Kuiva huikka?

70-luvunLapsi

Olen hiljattain laittanut korkin kiinni. Olen jonkinlainen alkoholisti. Raittiina, kuivilla oleminen on onnistunut "tänään en juo"-asenteella. Sekä pelolla, että jos juon yhdenkin ryypyn, niin samantien entinen meno alkaa. Kammoan alkoholia.

Mutta. Olen havainnut, että perjantai-iltaisin (vakiopäivä humaltumiseen vuosien ajan) olen äreä. Vihainen. Saan pienestäkin syystä raivarit, huudan ja raivoan puolisolleni. Usein myös la-iltana; toinen vakioryyppyilta.

Huomaan äreys/perjantai-iltakänni -syy-yhteyden.

Kauanko tätä kestää? Pääseekö eroon? Miten tavallista on, että entinen alkoholisti raitistuttuaan kiukuttelee, on inhoittava, vihainen, takakireä p-a läheisilleen?

Sanon pelkääväni alkoholia. Silti viina "kaivertaa" psyykessäni. Haluan eroon raivokohtauksista/äreydestä, jonka tulkitsen siis johtuvan viinasta. Raitistuminen on tapahtunut helpommin aluksi, mutta nyt on kai uusi vaihe prosessissa.

Raitistumisprosessissa haluan luoda kokonaan uudenlaisen asenteen alkoholia kohtaan. Haluaisin olla kuin lapsi, jonka aivot "uudelleen ohjelmoidaan". Haluan oppia kokonaan uuden, erilaisen elämäntavan, johon ei kuulu kohdallani edes kohtuukäyttö. Mutta nämä säännönmukaiset raivarit - milloin loppuvat?

11

1005

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Higge

      Veikkaisin ja vetäisen miltei hatusta, että kolmen kuukauden kohdilla olosi ja mielialasi paranee tai ehkä jo nopeamminkin, kun huomaat pystyväsi raitistumaan ja käyttämään aikaasi ja voimiasi parempaankin tekemiseen. Se seikka on kantava voima.
      Muuta puuhaa on oltava jottei ajatukset kierrä viinassa. Puolisoa voisit antaumuksella paapoa ja tehdä kaikkea semmoista josta nautit joskus aiemminkin, vaikka ensin alkuun hermot eivät oikein kestä mitään... ainakaan keskittymistä vaativaa ja kaikki muka epäonnistuu. Mene sisukkaasti hetki ja päivä kerrallaan.
      Mene vaikka ulos seisomaan, saunan lauteille istumaan, hommaa nyrkkeilysäkki avuksesi kun raivostuttaa. Sovi siitä käytännöstä vaimosi kanssa ja kerro muutenkin tilanteestasi selkeästi ja avoimesti.
      Kolmen kuukauden ja kuudennen kuukauden kohdilla olet myös suuressa repsahtamisvaarassa. Vuosi kun on raittiutta takana, niin hyvin menee! Olet löytänyt raittiin itsesi. Hyvä, kun tiedostat ettet sitten enää voi ainokaistakaan ryyppyä ottaa. Muistakin se!
      Vuosi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta vielä yksikin vuosi ryyppäämistä... miltäs se kuulostaa??? Itsensä pettämistä se ainakin on ja kuilu sen kun vaan syvenee.
      Voimahali sinulle ja vaimollesi.

    • ex-juoppo

      Muistan hyvin omalta kohdaltani tuon vastaavan ajan, juuri kun olin lopettanut juomisen. Raivareita ja tyytymättömyyttä muiden tekemisiin, sitä oli paljon.
      Jouduin opettelemaan kokonaan uuden tavan hengittääkin, eli aina kun räjähdys oli lähellä vedin keuhkot palleaa myöten täyteen ilmaa, ja pidätin hengitystä jonkin aikaa ennenkuin puhalsin keuhkot hiljalleen tyhjäksi. Muutaman kerran kun sitä toistin, niin pahin kiukku laantui. Samaa tekniikkaa käytän usein vieläkin, varsinkin liikenneruuhkissa.
      Toinen minua auttanut asia olivat harrastukset. Aloin mm. käymään konserteissa ja mitä erilaisimmissa tapahtumissa, kun kerran pystyin nyt viikonloppunakin ajamaan autoa. Ja kuten Higge tuossa jo mainitsi, puolisoakin täytyy hiukan hyvitellä ja hän pitää varmasti tällaisesta vaihtelusta.
      Mutta eniten uuteen elämääni vaikutti liikuntaharrastus, eli aloin täydellisestä rapakunnosta pikkuhiljaa käymään lenkeillä, ja edelleenkin nautin suunnattomasti juoksulenkin jälkeisestä saunasta. Sen tuoma euforinen olo voittaa helposti jopa huonon seksin. Jostain syystä en välittänyt juosta tien penkalla liikenteen seassa, joten aloin juoksemaan metsäpolkuja pitkin, ja siitä lähti suunnistusinnostus. Nyt on takana jo kymmenkunta Jukolanviestiä ja useita pienempiä kisoja. Myös uusia hyviä ystäviä olen löytänyt näiden harrastusten myötä.
      Ensimmäisinä raittiuden vuosina perustin yrityksen joka toistaiseksi on työllistänyt minut, välillä jopa liiankin hyvin. Työntekoonkin on nyt ihan eri asenne, kun pystyn tarvittaessa lähtemään työkeikalle vaikka kesken lauantai-illan.
      Kaiken kaikkiaan raitistuminen on pitkä, ehkä koko elämän mittainen prosessi. Raitistuminen ei tarkoita pelkästään korkin ruuvaamista kiinni, vaan se on kokonaisen uuden elämän omaksumista. Se on normaalia tasapainoista elämistä ilman orjuuttavaa alkoholia. Ja kun aikaa kuluu, huomaat vähitellen itsekin tapahtuneet muutokset itsessäsi, ja läheiset ihmiset ympärilläsi on huomanneet nämä jo ennen sinua.

    • nappaskenkäpari

      Terapiaan hakeutuminen helpottaisi oloasi. A-klinikalla voisit käydä vaimosi kanssa kertomassa tilanteestasi. Lääkäriin ja rauhoittaviin lääkkeisiin turvautumista pitää välttää. Ulos meno, siis luontoon tai kadulle, ei ravintolaan, auttaa rauhoittumaan. Laulukuoroon jos on mahdollista niin kannattaa omaksi ilokseen liittyä.

    • Örkki-Helminen

      Se on jännä kuinka monet elämän ärsytykset osuu just perjantaille tai lauantaille jolloin olisi "luontevaa" vähän nollata viinaksien voimalla. Ite huomannut sen, ettei kannata päästää nälkää eikä janoa päälle jos viinahammasta kolottaa. Semmonen tyytyväinen laiska olotila kun kupu on täynnä eikä nestehukka vaivaa ehkäisee jonninverran huikkaan sortumista, eikä niin harmita muutenkaan.

    • jardep

      Helpotusta ei ole luvassa. Elämäsi jatkuu kuvaamasi kaltaisena kärsimyksenä.

      Voit tietenkin yrittää pettää itseäsi uskottelemalla, että tilanne paranee ajan myötä, mutta ei se parane. Jos rehellisiä ollaan.

      Itse ollut 3 vuotta reilu 3kk raittiina ja samanlaiset kuvaamasi tuntemukset edelleen. Vaimo, joka ensin iloitsi raittiudestani, lähti jo puoli vuotta sitten. Kyllästyi kiukutteluuni ja yritti jopa saada minut uudestaan juomaan ehdoksi jäämiselleen. En suostunut juomaan, joten hän jätti minut.

      Nyt kaduttaa. Olisi sittenkin pitänyt alkaa juomaan.

      • ex-juoppo

        Niinpä, olen usein sanonut että juomisen lopettaminen on äärettömän helppoa. Eihän siihen tarvi kuin ruuvata korkki kiinni ja that's it.
        Mutta ongelmat alkaakin vasta sitten kun korkkia ei saakaan enää avata. Useimmat kuitenkin avaavat, kuivateltuaan ensin perheensä hulluuden rajoille. Mutta pieni osa jatkaa kitumistaan, osa jopa elämänsä loppuun asti, muita ihmisiä kiusaten.
        Mutta sitten on se hyvin pieni osa kaikista alkoholisti-juopoista, jotka ihan oikeasti raitistuvat. He opettelevat elämään normaalia elämää ilman orjuuttavaa alkoholia. He pystyvät jopa laskettelemaan leikkiä omasta alkoholisti-menneisyydestään, tai sitten istumaan AA-ryhmässä kahvia ryystäen ja mahdollisesti muita ex-juoppoja auttaen...


      • pakkomielteenä_aa

        "Mutta sitten on se hyvin pieni osa kaikista alkoholisti-juopoista, jotka ihan oikeasti raitistuvat."

        Voiko sitä oikeaksi raitistumiseksi sanoa, jos sen ylläpitämiseksi pitää rampata loppuelämä aa:n palavereissa vanhoja juopotteluja muistelemassa?
        Se jos mikä on kuivahuikkaamista pahimmasta päästä.


    • LonelyPeople

      Onko raitistuminen jotenkin helpompaa, jos ei ollut vielä kovin pahasti alkoholisoitunut, jossain keskivaiheessa? Mutta selkeästi riippuvainen alkoholista ja humalasta.

      Kysynkin teiltä kokeneemmilta. Veikkaan, että raitistuminen yhtä vaikeaa kuin rapajuopon kohdalla...vai voiko joskus raitistua melko helposti - ja pysyvästi?

      • suunnilleennäin

        Pysyvämmän raittiuden saavuttaminen voi olla vielä hakusessa. Mielitekoja tulee, eikä ns. retkahtaminenkaan ole poissuljettu juttu, kriittinen raja kulkee siinä 3kk kohdalla.
        Rapajuopolla terveyden heikkeneminen tai sen menettäminen on yleensä ainoa syy lopettamiseen.
        Ei sekään kaikkia pysäytä vaan juominen jatkuu niin kauan kuin henki pihisee.


      • JokunenPäiväTakana

        Menee noin kolmen kuukauden periodeissa muutaman vuoden. Itsellä ollut tuolla syklillä kuivia "krapulapäiviä" oloineen kaikkineen ja pinna on silloin todella tiukalla - "sairauskohtaukset" lieventyvät kylläkin kerta toisensa jälkeen. Alkuun olivat kylläkin sellaisia, että olisi ollut helppo lähteä takaisin kentälle kurlaamaan...


      • ex-juoppo

        Vaikea kysymys, että milloin raitistuminen olisi helpompaa...
        Jotkut raitistuneet ovat sitä mieltä, että juopon täytyy löytää oma "pohjansa" ennenkuin halu raitistua on riittävän voimakas. Tämä oma pohja on se tila, jota alemmas ei enää pysty tai ei kertakaikkiaan halua vajota. Sitä sanotaan sen verran pitäväksi pohjaksi, että siitä on hyvä ponnistaa ylös raittiuteen.
        Mutta toisaalta totta on myös se määritelmä, että raitistuminen onnistuu silloin kun alkoholin aiheuttama paha olo ylittää alkoholin tuottaman hyvän olon. Ja tuon kulminaatiopisteen saavuttamiseksi ei suinkaan tarvi juoda itseään "pohjalle".
        Raitistumisen helppous tai vaikeus on siis yksilöllistä, ja kysehän on loppujen lopuksi vain oman sisäisen tyyneyden löytämisestä. Kun löytää elämälleen riittävästi tyyneyttä, ei enään tarvitse hermostua pienistä ja oppii hyväksymään niitä pieniä virheitä muissa ihmisissä, ja ennenkaikkea itsessä. Silloin oppii myös antamaan anteeksi muille ihmisille, ja ennenkaikkea itselle.
        Olen vahvasti sitä mieltä, että hyvä vertaistukiryhmä on hyödyllinen voimavara raitistuvalle juopolle, oli se sitten AA-ryhmä tai hyvä ystävä.
        Silmääni osui erityisesti viimeinen kysymyksesi, että "voiko raistua pysyvästi"? Periaatteessa voi raitistua pysyvästi, sillä raitistunut alkoholisti ei enää juo koska hänellä ei enään ole tarvetta juoda.
        Mutta ensimmäinen ja samalla toimivin nyrkkisääntö raittiuden alussa on se, että "älä juo sitä ensimmäistä paukkua"! Sen takia raittius kannattaakin pätkiä yhden päivän mittaisiin jaksoihin, ja jokainen jakso alkaa päätöksellä: "tänään en juo". Ei siis kannata miettiä tai murehtia sitä, että jaksanko olla raittiina pysyvästi, vaan miettiä sitä kuinka pystyn olemaan raittiina tämän päivän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe