Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Avolaavussa talvella

Metsäkairanmies

Nuorena kun oli kuntoa ja halusi nähdä metsäkairoja tuli yövyttyä paljon, satoja öitä, avolaavussa hangen päällä metsässä. Kerron lyhyesti miten laavuilu itselläni tapahtui. Kun oli hiihdetty koko päivä ja hämärä hiipi erämaan syliin alkoi vilkuilemaan yöasento paikkaa, kun sopiva paikka löytyi, missä oli tulipuuta niin tuulen suunan aistiminen ja selville otto, tähän on muutamia konsteja, tämän jälkeen katsoin kaksi sopivasti tuulen kanssa linjassa olevaa puuta ja poljin lumen sukset jalassa nukkuma paikalta laavun alalta, puiden väliin kiinitin erätoveri mallisen tai samankaltaisen sivuseinällisen laavun, ei puolikota, Penalaavu mallista. Kun laavu oli asennettu hain kelon runkoja ja tein niistä ns. roitotulet laavun eteen. Varusteisiin kuului toki makuupussi ja alusta, muutenhan ei pitkiä yöunia olisi helpolla saanut. Oli mukava heittää makuulle väsyneenä kun tuli lämmitti ja sarka höyrysi, oli aika miettiä, jäsentää päivällä kairalla koettua ja suunitella huomista päivää. Kun hieman oli selkää oikonut jaksoi valmistaa ruokaa ja keittää vaikka oikeat kahvit, sitten jo matinmaille makuupussin lämpöön. Tätä ennen tein kuitenkin aamuksi kiehiset valmiiksi, jotta kylmään aamuun oli hauskempi nousta ja sai tulen nopeasti lämmittämään. Suuret tervaskannotkin oli hyviä lämmön lähteitä laavun edessä, kun välillä kirveellä aukaisi kantoa niin taas roihusi, muutenhan ne tuppaa aikansa palatessa sammumaan. Tärkein asia lienee se laavuillessa, että tuuli puhaltaa sivulta, niin ei savu tule laavuun, tosin monesti savu pyöri ja ns. tippa oli silmässä, kun tuuli etsi suuntaansa. Itselleni oli ja on vieläkin tärkeätä laavuyöpymisessä että värkkäämistä on juuri oikea määrä, tarkoittaen että ei tarvitse hakea itse laavun pystyttämiseen riukuja kuten monissa puolikota mallisissa laavuissa ja muitakin työvaiheita on vähän. Roitotuleen taas kelpaa oksaisempikin ja huonommin karsittu puu, eikä sitä tarvitse pätkiä niin tarkoin, voi vaikka polttaa katki ja kääntää runkoa. Jonkin verran työtä vaatii talvisella kairalla laavuilu, siksi mielestäni kannattaa ajatella miten pääsee vähemmällä työllä. Yksinkertaiset viritelmät ja varusteet toimivat mielestäni parhaiten haastavissa tilanteissa ja niiden kanssa jaksaa syntiä tekemättä eli kiroamatta vaeltaa.
Mielipiteitä ja niksejä tähän laavuiluun liittyen voisi nyt kertoa, että miten sinun mielestäsi hyvä?

7

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinenlaavulta

      Tuosta ei voi olla eri mieltä, ihan on samat kokemukset. Hyvä paikka jossa on kaikki lähellä niin jopa pääsee mukavasti yön vanhaksi.

    • Jaamakka

      Totta haastaa aloittaja,ei voi muuta sanoa.

      • johanontas

        Jos itse lähtisin tuon epämääräisen aloittajan innoittamana talviseen metsään pitemmälle reissulle, niin voisi henki mennä. Jos joku kokee järkeväksi tuon avaushölpötyksen niin menköön, ei ole älyissään olevien tehtävä kuikkia hömelöitten perään.


      • 77655544

        Näin on. Aslakki opettaa taas lantalaista. Nauraa ja juo kiljua... Ei voi olla totta että joku ottaa moisen verbaalisonnan todesta.


    • Niinmitä

      Niitä perusteluja myös, viitaten kahteen viimeiseen kommenttiin. Mikä niin vaarallista, että voisi henki mennä? Höpötystä? mitä höpötystä? Verbaalisontaa, ??. Ja voisi kertoa oman tapansa asiaan eli talvi laavuiluun, mikäli sitä yleensä lainkaan on.

      • Kiitosavaajalle

        Äläpä anna tunareitten masentaa. Hienoista kokemuksista kerroit ja kiitos siitä. On sitä muutama yö itselläkin takana ja taas uusia hamutaan seuraavan sulan aikaan, kun pääsen rakastamalleni Tuntsalle. Mitä kairoja ap enimmäkseen kiertää?


    • Metsäkairanmies

      Näinhän se on, ei tietenkään masennuta. Luonto on hyvä opettaja ja sieltä saa fyysistä ja psyykkistä voimaa sekä ymmärrystä elämään. Jos on jossain Suomen reunalla metsäkairan suojissa, makaa avolaavussa talviyötä, niin saattaa nähdä monet asiat eritavalla kuin niin sanottu tavallinen oravanpyörän puörittäjä, silloin voi joskus todeta, että on nämä minun asiat sentään paljon järkevämpiä verrattuna niihin moniin mielettömyyksiin mitä maailmalla tapahtuu, voi itsekseen hymyillä maailmanreunalla ja nähdä, hahmottaa sivulta ihmispoloisten touhuja. Ne omat aivot ovat usein myydyt työnantajalle ja massasieluisuus saa alaa, tarkoittaen että samanlaistutaan, pukeutuminen, monet tavat, kaavat, jne.
      Itse olen jo käynyt tänätalvena pienen päivälenkin suksilla tekemässä, koska lunta on tällä metsäraiskioperällä ja aapaa, rämettä sivakoitavaksi. Siellä se korppi kaartelee haaskoja etsien ja teeritokka urpoo pakkaskoivuissa.
      Käykäähän laavuilemassa, niin muisti paranee ja mieli kirkastuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1410
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1317
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1201
    Aihe