Aihe

Onko osake nyt halpa 13,80e?

FortumiaSalkkuun

Ajattelin ostaa salkkuun hieman Fortumia ja lähinnä osinkoja ajatellen keväällä 2016, maksavat vielä silloin 1,30e osinkoa, mutta sitten 2017 enää 0,60e.

Milloin osinkokalenterit ilmestyvät, kumman osinko maksetaan ekana, Nokian vai Fortumin?

53

1048

  Vastaukset

  • Fortumilla on mennyt hyvin, mutta riskejäkin riittää. Lisäksi markkinoilla näyttää olevan sellainen näkemys, että useimmat riskit toteutuvat. Kurssihan on jo pudonnut viime talvesta kolmanneksen. Verkkojen myynnistä saatu valtava rahakasa pitäisi sijoittaa jonnekin, mutta mistä löytyy yhtä hyviä kohteita?

   Pääomistaja tarvitsee kipeästi rahaa, joten osinkoa kyllä tulee reilusti ensi keväänä. Yhtiön pitäisi kuitenkin tienatakin eikä vain jakaa myyntirahoja pois. Parempi onkin tulkita ensi keväälle vain satunnainen lisäosinko ja tehdä pitemmän ajan laskelmat siltä 60 sentin pohjalta. Antaahan sekin nykykurssille yli neljän prosentin tuoton.

   Viimeksi Fortumin yhtiökokous oli 31.3. ja Nokian 5.5. ja osingot maksettiin pari viikkoa myöhemmin.

  • Fortum kysyy nyt kärsivällisyyttä, koska yhtiön uudistaminen ja tehostaminen/säästöt ottaa aikansa, hinnoissa 11-13 euroa vahva osta. Osta silloin kun muut myyvät paniikissa ja myy kun muut taas ostavat näkymien parantuessa. Tai sitten holdaa vaan, Fortum on siihen loistava osake.

   Potentiaalia löytyy, kunhan rattaat saadaan kunnolla pyörimään ja uusi kasvu liikkeelle tässä parin seuraavan vuoden aikana:
   http://yle.fi/uutiset/fortum_voitti_kilpailutuksen_isosta_aurinkovoimalasta_intiassa__teho_vastaa_yli_200aa_suvilahden_aurinkovoimalaa/8630010

  • "Ajattelin ostaa salkkuun hieman Fortumia ja lähinnä osinkoja ajatellen keväällä 2016, maksavat vielä silloin 1,30e osinkoa, mutta sitten 2017 enää 0,60e."
   Ei firmat kertoile osingoistaan ennen yhtökokouskutsua. Fortumin osinko taitaa nyt tippua 1.10 euroon yhtiökokouksen hyväksynnän jälkeen, mutta ei kukaan tiedä ensi vuoden keväällä maksettavaa osinkoa ennen kuin tämä vuosi 2016 on pulkassa. Putoaahan osinko nytkin 20 sentillä viime vuodesta vastoin analyytikkojen odotuksia.

  • Fortum on putoava puukko. Laskee vielä pari vuotta, voi mennä seiskan tasolle tai jopa alle. 2017 osingot ovat luokkaa 0.40 euroa. Venäjäpakotteiden purku on välttämätöntä kurssin nousulle.

   Itse säästän rahaa ja ostan Fortumia. Mutta en ennen kuin Venäjäpakotteet on purettu. Sitten nautitaan kyydistä.

   • "voi mennä seiskan tasolle tai jopa alle. 2017 osingot ovat luokkaa 0.40 euroa"

    Mihin perustat tämän arvion?

    Kuitenkin Fortum on jonkinasteisista vaikeuksistaan huolimatta edelleen voitollinen firma ja kassassa on paljon rahaa. Kauppalehden tietojen mukaan tulos 0,73 ja oma pääoma 15,53 euroa per osake.


   • ihmettelevä.holdari kirjoitti:

    "voi mennä seiskan tasolle tai jopa alle. 2017 osingot ovat luokkaa 0.40 euroa"

    Mihin perustat tämän arvion?

    Kuitenkin Fortum on jonkinasteisista vaikeuksistaan huolimatta edelleen voitollinen firma ja kassassa on paljon rahaa. Kauppalehden tietojen mukaan tulos 0,73 ja oma pääoma 15,53 euroa per osake.

    Kohtuullisella P/E:llä 10 osakkeen arvo olisi siis 7,30€.


   • Omakas kirjoitti:

    Kohtuullisella P/E:llä 10 osakkeen arvo olisi siis 7,30€.

    P/E 10 on varsin matala. Lisäksi Fortumia koskeviin ennusteisiin näyttää sisältyvän kaksi oletusta:
    - sähkön hinta pysyy matalalla loputtomiin (mm. tuulivoimatukien ansiosta)
    - Fortum ei onnistu investoimaan kassaansa tuottavalla tavalla

    Kumpaankaan en jaksa oikein uskoa, saati että molemmat toteutuisivat, mutta aika tietysti näyttää.

    Mielestäni Fortumissa kannattaa näillä hinnoilla olla mukana, sijoituksen onnistumisen mahdollisuudet ovat varsin hyvät. En ole itse lisäämässä, koska Fortumin paino kasvaisi liian suureksi hajautuksen kannalta, mutta ainakaan en ole myymässä näillä hinnoilla.


   • ihmettelevä.holdari kirjoitti:

    "voi mennä seiskan tasolle tai jopa alle. 2017 osingot ovat luokkaa 0.40 euroa"

    Mihin perustat tämän arvion?

    Kuitenkin Fortum on jonkinasteisista vaikeuksistaan huolimatta edelleen voitollinen firma ja kassassa on paljon rahaa. Kauppalehden tietojen mukaan tulos 0,73 ja oma pääoma 15,53 euroa per osake.

    "Mihin perustat tämän arvion?"

    Omaan tilannetajuun. Jos salkussa on Fortumia ylipainolla, pakkoajattelee että asiat ovat yrityksessä hyvin. Mutta ne eivät ole. Hyviä uutisia on turha odotella moneen vuoteen. Kurssi painuu seiskan pintaan, niinkuin totesin, kirjoita tämä johonkin ylös ja viisastu tulevaisuudessa.


   • malttiaostoon kirjoitti:

    "Mihin perustat tämän arvion?"

    Omaan tilannetajuun. Jos salkussa on Fortumia ylipainolla, pakkoajattelee että asiat ovat yrityksessä hyvin. Mutta ne eivät ole. Hyviä uutisia on turha odotella moneen vuoteen. Kurssi painuu seiskan pintaan, niinkuin totesin, kirjoita tämä johonkin ylös ja viisastu tulevaisuudessa.

    "Kurssi painuu seiskan pintaan, niinkuin totesin, kirjoita tämä johonkin ylös ja viisastu tulevaisuudessa."

    Vaikka olisit oikeassa, perustelematon näkemys on pelkkä veikkaus, eikä sellaisia ylös kirjoittelemalla viisammaksi tule.

    Se on kyllä totta, että ylipaino voi vaikuttaa arvioon, kuten myös junasta jääminen tai voitolla/tappiolla oleminen.


  • Fortum ei ole halpa 13 euron hinnalla, tämänhetkisessä markkinatilanteessa.
   Mutta hintaan 10-11 euroa katson sen halvaksi. On mahdotonta sanoa, milloin tämä heikompi vaihe alkaa katketa tai Venäjän pakotteita löysätään edes osittain. Silloin kyyti ylöspäin on kovaa. Fortum on kaikesta huolimatta selkeästi voittoa tuottava yhtiö, jolla on varaa suuriin investointeihin ja kohtalaiseen osinkotasoon myös lähivuosina. Verrataan vaikka Pihlajalinnaan, jonka p/e on taivaissa, kurssi 16 euroa ja osinkoa ei tule juuri lainkaan :D

  • mielenkiintoista nähdä miten fortumin käy, voipi mennä suuntaan jos toiseenkin....itse kuitenkin vähennän sopivalla hetkellä salkusta tappiolla, kun on voittoja tulossa muualta

  • Jos ne pääsee vielä Venäjän markkinoille niin nousee. Muutoin näyttää menevän enemmän tai vähemmän plörinäksi koko homma.

  • Fortum voi olla tuleva kriisiyhtiö.

  • Vahva rahatilanne mahdollistaa suuria investointeja ja yritysostoja tässä lähivuosina. Iso laiva kääntyy hitaasti. Fortum on luotettu pitkäaikainen toimija Venäjällä.

   • Onhan niillä rahaa kun möivät verkot. Yksi lypsylehmä poissa.


  • Jos se kiikkaa seuraavan 1 - 2 vuoden aikana sinne 7 euron pintaan, ei tule mitä suurimmalla todennäköisyydellä kauaa pysyttelemään niillä tasoilla, voi olla että jonkin tarkemmin määrittelemättömän lyhyehkön ajanjakson siellä käykin. Tai sitten ei. Sijoittaminen on sitä, menestyksellinen sellainen erityisesti, että on jokin strategia mitä noudattaa. Ajan hermolla pitää yrittää pysyä, jos siellä käy niin kukkaron nyörit pitää olla valmiiksi jo hellitetty vähän löysemmälle, mistä sitten lappaa ostolaitaan.

   • En usko ollenkaan, että noin alas menisi. Mihin perustat tuon arvion?

    Fortumin tulos on laskenut, mutta edelleen selvästi voitollinen ja kassassa on rahaa, josta voi investoida ja maksaa osinkoja.


   • Sori, luin vähän nopeasti. Ethän sinäkään kannata sitä, että se pysyvästi 7 euron tienoille laskisi.

    Joka tapauksessa en usko, että edes kävisi noin alhaalla.


  • Säästöt/tehostamistoimet ja investoinnit kun saadaan tänä vuonna kunnolla liikkeelle niin kurssi korjaa taas 2017 ylöspäin.

   • Noususuunnassa on taas. Kurssi vaan romahti, kun osinko irtosi.


   • Lähellä 15 €.


   • Tänään vielä uusi uutinen Kauppalehdessä -----Fortumilla on kassassa useampia miljardeja euroja laiskaa rahaa, jota voisi palauttaa niiden omistajille.
    Valtio on yhtiön enemmistöomistaja ja ikuisessa rahapulassa. Spekuloida voi, että hallitus haluaa puristaa Fortumista muutama sata miljoonaa ylimääräistä osinkoeuroa, jolloin muutkin sijoittajat pääsisivät jaolle.


  • Osinkoa tulee hei ensi vuonnakin, 2016 alempi kurssitaso ei tunnu pitkässä salkussa kun lappuja ei ole tarkoitus myydä :D

  • Huutelut 7-10 euron hinnoista ovat kyllä kovia vitsejä ja vaatisivat hitaasti aloitettujen ja harkittujen investointien totaalista epäonnistumista ja sähkön hinnan jatkuvaa laskua.

  • No mitäs nyt ollaan Fortumista mieltä? Itse olen viimeinkin voitolla, kun talvella ihan itketti kun ajattelin rahojeni menneen pentun p..hen.
   Nyt jos myisin, voittaisin, mutta heti iski pelko, josko nouseekin vielä

   • On sitä paljon hullunpiakin sijoituksia. Fortumilla on jo pelkästään kassassakin rahaa 8 euroa per osake ja tukavasti voitollinen yhtiö vaikka energian hinta onkin matalalla.
    Uusimpana uutisena on että Ruotsi päätti poistaa ydinvoimaveron ja vanhoja reaktoreja voidaan korvata uusilla joten sekin tukee Fortumin tulosta ja parantaa pitkän tähtäimen näkymiä.


   • Aloittaja on nyt ostohinnastaan voitolla 9 % ja saanut lisäksi 8 % osingon. Ei valittamista siis tuotossa alle vuoden aikana.

    Se mitä sanoin aikaisemmassa vastauksessani tuloksen heikkenemisestä pätee silti yhä. Ainakaan tuorein katsaus ei ollut kovin kehuttava. Voittoa pitäisi jotenkin tehdä, sillä isokin rahakasa loppuu jos siitä vain jaetaan pois.


  • Fortumin idiootti firmaa ei kannata ostaa. Möi siirtoverkonsa eli parhaan tuloksen tekijän monopoliyhtiölle,

  • Fortum osinko euro. Kurssi ei juuri laske ei nousekaan. Jatkossa voi syödä pienet markkinoilta.

   • Fortumin osinko voi olla hyvinkin vaikka vain 0.6€. Voihan näitä arvailla, joku osuu varmasti oikeaan.  • Nyt alkuvuosina jaettu kovempi osinko kompensoi tuottoa vaikka osinko valuisi myöhemmin jonnekin 0,60-0,70 euron tasoille. Vahva pidä.

   • Vuoden 2017 aikana pitäisi käyttökohde kassalle löytää, joten mielenkiintoinen vuosi edessä. Rahan poltellessa taskussa on vaarana virheinvestointi, ja vieläpä iso: Liian kauan sopivaa ostettavaa etsittäessä saattaa kehnompikin kohde lipsahtaa läpi.

    Valtio suurimpana omistajana ei ole toimivalle johdolle helpoimmasta päästä sparraaja. Osingot kyllä pohjattomaan kassaan kelpaavat, niinkuin tämänvuotinen tuplasti osingonjako-politiikkaa suurempi osinko kertoo.
    No voihan sen kassan tietysti hissuksiin osinkoinakin jaella pois, jossei johto muuta keksi...
    Mutta koska pullean kassan problemo on ratkaisematta, odottelen ostojen kanssa.


  • Alle 13 euron vahva osta. 10-11 euroa jo huipputaso ostaa jos ajatellaan osinkotason laskevan vaikkapa 0,60-0,70 euron paikkeille lähivuosina. Phoebuksen luotsi Oldenburg luottaa Fortumiin, mikä rauhoittaa piensäästäjän mieltä kovasti.

   • Jos ja kun fortum tekee tulosta vuodessa 0,56 euroa osaketta kohden, niin tuollaiset osingot joita ehdotat, ovat vain kassasta ulos maksettua rahaa.

    Älä anna sen hämätä vaan katso tulosta. Suurin osa isoista pörssiyrityksistä tekee parempaa tulosta suhteessa osakkeen hintaan.

    Ellei ole tuloja, ei ole tulevaisuuttakaan.

    Osakkeen ostaminen taas arvauksen "näkymät on hyvät" perusteella on lottoamista. Ja ne näkymätkään eivät ole fortumin kohdalla hyvät.

    Oldenburg on kommentoinut fortumia puolitoista vuotta sitten:

    http://www.arvopaperi.fi/uutiset/oldenburg-fortumista-loytyy-rutkasti-potentiaalia-6146353

    Ja oikeassahan hän on, fortumissa on todellista potentiaalia. Tuo potentiaali pitäisi vaan saada valjastettua sellaiseen käyttöön että pääomalle saadaan tuottoa. Kolme vuoteen en ole havainnut mitään merkittävää liikettä asian suhteen, eikä tuulivoima / aurinkovoima piiperrykset asiaa tule todennäköisesti muuksi muuttamaan.

    Kun Olkiluoto 3 viimein käynnistyy vuonna 2019, sähkönhinta tulee sen jälkeen jäämään pysyvästi alhaiselle tasolle Suomessa, jonka seurauksena fortumin tilanne vaikeutuu entisestään.

    En siis pysty näkemään todellista syytä ostaa osaketta. Tietysti, valtavalla hypetyksellä ja ylireagoinnilla saadaan yksittäisellä uutisellakin kurssi ylös hetkellisesti, jolloin voittoja voi tapahtua. Mutta mitään todellista syytä fortumin ylistämiseen en keksi, parempiakin vaihtoehtoja on olemassa.

    Fortum tulee todennäköisesti tästä nykytilanteesta selviämään, mutta meneekö siihen viisi vaiko kymmenen vuotta, ja minkäkokoinen yritys on jäljellä sen jälkeen ja minkälaisella bisnesidealla ja missä maassa toimien. Kaikki on auki.

    Sitä odotellessa.


  • Pohjola ennustaa osingoksi tältä vuodelta 0.45€. Itse arvelen, että tältä vuodelta voisi tulla vielä jotain 0.70€ ja seuraavana vuonna sitten tuloksen mukaan, eli vähemmän.

  • Osingon irtoamisen jälkeen kurssi putosi reilusti yli osingon määrän.
   Lundmarkilta on odoteltu näyttöjä kuumeisesti, mutta kaikilla ei enää taida malttia riittää koska lappuja on laiteltu reippaasti myyntiin.

  • Ostoon heti jos 12 euron paikkeille laskee!

  • Osinko laskee tulevaisuudessa 0,5 euroon... alle 10 € täytyy kurssin laskea että tähän kannattaa koskea

   • Jos tulosta tehdään tulevaisuudessa niinkuin nyt, realistinen osinko olisi 0,35 euroa.

    Tämänhetkisellä tuloksentekokyvyllä, itse voisin ostaa osaketta viiden euron paikkeilla.


  • 10 euron alitus ehkä jonkin isomman kriisin tai paniikin myötä mahdollinen hetkellisesti?

   • Jos koko pörssi romahtaa 60% niin fortum kolahtaa aivan varmasti alle kymmenen euron.
    Todennäköisesti lähemmäs vitosta.


  • Milloin 25-30 tasoilla, 2019? :D
   Osta ja holdaa vuosia. Paras osake.

   • Itse myin 21€ tasolta. Jotenkin alkoi tuntumaan kalliilta. Venäjäriski ?


  • Hinta pyörii siinä 20€ kieppeillä. Tulos on vakiintunut suunnilleen nykytasolle. Vakavaraisuus on hyvä. Luultavasti osinkoa napsahtaa noin 1€ vuodessa. Itselläni vankka nippu osakkeita salkussa. Taktiikkana on ”Buy and forget”

   • Fortum voi mennä suuntaan jos toiseen seuraavan 10 vuoden aikana, kuten periaatteessa mikä tahansa osake.

    Osinko paikannee mahdollisen pudotuksenkin.


  • Jos 13,80€ ostohinta ja osinkoja on maksettu tasolla 1,10€ = n. 8% osinkotuotto.

  • muista että kaikista voitoista maksat hurjat verot.sekä pankki siinä rikastuu et sinä ja jos aloittaa osakkeidn osto tulsiis ensin perehtyä ettei tappio tai muu vero asia saa aiheutettua suurta mielipahaa. fortum osakkeita en kuitenkaa ikinä ostaisin.
   Kummallinen yritys.
   ostimme kiinteistön karjaa sannäsintie --- ja fortumin laskun mukaan asumme Hiekkamäentie -- eli golf kentällä ruukisssa?? kun yritin saada heitä ottamaan vastuuta sain kin yllättävän vastauksen se on carunan vika se antaa meille osoite tiedot?? kiva syytellä toisia... hyvä yritys ei syyttele vaan yrittää mielummin saada ratkaisu aikaiseksi ja yrittää korjata virhe ja caruna sitten taas ei osaa millään kommunikoida. koska osoite on väärin niin se tulisi korjata niin että on oikein.
   Halaun että laskussa on merkitty meidän oikea osoite ja jos joskus tulee myöhemmin jotain onhan se meillekin parempi että on oikein....

   wau osoitteitakaan ei osta oikein merkitä. caruna on varmaan laiska ja laittelee vain jotain osoitteita sinne tänne

   • Carunan osoitteen sekottamisesta on aika pitkä matka fortumin osakkeeseen...

    Keväällä meinaan ostaa fortumia jos ei Q4 näytä kovin pahalta.
    Ostan toki muutakin osakesäästötilille, mutta fortum pitkästä aikaa suunnitelmassa, ehkä, paino sanalla ehkä, tuo uniper kauppa ei sittenkään ollut ihan metsään mennyt juttu.


  • Ei niin erityisen halpa eilen 13.3.2020 päätös 13.615e.
   Joten älä osta vielä oottele muutama vuosi.

   • Et voi tietää onko osake nyt "halpa" verrattuna muutaman vuoden päästä olevaan hintaan.

    Kysymys ei ole absoluuttisesta hinnasta vaan siitä, mitä saat ja millä hinnalla.

    Muutaman vuoden päästä, fortumin tulos ja tulevaisuuden näkymät voi olla kovin erilaiset mitä ne on nyt.


  • Mieti kahdesti Fortumin...Fortumin investointi Saksaan ja Venäjälle saattaa tulla nyt todella kalliiksi jos hiioivoima joutuu pannaan......lisäksi EU painostustoimet voi johtaa siihen että Venäjä kansallista Fortumin voimalat venäjällä

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   81
   6931
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6799
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   267
   4113
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   83
   3003