Herkkä häiriintymään

disturbia

Huomaan että usein häiriinnyn ympäristön äänistä (ja liikkeistä) ja tuntuu etten pysty keskittymään jos ympärillä on hälinää, puhetta tai vaikka moottorin hurinaa. Jotenkin koen että olen tässä suhteessa vielä herkempi kuin muut eli lohdutukseksi ei riitä tieto että kaikkia saattaa meteli häiritä.

Väsyneenä tämä yleensä pahenee ja siksi tämä on jatkuva ongelma koska olen usein väsynyt. Jotenkin tuntuu että kaikki äänet jollain tavalla oikein iskevät tai porautuvat syvälle aivoihin niin että oma ajatukseni katkeaa tai ei kulje. Toisinaan huonompina aikoina jos mielenterveys ei ole tasapainossa saatan kuvitella että minua häiritään tahallaan äänillä niin etten pystyisi keskittymään ajattelemiseen tai lepäämäään tai nukkumaan.

Varsinaisia ääniharhoja ei mielestäni ole, joskus ehkä yöllä jos on hiljaista saatan kuvitella että joku puhuu jossain kauempana mutta nämä voivat olla myös todellisia ääniä naapurista.

Uskon että ääniyliherkkyys (siten olen itse "diagnosoinut" netin avulla) johtuu useista asioista ja minun kohdallani mielenterveysongelmista, väsymyksestä, ehkä joistakin lääkkeiden sivuvaikutuksista ja mahdollisesti toisen korvan lievästä kuulonalenemasta.

Olen lukenut myös autismista ja käsittääkseni autistinen ihminen on huono sietämään ympäristön häiriöitä. Jotenkin sitten aloin miettiä että voisiko minulla olla lievää autistisuutta? Luonteenpiirteiltäni se osittain myös kävisi koska en tykkää huomiosta, suurista ihmisjoukoista enkä ole kovin sosiaalinen. Mutta voiko autisti itse tunnistaa autistisuutensa? Ehkä olen kuitenkin väärässä ja olen vain luonteeltani epäsosiaalinen.

Olen kiitollinen jos joku vastaa ja vaikka antaa lisää tietoa tai kertoo omia kokemuksiaan ääniyliherkkyydestä tai herkkyydestä häiriintyä ihmisten seurassa.

18

1629

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näillä.sit.mennään

      Erikoisesti valot, äänet ja liikkeet saavat mut valpastumaan heti. Mut miehän olenkin pesunkestävä aspergermies

    • Kukzu

      Tuli ekaksi mieleen misofonia eli SSSS. Se ei johdu korvista vaan on hermostollinen vaiva.
      Mut tuskin siitä on sinun kohdallasi kysymys, kun et ilmeisestikään saa mm. suoranaisia hepuleita äänien takia?????

      Eikös autismia ole monta tasoa??? Voi kait sen joku lievästi autistinen ja itseensä perehtynyt aavistaakin. En tiedä? Luulottelemaan on turha ryhtyä.
      Kaikista vähemmällä pääsee kun marssii lääkärille puhumaan vaikkapa tuosta kuulojutusta alkajaisiksi.

      Tutkimuksilla tämmöiset kaikki asiat ja epäilykset selviävät, ne omat diagnoosit kun eivät juuri auta. Luovat ehkä epävarmuutta yms.
      Tutkituta asia ajoissa! Ongelmaan kuin ongelmaan löytyy usein selitys ja mikä tärkeintä neuvoa ja apua. Turha niitä on itsekseen murehtia.

    • AhdistunutMies

      Minulla alkoi viimeksi tänään melkein päätä särkemään ja ahdistuin kun joku kakara piti niin kovaäänistä meteliä bussissa. Jotenkin en vain voi sietää tuollaisia korkeita ääniä ja rakasta hiljaisuutta yli kaiken. Lisäksi jopa jotkut tv-mainokset tai ohjelmat saa mut ahdistumaan kun niistä tulee jotain ikäviä ajatuksia, muistoja tai sitten jollain henkilöllä on vain niin ärsyttävä ääni. Olenkohan minäkin vähän yliherkkä?

    • tuttua-

      googlatkaapas "erityisherkkyys"

      • Kukzu

        Oho! Enpä ole tuommoisesta ennen kuullutkaan.
        Googletin "erityisherkkyys" ja luin asiasta HSP Suomen erityisherkät sivustosta.
        Taas opin jotain; ei mennyt tämä päivä ihan hukkaan.


      • disturbia

        Kiitos vastauksista. Käyn jo säännöllisesti terapiassa täytyy siellä käsitellä asiaa lisää. Aloitus oli eräänlaista "ääneen" pohtimista.


    • vain.normaalit.äänet

      Ei voi olla erityisherkkä, jos ahdistuu vain metelistä ja muista tarpeettomista äänistä ja vain valikoidusti kovista äänistä.

      Itse olen alkanut saada erittäin pahoja paniikkikohtauksia naapurimelusta ja tämä on alkanut vajaat 10 vuotta sitten, kun muutin taloon, jossa melua oli ja on edelleen. Mutta esimerkiksi poraaminen ei minua haittaa yhtään, se loppuu aikanaan. Juoppomelusta ei tiedä, koska se loppuu ja loppuuko milloinkaan.

      Muutoinkaan en pidä tarpeettomista äänistä, esimerkiksi tavaratalomusiikista ja puheenpölinästä. Työmatkoilla yritän uppoutua kirjaan, jotta huomioni suuntautuisi muualle kuin vaunun kovaäänisimpään mammaan, joka huutaa kurkku suorana kumminkaiman rippilahjasta tai lapsensa pimpin visvasyylästä, tyttö varmaan ilahtuisi jos tietäisi, miten hänestä keskustellaan tai huudetaan kännykkään.

      Ei tällaiset asiat terapialla parane.

      Mielestäni elämme yhteiskunnassa, jossa klisee "hanki elämä" on tulkittu synonyymiksi sille, että tuottaa mahdollisimman paljon ääntä. Me jotka tuotamme ääntä vain tavallisen verran ja osaamme olla myös yksin ja nauttia hiljaisuudesta olemme poikkeus. Arvelisin, että kaltaisiamme on enemmän kuin ehkä uskomme, mutta emme pidä ääntä itsestämme, koska se ei ole sosiaalisesti suotavaa.

      • näinseon

        Oletko harkinnut kirjailijan uraa? Vinkkinä vain..


      • vain.normaalit.äänet

        Romaanikässäri valitettavasti tuli kustantajilta takaisin, se tyrmäsi aikeeni luoda pitempiaikainen "ura " kirjoittajana.

        Yhden naapurin tapoin novellissa, tapoin koska kaikki muut keinot oli jo käytetty. Taloyhtiön hallituksen jäsenet, isännöitsijä, asunnon omistanut säätiö ja poliisi. No, se taneli kyllä lähti siitä pari päivää ennen häätöoikeudenkäyntiä. En ole ikinä nähnyt niin komeaa lentävää mattoa kuin se, minkä se heitti kolmannen kerroksen parvekkeelta kohti roskakatosta. Oli kertonut hylkäävänsä vanhat kaverit (joita oli puoli kaupunkia, toinen toistensa kaltaisia hajupommeja) ja aloittavansa toisella paikkakunnalla aivan uuden, viinattoman elämän. Aloittiko, en ole selvittänyt. Nykymelussa, jota tulee kummaltakin puolen asuntoani, on tarpeeksi kestämistä. Odottelen lottovoittoa, jotta voisin ostaa uuden asunnon. Odotus voi venähtää, koska lottoan kerran vuodessa.

        Nykyisin saan paniikkikohtauksia jo pelkästä melun odotuksesta, kun tiedän odotusteni ennemmin tai myöhemmin toteutuvan. Joka ei ole herkkä juoppomelulle, ei voi tajuta, millaista on elää ja pelätä sitä.

        Olen muuttanut elämäni aikana useita kymmeniä kertoja, en kehtaa kertoa tarkkaa määrää. Olen asunut myös kunnallisissa vuokra-asunnoissa ja opiskelija-asuntoloissa, missään ei ole ollut melua, tavallisia asumisen ääniä vain. Nykyinen asumis- ja melutilanne ihan tavallisessa omistuspohjaisessa kerrostalossa on jotain, mitä en ole kokenut koskaan aiemmin.


    • artsi866

      Rentoutumis/rauhoittumisharjoituksia kannattaa kaikkien tehdä! Elimistö käy usein liian kovilla kierroksilla ja siitä aiheutuvat ongelmat.

      • kunhan_kysyn

        Millä tavoin rentoutumine auttaa naapurimeteliin?


    • Artsi5532

      Kun ei ole jannittyneessa tilassa kestaa hairiot paremmin.

      • kunhan-Kysyn

        Et varmaan ole kokenut vuodesta toiseen jatkuvaa naapurimeteliä?

        Toivoisin, että et neuvoisi silloin, kun asian taustalla on ihan oikea ongelma. Jokaisen naapurin saa "opettaa" talon tavoille huomauttamalla heille metelistä. Mölyäjät pakottavat ottamaan yhteyttä isännöitsijään. Ja meteliä tulee myös omistusasunnoista, jopa hallituksen jäsenet ja varajäsenet suojelevat metelöitsijäitä tai metelöivät itsekin.

        Neuvohan nyt vielä, sinä kaikkitietävä, mistä rahat toiseen asuntoon. Asuntolainaa on jo nyt siihen saakka kun kupsahdan.

        Erityisen vittumaista on se, kun pakotetaan puuttumaan toisten elämään, kun haluaisi vain asua rauhassa toisista mitään tietämättä.


    • 234555

      Itse häiriinnyn myös kaikista hälyäänistä. Yskiminen, kynän naksuttelu, naputtelu, niiskutus, enkä voi keskittyä esim. kokeeseen. Tähän auttavat sekä rauhoittavat, että piristävät lääkkeet. ADD?

    • muuttakaa

      "Olen kiitollinen jos joku vastaa ja vaikka antaa lisää tietoa tai kertoo omia kokemuksiaan ääniyliherkkyydestä tai herkkyydestä häiriintyä ihmisten seurassa."

      Nyt löytyi hyvä lääke sulle,ja uskomaton,olen samantyylin ihminen,vituttaa kaikki äänet ja kovasti.

      Muuten maalle toista kymmentä vuotta sitten ja kokeilon eripaikkoja.

      Nyt on paras ja oma asunto,naapurin matkaa yli 500m suoraa tietä ja nään koko tien sinne ikkunasta samoin kun pellot nään ympärilleni laajalti.

      Talon taka suojaisia metsä ja pieni rinne,sielä naapuri noin liki kilsan päässä suoraatietä,tietä siis ei ole metsää vaan.

      Todella hyvä lääke,kuulen kaiken jos traktori ajelee pelolla kerran tai kahdesti vuodessa,auraus traktori ajaa pihalle joko aamulla tai ilaal myöhään,siinä on liikenne meillä.Valitsin rauhaisan paikan.

      Jos teillä on asunto metelin keskellä niin myykää se pois ja maksakaa laina veke,ostakaa korvesta niin että kaupalle ja kylille pääsee vielä.

      Lentokoneen äänet kuluu muutaman kerran kuukaudessa ,kiinalaiset ajelee taivaala ym.....tietää aina milloin on suomessa nousukausi,nyt niitä ei ole näkynyt kuin kaksi kertaa .Eli suomi on täysin uponnut paskaan eli velkakiikkuun.

      Älkää koskaan muuttako rivariin tai kerrostaloon muuttakaa maalle korpeen vuokralle johon rintamiestaloon esim.On halpaa ja mukavan rauhallista,ei ole ördääjiä penaa japirkkoa vierellä huutamassa.

      • kunhan_kysyn

        Mikä rivitalossa on vikana? Maaseudun rauhassa, etenkin jos onnistuu saamaan päätyasunnon. Sellainen on minulla hakusessa, kun lopetan työnteon.

        Korpeen muuttokin maksaa, jos ei satu olemaan entuudestaan asuntoa Helsingistä tai muilta kalliilta paikkkunnilta. Täytyy lisäksi muistaa, että vanha vanhenee ja kun palvelut eivät ole lähellä, täytyy hoitaa taloa, tehdä lumityöt jne, niin ei ole kovin järkevää hankkia seitsemänkymppisenä mummonmökkiä korvesta. Siltikään, vaikka kuvaamasi ratkaisu kuulostaa hirveän hyvältä.


    • Anonyymi

      Moejesta pöytään. Minä en kestä pitkään esim lasten synttäreillä koska niissä on paljon kovaa melua ja säntäilyä pitkin asuntos johtuneen siitä etten pysty hallitsemaan äänen kovuutta ja riahumista voisi sanoa että puolesta tunnista 1-2 tuntiin menee abaut hyvin mut siihenkin suht ok tosin siihenkin vvaikuttaa monia tai muutamia asioita kuinka pitkään kestää mulle tulee tosikovs ahdistuksen ja päineen tunne ja en saa oikeen mistään kiini voimat menee selvitymiseen ja niissä tilaisuuksissa pitää olla läsnä kyetä seurustelemaan dosin vetäydyn monesti omaan rauhaan kasasmaan itseäni tilaisuuksien jälkeen on todella helpottunu olo tietää et se loppuu mutta kestää aikaa että pystyn normalisoituu autossa pystyn kuuntelemaan musiikkia kovaa esin randjosta jos on hyvä piisi mikä nostattaa tunnetiloja mut sekin on rajallista se kuitenki syö keskittymistä mitä ympärilla tapahtuu mikä on minulle tärkeetä tarkkailla jos toin ihminen huudattaa kovaa musaa tulee samoja oireita kuis esim synttäreillä ja hö mulla oli viel asioita mitä piti ilmasta mut vaikeenasteinen lukihäiriö niin unohdin pahottelut pilkuista ja pisteistä en pysty hahmottamaan mihin niitä tökitään aa nii sitä vielä pystyn ajamaan motocross pyöräällä vaikka suomen ympäri se melu ei onko häiritsee oikee sana päin vastoin rakastan moottorin ääntä siitä tulee ihan kylmät väreet ja iho menee kanan lihalle niikuin monella käy tietysti musiikki kanssa sa efekti

    • Anonyymi

      Erityisherkkyytä on erilaista, ja yksi niistä on meluun liittyvä.

      Pari mahdollisuutta tulee mieleen kun ajattelen syitä, miksi äänet häiritsee, ja yksi voi olla korkeampi valppaustila, joka vallitsee vaaran alla, ja muutoin yliherkillä havaitsijoilla, joka liittyy selvästi myös tiettyihin ominaisuuksiinkin.
      Toinen voisi olla kuulonsa tyypissä, joita voi olla monenlaisia, esim. jos ei kuule hyvin tms. esim. hiljaisimpia ääniä, niin ei ole vastusta kuulemillensa äänille, kuten esim. ulkona on, jossa äänet ei sitten ehkä häiritsekään, tai se on suhteellista.
      Kolmas voisi olla asenteessa ääniä kohtaan, joka voi olla peräisin myös niihin liittyvästä traumasta tai muusta häiriöstä tai stressistä, jotka altistaa sille, että pitää niitä häiritsevämpinä kuin ne on.

      Ei suositella liikaa kuulonsuojausta tähän ongelmaan liian usein, jonka ajatellaan lisäävän herkkyyttä äänille, tai ainakaan ei vähennä herkkyyttä niille.
      Trauman jälkeen, voisin tosin ajatella, että olisi hyvä tervehtyä ensin, kuten voidaan käyttää esim. lääkeaineita, lepoa jne., muissa ongelmissa, ja kipulääkitystä kun on tavallista kipeämpää.
      Voisin arvata myös, että kuulonsuojaus saattaa vaikuttaa kuuloon, ja aivoihin korvat yhdistyy, ja yleensä piuhojen/aivojen melut ei kuulu, mutta tiedä sitä, jos kuuluisi kun kuulo herkistyy, joka saattaa johtaa herkistymisen lisäksi tinnitukseen, jota kuulema 90% ihmisistä kuulee hiljaisuudessa, jos kuuntelevat tarkkaan, ja 10-20%:lla se tai pahempi on jatkuvasti, ja siltä väliltäkin on ihmisiä, että jos suojaa kuulonsa, ja kuinka paljon sitä rasittaa (liiallisella) äänellä pitkän ajan kulussa, on hyvä huomioida samaten, vaikkei tosta ole mitään näyttöä, mutta olen lukenut jokuselta, ja joku syyhän noin yleiseen ilmiöön on, ja se ei ole välttämättä liika volyymi, vaan voi olla liika volyymi myös suhteessa liikaan herkyyteen? Monelta on tinnitus myös kadonnut, niin miksei sitten meluherkkyyskin, jos vaurio tm. on vielä palautuvaa sorttia. Tinnitus on välillä vähäisempää jopa kuukausia, ja äänetkin vaihtelee, että joku syy siihenkin on, ja ehkä vastaavaa voi olla herkkyyksissäkin, ja stressihän lisää herkkyyttä, myös hermoradoissa. Kaikki häiriöt liittyy myös stressiin.

      Mulla on yliherkyyksiä muutamanlaisia (moniyliherkkä), ja yksi niistä liittyy ääniin, että kokemusta on, ja äänten häiritsevyyden suhteen mulle tulee nyt mieleen noi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      65
      2880
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      407
      2782
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      98
      2233
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      83
      1962
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      72
      1900
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      6
      1818
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      8
      1808
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      148
      1767
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1562
    Aihe