Tänään tuli Letti-lehti ja bongasin pienen ilmoituksen, että vuoden 2016 alusta alle 20 tuntia viikossa työskentelevät eivät enää kuulu työterveyshuollon sairaanhoidon piiriin, eli he eivät voi mennä enää työterveyteen sairaustapauksissa.
Siis mitä???!
Tarkoittaako tämä nyt siis sitä, että ensi vuoden alusta alle 20 h/vko töitä tekevä joutuu siirtymään kokonaan terveyskeskuksen puolelle, eikö hänelle ole työterveyden puolella enää yhtään mitään?
Itselläni ei toi 20 tuntia täyty vakituisissa työtunneissa. Joskus teen tuurauksia, mutta hyvin epäsäännöllisesti ja vaihtelevin työtunnein.
Työterveydestä on ollut todella suuri apu tällaiselle olemattomilla tuloilla sinnittelevälle, jolla ei mitään mahdollisuuksia mennä yksityiselle, esim. jollekin gynekologille. Tähän asti on päässyt sinnekin työterveyden kautta.
Meidän terveyskeskus kaiken lisäksi myös niin kaamea arvauskeskus, että ei sieltä tarpeen tullen yleensä edes apua saa, sikäli kun onnistuu pääsemään edes vastaanotolle. Aina ei virka-aikana pääse ja päivystykseen ei kuulemma saa mennä, ellei ole kutakuinkin kuolemassa.
Omalääkäriä vaihdoin jo aikoinaan, pakon edessä, mutta ei tämä uusikaan sen parempi ole.
Että ei siis kyllä huvittaisi mennä koko puljuun enää ollenkaan.
Kokeisiin ei pääse kuin korkeintaan kamalien itkupotkuraivarien jälkeen, jos silloinkaan ja pitää tosiaan vähintään pää olla kainalossa ja/tai tehdä kuolemaa, ennenkuin aletaan edes jotenkin miettiä hoitoja.
Nyt sitä paitsi myös julkisen terveydenhuollon maksut nousee jne.
Eli melko ankeeta.
Palkka ei vaan kuitenkaan ikinä nouse, tai jos nousee, niin naurettavat muutamia senttejä!
Alkaa jo oikeasti tosissaan masentaa.
L & T ja työterveyshuolto
19
834
Vastaukset
- Työnantaja
Hei, Ei ole työterveys pakollinen muutenkaan sillä saralla, että sairastuessa pitäisi mennä vastaanotolle on tunteja 1 tai 40 viikossa. On vain pakollinen työterveyden toimintasuunnitelma ja terveystarkastus kun työsuhde on kestänyt max3 vuotta. Kunnallinen on siis ihan normikäytäntö.
- työterveyshuollonasiakas
Mulle ilmoitettiin kyllä ihan alkuun selkeästi, että ensisijaisesti käytettävä työterveyshuoltoa ja terveyskeskuksen puolelle ei tarvii mennä.
- Työnantaja
Se on tietysti yrityskohtainen käytäntö. Meiltä diacor veloittaa 150 euroa käynnistä, joten siksi mieluummin julkiseen.
- ayjyrä
Hei,
ottakaa yhteys pääluottamusmieheen. Työsopimuslaki kieltää epäsuotuisampien työehtojen käytön työn määrän tai keston perusteella (ilma perusteltua syytä). Eli mennään hiukan harmaalla alueella, jos perustelu on vaikka se, että pitää olla päätoiminen. Tälläisestä tapauksesta ei ole tuomioistuimen ennakkoratkaisua, eli työnantajat eivät näe toimintaansa laittomana.
Kannattaa riitauttaa päätös. Liitosta (PAM) saa lakimiesapua. Saataisiin tästäkin ennakoratkaisu.- Ei-liitossa
Pitääkö kuulua liittoon, vai voiko tuolta saada apua kuka tahansa?
- airusinatpullasta
Kyllä, pitää kuulua liittoon. Ammattiliitto ajaa jäsentensä etuja ja siitä jäsenet maksavat. Ei se onnistu että vielä ammattiliiton neuvottelemien palkankorotusten lisäksi nauttisit muistakin eduista mitään maksamatta.
- Ei-liitossa
airusinatpullasta kirjoitti:
Kyllä, pitää kuulua liittoon. Ammattiliitto ajaa jäsentensä etuja ja siitä jäsenet maksavat. Ei se onnistu että vielä ammattiliiton neuvottelemien palkankorotusten lisäksi nauttisit muistakin eduista mitään maksamatta.
Mutta voiko liittoon edes liittyä, jos tuntimäärä jää todella pieneksi? Onko liitoilla jotain vaatimuksia esim. juuri tuntimäärissä, tai bruttotuloissa, vai voiko kuka vaan alle 20 h viikossa vakiduunia tekevä, tai esim. vaikkapa 0-tuntityösopimuksella oleva liittyä? Ja mitähän maksaa? Alle 20 h viikossa tekevä ei paljon tienaa, joten niitä viimeisiä vähiä pennosia ei viitsis syytää ihan mihin tahansa, eikä kaikkien pakollisten menojen jälkeen välttämättä enää edes jää mihinkään jäsenmaksuun mitään, että onko näillä tuloilla kannattavaa?
- laitapspostiliittoon
Tottakai voi liittyä!
- Anonyymi
Se jäsenmaksuhan on prosentuaalinen, joten mitä pienempi palkka, sen pienempi maksu. Itekään en kummoisia maksele.
- tiedoton
Jos sopimus on 18-22h/viikko voiko silloin työterveyshuoltoa käyttää?
- entinentikka
Työterveyshuolto kuuluu kaikille mutta siihen ei aina kuulu sairaudenhoitoa. Vapaaehtoiset sairaanhoidon palvelut työnantaja ostaa haluamassaan laajuudessa työterveyshuollosta.
Lassila-Tikanoja saa tarjota työntekijöilleen aivan millaisen sairaanhoidon haluaa, eikä siitä kannata valitta. Muutamia vuosia sitten samalla firmalla oli osa-aikaisilla sama systeemi, sitten kaikki saivat sairaanhoidonkin. Nyt se palasi taas vanhaan.- ketjunaloittaja
Ikäviä tällaiset muutokset. Tarjotaan tikkukaramellia ja sitten vedetään nenän edestä pois. Ihme soutamista ja huopaamista!
Muutama vuosi sitten kirjoitettiin vielä näin: http://www.palkkatyolainen.fi/pt2012/pt-01-2012/pt-210212-t1.html
Tuossa nyt tosin aika pitkälti juttua jätehuollon työntekijöistä, mutta silti...
Joku voi nyt tietysti ajatella, että eihän se alle 20 h viikossa tekevä siivooja missään kerkeä rasittumaan, mutta totuus voi olla toinen. Vanhempana alkaa tulla muutenkin helposti kaikenmaailman kremppaa (ja nyt puhutaan yli 5-kymppisestä).
Kun työmäärä/laatu voi vaihdella perioodeissa rajustikin ja kroppa ei ole ehtinyt tottua kaikkeen mahdolliseen ja rasitus ei toistu aina suht tasaisesti samanlaisena, niin voi tulla ongelmia, oli tuntimäärä sitten mikä hyvänsä.
Jossain päin kroppaa voi olla huonompi lihasvoima. Joku uusi työtehtävä saattaa vaatia yhtäkkiä juurikin sen lihasalueen käyttöä ihan äärirajoille saakka. Äkkiseltään ja ihan kylmiltään joutuu siis uuteen hommaan ja usein ihan yksinään. Itsensä rikkomisen mahdollisuus on aina olemassa . Jos ei ole varsinaista koulutusta (kuten esim. itselläni ei ole), niin työergonomian tuntemuksessa saattaa olla aukkoja.
Työajat vaihtelevat myös ajoittain ihan äärimmäisyydestä toiseen ja yöunet voivat jäädä ihan olemattomiin. Pitkät työajomatkat rasittavat omalla tavallaan, etenkin talvella, säässä kuin säässä ja pilkkopimeässä.
Aamulla suoraan sängystä jääkylmään autoon ja töihin klo 5., ihan kylmiltään, ilman lihasten ym. lämmittelyä, kun kroppa ei ole ehtinyt vielä edes kunnolla hereille ei kyllä tee kovin hyvää. Ainakaanjo valmiiksi vaurioitumisalttiille välilevyille, jotka ovat siihen vuorokauden aikaan herkimmillään vaurioitumaan, kun ylimääräiset nesteet eivät ole vielä ehtineet poistua.
Itselläni todettiin äskettäin taas rutkasti lisää kulumia selässä ja uutena nikamansiirtymä. On alkanut selkä oudosti kipeytyä viimeisen puolen vuoden sisällä ja niskat välillä niin jumissa (etenkin, kun yläkroppaa kuormittavaa hommaa joutuu jaksoittain tavallista enemmän tekemään), että huimaa ihan hulluna.
Käsissä usein toistuvaa tenniskyynärpäävaivaa ja paljon paljon muutakin kremppaa...
Muutamat labra-arvot jatkuvassa seurannassa, kun ollut poikkeamia.
Tähän asti olen sentään päässyt työterveyshuollon fyssarin neuvontaan, jossa on akuutissa tilanteessa kinesioteipattu ja annettu kulloiseenkin tilanteeseen ohjeita (parempi sekin kuin ei mitään, kun oikeaan fyssarin käsittelyyn ei ole rahaa), mutta nyt loppui sitten sekin ilo. Lääkäri määrännyt sen lisäksi sitten sopivat rohdot ja tarpeen tullen laitettu erikoislääkärille.
Sairaslomaa en ole koskaan saanut, enkä itseasiassa ole voinut edes ajatella sitä, koska tulot putoaisivat, enkä yksinkertaisesti tulisi taloudellisesti toimeen. Ei ole rahassa kylpevää puolisoa, joka elättäisi. Olen siis tehnyt lähes tauotta töitä. Lyhyt kesäloma tosin, mutta aina vasta loppukesästä/alkusyksystä, kun muut (joita tuuraan) ovat palanneet lomilta. Talvella ei mitään taukoa. Silloin muiden siivoojien talvilomien ja sairauslomien tuuraukset. Työterveyshuollosta saanut sitten apua aina tarvittaessa.
Muuta työtä ei kertakaikkiaan löydy/ei myöskään sopivaa uutta ammattia/opiskeluvaihtoehtoa ole vieläkään löytynyt, joten näillä mennään, kun on pakko.
Eläkeikäänkin kuitenkin vielä aikaa.
- Anonyymi
Työterveyshuolto kuuluu jokaiselle ja työsuhteen päättymisestä 7 kk ja riipuu kuinka laaja sopimus niillä on sen mukkaan hoidetaan sairaudet sitten passitetaan kunnallispuolelle jos sopimus ei kata hoitoja.
- Anonyymi
Työterveyshuollon lakimääräinen minimi, on työterveystarkastukset. Ja ennaltaehkäisevä toiminta jota työnantajan kanssa toteuttaa, alasta riippuen. Ja esim. päihdeasiat kuuluvat työsuhteessa ensin työterveyshuollon selviteltäviin, koska työnantajan on ohjattava sinne työntekijä, jonka päihteidenkäyttö on ongelmallista.
Mistä on syntynyt se käsitys että työterveyden huolto tarkoittaisi muuta kuin laissa lukee? Jotkut työnantajat haluavat tarjota kattavammat terveyspalvelut- paljon sairastava maksaa työnantajalle, ja viimeistään laskut kertovat, jos yksilöity käyttäjä, että ahaa! Maija/Matti onkin tänä vuonna jo käyttänyt näin paljon esimerkiksi labrapalveluja, ja lääkärin palveluja. - Anonyymi
Vähän sivuten aihetta.
Meidän työnantaja on kieltänyt käyttämästä muita kuin työterveyslääkärin ja hoitajan palveluota. Motkottanut muualta saadusta sairauslomasta.- Anonyymi
Tämä on tuttua Muitakin palveluja voi käyttää esim yksityinen tai kunnallinen. Kielletty on käytää yksityisiä palveluita mutta ei niistä kannata välittää mitä työnantaja puhuu se puhuu paskaa vuosien kokemuksella voin sanoa.
- Anonyymi
Työantaja puhuu paskaa kun olin viimeksi 5 vuotta sairalomalla puhe oli samanlaista koko ajan.
- Anonyymi
Enp ätiiä vastauksia, mutta itseni pistettiin lääkärintodistus hakemaan. Sitä kovasti terveyskeskuksessa ihmeteltiin, kun virustaudista kyse. Kaiken lisäksi en saanut sairaslomakorvausta, sitäkö ei ekalta päivältä saa? Koskaan en muuten älteelle ole sairaana ollut viiden vuoden aikana.
- Anonyymi
Eikös tämä muuttunut? Että osa-aikaisetkin taas pääsevät, muistanko väärin?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S606144- 1003172
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.252456- 212118
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3511772Kaikki menevät kouluu tai töihin
Hyvää huomenta vaan. 😊 Minä menen kohta uudelleen nukkumaan. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. 😊☕🎄🧡🐺3911737Et varmaan edes sitä uskoisi
Mutta varattunakin sydämeni on pohjimmiltaan aina kuulunut sinulle. Toivottavasti vielä jonain päivänä saan viimein oll791666- 271646
Huh, huh. Aitolehti eronnut?
Osui Gekkosessa silmiini uutinen, jossa vihjataan, että Aitolehti olisi kenties eronnut kihlatustaan, joka on viimeksi o691541Suomessa oikeistohallitus vallassa: nälkäiset lapset hakevat jo Punaiselta ristiltä ruoka-apua
Sosiaaliturvaleikkaukset ovat lisänneet asiointia ruoka-avussa. Kyllä tämän maan tilanne on surkea, kun lapset näkevät n2231384