Miksi antenni verkon teräväpiirtokanavat pätkii

antenninasettaja

Eli tähän asti toiminut ihan ok.
Nyt jos vähän sataa vettä niin heti alkaa hd-kanavien pätkiminen. Pätkivät myös välillä ihan hyvälläkin kelillä. Pätkiminen alkoi 2 kk sitten.

Singnaalin voimakkuus on täysi, mutta laatu näyttää 40-50% ja hetkittäin katoaa kokonaan. Voimakkuus kuitenkin kokoajan 100%.
Ylen hd kanavat kuitenkin tulevat samasta mastosta kuin sd kanavat ja näillä tavallisilla kanavilla laatu ja voimakkuus molemmat 100%.

Epäilin 4 geetä ongelmaksi ja soitin taajuustalkoisiin ja sieltä sanoivatkin, että juuri samoihin aikoihin laitettu alueelle 4g lähettimet sekä soneran, että dna mastoihin.
No asentaja tuli ja mittasi. 4G signaalin voimakkuus oli yli tuplat verrattuna tv signaaleihin. Asensi 4G-suodattimen , mutta edelleenkiin sateella pätkii.
Asentaja sanoi myös samalla, että ei ole kuulemma hirmuisen hyvät nuo tv signaali tasotkaan.

Nooh. Ostin sitten uuden uhf-antennin 18db, vhf antennin 12db, sekä radioantennin ja triax-mastovahvistimen ja virtalähteen.

Lopputulos, kun sataa vettä niin hd kanavat pätkii.
Myös noissa dna verkon hd kanavissa sama ongelma vaikka eri antennista tulevat ja aiemmin ei tuota vhf antennia, eikä dna kanavia ollutkaan.

Kaikki rasiat ja f-liittimet myös uusittu/ tarkistettu ja seinästä boksille menevä antennin johto vaihdettu uuteen ferriitti keloilla varustettuun. Lisäksi laitettu galvaaninen erotin kaapelin ja boksin väliin. Myös dehn gate ukkossuodin kytketty joka maadoittaa koaksiaali kaapelin suojakuoren, johon muuten oli lähes 20 voltin jännite indusoitunut verrattuna maatasoon.

Mastovahvistin ei tunnu vaikuttavan oikein mitenkään, kun signaalin voimakkuus on 100% olise vahvistin sitten täysillä, minimissä tai jotain siltä väliltä.

Antenneita olen siirrellyt mastossa ylös ja alas tähtäilly sinne sun tänne, mutta aina sama tavalliset kanavat toimii täysin, mutta hd:t pätkii.

Voikohan tuo 4G jotenkin vielä aiheuttaa ongelmia vaikka suotimet on antenneissa, vahvistimissa, virtalähteessä ja sitten vielä tuo erillinen taajuustalkoo suodin kikkare (Olen kokeillut myös ilman tätä terra merkkistä taajuustalkoo kikkaretta, mutta ei vaikutusta).
Nuo 4g lähetin mastot toinen on 1km päässä ja toinen 2km päässä antennit suoraan meidän taloa kohti.

Itse epäilen jo tuota digiboksia pitänee testata jollain toisella ja jos sittenkään ei toimi lienee soiteltava taas taajuustalkoo asentaja mittailemaan / säätämään. Antennimasto itsessään on maadoittamaton, joten maadoitan sen vielä tänään, mutta tuskimpa se mitään vaikuttaa. (Paitsi houkuttelee salamoita)

Onko ideoita mistä tuo signaalin laadun pomppiminen hd kanavilla voisi johtua?

16

1614

  Vastaukset

  • Ensiksi kannattaa tarkastaa antennin ja kaapelien liitokset. Ne hapettuvat/ruostuvat. Sitten, sanot laittaneesi 4G-suodattimet kaapeleihin, joten siinä ei varmaan ole vikaa. Kuinka kaukana on tv-lähetin, sanot signaalin olevan 100%? Jos matka on kovin lyhyt (alle 10km), kaapeliin saatetaan tarvita vaimennin. Jotkut tv-laitteet yliohjautuivat ainakin ennenvanhaan, jos signaali oli kovin voimakas. Antennimasto kannattaa aina maadoittaa jo ukkosenkin takia. Minulla itselläni oli samantyylisiä ongelmia, vika löytyi yhdestä liittimestä. Sen kun vaihdoin uuteen, alkoi näkyä kunnolla. Tappelin kolme vuotta huonon kuvan kanssa.

  • Paikkakuntaa ei tietenkään kannata mainita, sillä se turhaan helpottaisi vastailuja;) On vaan parempi, että arvaillaan vikalähteitä isommalla joukolla..
   Tuo 4G suodatin pitää olla ennen yhdyssuodatinta, sillä muuten sen vahvistin kyykähtää 4G:n aiheuttaman ylitason takia ja samalla se leikkaa TV:n kanavanippujen signaalia. Kuten tuossa edellisessä viestissä kerrotaan, niin 100% signaalitaso on usein merkki ylitasosta.
   Ylitasolla signaalin taso on 100%, mutta laatu putoaa silloin 20-40 % alueelle ja pikselit vaan vilkkuu... Digiboksien ja televisioiden omat tason ja laadun mittarit ovat suuripiirteisiä toiminnaltaan ja usein näytetään vain pelkillä väreillä (vihreä, keltainen ja punainen) signaalin laatu. Joillakin digibokseilla on taso hyvä n. 80% arvolla.
   Kapeakeilainen UHF-antenni on hankala kovalla tuulella, sillä signaali alkaa pätkiä kovalla tuulella mastoputken huojuessa. Kookkaat antennit ovat lisänneet tuulikuormaa huomattavasti aikaisempaan verrattuna, joten mastoputki voi vaatia tukiharuksia.
   http://www.taajuusmuutos.fi/taajuusmuutos.fi/aikataulu etenee hiljalleen eteläiseen Suomeen ja alkuvuodesta siirrytään alueelle Kuopio, Jyväskylä ja Lahti, joissa varsinkin Jyväskylän ympäristössä on paljon täytelähettimiä. Viriteltävää riittää ensi vuoden syksyyn saakka..

  • Lahden lähettimiin on antenni tähtäilty noin 20 km päästä.

   Kaikki liittimet / liitokset on uusittu.
   Muutenkaan kaapeloinnit ei ole kuin 3 vuotta vanhat.

   Nyt on mastokin maadoittettu, mutta eipä silläkään mitään vaikutusta ollut.

   Ihmettelen vaan tuota yliohjautumista, kun se taajuustalkoo asentaja sanoi signaalien olevan aika heikot. Kokeilin vaimentamista siten, että laitoin haaroittimen minkä pitäisi vaimentaa 12,5 db, eikä sekään vaikuttanut.

   Antennit ovat itsessään 4g suojattuja ja tuo mastovahvistin myös.

   Masto heiluu tuulessa toki ennemmän kuin ennen, mutta signaalin laatu yhtähuono tyynelläkin kelillä.

   Pitää tänään testata sillä toisella dvb-t2 telkkarilla, josko vika olisikin kuitenkin tuossa digiboksin teräpiirto virittimessä.

   Jos ei toimi silläkään pitäänee kutsua ammattimies paikalle, kun omat konstit alkavat loppua.

   • Lahden lähetin näkyy ja antenni uusittu 1988 neloskanavaa varten ja samassa hervoton vhf antenni vielä 70-luvulta ja hyvin toimii?


  • Meillä on sama ongelma, eli HD kanavat välillä pätkii.... Asumme Varsinais-suomen alueella ja digita vastaa meillä signaalin lähettämisestä (antenniverkko). Meillä alkoi ongelmat keväällä ja ennen sitä on kanavat toiminu pari vuotta ilman ongelmia. Keväällä on Digitan mukaan asennettu 4g verkkoa lähialueelle, eli ajankohta täsmää täysin siihen kun ongelmat alkoivat. Digitasta ilmoitettiin, että jos meillä on kanavavahvistin, niin voivat toimittaa jonkun osan joka auttaisi. No, meillä ei ole vahvistinta, vaan kaapeli tulee suoraan antennista jakorasian kautta telkkariin ja silloin Digita ei voi asialle mitään. Voisiko joku joka tietää näistä asioista antaa hyvät neuvot, että saadaan taas kuva toimimaan :). Antennilla ja kaapelilla on kyllä ikää (5-10v), mutta jotenkin häiritsee, että ongelmat alkoi just siihen ajankohtaan kun 4g asennettiin.... Kiitoksia avusta jos etukäteen!

  • Kummaa vekkulointia noiden kanavahäiriöiden kanssa vaikka selvästi alko taajuusmuutosten myötä, kalliiksi on talkoottullut vaikka toimi ennen häiriöittä mitä jatkossa?????????

  • ""Kummaa vekkulointia noiden kanavahäiriöiden kanssa vaikka selvästi alko taajuusmuutosten myötä, kalliiksi on talkoottullut vaikka toimi ennen häiriöittä mitä jatkossa????????? ""

   Siis mitä? häiriöthän justiinsa loppu taajuusmuutosten seurauksena. Kato vähä viestien päivämääriä pöhkö.

  • radiokelit vahvoja viimepäivin'

  • Aiva p##seestä nämä tv-luvan häiriöt! On tehty KAIKKI voitava ja silti sateisella kelillä pätkii ns. kaupallisia kanavia, vain Ylen kanavapaketti näkyy kunnolla. En tiedä enään, että mitä vaihtaisi koko järjestelmään!!
   Sama ongelma kuuluu olevan naapureillakin, kun asutaan 70km Lahdesta pohjoiseen. Toiset yrittää katsella tv-lähetyksiä Jyväskylästä, mutta sama tilanne tietyillä keleillä lähetykset pätkii tai ei näy ollenkaan.
   Pitää alkaa vaatimaan alilähetintä tänne!

  • """vain Ylen kanavapaketti näkyy kunnolla. En tiedä enään, että mitä vaihtaisi koko järjestelmään!!"""

   Joo, YLE on voimakkain matalasta taajudesta johtuen, mutta asiaa voi auttaa laittamalla tehokkaamman antennin, ja vahvistimen ja uusimalla piuhoja ja ennenkaikkea liitoksia kunnostamalla koko matkalta.

  • Antennin nostaminen korkeammalle auttaa myös.

  • Tilaa antenniurakoitsija sinne laittamaan hommat kuntoon, sillä on mittarit ja ammattitaito. Rupeaa kuva näkymään kunnolla.

  • 2017 VHF/UHF lähetykset kehnolla kuvalla,kallis vaihtaa koko talon johdot,antennit ym.. itse tilasin canal digitalin siitä kokemusta ennenkin, kuva hyvä,häiriöt harvinaisia,näkeepä formulat ja muutama elokuvakanava, lapsen kengissä koko antennijärjestelmä toistaiseksi

  • Vanha juttu mutta tuollaisissa tapauksissa keskittyisin siihen virtalähteeseen ja vahvistimeen, veikkaan vian löytyvän yleensä siitä tai sen väärästä asennuksesta, jos ennen on toiminut hyvin.

   • Huaa...Nyt Puhumme siis VHF Probliemosta...? Minullakin oli monta vuotta Ongelmia, kun katsoin Telkkarista Jääkiekkoa Pro:n kanavilta !!! Antenna Taloudessa !..Välillä niin Pätki ja sitte RUUTU Pimeenä...Ei, ny Matti Näsä ? Taas ala mitään ? Pänni.
    Rohkeesti soitin nääs Täällä Tompereella...Antenni Lammin kännykkää...ja Jumankauta...jakso kuunnella ! Selitin, mikä ny Mättää ? Hän Ystävällisesti neuvoi , kun kyseli ensin perusasiat.
    Ku sanoi: Onko sulla samassa Mastossa UHF ja VHF ? Ja Mastovahvistin ? Joo !
    Sitte vaa katolle ja revit sen UHF liitännän irti ja sitte kattoon...mitä Tapahtuu ?
    Sata Kuva signaalit VHF ! Neuvoi mua , joka ei Tajunnu ?
    Kokeilet pienentää mastovahvistimen UHF singaalia pienellä ruuvarilla sillain, että molemmat Näkyy...SimsalaBim...toimii !...Kiitos sille Mukavalle Miehelle ! Harvoin, joku Paljastaa ns. " Ammattisalaisuuksiaan ? " Ja Sitte ! Kyllä MINÄ...niin Mieleni pahoitin, kun DNA lopetti tänä syksynä SM-Liigan Antenniverkon lähetykset ! Mutta...ei ny Hätää ?
    Android Tabletti ( GooglePlaysta lataus Ruutu ) + Chromecast ja Kiinni Telkkariin...Tilaus Nelosen Ruutu+Liiga 14,95 EEROO...Ja Ei ku kattoon...ja Omia Kannustaan...
    Terveisin Tampereen Koskenkuohuista...Kiva taas Omalla Soffalla Chipsinmuruja sylissä..
    Lasissa Ööliä..Kattella ihanaa Jöökiekekkoo !

    Jos ny O Pakko ? Kädestä ny Neuvvoo ? Ja Muutenki Sormet o Suussa ?
    Ilmainen neuvonta...040 7025 299

    3 /4...?

    Juhani


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   400
   14798
  2. Stefu ylireakoi

   Stefulla on kyllä tosi huono itsetunto tai on tosi epäileväinen luonne jos sen takia jätti Sofian että tää kävi Nikon ovella. Sofian tavaroita vielä N
   Kotimaiset julkkisjuorut
   311
   7999
  3. Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmast
   Maailman menoa
   190
   2569
  4. Miksi ei ole korona-ahdistusta?

   Mietin asiaa mutta en saa sitä päälle millään. Katselen kaupassa maski päällä olevia ihmisiä, lehtien lööppejä koronasta joka puolella, tartuntojen mä
   Maailman menoa
   207
   2231