HERPEKSESTÄ faktoja ??

Whatwhy

Mua on ihmetyttänyt sellainen että voiko herpes tarttua terveelle ehjälle iholle? Kun sanotaan että herpeksen voi siirtää esim sormella vaikka silmään-> eli limakalvolle, mutta esim sormen infektoitumisesta ei puhuta mitään. Toinen juttu mikä ihmetyttää on se että herpes ei tartu "oireettomana" mutta 2/3 tartunnoista saadaan oireettomalta henkilöltä. Ja vielä onko 1 ja 2 tyypin tarttuvuudessa eroja? Jos yli 90% kantaa huuliherpestä mutta vain harva oireilee niin miksi sitten 2 tyypin herpes oireilee useimmilla säännöllisin väliajoin? Ja "koteloituuko" molemmat virukset ajankanssa jolloin tauti on ns kroonisesti oireeton ja virusta ei erity. Ärsyttävää kun jokapaikassa on niin erilaista tietoa..

1

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7956858

      "Mua on ihmetyttänyt sellainen että voiko herpes tarttua terveelle ehjälle iholle?
      Kun sanotaan että herpeksen voi siirtää esim sormella vaikka silmään-> eli limakalvolle, mutta esim sormen infektoitumisesta ei puhuta mitään. "
      Täysin satavarmaa vastausta en osaa sanoa. Jos ihossa on naarmuja, hankaumaa jne. herpes pääsee tarttumaan helpommin. Voisin ajatella, että herpes virus voi olla siinä iholla, mutta ei vain tee sormeen rakkulaa. Aivan kuten olemme muutenkin täynnä kaikenlaisia pöpöjä. En ole mikään alan tutkija, joten tämä vain veikkaus.

      "Toinen juttu mikä ihmetyttää on se että herpes ei tartu "oireettomana" mutta 2/3 tartunnoista saadaan oireettomalta henkilöltä. "
      Henkilö todellakin voi olla tietämätön herpesestään ja tartuttaa "oireettomana" Herpeksen täytyy vain silloin olla aktiivisena. Ei se virus koko ajan ole ns.aktiivisena mikäli immuunipuolustus pystyy pitämään sen kurissa.

      "Ja vielä onko 1 ja 2 tyypin tarttuvuudessa eroja? Jos yli 90% kantaa huuliherpestä mutta vain harva oireilee niin miksi sitten 2 tyypin herpes oireilee useimmilla säännöllisin väliajoin?"
      Huuliherpeksen kohdalla ei niilä kaikilla 90%:lla ole hsv1-virustyyppi vaan se voi olla hsv-2. Se hsv-2 voi yhtälailla todellakin olla täysin oireeton. Tosin moni on saanut herpeksen myös alapäähänsä. Aivan kuten huuliherpestäkään ei kaiikki tiedä kantavansa. Myös hsv-1 voi oireilla pahoin suussa, kasvoilla....Herpes sukupuolielimessä oireilee usein kuitenkin harvalla, jos mietitään, että sukupuolitautina herpestä kantaa n.joka neljäs kymmenestä. Ihmisen immuunipuolustus vaikuttaa oireiluun, sitten kai kummallakin virustyypillä on se lempipaikka missä viihtyy. Samoin voisiko sekin vaikuttaa, että sukupuolielimiin voi helpommin tulla erilaisia hankaumia, jos käyttää liian kireitä housuja, seksi voi olla liian rajua, limakalvoilla voi olla muita sairauksia, hiivaa, kondya jne. Omilla elintavoillaan voi vaikuttaa ja usein oireillut herpes voi ajan kanssa paljon rauhoittua.

      "Ja "koteloituuko" molemmat virukset ajankanssa jolloin tauti on ns kroonisesti oireeton ja virusta ei erity. Ärsyttävää kun jokapaikassa on niin erilaista tietoa.."
      Itse olen lukenut, että se jää elimistöön, mutta voi olla, ettei herpesrakkuloita ilmaannu iholle enää koskaan. Virus pysyy piilossa hermojuurissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1727
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1547
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      55
      1260
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      729
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      725
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      717
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      668
    Aihe