http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/146523-kansanedustaja-lopetetaan-uskonnonopetus-tilalle-kaikille-yhteinen-uusi-oppiaine
Eduskunnan täysistunnossa käsitellään torstaina 3.12. kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan lakialoite yhteisestä katsomusaloitteesta. Samasta aiheesta on käynnissä myös kansalaisaloitetta, jota olen yksityishenkilönä kannattanut.
Kansalaisaloitteessa ja Elorannan aloitteessa on ainakin yksi huomattava ero. Elorannan aloitteen mukaan aineen painopisteenä olisi luterilainen uskonto. Kansalaisaloitteessa tällaista painotusta ei ole. Sanomattakin selvää että tämä on hyvin merkittävä ero. Luterilainen painotus löytyy - kuten uutisessa todetaankin - naapurimaista. Norjan uskonnonopetusta on sittemmin puitu Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa. En siis näkisi että tätä virhettä kannattaisi Suomessa toistaa ja siksi kritisoin nyt Elorannan aloitetta tämän aspektin vuoksi. Täsmälleen samasta syystä olen kannattanut katsomusaloitetta koska sen pohjatekstissä ei ole korostettu luterilaisuutta. Kävi miten kävi niin lopullisen muodonhan ratkaisisi opetusministeriö koska molemmat ovat aloitteita lainvalmisteluun ryhtymisestä. Voihan olla että kumpikaan aloitteista ei pääse edes niin pitkälle.
Koulut yhdistelevät opetusryhmiä villin lännen säännöillä jo nyt. Se on ruuvimeisselin käyttämistä vasarana. Pidemmän päälle villi yhteisopetus tuskin voi jatkua. Poliittiset puolueet puolestaan ovat jakautuneet asian suhteen konservatiiveihin jotka pitävät uskontoa arvossa, ja liberaaleihin jotka kannattavat yhteistä katsomusainetta. En oikein näe mitään sellaista moottoria joka ajaisi eteenpäin vapareiden ja humanistien tavoitetta siitä että ET avattaisiin. Ikään kuin ET:n avaaminen ei olisi edes harkittavien vaihtoehtojen joukossa. Minä valitsen opportunistisesti kahden ei-ideaalisen vaihtoehdon väliltä vähemmän ongelmallisen eli yhteisen katsomusaloitteen ja pyrin vaikuttamaan sen sisällä siihen että sen ongelmat tulevat huomioiduksi, sen sijaan että käyttäisin aikaani sellaisen tavoitteen parissa jonka etenemiselle en näe edellytyksiä. Siemenen voi kylvää kalliolle ja kastella sitä miten paljon tahansa ilman että siitä kasvaa puuta.
Lyhyesti vielä vaihtoehdot:
A) Jatketaan nykyiseen tapaan - koulut yhdistelevät opetusryhmiä omin päin ilman selkeitä sääntöjä.
B) Avataan ET - kiva ajatus mutta ei näy julkisessa keskustelussa vapareita lukuunottamatta.
C) Yhteinen aine - Uhka ja mahdollisuus. Lopputulos voi olla sekulaari tai luterilainen.
D) Ei uskontoa ollenkaan kouluihin - Ratkiriemukas kirkonpolttajien fantasiaseikkailu joka ei toteudu tällä vuosisadalla.
Minä käytän oman intoni C-vaihtoehdon parissa koska näen että sitä on syytä vahtia juurikin vaikkapa tämän Elorannan aloitteen takia, ja koska näen että sillä on myös parhaat mahdollisuudet edetä.
Kansanedustaja ehdottaa yhteistä katsomusainetta
14
67
Vastaukset
- KomproMissiksi
Jos B ei ole ollut paljoa julkisuudessa, se voi nousta esiin toistaiseksi hyväksi kehitusaskeleeksi kuin kaniini taikurin hatusta.
- SanonVaan
Ongelma kouluissa on, että säädöksiä ei noudateta. Opetus ei ole tunnustukssetonta vaikka pitäisi, ja koulu järjestää ja tyrkyttää koulupäivään tunnustuksellista uskonnonharjoitusta. Elämänkatsomustiedon opetuksen järjestelyissä on syrjiviä käytänteitä. Uskonnottomien lapsia painostetaan uskonnonopetuksen. Tässä kulttuurissa yhdistetty aine ei käytännössä toteutuisi säädösten mukaisesti.
Miltä kuulostaisi jos kouluihin tulisi nykyisten uskonto- ja elämänkatsomusaineiden tilalle kokonaan uusi oppiaine jolla on ihan oma OPS ja uudet oppikirjat joiden sisältö on kirjoitettu tuoreella näkökulmalla? Kun uskonnonopetusta viimeksi uudistettiin "tunnustuksellisesta" "tunnustuksettomaan", samat oppikirjat jatkoivat ja muutos jäi varsin pinnalliseksi. Yhteisessä katsomusaineessa on erona se että se on kokonaisvaltaisempi muutos. Kyse ei ole siitä että vanhaa oppiainetta siloitellaan vähän siistimmäksi vaan siitä että vanha oppiaine heitetään romukoppaan ja tilalle otetaan kokonaan uusi.
Mitä tulee uskonnonharjoitukseen osana koulupäivää: tilanne on nyt se että ev.lut-oppilaat ohjataan oletusarvoisesti osallistumaan uskonnonharjoitukseen, koska koululla on väestörekisteristä saatu tieto ketkä ovat luterilaisia. Tämä on tietenkin väärin ja siitä pitäisi päästä eroon. Yhteisen katsomusaineen myötä kouluilta poistuisi tarve selvittää oppilaiden uskontokuntaan kuulumista jolloin luterilaisiakaan ei enää automaattisesti ohjattaisi uskonnollisiin tilaisuuksiin kuten nyt sääntöjen vastaisesti tehdään. Oppilaat olisivat oppilaita joilta kultakin on erikseen kysyttävä osallistuminen uskonnon harjoitukseen.- SanonVaan
rainbowshy kirjoitti:
Miltä kuulostaisi jos kouluihin tulisi nykyisten uskonto- ja elämänkatsomusaineiden tilalle kokonaan uusi oppiaine jolla on ihan oma OPS ja uudet oppikirjat joiden sisältö on kirjoitettu tuoreella näkökulmalla? Kun uskonnonopetusta viimeksi uudistettiin "tunnustuksellisesta" "tunnustuksettomaan", samat oppikirjat jatkoivat ja muutos jäi varsin pinnalliseksi. Yhteisessä katsomusaineessa on erona se että se on kokonaisvaltaisempi muutos. Kyse ei ole siitä että vanhaa oppiainetta siloitellaan vähän siistimmäksi vaan siitä että vanha oppiaine heitetään romukoppaan ja tilalle otetaan kokonaan uusi.
Mitä tulee uskonnonharjoitukseen osana koulupäivää: tilanne on nyt se että ev.lut-oppilaat ohjataan oletusarvoisesti osallistumaan uskonnonharjoitukseen, koska koululla on väestörekisteristä saatu tieto ketkä ovat luterilaisia. Tämä on tietenkin väärin ja siitä pitäisi päästä eroon. Yhteisen katsomusaineen myötä kouluilta poistuisi tarve selvittää oppilaiden uskontokuntaan kuulumista jolloin luterilaisiakaan ei enää automaattisesti ohjattaisi uskonnollisiin tilaisuuksiin kuten nyt sääntöjen vastaisesti tehdään. Oppilaat olisivat oppilaita joilta kultakin on erikseen kysyttävä osallistuminen uskonnon harjoitukseen.Olisi mielenkiintoista kuulla miten uskonnonopetuksessa olevat ohjataan uskonnonharjoitukseen Toisaalta väitetään, että kaikilta juoltajilta kysytään. Myös et-oppilaitakin saatetaan ohjailla, jumalanpalveluksiin kirkossa. Mutta kun tai jos uskonnottomasta ohjelmasta ei ole tarkempaa tietoa, asetelma ei ole tasavertainen. Yhdenvertaisen kohtelun ja uskonnonvapauden puolesta pitää toimia.
Vapaa-ajattelijain liiton keskusteluryhmässä facebookissa on nyt joulun alla ollut useampi esimerkki siitä miten kouluissa kysellään vain et-oppilaiden vanhemmilta tulevatko he uskonnonoppilaiden kanssa kirkkoon. Sitä tehdään, vaikka OPH:n ohje monimutkaisesti sen kieltää.
- yhdessäeierikseen
Nykyinen malli tulee kalliiksi ja se on hankalaa oppilaille, jotka eivät ole ev-lut. Tulee ns. hyppytunteja. Bussi tai taksi sitten hakee aikanaan omaan uskonnonopetukseen. Kunta maksaa. Miksi ei voi istua yhdessä ja keskustella koko maailmanuskonnoista. Paremminhan oppisimme ymmärtämään ja suvaitsemaan. Nykyumenoa en ymmärrä lainkaan. En vastusta mitään uskontoa, mutta asetan ne ihan samalle ajatuksentasolle - myös ateismin.
- SnnonVaan
ETn saavutus on siinä, että nuorten maailmankuvan kehitykseen liittyviä ilmiöitä ei tarkastella vain uskontojen/ateismin näkövinkkelistä.
- FUCKIFUUU
Ainoa oikea vaihtoehto on vaihtoehto D kaikki muu on naivien monikultturisti viherpiipertäjä suvakkien märkää fantasiaa.
Taikauskot eivät kuuluu 2000-luvun koululaitokseen.D olisi tosi kiva, mutta kun sitä kannattavat puolueet - kuten vaikkapa SKP - eivät saa kansanedustajia, niin ei ole sellaisia poliittisia lihaksia jotka saisivat tuon toteutettua. Kun C:n kannalla on sentään joukko oppositiopuolueita niin sen toteutuminen on paljon todennäköisempää lähivuosina. Pitää vain luottaa että C-vaihtoehto valistaa tulevia sukupolvia sen verran että D olisi joku päivä edes teoriassa mahdollista. Totta kai politiikkaa voi larpata eduskunnan ulkopuolella, mutta ei sillä ole mitään merkitystä lainsäädäntöön.
Enhän minäkään oikeasti kannata sitä että ateistien lapsille opetetaan tuntitolkulla kristinuskoa, islamia, juutalaisuutta tai mitään muutakaan, mutta jos sillä saadaan kitkettyä uskonnollinen indoktrinaatio ja opetettua muksuille, että ei ole olemassa yhtä oikeaa uskontoa vaan niitä on tuhansia erilaisia, niin se on sen arvoista.
Tiukan D-linjan kannattajia on harvassa. Sellaiset mielipiteet ovat kovia kuin timantit, kiveäkin kovempia. Jos kallio on kuitenkin valtaisan suuri, sitä ei yhdellä pienellä timantilla halkaista. C-linjaa sanoit märäksi fantasiaksi. Vesi on timanttia paljon pehmeämpiä, mutta vaihtelevassa lämpötilassa vedellä on jännittävä ominaisuus eli jäätyessä laajeneminen. Ajatellaanpa kirkkoa ja valtiota kalliona joka halutaan halkaista. Sula vesi ottaa astian muodon, eli se valuu pieniin halkeamiin. Siellä se jäätyy ja laajenee, ja tekee halkeamaa hieman suuremmaksi. Halkeamaan nyt mahtuu vähän lisää vettä joka taas jäätyy seuraavana yönä tehden lisää tilaa. Lopulta kallio halkeaa. C-linja on veden ja jään kaltaista vuorotellen enemmistön mielipidettä myötäilevää ja vuoroin lisää painetta luova taktiikka joka lopulta saa muutoksen aikaan, erotettua kirkon valtiosta. Timantit ovat ikuisia, mutta niitä on liian vähän saamaan muutosta aikaiseksi. Vettä on niin paljon kuin taivaalta sataa. Vetinen märkä fantasia on se joka hakeutuu heikkoihin kohtiin ja aiheuttaa muutoksen paineen siellä missä sitä tarvitaan, ei timantinkova jääräpäinen linja. Fysikaalisesta maailmasta löytyi ratkaisu lainsäädännön maailman ongelmiin. Ylistetty olkoon luonnontiede!
Sitten taitaa olla vaihtoehto E) Lainsäädännöllisesti nykymalli jatkuu, mutta ET:n suosio kasvaa silti.
Uusimpien lukujen perusteella kasvu on kiihtynytkin. Kastamattomuus on jo seitsemän viime vuoden aikana yleistynyt, joten kouluun virtaa koko ajan hiukan vähemmän kirkollisia oppilaita. Mitä tapahtuu, jos kymmeneen vuoteen ei tehdä mitään?
Toisaalta kuntaliitosten takia lain sisältö tosiasiallisesti muuttuu, koska opetusraja "tiheytenä" ajatellen pienenee. Ehkä opetusrajaa hinataan ylöspäin. Tällöin muodollisesti ottaen vaikutus kohdistuu kaikkiin, mutta käytännössä evlut ja ET selviävät siitä.- LukijanHuomio
Kyllä! Nyt voi selkeästi toimia ET:n puolesta. Aineen uusi OPS on oikein hyvä. Ja mm. Yhdenvertaisuuslaki ja oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnitelmat pakottavat ottamaan huomioon paremmin uskonnottomien oikeudet ja myös ET-opetuksen asianmukaiset järjestelyt. Näköaloja on. ET:llä on aivan oikeasti hienoja saavutuksia, joita kannattaa puolulsaa ja kehittää.
Siis nyt. Oikeutettu oppilas voi vaihtaa ET:oon vuodenvaihteessa. OIkeutettuja on paljon, Ja lisäää tulee, jos ja kun kirkosta eroavat ja eronneet erottavat myös lapsiaan.
- LukijanHuomatus
Monet aineet peruskouussa eivät ala ensimmäiseltä luokalta. Uskonto/ET tai etiikka/katsomusaine tms. voisi alkaa vasta 4. tai 5. luokalta samaaan tapaan kuin yhteiskuntaoppi ja historia.
Tässähän keskustellaan joka tapauksessa "seuraavan kierroksen" asioista.
Opetus voi myös olla osaksi yhteistä, osaksi eriytynyttä. Näinhän lienee myös osassa kokeiluista.
Nykyisillä aineilla ja ops:lla kuitenkin mennäään nyt ja elokuusta 2016 alkaen. Sen puitteissa voidaan kuitenkin ET avata. ET:n avaaminen on tai voi olla irrallinen parannus, joka onnistuu uuden OPS:n puitteissa ilman muutoksia.Lakiteknisesti ET:n avaaminen olisi hyvin pieni asia. Ja nimenomaan pieniä asioita ei tunnu saavan koneiston ulkopuolelta vireille millään. Kansalaisaloite tai lakialoite, melko lailla sama - pitäisi olla ministeri tai ao. ministeriön virkamies.
Toinen juttu on sitten se, miten paljon oikeasti ET:n avaaminen vaikuttaisi. Ainakin muutoksena se saisi julkisuutta ja vanhemmat pohtimaan asiaa. Kuitenkin olettaisi, että kun nyt tuollaiset 75% uskonnottomista laittaa lapsensa evlut uskontoon, niin ET:n avaamisen jälkeenkin (muodollisesti) evlut vanhemmista varmaan 99% laittaisi lapset evlut uskontoon. Silti tuostakin jäävä prosentti olisi iso lukumääränä, ja voisi jatkossa kasvaa.Totta kai ET voidaan avata ja tämä on ollut tiedossa. Olisi sen sijaan kiva kuulla että MITEN se asia etenee. Tuossa aiemmin oli ehdotus että jospa se nouseekin esille kuin kaniini taikurin hatusta. Ihan hauska teoreettinen ajatus, mutta olisi kiva kuulla myös käytännöllisiä ehdotuksia. Pointtini siis oli tuossa alussa jo että B-vaihtoehto on ihan hyvä ehdotus, mutta sille ei nähdäkseni ole riittävää kannatusta viemään sitä eteenpäin. Tämä ole viikossa muuttunut, koska kukaan ei ole tuonut tietooni että jokin muu järjestö kuin humanistit ja vaparit olisivat sitä edistämässä. Kansalaisaloite yhteisen aineen puolesta on nyt ainakin herättänyt sen verran kiinnostusta että kansanedustaja teki siitä aloitteen. Toki Anna Kontulakin teki ET:n avaamisesta aloitteen 2012.
Kontulan aloite:
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=la 44/2012
Elorannan aloite:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_49 2015.aspx
Kontula teki aloitteensa yksin, Elorannan aloitteen oli allekirjoittanut 21 muuta kansanedustajaa, ml. Kontula itse. Yhteiselle aineelle vain on enemmän poliittista tahtoa. Ei Kontulan aloitteessa mitään vikaa ollut, mutta siihen ei vain jostain syystä tartuttu. Siksi olisi syytä suunnata energia sen varmistamiseen että jos ja kun yhteinen aine toteutuu, luterilaiset eivät kaappaa sitä. Senhän minäkin tuossa Elorannan aloitteessa panin merkille että luterilainen uskonto oli siinä nostettu erityisasemaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2412408Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101848Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse711690Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki801285- 631184
Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.171158TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi161048Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään901040Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42894- 70872