Hallit.Anne Berner on yliopistoista leikkaamassa?

Kansakunnan_hätätila

Työttömät tohtorit ovat kansallinen häpeä!

Ei ole yhdentekevää, miten maa kohtelee henkistä pääomaansa,
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

kirjoittaa Göte Nyman HS:n mielipidepalstalla 2.1.2016 .

Helsingin Sanomat, Adam Korpak

--
Työttömien tohtorien lukumäärä lisääntyi viime vuoden aikana lähes 14 prosenttia. Heidän lukumääränsä lähenee kahtatuhatta. Tämä vastaa kohta kaikkien yliopistojemme professorikunnan kokonaismäärää – ja lisää on tulossa, kun korkeakoulujen yt-neuvottelut kantavat satoa.

Tohtoreiden työllistyminen ja elämässä selviytyminen eivät virallisessa Suomessa näyttäydy erityisongelmana. Korkeakoulujen strategiapelien tai apurahaongelmien vuoksi työttömiksi jääneet huippuosaavat tohtorit kokevakin ”kaiken maailman dosenttien” hylkiökohtelun.

Yksittäisiä tragedioita on jo nyt tiedossa. Puheita ja perusneuvontaa riittää, mutta tyypillisesti tohtorit saavat selvitä vaikeasta tilanteestaan yksin – miksi juuri tohtoreita pitäisi auttaa, kun maassa vallitsee massatyöttömyys?

On tietenkin oikein, että kaikkia työttömiä autetaan työllistymään samanarvoisesti koulutustasosta ja työtehtävistä riippumatta.

Mutta olisi viisasta seurata ja hoitaa näin suurta tohtorityöttömyyttä kansallisena ongelmana erityistoimin, sillä tohtorit edustavat juuri sitä tietämystä ja osaamista, joka luo edellytyksiä uudelle työlle Suomessa.

Kun Nokia irtisanoi Salossa tuhansia ihmisiä vuonna 2011, vahinkoa pyrittiin hoitamaan yhteiskuntavastuun ja uudistumisen nimissä käynnistämällä laajamittainen Bridge-ohjelma. Se haki irtisanottaville uusia mahdollisuuksia ja tarjosi sekä rahallista että henkistä tukea vaikeassa tilanteessa.

Ei ole yhdentekevää, miten maa kohtelee henkistä pääomaansa, ihmisiä, jotka ovat panostaneet elämänsä vaativaan kouluttautumiseen.

Opetusministerin ja hänen asiantuntijoidensa puheet heikkolaatuisista ja tehottomista korkeakouluista vain vahvistavat tuttuja kyynisiä näkemyksiä siitä, että väkeä on koulutettu ”väärin” tai liian korkeisiin tutkintoihin. Miksi siis kantaa heistä erityistä huolta? Nuoret kuulevat tarkasti tämän kylmän viestin koulutuksen arvosta Suomessa.

Korkeakoulujen laitosyhteisöissä ja hallinnossa ei osata työllistää tohtoreita, ja nyt kun käsillä on kansallisesti merkittävä korkeakoulupoliittinen ongelma, sitä pitäisi myös hoitaa sen mukaisin panostuksin. Mahdollisuuksia riittää täydennyskoulutuksen, apurahatyöskentelyn, innovaatiotoiminnan, yrittäjyyden, elinkeinoelämän ja koulutuksen parissa.

Onnetonta on, että tohtorien työttömyys on tulosta korkeakoulupolitiikan karmeasta epäonnistumisesta ja se olisi voitu hyvinkin välttää.

Nyt on korjattava virheet. Viisaasti toimien kysymys on tuottavasta investoinnista.

Göte Nyman

professori

Helsingin yliopisto

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 112
        2324
      2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

        Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
        Tv-sarjat
        65
        2177
      3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        16
        1981
      4. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        19
        1707
      5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        21
        1628
      6. Haluan jutella kanssasi Nainen

        Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
        Ikävä
        13
        1432
      7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

        Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
        Seinäjoki
        12
        1364
      8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

        Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
        Ikävä
        27
        1363
      9. Onko mies niin,

        että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
        Tunteet
        16
        1347
      10. Kristityt "pyhät"

        Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
        Kristinusko
        6
        1282
      Aihe