tallit nykypäivä vs. 90-luku

exratsastaja

Olen siis kolmevitonen ja pohtinut ratsastuksen aloittamista uudelleen. Ratsastin tuolloin 90-luvulla 5 vuotta ja minulla oli hoitohevonen 4 vuoden ajan. Lopetin, koska tallin ilmapiiri oli rehellisesti sanottuna jotenkin sairas. Omistaja (nainen) oli hyvin tuulella käyvä ihminen, ja muu henkilökunta joko peesasi tätä omistajaa tai sitten vaihtoi muualle. Tunnit olivat tasokkaita, mutta opettajat kauheita huutajia, omistaja näistä pahimpana, eikä hevosten kohtelukaan ollut aina ihan parhaimmasta päästä. Tallilla oli hyvin räikeä kahtiajako; tallin kermaa olivat yksityisten omistajat ja monta kertaa viikossa ratsastavat ja (tuntihevosilla) kisaavat. Ja sitten se toinen porukka, johon minä kuuluin ja joilla ei ollut oikein mitään arvoa ja merkitystä; ratsastin "vain" kerran viikossa, hoidin hoitohevosta 3xviikossa, tein myös paljon tallivuoroja (ruokinta, tarhaukset, karsinoiden putsaukset) sekä talutin huomattavan usein aloittelijoiden tunneilla. Vapaa-ajastani kului eritäin iso osa tallilla, mutta kovin palkitsevaa se ei ollut ja aiheutti paljon mielipahaa. Tallin touhusta voisi kertoa vaikka mitä. Omistaja mm. saattoi yhtäkkiä alkaa älyttömästi suosia jotain nuorta tyttöä, tätä suosikkia olisi muiden pitänyt alkaa suunnilleen kumartamaan, jatkuvaa jauhamista tästä suosikista, omistaja jopa kuskasi autollaan näitä tyttöjä koteihinsa tuntien jälkeen, kutsui omaan kotiinsa kylään jne. Tätä jatkui aina puolisen vuotta, ja sitten omistaja kyllästyi, ja nämä tytöt saivatkin lähtöpassit tallilta. Ja kohta taas oli uusi suosikki kierroksessa. Tallin touhu kokonaisuudessaa teki tallityttöjen keskuudessa ilmapiiristä aika häiriintyneen, ja oli kaikenlaista kiusaamista ym.

En ole moiseen touhuun törmännyt vielä missään muussa harrastuksessa, millään työpaikoilla, koulussa tai opiskellessa. Valitettavaa on, että niin moni hevoshullu ystävä jätti tämän takia harrastuksen kokonaan. Ja sama selitys kaikilla; ei hevosissa ja ratsastuksessa mitään vikaa ole, mutta se ilmapiiri ja muu toiminta. Vaikka näistä tapahtumista on aikaa jo 20 vuotta ja enemmänkin, olemme saaneet lapsia ja menneet naimisiin, valmistuneet ammattiin ja menneet työelämään jne, jaksamme silti vieläkin säännöllisesti muistella ja ihmetellä tätä tallitouhua. Tapahtumat tallilla jättivät meihin oikeasti kunnon traumat.
Kaikesta huolimatta omalla kohdalla kiinnostus hevosiin ja ratsastukseen ei ole hävinnyt. Olen muutamia kertoja käynyt maastovaelluksilla ja siellä on ollut aina mukavaa. Olen vuosia jo miettinyt ratsastustuntien aloittamista uudelleen, ja nyt siihen olisi tilaisuus. Olen muuttanut toiseen kaupunkiin ja käynyt jo parilla tallilla katsomassa. Mutta en mahda sille mitään, että pelkään joutuvani tähän samaan myllytykseen uudelleen. Tuntuu ikävältä, jos maksan kovan hinnan esim. kevätkauden tunneista, ja joudunkin sitten puoliväkisin käymään joka viikko tunneilla jos tallilla ei olekaan mukavaa.

Kertokaa kokemuksia nykypäivän talleista, etenkin aikuisten näkökulmasta, ja erityisesti niiden kokemukset kiinnostaa, jotka ovat kertaalleen lopettaneet ja aloittaneet uudelleen. Ratsastus kiinnostaa kovasti, mutta en ole varma uskallanko kertakaikkiaan aloittaa harrastusta uudelleen.

4

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nykytallilainen

      Itse en ole täysi-ikäinen, mutta nykyään opettajat ovat osaavia, kilttejä, sekä hevosia kohdellaan hyvin, ainakin talli(t) jo(i)lla käyn, asia on näin :) suosittelen aluksi käymään vaikka irtotunneilla, jos tuntuu kivalta niin ostaa kausikortin, jos ei tykkää niin jättää tallin ja kokeilee jotain toista, jos siihen on intoa :)

    • mnn145

      Olen suunnilleen samaa ikäluokkaa ja aloitellut ratsastusta uudelleen näin kolmekymppisenä. Tein aika tarkkaa etukäteistutkimusta lähialueen talleista ensin ja kävin vierailulla muutamilla. Yleensä omistajat ja ratsastuksenopet ovat oikein ystävällisiä, lienee maksava aikuisasiakas on mieluinen tulija talleille. Tallin muu väki on sitten enemmän laidasta laitaan, itse olen saanut kysyessä apua, mutta hieman "niskoja nakellen" noin parikymppisiltä tallin tytöiltä/apuopettajilta. Toiset (aikuiset) tuntikävijät puolestaan ovat olleet todella mukavia ja ilmapiiri heidän kanssaan hyvä. Eli neuvoisin käymään tutkimassa mahdollisia paikkoja esim. irtotunneilla ennen pitemmän sitoutumisen tekemistä.

    • z---

      Kyllä minusta hevosmaailma on mennyt paljon parempaan suuntaan.

      Aikaisemmin ratsastus oli kallista ja se, että sai käydä jopa useita kertoja viikossa tunneilla, varsin harvinaista. Nykyään talleja on enemmän ja on jo aika normaalia että harrastelijakin käy vaikka pari kertaa viikossa ratsatsuskoulussa ja saattaa vielä vuokratakin hevosta.
      Myös ihan niitä kerta viikkoon harrastelijoita on enemmän ja aikuisryhmiä varmaan joka ratsastuskoululla.

      Hevospiireissä myös pikku hiljaa on opittu miettimään opetuksellisiakin asioita ja huutaminen on vähäisempää mitä ennen. Toki niitä "vanhan kansan" valmentajiakin vielä on.

      Toki teinien keskuudessä on sitä perusnokittelua arvojärjestyksestä, mutta aikuisten olen huomannut olevan varsin saman arvoisia. On myös talleja, jotka on selkeästi enemmän painottuneet aikuisratsastajiin.

      Hevosten hoitohan menee jatkuasti parempaan suuntaan. 90-luvulla oli tavallista, että satulat hiersivät ja usein ratsastuskouluhevosilla oli valkoiset laikut sään kohdalla. Nykyään osataan jo aika hyvin panostaa varusteisiin, esimerkiksi suojien käyttö on jo ihan tavallista, mitä ennen ei tosiaan ollut. Samoin ratsastuskouluhevosetkin pääsetvät lähes joka tallilla päivittäin tarhailemaan, mikä ei vielä 90-luvulla ollut itsestään selvyys. Pilttuutkin on lähes poistuneet.


      Ennen kaikkea kannattaa muistaa, että asiakkaana voit ihan itse valita tallin, jolle rahaa kannat. Ei ole pakko jäädä talliin, jossa toimintatavat ei miellytä.

    • Ratsastajanäiti

      Olen nyt ratsastavan tytön äitinä huomannut, että kyllä on meno muuttunut. Omassa lapsuudessa siellä huudettiin ja haukuttiin, nykyään olen useilla talleilla vain törmännyt kerran äksyilevään opettajaan. Onhan se toisaalta luonnollista. Ei nykyään vanhemmat suostu maksamaan, jos lapselle tulee pahamieli ja toisaalta nykylapset vaatii asiallisempaa kohtelua. Ei opet koulussakaan voi enää puhua samalla tavoin kuin joskus 20-30 vuotta sitten. Nykyisellä ratsastuskoululla eräs vanhempi ratsastaja muisteli omistajan olleen kamala karjuja aikanaan, mutta nykyään on niin lempeä ja asiallinen... Säännöthän toki talleilla on tiukat ja niistä pidetään syystäkin kiinni. Lapset on ajattelemattomia helposti ja kyse on isoista elämistä.

      Aikuisratsastajia muistan jo omassa lapsuudessa kohdellun paljon paremmin. Kun meille huudettiin, niin ei aikuisille huudettu. Kaverin äiti kävi ratsastamassa samoilla tunneilla ja koskaan ei ratsastuksenopettaja korottanut hänelle ääntään.

      Summa summarum: Mene kokeilemaan irtotunti ja uskon, että huomaat menon muuttuneen kaikilta osin ja vielä aikuisratsastajana kuulut vielä siihen paremmin kohdeltavaa porukkaan. Eihän kukaan aikuinen siitä maksa, että häntä sätitään harrastuksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27976
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      203
      17906
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      355
      9388
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6385
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4193
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3803
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      35
      2020
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1487
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1187
    Aihe