikka ne jarrupalikat ei niillä mitään tee.

 • mulla on 8 ja sanoo että käytettävissä on vähä yli 5. katso resurssienvalvonnasta että mikä vie noin paljon ramia jos ei mitää ihmeempää auki.
  Jos se kumminkin ilmoittaa että asennettuna on 8 niin kyllä se 8 sitten on, sulla vaan jokin vie nyt sitä ramia paljon.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.