L & T ja työterveyshuolto

narunjatkoksi

Tänään tuli Letti-lehti ja bongasin pienen ilmoituksen, että vuoden 2016 alusta alle 20 tuntia viikossa työskentelevät eivät enää kuulu työterveyshuollon sairaanhoidon piiriin, eli he eivät voi mennä enää työterveyteen sairaustapauksissa.
Siis mitä???!
Tarkoittaako tämä nyt siis sitä, että ensi vuoden alusta alle 20 h/vko töitä tekevä joutuu siirtymään kokonaan terveyskeskuksen puolelle, eikö hänelle ole työterveyden puolella enää yhtään mitään?
Itselläni ei toi 20 tuntia täyty vakituisissa työtunneissa. Joskus teen tuurauksia, mutta hyvin epäsäännöllisesti ja vaihtelevin työtunnein.

Työterveydestä on ollut todella suuri apu tällaiselle olemattomilla tuloilla sinnittelevälle, jolla ei mitään mahdollisuuksia mennä yksityiselle, esim. jollekin gynekologille. Tähän asti on päässyt sinnekin työterveyden kautta.
Meidän terveyskeskus kaiken lisäksi myös niin kaamea arvauskeskus, että ei sieltä tarpeen tullen yleensä edes apua saa, sikäli kun onnistuu pääsemään edes vastaanotolle. Aina ei virka-aikana pääse ja päivystykseen ei kuulemma saa mennä, ellei ole kutakuinkin kuolemassa.
Omalääkäriä vaihdoin jo aikoinaan, pakon edessä, mutta ei tämä uusikaan sen parempi ole.
Että ei siis kyllä huvittaisi mennä koko puljuun enää ollenkaan.
Kokeisiin ei pääse kuin korkeintaan kamalien itkupotkuraivarien jälkeen, jos silloinkaan ja pitää tosiaan vähintään pää olla kainalossa ja/tai tehdä kuolemaa, ennenkuin aletaan edes jotenkin miettiä hoitoja.

Nyt sitä paitsi myös julkisen terveydenhuollon maksut nousee jne.
Eli melko ankeeta.

Palkka ei vaan kuitenkaan ikinä nouse, tai jos nousee, niin naurettavat muutamia senttejä!

Alkaa jo oikeasti tosissaan masentaa.

19

760

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Työnantaja

      Hei, Ei ole työterveys pakollinen muutenkaan sillä saralla, että sairastuessa pitäisi mennä vastaanotolle on tunteja 1 tai 40 viikossa. On vain pakollinen työterveyden toimintasuunnitelma ja terveystarkastus kun työsuhde on kestänyt max3 vuotta. Kunnallinen on siis ihan normikäytäntö.

      • työterveyshuollonasiakas

        Mulle ilmoitettiin kyllä ihan alkuun selkeästi, että ensisijaisesti käytettävä työterveyshuoltoa ja terveyskeskuksen puolelle ei tarvii mennä.


    • Työnantaja

      Se on tietysti yrityskohtainen käytäntö. Meiltä diacor veloittaa 150 euroa käynnistä, joten siksi mieluummin julkiseen.

    • ayjyrä

      Hei,

      ottakaa yhteys pääluottamusmieheen. Työsopimuslaki kieltää epäsuotuisampien työehtojen käytön työn määrän tai keston perusteella (ilma perusteltua syytä). Eli mennään hiukan harmaalla alueella, jos perustelu on vaikka se, että pitää olla päätoiminen. Tälläisestä tapauksesta ei ole tuomioistuimen ennakkoratkaisua, eli työnantajat eivät näe toimintaansa laittomana.

      Kannattaa riitauttaa päätös. Liitosta (PAM) saa lakimiesapua. Saataisiin tästäkin ennakoratkaisu.

      • Ei-liitossa

        Pitääkö kuulua liittoon, vai voiko tuolta saada apua kuka tahansa?


      • airusinatpullasta

        Kyllä, pitää kuulua liittoon. Ammattiliitto ajaa jäsentensä etuja ja siitä jäsenet maksavat. Ei se onnistu että vielä ammattiliiton neuvottelemien palkankorotusten lisäksi nauttisit muistakin eduista mitään maksamatta.


      • Ei-liitossa
        airusinatpullasta kirjoitti:

        Kyllä, pitää kuulua liittoon. Ammattiliitto ajaa jäsentensä etuja ja siitä jäsenet maksavat. Ei se onnistu että vielä ammattiliiton neuvottelemien palkankorotusten lisäksi nauttisit muistakin eduista mitään maksamatta.

        Mutta voiko liittoon edes liittyä, jos tuntimäärä jää todella pieneksi? Onko liitoilla jotain vaatimuksia esim. juuri tuntimäärissä, tai bruttotuloissa, vai voiko kuka vaan alle 20 h viikossa vakiduunia tekevä, tai esim. vaikkapa 0-tuntityösopimuksella oleva liittyä? Ja mitähän maksaa? Alle 20 h viikossa tekevä ei paljon tienaa, joten niitä viimeisiä vähiä pennosia ei viitsis syytää ihan mihin tahansa, eikä kaikkien pakollisten menojen jälkeen välttämättä enää edes jää mihinkään jäsenmaksuun mitään, että onko näillä tuloilla kannattavaa?


      • laitapspostiliittoon

        Tottakai voi liittyä!


      • Anonyymi

        Se jäsenmaksuhan on prosentuaalinen, joten mitä pienempi palkka, sen pienempi maksu. Itekään en kummoisia maksele.


    • tiedoton

      Jos sopimus on 18-22h/viikko voiko silloin työterveyshuoltoa käyttää?

    • entinentikka

      Työterveyshuolto kuuluu kaikille mutta siihen ei aina kuulu sairaudenhoitoa. Vapaaehtoiset sairaanhoidon palvelut työnantaja ostaa haluamassaan laajuudessa työterveyshuollosta.
      Lassila-Tikanoja saa tarjota työntekijöilleen aivan millaisen sairaanhoidon haluaa, eikä siitä kannata valitta. Muutamia vuosia sitten samalla firmalla oli osa-aikaisilla sama systeemi, sitten kaikki saivat sairaanhoidonkin. Nyt se palasi taas vanhaan.

      • ketjunaloittaja

        Ikäviä tällaiset muutokset. Tarjotaan tikkukaramellia ja sitten vedetään nenän edestä pois. Ihme soutamista ja huopaamista!
        Muutama vuosi sitten kirjoitettiin vielä näin: http://www.palkkatyolainen.fi/pt2012/pt-01-2012/pt-210212-t1.html
        Tuossa nyt tosin aika pitkälti juttua jätehuollon työntekijöistä, mutta silti...

        Joku voi nyt tietysti ajatella, että eihän se alle 20 h viikossa tekevä siivooja missään kerkeä rasittumaan, mutta totuus voi olla toinen. Vanhempana alkaa tulla muutenkin helposti kaikenmaailman kremppaa (ja nyt puhutaan yli 5-kymppisestä).
        Kun työmäärä/laatu voi vaihdella perioodeissa rajustikin ja kroppa ei ole ehtinyt tottua kaikkeen mahdolliseen ja rasitus ei toistu aina suht tasaisesti samanlaisena, niin voi tulla ongelmia, oli tuntimäärä sitten mikä hyvänsä.
        Jossain päin kroppaa voi olla huonompi lihasvoima. Joku uusi työtehtävä saattaa vaatia yhtäkkiä juurikin sen lihasalueen käyttöä ihan äärirajoille saakka. Äkkiseltään ja ihan kylmiltään joutuu siis uuteen hommaan ja usein ihan yksinään. Itsensä rikkomisen mahdollisuus on aina olemassa . Jos ei ole varsinaista koulutusta (kuten esim. itselläni ei ole), niin työergonomian tuntemuksessa saattaa olla aukkoja.
        Työajat vaihtelevat myös ajoittain ihan äärimmäisyydestä toiseen ja yöunet voivat jäädä ihan olemattomiin. Pitkät työajomatkat rasittavat omalla tavallaan, etenkin talvella, säässä kuin säässä ja pilkkopimeässä.
        Aamulla suoraan sängystä jääkylmään autoon ja töihin klo 5., ihan kylmiltään, ilman lihasten ym. lämmittelyä, kun kroppa ei ole ehtinyt vielä edes kunnolla hereille ei kyllä tee kovin hyvää. Ainakaanjo valmiiksi vaurioitumisalttiille välilevyille, jotka ovat siihen vuorokauden aikaan herkimmillään vaurioitumaan, kun ylimääräiset nesteet eivät ole vielä ehtineet poistua.

        Itselläni todettiin äskettäin taas rutkasti lisää kulumia selässä ja uutena nikamansiirtymä. On alkanut selkä oudosti kipeytyä viimeisen puolen vuoden sisällä ja niskat välillä niin jumissa (etenkin, kun yläkroppaa kuormittavaa hommaa joutuu jaksoittain tavallista enemmän tekemään), että huimaa ihan hulluna.
        Käsissä usein toistuvaa tenniskyynärpäävaivaa ja paljon paljon muutakin kremppaa...
        Muutamat labra-arvot jatkuvassa seurannassa, kun ollut poikkeamia.

        Tähän asti olen sentään päässyt työterveyshuollon fyssarin neuvontaan, jossa on akuutissa tilanteessa kinesioteipattu ja annettu kulloiseenkin tilanteeseen ohjeita (parempi sekin kuin ei mitään, kun oikeaan fyssarin käsittelyyn ei ole rahaa), mutta nyt loppui sitten sekin ilo. Lääkäri määrännyt sen lisäksi sitten sopivat rohdot ja tarpeen tullen laitettu erikoislääkärille.

        Sairaslomaa en ole koskaan saanut, enkä itseasiassa ole voinut edes ajatella sitä, koska tulot putoaisivat, enkä yksinkertaisesti tulisi taloudellisesti toimeen. Ei ole rahassa kylpevää puolisoa, joka elättäisi. Olen siis tehnyt lähes tauotta töitä. Lyhyt kesäloma tosin, mutta aina vasta loppukesästä/alkusyksystä, kun muut (joita tuuraan) ovat palanneet lomilta. Talvella ei mitään taukoa. Silloin muiden siivoojien talvilomien ja sairauslomien tuuraukset. Työterveyshuollosta saanut sitten apua aina tarvittaessa.

        Muuta työtä ei kertakaikkiaan löydy/ei myöskään sopivaa uutta ammattia/opiskeluvaihtoehtoa ole vieläkään löytynyt, joten näillä mennään, kun on pakko.
        Eläkeikäänkin kuitenkin vielä aikaa.


    • Anonyymi

      Työterveyshuolto kuuluu jokaiselle ja työsuhteen päättymisestä 7 kk ja riipuu kuinka laaja sopimus niillä on sen mukkaan hoidetaan sairaudet sitten passitetaan kunnallispuolelle jos sopimus ei kata hoitoja.

    • Anonyymi

      Työterveyshuollon lakimääräinen minimi, on työterveystarkastukset. Ja ennaltaehkäisevä toiminta jota työnantajan kanssa toteuttaa, alasta riippuen. Ja esim. päihdeasiat kuuluvat työsuhteessa ensin työterveyshuollon selviteltäviin, koska työnantajan on ohjattava sinne työntekijä, jonka päihteidenkäyttö on ongelmallista.
      Mistä on syntynyt se käsitys että työterveyden huolto tarkoittaisi muuta kuin laissa lukee? Jotkut työnantajat haluavat tarjota kattavammat terveyspalvelut- paljon sairastava maksaa työnantajalle, ja viimeistään laskut kertovat, jos yksilöity käyttäjä, että ahaa! Maija/Matti onkin tänä vuonna jo käyttänyt näin paljon esimerkiksi labrapalveluja, ja lääkärin palveluja.

    • Anonyymi

      Vähän sivuten aihetta.
      Meidän työnantaja on kieltänyt käyttämästä muita kuin työterveyslääkärin ja hoitajan palveluota. Motkottanut muualta saadusta sairauslomasta.

      • Anonyymi

        Tämä on tuttua Muitakin palveluja voi käyttää esim yksityinen tai kunnallinen. Kielletty on käytää yksityisiä palveluita mutta ei niistä kannata välittää mitä työnantaja puhuu se puhuu paskaa vuosien kokemuksella voin sanoa.


      • Anonyymi

        Työantaja puhuu paskaa kun olin viimeksi 5 vuotta sairalomalla puhe oli samanlaista koko ajan.


    • Anonyymi

      Enp ätiiä vastauksia, mutta itseni pistettiin lääkärintodistus hakemaan. Sitä kovasti terveyskeskuksessa ihmeteltiin, kun virustaudista kyse. Kaiken lisäksi en saanut sairaslomakorvausta, sitäkö ei ekalta päivältä saa? Koskaan en muuten älteelle ole sairaana ollut viiden vuoden aikana.

    • Anonyymi

      Eikös tämä muuttunut? Että osa-aikaisetkin taas pääsevät, muistanko väärin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2670
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      93
      1987
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      1048
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      68
      946
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe