MAASTAKÄSIN

ittut

Ilman selvää johtajuutta hevosen käsittely ja ratsastus muodostuvat ongelmalliseksi. Se, joka liikuttaa hevosen jalkoja on johtaja! Tämä yksinkertainen perusasia kannattaa pitää koko ajan mielessä kun olet hevosen kanssa. Johtajuuden puutetta on mm. seuraavissa tilanteissa:



hevonen ei pysy paikoillaan hoidettaessa tai varusteita laitettaessa
hevosta ei saa kiinni tarhasta/laitumelta
hevonen käyttäytyy uhkaavasti, kääntää peräpäänsä kohti
hevonen koettaa ahdistaa karsinassa seinän väliin
hevonen tökkii turvallaan
hevonen lähtee liikkeelle satulaan kiivetessä ilman lupaa
joudut siirtymään hevosen tieltä
vaikeuksia traileriin lastaamisessa



Muitakin syitä em. käyttäytymiseen voi toki olla, mutta johtajuuden ollessa selvää, voidaan muut ongelmat tunnistaa helpommin. Kun em. ongelmia ilmenee eikä niitä hoideta pois, pahenee tilanne aikaa myöten. Hevosella on aikaa lisätä painetta vähitellen, se oppii joka kerta huonoista tavoistaan. Yksikin ongelma on liikaa ja kasvaa helposti suureksi. Jotkut hevoset esim. eivät anna ottaa kiinni, mutta seisovat ihan kiltisti kun ovat kiinni. Tunnista tilanteesi!



Johtajuutta hankittaessa on syytä muistaa, että kaikkea hevosen toimintaa säätelee itsesäilytysvaisto, tarve pysyä hengissä. Se ohittaa aina kaiken muun ja siitä ei hevosta voi kouluttaa pois. Tästä seuraa, että hevonen on aina oikeassa! Se tekee vääriä ratkaisuja vain ihmisen näkökulmasta, ei omasta. Hevoselle johtajuus on yksiselitteistä, se on tai ei ole. Siitä ei neuvotella. Ikävä kyllä hevonen ei voi olla ystävä, jonka kanssa sovitaan mitä tänään tehdään. Johtaja päättää, mitä tehdään.



Johtajuus on luottamusta ja eräänlaista ”selittämätöntä” yhteyttä ihmisen ja hevosen välillä, joka taas liittyy niin hevosella kuin ihmisellä tekijöihin ”mind, body and spirit”.



Testaa aina ennen ratsastusta missä mennään. Myös hevosella kuten ihmiselläkin on erilaisia päiviä. Joskus ollaan ns., läsnä joskus taas ei. Väistättäminen on yksikertainen tapa testata johtajuutta. Testata voit seuraavasti: väistätä hevosta maasta käsin, sivulle ja taakse. Seiso pään vieressä ja vie kätesi kohti hevosen takapäätä. Takapää väistää, mutta huolehdi että etupää pysyy paikallaan eikä tule sinun päällesi ts. älä siirry eli äläkä anna hevosen liikuttaa jalkojasi. Toista molemmin puolin pari kertaa. Myös peruttaminen on tärkeää. Kävele hevosta kohti päin turpaa ja pidät kädet leveällä hevosen molemmin puolin. Jos homma on hanskassa, muutama askel niin sivuille kuin taakse riittää. Jos ilmenee ongelmia, on syytä aloittaa peruutuksesta. Peruuta silloin useita askeleita ja toista harjoitus muutamia kertoja. Peruutus toimii myös ratsastaessa ongelmatilanteissa.



Jos johtajuus on kateissa maasta käsin työskentelyssä, ei sitä voi mitenkään saavuttaa selästä. Suurin osa ratsastajista ”tuntee” hevosensa vain selästä ja ongelmiinkin haetaan ratkaisuja vain selästä käsin. Kannattaa miettiä, onko syytä tänään ratsastaa ollenkaan kun hevonen ei tunnu olevan ”läsnä”.



Kun hevonen on vapaana laitumella, väistätä kävelemällä "päälle" viistosti pään suunnasta. Heilauta ylävartaloasi kun olet melkein kiinni tyyliin "antaa vetää siitä". Näin hevoset tekevät keskenään jatkuvasti. Sillä pidetään arvojärjestystä yllä ja samalla valppaus säilyy laumassa. On seurattava koko ajan johtajaa, koska jos tulee vaaratilanne, niin säilyt hengissä, kun lähdet pakoon johtajan perään. Jos hevonen tulee luoksesi, älä anna sen tökkiä turvallaan. Se haluaa vain liikuttaa jalkojasi ja katsoa paikkaasi laumassa. Hevosen tulee kunnioittaa sinua, ei pelätä. Respect and respond on tavoite.



Raipan käyttö voi joskus olla tarpeen ikään kuin käden jatkeena, ei lyöntivälineenä.



Hevonen kyllä seuraa helposti narun perässä, mutta se ei tarkoita sitä, että olisit johtaja, vaan hevonen odottaa saavansa ruokaa. Siksi taluta hevosta aina pään vierestä, mutta löysällä narulla. Jos tämä ei onnistu, et ole johtaja. Mutta jos hevonen lähtee nykäisemättä narusta liikkeelle, kun sinä lähdet ja pysähtyy nykäisemättä, kun sinä pysähdyt, olet johtaja. Tee myös tätä harjoitusta, joka kerta kun menet ratsastamaan. Eli kun viet hevosta kentälle, älä revi sitä suusta liikkeelle äläkä kävele sen edellä ja taluta kuin koiraa. Ei sen puolen, ei hyvää palveluskoiraakaan vedetä narussa perässä, vaan se kävelee tiiviisti vierellä.



Tärkeää on väistättämisessä omalla kehollaan ilmaista olevansa tosissaan ja päättäväinen. Pieneenkin vastusteluun tulee puuttua jämäkästi. Käskyjen tulee olla määrätietoisia ja selkeitä, ei mitään ”älä nyt” - lässyttelyä. Tulee olla myös kärsivällinen ja tutkia asioita. Useimmiten vika on sinussa, hevonen ei ymmärrä mitä tahdot. Koeta uudelleen hieman eri tavalla. Käytä aikaa.

tässä on vinkkelä jos tarvii, kommenkoita kiitos

10

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ittut

      EN MÄÄ VOI OIKEIN AUTTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MÄ EN AUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KUN TÄSSÄ ON KYSE HEVOSTEN KÄSITTELYSTÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • walpuri33v

      Varsin hyvä kirjoitus hevosen peruskäsittelystä, tuo pitäisi opettaa jo ensimmäisellä alkeiskursilla ennen hevosen selkään kiipeämistä.

      Tuosta "turvalla tökkimisestä" senverran; Hevonen ei välttämättä "halua liikuttaa jalkojasi", vaan saatta pyytää tai vaatia lupaa ylempiarvoisen kanssa "seurusteluun", ja sitämyöden laumahierarkiassa nousuun.
      Johtajan haastamisessa onkin sitten toinen meininki...

    • ittut

      Niinpä mulla oli noita ongelmia mutta kun aloin harjoitella niin poni kunnioittaa jo paljon paremmin

    • tyhmä---10

      tosi hyvä

    • ittut

      kiitos
      oli vaivalloista kirjoittaa toi
      ja walpuri33v oon samaa mieltä!!!!!!!!!!!

      • walpuri33v

        Kiitos itsellesi!
        Jos edes yksi hevosten kanssa toimiva ottaa oppia "kirjoituksestasi", niin silloin vaivasi ei ole mennyt hukkaan!


    • juu--

      Ylösnosto... LUKEKAA, miettikää...

      • juu--

        Edellenkin... maastakäsin!


      • juu--

        ja TAAAS...


      • juu--

        ylösnosto


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe