UKK-puistossa hiihtäjä menehtyi

kulkijavaeltaja

UKK-puistossa hiihtäjä menehtyi. Kaksi ilmeisen kokenutta vaeltajaa eksyi Itäkairan metsiin. Toinen menehtyi kylmään mutta toinen selvisi hengissä.

Valitettava tapahtuma.

137

3970

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bbbnnnmmm

      Tietääkö joku, toimiiko kännykän gps eli voiko siihen luottaa reissussa. Oletus on, että akku toimii.

    • Tarkkuuspaikannuksessa

      " Miten tarkasti paikkatieto saadaan selville?

      Käytännössä paikannustarkkuus on kaupunkialueilla noin 50–400 metriä, esikaupunkialueilla noin 100–1000 metriä ja taajamien ulkopuolella sekä isoilla vesistöalueilla noin 1–5 kilometriä (harvaan asutuilla alueilla ja merialueilla mahdollisesti jopa kymmeniäkin kilometrejä). Kyseessä on ns. solupaikannus ja mittaus tehdään tukiasemien avulla signaalin vaimentuminen yms. huomioiden, jolloin esimerkiksi vesialueiden läheisyys saattaa vaikuttaa tarkkuuteen."

    • 8858859867

      Eksyminen, pieni hätääntyminen, väsymys, ajatus jumiin ja hätäsoitto aivan liian myöhään. Noin se enimmäkseen menee. Kova oli kelikin. Mahtoiko puuttua myös oma majoite? Eikä se avun pyytäminen kokeneelle retkeilijälle helppoa ole. Surkea lopputulos. Ainoat hyvät siinä, että sai kuolla harrastuksensa äärellä. Hengiltä paleltuminen itsessään on myös jotakuinkin kivuton tapahtuma. Se henkiin jäänyt velipoika tässä koville joutuu itsesyytöksineen.

    • Suksiluistaa

      kaksi kokenutta eränkävijää?

      luulisi heillä olleen teltta makuupussit mukana reissussa ? ja jos ei näitä ollut ei voida sanoa että ovat kokeneita eränkävijöitä.

      valitettava tapaus joka tapauksessa.

      itse olen tehnyt tuolla alueella 4 hiihtovaellusta, ja pahimmillaan pakkasta on ollut jopa yli 40 astetta ja teltassa ollaan oltu silloinkin.

      Mutta ainahan se on mukava mennä saunasta saunaan ja olla autiotuvassa yötä, kuin olla teltassa.

      vaikka tarkoitus olisi mennä tuvasta tupaan, niin aina pitää olla varalla se hätä majoite mukana!

      • M47vee_

        Ihme että lähtee korpeen ilman hätämajoitetta. Meillä on eteläisen Suomen päivävaelluksillakin aina kesät talvet repun läpän alla vähintään yksi tai kaksi isoa pressua ja narua. Niistä saa tullensuojaa viritettyä tai jonkinlaisen louven, eikä tarvi olla ihan sään armoilla.


      • Jeskadam

        Kokemus näillä lienee kertynyt kesäretkistä jos niistäkään. Kokenut retkeilijä ehdottomasti kuljettaa mukana omaa majoitetta. Tästä on muistutettu niin monessa yhteydessä, että täytyy vain ihmetellä tällaista tietoista riskinottoa.

        Olen myös tehnyt useita kesä- ja talviretkiä näillä seuduin ja yöpynyt talvella tässä Härkävaaran tuvassakin. Useimmiten kuitenkin teltassa, koska se antaa vapauden valita yöpymispaikan. Ei ole pakko päästä millekään tuvalle.

        Monet ehdottelevat hätävarusteiksi työkaluja nuotion tekoon. Rättiväsyneenä, tuulessa ja pakkasessa tulien tuhertaminen ja istualtaan kyhjöttäminen voi kuitenkin olla ylivoimaista.

        Mielestäni paras varuste talvisella vaelluksella on retkikeittimellä lämmitettävä teltta. Siinä pääsee lepäämään makuupussiin vaikka ei edes jaksaisi sitä keitintäkään käyttää.


    • pikkumyy53

      Valitettava tapaus,mutta jokaisella meillä on täällä aikamme.Kyllä kokeneellekin voi sattua "vahinko"eksyminen jne. Ei kenenkään tarvitse tuntea syyllisyyttä tapahtumasta,ei edes mukana olleen miehen. Kaikkea hyvää hänelle vaikka kaveri menikin,harrastuksensa parissa kohtasi matkansa pään.Rauha hänelle!

    • kulkijavaeltaja

      Olen itsekseni ihmetellyt, voisiko virheelliset koordinaatit johtua siitä, että ne on saatu kännykästä ja kännykkä on antanut lähimmän tukiaseman koordinaatit. Tällaista palvelua ainakin markkinoidaan parhaillaan.

    • kulkijavaeltaja

      Ilmeisestikin on niin, että kännykän kanssa paikannus voi mennä 15 km pieleen. Eli erämaassa kännykkäpaikannusta ei kannata käyttää ellei ole 100 % varma siitä, että paikannus tapahtuu vain ja ainoastaan satelliittien avulla. Mikäli se tehdään tukiasemien avulla, kännykkään voi ilmestyä yksinäisen tukiaseman koordinaatit. Ja se voi sijaita kaukana olinpaikasta.

    • kirvesmukaan

      Onko jollakin kokemusta siitä, voiko tulilla olla läpi yön, siis ilman majoitetta. Eli jos on vaikka kirves ja tietysti tulitikut mukana niin saisiko aikaan riittävän lämmittävät tulet?

      Härkävaaran kämpän lähellä on puuta riittävästi. Onko riittävän kuivaa, sitä en tiedä.

      • iuhoijlkj

        No tarkenee, tulta voi isontaa tarpeen mukaan. Tietenkään ei saa olla liian väsynyt tulipuita tehdäkseen.


    • Kessipipo

      Ensinnäkin osanottoni, jos joku uhrin läheisistä tätä ketjua lukee.

      Suomeen on vakiintunut tapa, ettei ainakaan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista anneta yksityiskohtia juurikaan julkisuuteen. Tällä kunnioitetaan tietysti vainajaa ja omaisia.

      Alaskassa ilmoittautuessa paikalliselle viranomaiselle, ennen siirtymistä maastoon lykättiin luettavaksi vihko, mihin oli listattu sivutolkulla toteutuneita maastopelastustehtäviä.

      Selostus alkoi paikallislehden uutisella tapauksesta, sitä seurasi pelastushenkilöstön kuvaus ja yhtenä näkökulmana oli (mikäli mahdollista) pelastettavan kertomus onnettomuudesta ja miten tilanteeseen jouduttiin.

      Lopuksi listattiin tapauskohtaisesti, mitä olisi pitänyt tehdä toisin ja miten onnettomuus olisi voitu välttää. Sen muistan, että lähes jokaisessa jutussa todettiin, että apua olisi pitänyt pyytää aikaisemmin. Raflaavaan pohjoisamerikkalaiseen tyyliin opuksen aloitussivulle oli painettu teksti: "Yleisin kuolinsyy erämaassa on häpeä".

      Tositapaukset toimisivat hyvänä oppina meille muille, mutta ymmärrän tietysti, että pienessä maassamme on osallisia mahdoton pitää anonyymeinä.

    • Utelias1234w

      Onko kenelläkään lisätietoa tästä valitettavasta tapahtumasta?

    • Hevoskumpu

      Otan osaa keskusteluun oppiakseni tapahtumasta jotain. Sen vuoksi toivoisin joitain yksityiskohtia ilman taka-ajatuksia. Miten tuo Härkävaaran kämppä liittyy tapaukseen? Onko sieltä lähdetty liikkeelle ja sinne pyritty takaisin? Miten on päädytty olettamaan, että vaeltajat ovat olleet "ilmeisen kokeneita"? Onko vaeltaja antanut koordinaatit hätäkeskukseen vai onko häke pyrkinyt paikantamaan matkapuhelimen lähettämän signaalin?

      • Borgepeäskä

        Traagista. Kun emme tiedä yksityiskohtia tapauksesta, tuli mieleeni, että heillä ei ole ollut toimivaa GPS:ää, tai ovat sotkeneet koordinaattijärjestelmiä keskenään; niiden kanssa kun saa olla tarkkana ammattilainenkin. Karttojani katsellessa panin merkille sen, jos/kun he olivat lähellä Härkävaaraa ja putosivat kartalta, niin miksi kokeneet vaeltajat eivät hakeutuneet jollekin poroaidalle, jota seuraamalla olisivat päässeet kartalle. Olen itse muutaman kerran pudonnut kartalta; kyllä siinä vähän hätääntyy,eikä malta pysähtyä syömään.


    • itäkairanvaeltaja

      Vaellusnet.com, luepa sieltä, on aika paljon keskustelua asiasta.

    • Utelias1234w

      "Jos tuohon tarinaan "vaihtaa" tilalle teltattomuuden, GPS:n käytön/käyttämättömyyden, sairauden, säätilan, näkyvyyden tai vielä tuntemattomia tekijöitä, niin voisiko siitä muka vielä oppia jotain yleispätevää? Asiat harvoin tapahtuvat yksinkertaisista syistä, varsinkaan silloin kuin jotain menee pahasti pieleen."

      Kyllä ainakin minua kiinnostaa se, onko kännykkä antanut virheelliset koordinaatit.

    • kiellettiinkeskustelu

      Vaellusnetissä keskustelu aiheesta kielletty.

      • Keltainen_totuus

        Taasko joku kusaisi Vesterisen muroihin? Johan on.


      • 3rkki_on_poissa

        Varmaan yksityisviestit lentäneet konkarien suunnalta Vesteriselle. Samat rakotulen veivaajat pommittivat Vesteristä niin kauan että joutui porukan paineessa bannamaan Sokostin ja Tyyn pihalle.


    • Tarkkailija_tuntsasta

      Pikkuisen säikäytti peesaajia, kun Vesterinen löi ketjun lukkoon perjantaina 21:46. La-aamupäivään mennessä vain yksi vapaasti luettava viesti ilmestynyt palstalle.

    • mitentrolli

      Mitenköhän toisessa ketjussa mainitun trollin on käynyt?

      • PekallaQuatro

        Tarkoitatko varuste-Pekkaa? Pekka trollaa varusteilla jos ei muuta niin aisat ristissä ja kusee huonossa kelissä kämpän takaseinälle.


    • Inarilainen_Eki

      Tapauksesta on annettu vallan vähän tietoja. Lehti käytti termiä kokeneet vaeltajat, mutta tämä nyt voi tarkoittaa ihan mitä vaan.

      Vaeltajien varusteista ei ole annettu mitään muuta tietoa kuin hiihtäminen ja ahkion veto taidettiin mainiota. Ahkiosta voisi tietysti olettaa, että mukana on kirves, saha ja jonkinmoinen hätämajoite. Kun hiihdetään kämpästä kämppää, retkikeitintä ja siihen omaa polttoainetta ei välttämättä ole mukana.

      Reissusta tiedettiin, että toisena hiihtopäivänä on käännytty takaisin aamuiselle kämpälle. Onko eksytty ja seuraavan kämppä jäänyt löytymättä vai oliko matka tuntunut vain raskaalta, emme tiedä.

      Tämän takaisinkääntymisen jälkeen kaksikko onkin sitten hiihtänyt puolitoista vuorokautta putkeen. Tieto on kummallinen. Valoisaa aikaa on noin klo 09 - 15. Pimeässä hiihtämisessä ei ole paljoa järkeä, ei vallankaan silloin, jos ollaan jo valmiiksi eksytty. Vuorokauden hiihtäminen vie energian, sumentaa ajattelun ja takaa sen, että mitään ei jaksa enää tehdä - ei edes sitä nuotioita.

      Suurin virhe lienee tapahtunut siinä, että ajoissa ei pysähdytty ja myönnetty tilannetta. Itse luulisin, että päivän hiihtämisen jälkeen on syytä tehdä tulet, syödä ja pohtia asiaa. Kyllä jonkinmoisessa tulensuojassa kärvistelee tulilla yönkin hengissä vaikka pakkasta olisikin.

      Ikävä ja valitettava tapaus. Jos eksymiseen liittyy vielä kännykkäkartalla suunnistusta, asiasta oli hyvä saada enemmän tietoja.

      • paskAHomma1234

        LapinKansassa oli muistaakseni maininta siitä, että parivaljakko oli löydetty hiipuvan tulen ääreltä. Jos tuo piti kutinsa, niin mikäpäettei.


    • märkäpuu

      Tässä on selkeästi kaksi puolta, eksyneiden toiminta ja etsijöiden toiminta. Eksyneille suotakoon lupa vaijeta. Mutta etsijöiden tilanne on vaikeampi, haluamme tietoa veronmaksajina miksi etsintä epäonnistui? Kukapa haluaa mokistaan kertoa. Ja harva pomokaan ottaa syytä niskoilleen eli se mahdollinen syyllinen löytyy sieltä alimmalta portaalta. Ei sekään ole oikein ja soveliasta.
      Ehkä hiihtivät koska 30 asteen pakkasessa ei voinut pysähtyä. Ehkä ne mahdolliset nuotiosytytkin oli jo käytetty. Pyrittiin Härkävaaran tuvalle takaisin, siellä olisi polttopuita ja sytykkeitä. Soilla on huonosti tuulensuojaa ja polttopuita.

    • KOVALAINEN

      Samanlainen etsintä Muotkalla toukokuussa 2015.

      Pari oli lähtenyt matkaan vappuaattona. Seuraavana päivänä he jatkoivat matkaansa Porttikaltion erotuspaikalta, päämääränään muuan autiotupa. Telttaa heillä ei ollut mukanaan.

      Lumi- ja räntäsateessa vaeltajat harhautuivat kuitenkin reitiltään niin pahasti, että he joutuivat ottamaan yöllä yhteyttä hätäkeskukseen. Aluksi paikalle lähti pelastuslaitoksen partio, mutta myöhemmin poliisi käynnisti laajemmat etsinnät.

      Varhain lauantaiaamuna etsintään liittyi kaksi Rajavartiolaitoksen partiota ja myöhemmin aamulla myös helikopteri. Hätäkeskus onnistui paikantamaan eksyneet samoihin aikoihin kuin he itse saivat viestitettyä sijaintinsa hätäkeskukseen.

      Aamupäivällä sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri että toinen moottorikelkkapartioista tavoitti eksyneet. Helikopteri kuljetti heidät erämaasta ”ihmisten ilmoille”.

      Pariskunnan oman arvion mukaan heille kertyi matkaa lähes 40 kilometriä. Vaelluspäivä venyi lähes vuorokauden mittaiseksi.

    • itekiiollu

      90-luvulla tällaisia sattui muutamana vuotena peräkkäin useita. Yhdessä tapauksessa pariskunta lähti hiihtokeskuksesta, tuisku alkoi ja peitti ladun, hiihtäjät menivät ladun mutkasta suoraan ja eksyivät. Eivät kauas, mutta kapeilla suksilla umpisessa ja ohuilla vaatteilla jäivät sinne. Heitä ei voine syyttää riskinotosta. Tai sitten kaikessa on riskinottoa kuten vaikka autoilu liukkaalla.
      Miettiä aina voi noin yleensä tällaisten tapausten jälkeen, mutta tuntemattomien syyttäminen tapauksesta josta ei tiedä mitään on outoa.

    • märkäpuu

      Lehtitietojen mukaan Oulun hätäkeskus "ei kommentoi kuka on tehnyt virheen ja kenen on vastuu". Myöhemmin poliisi kuitekin tiedottaa että vaeltajat antoivat väärät koordinaatit.

      Hätäkeskuksiin on koulutettu uutta henkilökuntaa ja Oulussakin taisi olla pari paikkaa auki vuodenvaihteessa. Onkohan nämä lukuisat eri koordinaatit kaikille tuttuja?

      Tuossa yllä on tapauksia joissa pelastuslaitos tekee ensin etsintää tai hakua ja kun ei löydä alkaa varsinainen etsintä. UKK-puistossa hälytys tuli klo 10.05 ja varsinainen etsintä alkoi klo 16.24. Etsittävät löytyivat klo 20. 05.

      Tekeekö pelastuslaitoksilla etsintää syrjäseuduilla VPK:n miehet? Millainen taito ja välineistö heillä on toimia vaativissa olosuhteissa. Eikö poromiehiä kutsuta apuun kustannussyistä. Eihän siellä kai kukaan ilmaiseksi ajele.

      Kaupunkiseuduilla joku saunapalo saa 10 paloautoa liikkeelle, Lapissa on hyvä jos yksi lähtee. Täytyy vain ymmärtää että näin on ja omalla vastuulla siellä maastossa liikutaan.

      On muuten parhaat paikat eksyä Muotkalla tuo Porttikaltion ja Kurtojoen seutu sekä Koilliskairassa Kemihaaran ja Jaurujoen väliset alueet. Eikä etsijätkään pääse varmasti helpolla.

      Kukahan kantaa poliittisen vastuun siitä miten hommia keskitetään ja määrärahoja karsitaan. Vaaleihin on vielä aikaa.

      • käännykkävaeltaja

        Minulle ei ole vielä selvinnyt, onko mahdollista, että kännykkä antaa väärät koordinaatit. Tämä on mahdollista, mikäli koordinaatit on saatu kännykkään tukiasemien kautta.


    • junatsi

      Suomen erämaat on pieniä, täällä kuitenkin soitellaan apua ja joku voi tulla etsimään. Kaukana on ne ajat jossa kotimaan salolla oli oikeasti omillaan.

      • suometsästä

        Olet oikiassa, kaukana on ne ajat kun ihmiset pärjäsi omillaan kun ne rämpimiset metsissä ym. olivat heille niin jokapäiväistä, nykyihminen(kaupunkilainen) useimmiten käy ehkä elämänsä aikana kolkytäkertaa retkeilemässä, ei siis ihme että luonto yllättää ja kun ei oo kokemusta selviytymisestä, käy huonosti.


    • KOVALAINEN

      Tänään Turun Sanomissa:

      Mestarisuunnistajat eksyivät tunturituuleen

      Pääsiäisretki Norjan tuntureille oli viedä Tuomo Peltolalta
      hengen. Pelastajien mittari näytti ruumiinlämmöksi 22 astetta,
      kun hiihtäjä löydettiin. ”Selvisin hengissä, aika ehjänä ja aika paleltuneena”, entinen suunnistajamestari kuvailee oloaan nyt, lähes vuotta
      myöhemmin. Helpolla retkestä ei suoriutunut myöskään hänen
      vaimonsa, ex-huippusuunnistaja Liisa Peltola.

    • eijaksaviisastella

      Kaikki on mahdollista ja sitten kun omalle kohdalle sattuu niin ymmärtää. Kuten sellaiselle metsämiehelle joka sanoo, että ei ole koskaan ampunut ohi voidaan sanoa, että vähän olet sitten metsällä käynyt.

    • Inarilainen_Eki

      Luin Hesarista tuon Peltoloiden seikkailun. Homma meni pirunmoisessa lumipyryssäkin hyvin, ymmärtääkseni pariskunta yöpyi lumikuopassa kaksi yötä. Vasta Tuomola Peltolan sairastuminen pakotti vaimon lähtemään yksin etsimään apua ja siinä meinasi käydä huonosti.

    • PartaJooseppi

      Analyysini UKK-tapaukseen. Miehillä on todennäköisesti ollut urheilutausta, esim. suunnistus. Trikoot päällä on lepatettu menemään. Lähtö Härkävaarasta aamulla ja jostain syystä kääntyminen takaisin. Paluumatkalla kohdattu kelkkaileva poromies, jonka kanssa vaihdettu kuulumisia, muttei tarpeeksi. Tämän jälkeen lähdetty painamaan valmista kelkkauraa innoissaan, kuvitellen sen vievän Härkävaaraan. Siinä vaiheessa, kun kovakuntoiset miehet ovat huomanneet virheensä, on oltu kaukana Härkävaarasta. Tuskin ollut gps:ää, joten kartan ja kompassin kanssa vääriä paikannuksia ja harhailua. Leiriä ei ole yritetty tehdä, koska kyllä mies jaksaa! Sitten kun homma viimein on kaatunut syliin ja on hälytetty apua, on koordinaatit luettu kartasta väärin ja apu jäi matkalle. Gps:n puuttuessa tehty viimeinen kohtalokas paikannusvirhe, eikä ole älytty, että kauan kaivattu tupa on aivan vieressä. Mutta kun tosisuunnistaja ei tarvii kuin kartan ja kompassin, niillä pärjää.

      Perussyy: vanhojen miesten yletön luotto omaan suorituskykyyn ja siihen, että ikä on vain numeroita?

      • chipp

        Väärin koko oletus. Eivät olleet sellaisia.


      • selvännäkijä

        Olivat sotajuttuja lukeneita kokeneita erämiehiä. Ei teknisiä apuvälineitä pl kännykkä. Hiihtivät sitkeästi takaisin kohti Härkävaaran tupaa koska siellä oli helihopterin laskupaikka ja sen paalussa koordinaatit joilla apu saadaan paikalle.
        Tiesivät sotajutuista että tarvitaan merkkitulet lentolaitteelle pimeällä tai sumussa. Näin tehtiin aina kun nouto tilattiin sotaaikaan Muurmannin radan lähelle.
        Tekivät merkkinuotion Härkävaaran liiteristä haetuista puista koska märistä pystykoivuista mahdoton tehdä tulia ilman kirvestä ja sahaa.

        Mikä meni pieleen. Maaetsijät osasivat tuvalle mutta ei 100 m päässä olevalle hätälaskupaikelle tarpeeksi nopeasti. Se ei näy tuvalle mutta lopulta nuotion savu paljasti etsittävät.
        Heliokopteri kääntyi takaisin käymättä paikalla, etsittävät olisi löytyneet melko varmasti nuotion takia.
        Myös koordinaateissa epäselvyyttä koska etsittiin muiltakin lähiseudun tuvilta ja niiden hätälaskupaikoilta.
        Kännykästä loppui virta ja toinenkin yhteys katkesi kun varavirtapankki hyytyi.
        Lopulta tupaan siirtymiseen ei ollut enää voimia, viimeinen viesti hätäkeskukseen oli: koska apu saapuu paikalle?

        Eipä ole kuulunut hätäkeskulaitoksen tekemästä selvityksestä mitään? Taitaa käydä samoin kuin viimeaikaset HS:n paljastukset tieteellistä vilpeistä suomessa ja ruotsissa, sisäiset selvitykset julistettiin salaisiksi.


    • kännykkävaeltaja

      Yksi vaihtoehto on se, että nuotion sytytettyään kaivettiin kännykkä esille, mutta kännykkä antoikin virheelliset koordinaatit. Ja se sotki totaalisesti arvelut sen hetkisestä olinpaikasta.

      En pidä millään lailla mahdollisena, että miehet olisivat jääneet helikopterin laskeutumispaikalle odottamaan kopterin tuloa. Hehän olivat ennenkin olleet Härkävaarassa ja olisivat luonnollisesti menneet tupaa lämmittämään. Kysymys kuuluu siis, miksi miehet olivat totaalisesti eksyksissä kämpän läheisyydessä?

      En tunne kännyköiden tekniikkaa niin paljon, että tietäisin sen, miten ne toimivat. Mutta sen tiedän, että reilu kymmenen vuotta sitten Soneran verkko antoi kännykkääni samat koordinaatit niin Vongoivalta kuin Vintilän tunturilta. Sen tiedon perusteella olin muka Sokostilla!

      • selvnnäkijä

        Itse pidän selvänä että odottivat pelastushelikopteria ja että varmasti tiesivät missä olivat, ei voi olla eksyksissä 100 m päässä tuvalta joka oli heille ennestään tuttu paikka. Sitä paitsi olivat tulossa tuvalle omaa jälkeään pitkin jokiuoman vieressä Härkävaaraan.
        Selvännäkijöiden eettisten ohjeiden mukaan on syitä joiden takia en voi tarkemmin avata miksi eivät valinneet tupaa odotuspaikaksi.


      • Huovakka

        Jos on niin uupelo, että odottaa helikopteria pihalla pakkasessa eikä mene tupaan lämmittelemään, niin saa kyllä syyttää vain itseään. Kun keli vielä oli sellainen, ettei kopteri pystynyt lentämään.


      • selvänänäkijä

        Tupa oli tasan yhtä kylmä kuin ulkoilma! Ja eikös nykyhelikopterit lennä kelissä kuin kelissä? Ja tietojen mukaan lensi mutta käntyi takaisin! Ei käynyt edes paikalla.

        Myös kuka mokasi koordinaateissa on epäselvää. Ensin hätäkeskus kertoi että syy voi olla kuka antoi ne tai ketä ne vastaanotti. Myöhemin poliisi kertoi eksyneiden antaneen väärät koordinaatit? Tätä luvattiin selvittää. Tulokset pitäis kertoa vai onko tieto salaista ja salattavaa? Eiko totuutta kerrota? Voi olla että eksyneet antoi koordinaatit oikein mutta ne kirjattiin väärin tai muutettiin väärin etsijöiden haluamaan muotoon.


      • Huovakka

        Tupa, josta olivat reilua vuorokautta ennemmin lähteneet? Kylmennyt toki pakkasella, mutta pieni peruslämpö vielä tallella. Ja Härkävaaran pönttökamiinalla se lämpiää nopeasti toisin kuin ulkoilma nuotiolla.

        Ja heti ensi uutisissa sanottiin, että laaksoissa oleva sumu esti kopterin käytön. Vaikea laskeutua, jos ei nää minne? Koordinaateista uskoisin eniten vaeltajien omaan virheeseen.

        Mutta niin tai näin, virhe oli tehty jo puoli vuorokautta aiemmin, kun ei pimeyden tullessa ole leiriydytty, niin kuin olisi pitänyt. Selvännäkijällä on kova into syytellä kaikkia muita, paitsi heitä, jotka homman mokasivat.


    • kännykkävaeltaja

      Olisi kivaa saada vastaus siihen, onko mahdollista, että kännykkä antoi väärät koordinaatit?

    • Selvänänäkijänä

      Huovakalle tiedoski, lähtivät lauantaina Härkävaarasta ja palasivat maanantaina aamupäivällä eli yli kaksivuorokautta!
      Kaiketi helikopteri voi etsiä sumunkin läpi, tuskin sumu lämpökameran käyttöä estää. Ainakin nuotion pitäis näkyä.

      Oli syy missä tahansa pitäis saada tietoa mikä koordinaateissa oli vikana ja mistä syystä? Eli toimiiko viranomaisten palastussysteemit kuten pitää.

      Nythän otettiin uudellen tutkintaan Turun sairaalaväärinkäytökset monen vuoden hiljaisuuden jälkeen. Näin käynee tässäkin tapauksessa, tutkintatulokset on julkaistava nyt tai kyllä ne aikanaan joku kaivaa esille..

      • Huovakka

        Eli kahtena iltana jättivät leiriytymättä!!! Eikö mikään hälytyskello ole siinä vaiheessa soinut? Käsittämätöntä.


      • Selvänänäkijänä

        Itse en ota kantaa hiihtäjien toimintaan, tekivät mitä tekivät mutta siitä alkaen kun soittivat hätäkeskukseen alkaa julkinen verovaroin tehtävä pelastustoiminta joka kiinnostaa veronmaksajana ja vaeltajana.


      • Huovakka

        Sepä tässä mua vähän korpeaa. Hiihtäjät saa sun mielestä perseillä sen minkä haluavat ja sitten kun sonta lentää lapaan, niin yhteiskunnan pitäis tulla sillä sekunnilla apuun. Mä olen eri mieltä. Kun lähtee kairaan reissuun, niin pitäis kantaa myös jokin vastuu tekemisistään. Toivotaan, että vaeltajat ottaa tästä edes jotain korvan taakse ja ymmärtää lajin riskit niitä liioittelematta.


      • kysynpävain

        Eiköhön yhteiskunta sinunkin koulutuksen, terveyshuollon ja sairaseläkkeesi ole maksanut ja maksaa!


      • Huovakka

        ??? Koulutus joo osittain, osin lainalla. Terveyshuolto osin, osin työnantaja. Sairaseläkkeellä en ole. Toisaalta olen maksanut ja tulen maksamaan veroja aika runsaasti, kuten useimmat suomalaiset. Mutta mitä tekemistä sillä on vastuullisen retkeilyn kanssa?


    • sdsfsdsdsd

      Olen ymmärtänyt, että ambulanssi hakee kolarin uhrit. Myös syyllinen.

    • kännykkävaeltaja1

      Kokeilin Lapissa tiettömillä teillä 112-sovellusta. Sain näyttöön sijaintipaikkani koordinaatit. Tarkkuuden ilmoitettiin olevan 5 km. Minulla on GPS puhelimessani. Mikä meni pieleen?

      • noknoknokia

        Jostain syystä se näyttää jonkun tukiaseman paikan. Tämä on juuri sähköisten varusteiden huono puoli; ei voi tietää toimiiko ja tässä tapauksessa - toimiiko oikein.


      • kuuukkokoko

        Oliko GPS päällä puhelimessa? Ja jos oli niin haku kestää kaiketi useita minuutteja sateliittien kautta. Eli tarkka paikka tulee mutta vie aikaa. Pitää olla hyvät hermot että odottaa tulosta joka on tarkuudeltaan alle 10 m.


      • kännykkävaeltaja1

        Olen kokeillut samaa hommaa täsmälleen samalla tavalla kaupungissa ja suurin piirtein heti saanut vastauksena koordinaatit ja selvityksen tarkkuudesta, joka on ollut luokkaa 10 metriä.

        Sitä en tiedä, milloin puhelimessani GPS on päällä ja milloin ei.

        Kokeilin nyt "sivistyksessä", paikannustarkkuus on 704 metriä. Ja nyt viiden minuutin kuluttua 66 metriä. Ja nyt minuutin kuluttua äskeisestä 19 metriä. Koordinaattijärjestelmä WGS84.

        Edellä mainitsemani 5 km tarkkuus ei muuttunut ainakaan viiden minuutin sisään.


      • geepeeässäsenpitääolla

        Kun siirrytään uuteen paikaan (lappiin) menee satelliittien ensimmäiseen hakuun enemmän aikaa. Voi mennä jopa enemmän kuin 5 min ennenkuin niitä on löytynyt riittävästi tarkaan paikan määritykseen. Pakkasessa voi akku hyytyä ennenkuin tarkuus on hyvä.
        Oikea GPS-laite näyttää sateliittien määrän ja löytymisen.


    • salaneuvoja

      Kuinka apu voi mennä huti 10 kilometriä? – hätäkeskus käy läpi Savukosken vaellusturman: näin kertoi Lapin Kansa tammikuussa.

      Eipä ole mitään kuulunut julkisuudessa syistä ja viranomaisten toiminnasta ja mahdollisista virheistä tai puutteista koordinaattien käsittelyssä ym ym.

      Taitaa olla koko porukka Oulusta ylöspäin hiljaa ja toivoo että juttu haudataan maton alle. Jos kaikilla on puhtaat jauhot pussissa miksi tuloksia ei voi kertoa?

      Nyt pitäisi kaikkien tajuta että salaisuudet paljastuu ennemmin tai myöhemmin ja jälki on aina sitä rumempaa mitä pitempään salailu jatkuu. Vrt, Nokia, VW ja yliopistot.

    • uneliasukko

      Ei vieläkään ole annettu tietoa mitä selvityksissä on paljastunut? Vai onko joku seurannut tarkemmin Lapin Kansaa ja muita paikkakunnan lehtiä?

    • Inarilainen_Eki

      Lapsellista jankutusta. Jos pelastushelikopterille on annettu koordinaatit, se kyllä tulee oikealle paikalle ja sama pätee varmasti myös kelkkapartioon.

      Me emme edes tiedä, miten avun soittaja on paikkansa ilmaissut 112:lle. Onko puhelimessa edes ollut GPS-värkkit vai onko paikannus perustunut vain tukiasemaa. Itselläni on eräkännykkänä ikivanha Nokia, jossa ei ole mitään herkkuja, mutta akku kestääkin viikon.

      Onnettomuus oli varsin ikävä. Ilmeisesti vaeltajilla ei ollut mitään tietoa siitä, että he olivat jo ihan Härkävaaran kämpän nurkilla. Nopein keino päästä pois hengenvaarallisesta tilanteesta on kipaista kämppään ja laittaa kaminaan tulet, aivan kuten toinen kirjoittaja jo kertoi täällä.

      • etelänkulkijalapissa

        Niinkuin Eki tuossa sanoo emme tiedä jne.... Mitä SALATAAN kun tietoa ei anneta?

        On annettu vain tieto että eksyneet teki virheen mutta onko se koko totuus- sitä pitää vahvasti epäillä niin kauan kunnes selvitys annetaan.


      • Inarilainen_Eki
        etelänkulkijalapissa kirjoitti:

        Niinkuin Eki tuossa sanoo emme tiedä jne.... Mitä SALATAAN kun tietoa ei anneta?

        On annettu vain tieto että eksyneet teki virheen mutta onko se koko totuus- sitä pitää vahvasti epäillä niin kauan kunnes selvitys annetaan.

        Jospa nyt odottaisimme ensin sitä tietoa. Turhaan sinä jankutat täällä salaamisesta ja rakentelet ihmeteorioitasi.


      • odottajaonni

        Odottajan aika on pitkä mutta jospa se aikanaan tulee???


    • Uk-puiston.kesäkävelijä

      Hiljaisuus jatkuu tapauksen ympärillä?

      • TolkunHenkilö

        Toivotaan niin. Se olisi parasta.


    • toinenkävelijäukkssa

      Mutta mikä petti pelastustöissä: hätäkeskus vai etsintäorganisaatio? jää suuri epäilys tähän suuntaan koska ei anneta tarkkaa tietoa miten ne goordinaatit oli sekaisin?
      miksi ei kerrota mitä pelastettavat kahden eri puhelun aikana kertoivat ja mitä pelastulaitos heille vastasi ja miten hätäkeskuspäivystäjä avunpyynnöt ymmärsi ja miten hälytti etsijöitä ja minne???

    • Kaktuslutka

      Härkävaaran kämpän lavereilla lojuu ilmatäytteinen makuualusta. Olisiko ollut se tärkeä varuste, jota käännyttiin hakemaan matkalla Peuraselkään?

    • kalipri

      Jos puhutaan kokeneista vaeltajista, niin kokeneilla vaeltajilla on aina mukana teltta ja makuupussi!

      Todella outo tapaus!

    • Yösuunnistaja

      Miksi vaeltaa johonkin toimettomana. Asiaan ei liittynyt mikään työtehtävä, joka olisi pakottanut kyseiseen vaellukseen.

      • Halkovaja

        Niin. Miksi suunnistaa yöllä, kun päivällä näkee paremmin?


      • riippumatontutkija

        Lisää tietoa paikanpäältä: olivat eksyksissä mutta läytyivät risunuotiolta noin 100 metrin päästä tuvalta ja vain 15 m päästä helikopterin laskupaikan puna-valko-merkitystä paalusta. Joku tässä yhtälössä ei täsmää!!!


    • vaeltaja123

      olen edelleenkin sitä mieltä että jos lähtee tekemään mitä vaellusta tahansa,pitää myös valmistautua aina pahimpaan !

      Ja edelleenkin paras suoja vaeltajalle, on teltta ja hyvä makuupussi, olkoon sitten mustanmaan tai talvivaelluksesta kyse.

      Koska tiedän alueen jossa tämä valitettava tapaus on tapahtunut, niin sitä paremmin tiedän myös, että teltta ja perus kamat pitää olla aina mukana, ei saa luottaa ikinä siihen, että olisi aina autio-tuvassa seuraavan yön!

      Aina ei sitten varusteetkaan auta! jos luonto päättää toisin, jollakin äärimmäisellä olosuhteilla, silloin ei välttämättä auta mikään,vaikka olisi huippuvarusteetkin mukana.

      Mutta aina ne peruskamat täytyy silti olla mukana! kaiken varalta.



      Valitettava tapaus ja toivottavasti tästä opitaan!

    • juuminäkinvaellan

      Varustelistoja menee ja tulee mutta johonkin se raja on laitettava.
      Ei koskaan voi ottaa mukaan kaikkea mitä joskus voi tarvita. Jos reissu menee tupien kautta, ja jopa varaustupien, niin miksi varautua kaikkeen mahdolliseen.

      Kohta kukaan ei uskalla lähteä minnekään jos kaikki sahat, kirveet ja sateliittipuhelimet vaaditaan.
      Kohtuullinen varustautuminen on tarpeen mutta vedenpuhdistustapletit voi huoletta jättää kotiin.

      • vaeltaja123

        No mutta jos olet vaeltaja,niin kai sulla on perusremppeet mukana.

        Kaikkea ei tietenkään voi ottaa mukaan,sehän on nyt selvää,mutta ne peruskamat mitä vaellus vaatii,niin näillähän pitäisi kyllä pärjätä.

        Ja paras varuste reissuilla on se, että kunnioittaa luontoa!


    • tttttttt1

      Savon Sanomat 5.11.2016

      • kännykkävaeltaja

        Mitä seillä on. Yritin etsiä, mutta en löytänyt otsikon asiaan valaisua.


      • tttttttt1

        5.11 lehdessä oli juttu tapahtumasta, taustoineen.


      • eitilaaja
        tttttttt1 kirjoitti:

        5.11 lehdessä oli juttu tapahtumasta, taustoineen.

        Voisko joku kopsasta jotain em jutusta?


      • JalmanVaari

        Siinä oli oikeastaan kaksi mainitsemisen arvoista asiaa.
        "Pakkasta oli 30 astetta. Eväät jäätyivät ja retkikeittimen kaasu toimi heikosti."
        "..soitti maanantaina aamupäivällä hätäkeskukseen ja antoi paikannuslaitteen koordinaatit. Yksi koordinaatti oli kuitenkin virheellinen"
        Oletan, että jälkimmäinen tarkoittaa, että yksi numero koordinaattilukemassa oli virheellinen? Tai aika sama asiahan se on. Muuten ei oleellista uutta.


      • riippumatontutkija

        Yksi numero väärin KKJ-koordinaateissa niin se aikaisemmin mainittu 10 km virhe tulee.
        Se tässä edelleen ihmetyttää että paikka josta heidät löydettiin risunuotiolta on 100 m päässä tuvalta ja vain 15 - 20 m päässä pelastushelikopterin laskeutumispaikalta.
        Oliko he oikeasti enää eksyksissä tässä vaiheessa vai odottivatko he pelastushelikopteria punavalkopaalun luona. Tässä paalussa on nuo koordinaatit myös kahdella eri tavalla ilmoitettu.
        Pakkasessa noiden numeroiden lukeminen on vaikeaa ja virhe voi tulla huomaamatta. Hätäkeskuslaitos ei ole kertonut ilmoittivatko he myös paikan nimen missä olivat?
        Jos Oulun hätäkeskus sai tiedon koordinaateilla ja paikan nimellä (Härkävaara) he tietenkin hälyttävät etsijät koordinaattien mukaan. Päivystäjällä Oulussa tuskin on hajuakaan misssä Härkävaara on.
        Mikä osuus viranomaisilla oli etsintöjen jonkinkaiseen epäonnistumiseen, sitä tietoa ei ole annettu!


      • JalmanVaari

        Mihin perustuu tuo tieto 15-20 m paalusta, sitä ei mielestäni ole missään annettu? Jutussa sanottiin "paikannuslaitteen koordinaatit". Paalu ei mielestäni ole paikannuslaite. Sanottiin siinä myös, että jo la hukkasivat ladun ja koko päivän harhailtuaan kääntyivät takaisin. Kertoo siitä, että paikannuslaitetta ei jostain syystä käytetty tai osattu käyttää. Muuten eivät olisi harhailleet.


      • riippumatontutkija

        Löytöpaikka paalun lähellä perustuu paikkakuntalaisen suulliseen lausuntoon ja omiin paikkatutkimuksiin. Paalun vierestä kulkee selvä "ura" kohti Jaurua aukean ja metsän reunassa ja se on ollut luonnollinen reitti lähteä ja taas palata Härkävaaraan.
        Vahvasti epäilen että mitään paikannuslaitetta ei ollut vaan koordinaatit ilmoitettiin ko. paalusta.
        On nimittäin erittäin epäuskottavaa että eksyksissä hiihdettäisiin toista vuorokautta ja lopulta tehtäisiin nuotio 20 m etäisyydelle punavalkopaalusta ja 100 m päähän tuvasta, otettaisiin esille kännykkä ja "paikannuslaite" ja pyydettäisiin apua. Siis tietämättä mitään tuvasta ja ko. paalusta.

        Hätäkeskukseen oli oltu kaksi kertaa puhelimella yhteydessä.
        Hätäkeskusnauhoista selviäisi mainittiinko että ollaan Härkävaarassa ja odotetaan noutoa nuotiolla tuvan pelastuspaikalla.

        Miksi pelastushelikopteri oli ilmassa mutta kääntyi takaisin?

        Jos asiaa oikeasti vielä tutkittaisiin niin todennäköisesti hätäkeskusnauhat on jo tuhottu, näin selitettäisiin.


    • Vkhkhvkj

      Ei kannata ulkoilla noin epäilyttävän nimen omaavassa puistossa.

    • kännykkävaeltaja

      En minäkään onnistunut löytämään juttua Savon Sanomista 5.11.
      En ole tilaaja.

    • Inarilainen_Eki

      Olen täällä jankuttanut moneen kertaa ilmiselvää asiaa. Vaeltajilla ei ollut mitään tietoa siitä, että he olivat jo ihan Härkävaaran kämpän nurkilla. Jos he olisivat tieneet kämpästä, niin väsyneinkin jaksaa tajuta, että äkkiä kämpää ja tulet kamiinaan.

      Pakko minun on uskoa, etä vaeltajat eivät tienneet mitään kämpästä. Muuten he eivät olisi kärvistelleet risunuotiolla vailla mitään tuulensuojaa.

      Toisaalta tuntuu jotenkin pösilöltä, että pelastajien toimista tikulla etsitään virhettä. Kyllä se pahin virhearvio, joka johti yhden ihmisen kuolemaan, tapahtui jo päiviä aiemmin.

      • JalmanVaari

        Olen nyt tuon SS:n jutun jälkeen pohtinut samaa. Ja miettinyt sitä kommenttia, jonka muuan tänne kirjoitti siitä, miten ylpeys tappaa.

        He olivat su iltapäivällä kohdanneet kelkkailijan. Olivatko vielä silloin kartalla vai eksyksissä? Estikö ylpeys kysymästä paikalliselta, missä ollaan? Toki saattoivat olla jo takaisin kartalla ja ongelmaa ei siksi ollut? Mutta jos kerta olivat lähteneet Peuraselkää tavoittamaan, niin olisihan siinä ollut muitakin kämppiä tarjolla? Miksi repiä yön yli Härkävaaraa kohti? Olivatko kuitenkin eksyksissä, mutta eivät kysyneet.

        Sitten tuossa kommentoitiin, että olivat paalusta näköetäisyydellä? Ajoiko taas ylpeys siihen, ettei menty kämppään, vaan odotellaan kopteria miehekkäästi ulkosalla? En halua uskoa siihen, vaan molemmilla vaan oli jo niin todellisuus karannut näpeistä, että jäätiin paalun juureen hytisemään, eikä osattu pelastautua.


    • kännykkävaeltaja

      Mihin perustuu tieto, että hiihtäjät löydettiin helikopterin laskeutumispaalun vierestä?

      Kyymys perustuu olettamukseen kokeneista vaeltajista, joille paalun merkitys täytyy olla selvillä . eli siis se, että kämppä on ihan vieressä.

    • Inarilainen_Eki

      "Ajoiko taas ylpeys..."
      Hypotermiaan ja älyttömään väsymykseen liittyy myös sellainen ilmiö, että pää ei enää pelitä normaalisti. Silloin ei jaksa pohtia mitään asioita, saati, että tekisi rationaalisia valintoja. Väsynyt ja paleltunut voi jäädä puun alle istumaan, vaikka normaalioloissa tietää hyvin, että se on kuolemaksi.

      En osaa sanoa, näkivätkä vaeltajat paalun tai ymmärsivätkö sen merkityksen. Voi olla niinkin, että vaeltajat tiesivät kämpän olevan vieressä, mutta enää ei ollut voimia lähteä siitä risunuoltiolta tekemään kämppään tulia. Ei, vaikka se päätös saattoi koitua yhden kuolemaksi.

    • riippumatontutkija

      Tieto että löytyivät punavalkopaalun vierestä on saatu paikkakuntalaiselta ja itsekin olen paikan käynyt tutkimassa. Tosin hangelle tehdystä nuotion paikasta en saanut 100% varmuutta lumien sulamisen jälkeen.

      Asiaan liittyy varmasti eksyneiden omia virheitä mutta niitä en tutki.

      Täydellinen hiljaisuus etsijöiden toimista kertoo mahdollisesti siitä että asiassa on jotain salattavaa! Miten toimi hätäkeskuslaitos. Onko nauhat tallessa?
      Heitä etsittiin monilta "punavalkopaaluilta" eli oliko puhelimessa kerrottu että odottavat nuotiolla Härkävaaran paalun vieressä? Mutta etsittiin väärällä koordinaatilla?

    • riippumatontutkija

      Ainakin pari asiaa on jäänyt vaille vastausta.

      1. Miehet odottivat helikopterilla noutoa paalun vieressä merkkitulilla mutta helikopteri ei tullut vaan kääntyi matkalla takaisin. Kuka teki peruutuspäätöksen, oliko keli oikeasti kohteessa huono?

      2. He soittivat kaksi kertaa hätäkeskukseen ja tietojen mukaan antoivat väärän koordinaatin. Mitä muuta he kertoivat missä ovat?
      Ainakin heitä tiedettiin etsiä lähiseudun muilta pelastuspaikoilta.

      Mikähän mahtoi olla viive siitä kun pelastajat tulivat Härkävaaraan ja etsittävät löytyivät paalulta vasta myöhemmin. Menikö siinäkin tunti hukkaan?
      Eikö hätäkeskukselta tullut tietoa tarkistaa Härkävaaran pelastuspaikka?

      Kirjoitukset siitä miksi eivät menneet tuvalle on jälkiviisautta, he tekivät ratkaisunsa oman tilanteensa tuntien ja ehkä liikaa luottaen apuun joka ei saapunutkaan ajoissa.

    • riippumatontutkija

      Lisää kysymyksiä.

      Kun soitetaan hätäkeskukseen kerrotaan paikka missä ollaan tyyliin Härkävaaran autiotuvan pelastuspaalulla. Oulussa päivystäjä tuskin tietää missä se on vaan kysyy koordinaatteja. Ne annettiin ilmeisesti lumisesta paalun kyltistä yhdellä numerolla väärin. Sitten kun asia on kerrottu yleensä päivystäjä sanoo että apu on tulossa ja käskee odottamaan paikalla eli ei saa lähteä minnekään. Merkkinuotio tehdään.

      Nyt tiedetään että helikopteri ei tullut vaan kääntyi takaisin. Siis ei mennyt hakemaan siitä väärin ilmoitetustakaan kohteesta.
      Etsittävät soittaa toisen puhelun ja kysyy missä apu viipyy.
      Kerrottiinko heille että kopteri ei tule! Jos kerrottiin niin oliko tilanne niin paha ettei tupaan siirtyminen ollut mahdollista. 100 metriä umpihangessa voi olla kova homma jos edes saa enää suksia jalkaan muutaman tunnin pakkasessa odottelun jälkeen.

      Joku kyseli miksi ei menty jollekin toiselle tuvalle. Jaurun varren tuvilla ei toimi kännykät, sen he varmasti tiesivät. Lisäksi he tiesivät että Härkävaaraan on mahdollista löytää heidän tekemänsä latu niin kuin sitten lopulta löysivätkin.

      Hyvä että pikkuhiljaa saadaan tietoa miten kaikki meni ja talvivaeltajat voisivat saada oppia miten kannattaa toimia vastaavissa tapauksissa.

      • Hyväjaymmärtävä

        No tuskin koskaan Jaurulle asti selvisivät, siellä olisi vaikea olla eksyksissä. Manto-ojalle kuuluu kännykkä ja taisi kuulua myös Peskihaaraan, en aivan varma ole. Tietojen mukaan latu oli tuiskuttanut umpeen, joten sitä oli turha etsiä. Joko tuurilla osuivat Härkävaaraan takaisin tai sitten oli jokin tarve päästä sinne takaisin.

        Noi muut sitten onkin spekulointia, ellet sitten ollut paikalla lukemassa koordinaatteja paalusta, kun asian niin hyvin tiedät. Kova on tarve syyllistää etsijät ja pestä puhtaaksi syylliset. Opiksi kannattaa tosiaan ottaa - paikannuslaite ja sitä pitää osata käyttää. Yöksi pitää jäädä leiriin, eikä hiihdellä. Hälytä apua ajoissa. Älä luota siihen, että apu tulee minuuteissa.


      • JalmanVaari

        Minäpä se mainitsin muista tuvista. Ja niitä siinä tosiaan on useampia, mutta yhtäkään ei löytynyt la aamun ja su illan välissä. Manto-ojalta olen itsekin varaillut puhelimella Kemihaaran saunaa lämpimäksi.

        Edelleen artikkelista: "Kaksi poromiestä oli tavannut sunnuntaina iltapäivällä hyvävoimaiset miehet". Jos olivat eksyksissä silloinkin, niin miksei kysytty, missä on lähin kämppä? Jos taas olivat kartalla, niin mikseivät menneet lähimpään kämppään. Koska olivat siinä vaiheessa vielä hyvävoimaisia, eikä tarvetta soittaa kännykällä apua ollut? Jos taas se Härkävaara oli se lähin, niin miten siihen saatiin taas menemään koko yö? Arvoituksia siis riittää, oliko Härkävaarasta tullut päähänpinttymä, kun se oli se edellinen lämmin paikka mistä lähdettiin.

        Lehdistä en löytänyt tietoa, että kopteri olisi kääntynyt takaisin, vaan että se ei lähtenyt ilmaan ollenkaan, kun keli oli niin huono. Samoin muistinvirkistyksenä hätäpuhelu katkesi, ehkä paikka siksi jäi epäselväksi. Koska uutta puhelua ei otettu, ilmeisesti kännystä loppui akku.

        Kemihaaran Juhani kirjoitti aikoinaan tapahtumasta: "Ensiaputaidot kannattaa jokaisen vaeltajan päivittää, koska pelastustoimen saapumiseen tälle alueelle parhaassakin tapauksessa kestää 3,5 - 4 tuntiin, maastokeliolosuhteista riippuen avun saantiin saattaa mennä seitsemänkin tuntia, jos helikopteri ei pysty nousemaan ilmaan. "

        Näin tarinoi Jalman Vaari.


      • riippumatontutkija

        Kyllä Peskihaaran tuvallakin kännykkä toimii, kokeiltu on.

        Johtuisko tietojen ristiriidat helikopterin lennosta siitä että lapissa tehdään lentoja kahdella kopterilla ja toinen oli ilmassa mutta toinen ei voinut nousta sään vuoksi?

        Viranomaiset ovat kertoneet että puheluita oli kaksi ja myöhemmässä kysyttiin missä apu viipyy. Ehkä puhelin saatiin sen verran lämpimäksi että toinenkin yhteys syntyi.
        Kummallista on että kahdesta puhelusta huolimatta paikka ei selvinnyt.
        Tosiasia on että he löytyivat noin 20 metrin päästä Härkävaaran pelastupaalusta.

        Tietojen mukaan rajamiehet etsivät Korvatunturin reitin varrelta ja arvaan että kävivät katsomassa sen suunnan pelastuspaalut. Eli kyllä pelastupaalu lienee mainittu puheluissa??


    • riippumatontutkija

      Periaatteessa sama tulos luetaanko koordinaatit väärin GPS-laiteesta tai paalun kyltistä. Todennäköisempää mielestäni on lukea numero väärin pakkasen huurruttamasta taulusta.
      Virheen suuruudeksi on jälkikäteen kerrottu 10 km. Härkävaaran taulussa on numerot 3572060. Jos 7 luetaan 8:ksi ollaan joko Manto-ojan paalulla: 3582330 tai Mantoselän paalulla: 3582450 (tai tarkemmin paalujen läheisyydessä.
      Jos etsittävät eivät olisi kertoneet missä ovat jollain muullakin tavalla ei heitä olisi voitu etsiä em. paikoista. Jos koordinaatit ilmoitetaan väärin, yksi numero riittää, ei etsijä voi mistään tietää missä päin etsittävät on. Täysi mahdottomuus tietää mikä tai mitkä numerot on väärin.
      Härkävaaran ja Jaurun välillä olevan poroaidan pohjoispuolella voi hiihdellä pitkäänkin eksyksissä jollei löydä ja tunnista oikeaa porttia josta (oletettavasti) on aikaisemmin tultu Härkävaarasta. Portin ja Härkävaaran väliltä voi sitten löytää jo ladunkin suojaisemmilta paikoilta. Siinähän on Peskihaaran uomakin jonkinlaisena merkkinä.

      Eipä ole tarvetta kaunistella etsittävien virheitä mutta etsijöidenkin salattu osuus etsintöjen suhteen vaatii selvittämistä.

      Hallitukseenhan kaikki lopulta johtaa luulisin, hätäkeskuslaitosuudistus/muutokset jne?

    • Inarilainen_Eki

      "Kirjoitukset siitä miksi eivät menneet tuvalle on jälkiviisautta..."

      Mitä uskoisit omien kirjoitustesi olevan, nimimerkki "riippumatontutkija". Rakennat pää punaisena teorioita väärin luetuista koordinaateista ja etsit sitten syytä pelastajista. Tämä on ihan huuhaata.

      Eksyneitä etsittiin helokopterin ja kelkkapartioiden voimin. He löytyivätkin lopulta, mutta aina se apu ei vaan ehdi ajoissa. Tässä maassa moni muukin on hukkunut, paleltunut pusikkoon tai jäänyt peräti kokokaan löytymättä, vaikka ukkoja ja koneita on ollut satamäärin hakemassa.

      Siinä vaiheessa kun pelastuslaitos pitää hälyttää hakemaan, kaikkein karmaisevimmat virheet on jo ehditty tehdä. Vaeltaja ei saa liikkua talvisessa Lapissa sillä oletuksella, että kyllä se Aslak poimii pois, jos jotakin tulee ja lentoaika Sodankylästä on korkeintaan puoli tuntia.

      Kun ensin hiihtää lähes pari päivää putkeen, unohtaa syömiset ja levon, huonolle risunuotiolle kuolee, oltiinpa missä päin Suomea vaan. Ei siihen Lappia tarvita.

      "...talvivaeltajat voisivat saada oppia..."
      Sitä oppia minä yritän etsiä, mutta sinä vain jeesustelet, että asiaa ei nyt käsitellä, puhutaan vaan helikopterista.

    • pailott

      Onko totta, että jossain "helikopteripaalussa" on koordinaatit? Sehän on pöljää kuin mikä, miksi ei ole selväkielistä nimeä, vai onko siinä? Numeroiden luettelemisessa tulee helposti virheitä sekä lähtö- että vastaanottopäässä.

    • riippumatontutkija

      Kyllä niissä paaluissa on myös paikan nimi esim. Härkävaara. Mutta kun lapissa taitaa olla lähes kymmenen Härkävaaraa joten kyllä sen Oulun hätäkeskuspäivystäjän täytyy saada jotain muutakin tietoa minne apua halutaan ja lähetetään.

      Ja tämä on täysi arvaus että se kysyy/haluaa ne koordinaatit.

    • ttttttttt

      Kyllä niissä pitäisi olla joku yksiselitteinen nimi joka erottaa muista paaluista, ei niitä pelastuspaaluja niin paljon ole, niistä nimistä ei monta riviä tule pelastuslaitoksen tiedostoihin. Jos numerosarjan keskellä on vaikka linnun jätös niin asia voi muuttua ihan vääräksi, mutta jos siinä lukee vaikka taimenpuro niin luetaan melko varmasti oikein vaikka yksi merkki puuttuu. Siis vaikka "pelastus, taimenpuro"

    • mantovaaran_sus

      Hyvä kirjoitus Inarin Ekillä. Asiat ovat justiinsa noin.

    • riippumatontutkija

      Eki kirjoitti että etsittiin helikopterilla. Annettujen tietojen mukaan ei etsitty, kopteri oli jo tulossa mutta kääntyi takaisin kentälle.

      Miksi saa kirjoitella vain siitä mitä tapahtui parin vuorokauden aikana ennen hätäpuhelua? Miksi pitäisi olla hiljaa niistä tunneista kun etsintä käynnistyi ja tapahtui?

      Etsintähän tapahtuu verorahoilla ja pitäisi olla julkista toimintaa meidän kaikkien saatavilla tarpeen mukaan.

    • riippumatontutkija

      Kopioitu:

      Poromiehet tapasivat Savukosken eksyneet edellispäivänä – olivat vielä hyvissä voimissa

      21.1.2016 12:00
      Lapin Kansa, Riku Lavia, 21.01.2016

      Paikalliset poromiehet todennäköisesti tapasivat Savukoskella Urho Kekkosen kansallispuistoon eksyneet miehet hätäpuhelua edeltäneenä päivänä.

      Lokkalaiset poromiehet Antti ja Juuso Pyhäjärvi yhyttivät mieskaksikon sunnuntaina kolmen aikaan iltapäivällä.

      Hyvävoimaisen oloiset miehet olivat Peskiaavalla noin viiden kilometrin päästä Härkävaaran kämpästä luoteeseen. He olivat hiihtämässä omaa jälkeään takaisin Härkävaaraan. Jälki erottui hyvin siinä, missä poromiehet ja vaeltajat kohtasivat, Antti Pyhäjärvi kertoo.
      Kopio loppuu.

      Mainittakoon että ko. latu kulkee noin 20 m pääsatä Härkävaaran pelastupaalusta, siis jos ei jostain syytä kierretä lenkkiä metsän tai purouoman kautta tällä kohtaa.

      • Inarilainen_Eki

        Eihän tuota samaa sönkkäystä jaksa kuunnella erkkikään. En myöskään minä.


      • JalmanVaari

        Sunnuntain kolmesta aamukymmeneen on 19 tuntia. Tämä siis viiden kilometrin matkaan valmiilla ladulla. Jokin ei nyt pidä paikkaansa. Mitä Härkävaarassa oikeasti tapahtui yön aikana? Sen tietänee vain yksi.

        Tätä ihmetteli Jalman Vaari.


    • hidashiihtäjä

      Härkävaarasta 5 km lounaaseen on poroaidassa portti jota talvellakin monet käyttävät kulkemiseen. Tuvan ja em portin välillä tuskin on eksytty joten hitaaseen kulkemiseen on joku muu syy.

      On mainittu toisen hiihtäjän kunnon huonontuneen eli sen takiako matkan teko kesti 19 tuntia. Ja siitäkö syytä ei enää pyritty tuvalle saakka vaan jäätiin odottamaan noutamista helikopteripaalun kohdalle?

      HS kirjoitti hätäkeskuspaivytäjien pulan aiheuttamista vaaratilanteista. Olisiko miehet tässäkin tapauksessa voitu löytää nopeammin?

      • JalmanVaari

        Varmasti olisi voitu löytää nopeammin. Sinne hätäkeskukseen olisi pitänyt antaa heti aluksi oikeat koordinaatit. Ei se helikopterikaan olisi auttanut, jos olisi ollut 10 km sivussa. Vaikea on toimia, jos etsittävät johtavat harhaan. Toivon mukaan vahingossa.

        Tuli vielä mieleen, että oltiinko oikeasti "hyvävoimaisia" sunnuntain iltapäivänä. Vai oliko se vain esitystä? Skarpattiin kohtaamisen ajaksi? Eihän sitä "etelän vareksen" sovi poromiehelle tunnustaa, että ollaan sippinä ja pulassa. Näitä tulee mieleen.

        Tätä aatteli JalmanVaari


      • hidashiihtäjä

        Mehän emme tiedä monellako tapaa he paikkansa kertoivat ja oliko hätäkeskuspäivystäjän ratkaisu luottaa että koordinaatit on oikein.

        Toisaalla täällä on kirjoitettu miten kartalla olevat paikannimet voivat vaihdella eri kartoissa eli pelkästään kartalla olevaan nimeenkään ei voi luottaa.

        Helikopteri olisi nähnyt lämpökameralla tuon risunuotion kilometrien päästä. Ja nuo hätäpaalut olisi vaikka kaikki kiertänyt muutamassa minuutissa.


      • JalmanVaari
        hidashiihtäjä kirjoitti:

        Mehän emme tiedä monellako tapaa he paikkansa kertoivat ja oliko hätäkeskuspäivystäjän ratkaisu luottaa että koordinaatit on oikein.

        Toisaalla täällä on kirjoitettu miten kartalla olevat paikannimet voivat vaihdella eri kartoissa eli pelkästään kartalla olevaan nimeenkään ei voi luottaa.

        Helikopteri olisi nähnyt lämpökameralla tuon risunuotion kilometrien päästä. Ja nuo hätäpaalut olisi vaikka kaikki kiertänyt muutamassa minuutissa.

        Emme juu tiedä ja siksipä onkin outoa syyllistää hätäkeskuspäivystäjää, joka saattoi hyvinkin joutua toimimaan sekavan puhelun perusteella, jossa oli vielä vääriä, ehkä tahallisiakin tietoja.

        Ei ole siitäkään tietoa, kerrottiinko kämpästä tai paalusta mitään. Keli oli huono, yksi helikopteri ei päässyt ilmaan ja toinen joutui kääntymään takaisin. Näin ollen oltiin maaetsinnän varassa.

        Kun näitä asioita pyörittelee, niin sitä enemmin varmistuu, että tämä tapaus on synkempi kuin päälle näyttää. Mutta sen tietää edelleenkin vain yksi mies.

        Tämän murjaisi JalmanVaari.


      • hidashiihtäjä

        Ei tietenkään ole hätäkeskuspäivystäjän vika se mitä tapahtui. Moni siellä joutuu suhteellisen pienellä koulutuksella ja olemattomalla kokemuksella aloittamaan nuo päivystystyöt. Ja sitä vaikeammaksi se muuttuu kun työt keskitetään entistä suurempiin yksiköihin pitkien matkojen päähän.

        En kyllä vihjailisi siitäkään että olisi tahallisesti jotain vääriä tietoja annettu. Tilanne on voinut olla aika sekava monestakin syystä.

        Moni on luetellut mitä kaikkia virheitä on sattunut ja niitä välttääkseen ehkä olisi parempi pysyä kotisohvalla ja jättää nuo maisemat poro-ja rajamiehille. Hehän siellä valtion tuella ja palkalla kulkevat.


    • Härkävaarastaluoteeseen

      "Hyvävoimaisen oloiset miehet olivat Peskiaavalla noin viiden kilometrin päästä Härkävaaran kämpästä luoteeseen. He olivat hiihtämässä omaa jälkeään takaisin Härkävaaraan. Jälki erottui hyvin siinä, missä poromiehet ja vaeltajat kohtasivat, Antti Pyhäjärvi kertoo.
      Kopio loppuu."

      Koilliskairan kartassa 1:100000 Peskiaapa on Härkävaarasta kaakkoon. Matka 5 km suurinpiirtein.

      Härkävaarasta luoteeseen sijaitsee Nummerusaapa. Sekin on n. 5 km päässä, toki lähempänäkin, jos niin halutaan sanoa. Poroaita menee Nummerusaavan pohjoispuolella ja siinä on kaksi porttia. Toinen sijaitsee etelä-pohjoissuunnassa risteävän poroaidan vieressä ja toinen "tikkatiellä" Peskihaaran kämpästä luoteeseen vajaa 4 km.

      Mikäli paluumatkaa tehtiin Jaurulta päin, niin tuskin ovat olleet Peskiaavalla. Todennäköisemmin siis Nummerusaavalla Outona pitäisin, että Peskihaaran yli olisi hiihdetty "vahingossa".

      • Härkävaarastaluoteeseen

        Savukoski - Tuntsa kartta 1:100000:

        Sen mukaan Peskiaapa sijaitsee Härkävaarasta luoteeseen eli Nummerusaapaa ei ole olemassakaan vaan se onkin Peskiaapa.

        Samasta kartasta löytyy toinen Peskiaapa Härkävaarasta kaakkoon eli samasta paikkaa kuin Koilliskairan kartassakin.


      • hidashiihtäjä
        Härkävaarastaluoteeseen kirjoitti:

        Savukoski - Tuntsa kartta 1:100000:

        Sen mukaan Peskiaapa sijaitsee Härkävaarasta luoteeseen eli Nummerusaapaa ei ole olemassakaan vaan se onkin Peskiaapa.

        Samasta kartasta löytyy toinen Peskiaapa Härkävaarasta kaakkoon eli samasta paikkaa kuin Koilliskairan kartassakin.

        Koilliskaira kartat 1:100000, 2002 ja 2011, molemmat näyttää että Nummerusaapa on Härkävaarasta luoteeseen.

        Ja em kartoissa Peskihaara ja Liittohaara vaihtaneet paikaa niin että uudemmassa kartassa Härkävaaran tuvan vieressä virtaa Peskihaara ja Peskivaaran tuvan lähellä Liittohaara.

        Poromiehillä lienee karttanavikaattorit ja mitähän niisssä kartoissa onkaaan?


      • SuuntaVeikko

        Niin Karttapaikka kuin Retkikartta-palvelut tuntee nuo molemmat Peskiaavat, muttei lainkaan Nummerusaapaa.


    • hidashiihtäjä

      Kirjoitin väärin eli tarkoitin luodetta ja samaa mieltä että poromiesten mainitsema Peskiaava täytyy olla väärin. Kuusikko-Peskiselkä näkyy olevan tuolla suunnalla.

      Itse en tuonne ilman GPS-laitetta mene, sen varran on vaikea tunnistaa maastoa ja oikeaa suuntaa ja matkaa haluttuun kohteeseen.

      Onko tuo "tikkatie" miten hyvin merkitty vai onko se vain kelkkaura jos on?

    • Tulperi

      Muutama huomio kopteritoimintaan...
      1) Päätöksen tehtävän jatkamisesta tai keskeyttämisestä tekee aina ilma-aluksen päällikkö, ei kukaan muu
      2) Nykyisillä koptereilla pystytään operoimaan tekniikan puolesta melkein missä tahansa olosuhteissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että missä tahansa olosuhteissa operointi olisi järkevää, turvallista tai tehokasta. Esimerkiksi laskeutuminen pimeässä matalalla leijuvan sumupilven läpi kevyeen pakkaslumeen on todella riskialtis temppu, jota kovinkin sauvamies harkitsee kahteen kertaan. Asiansa osaava ammattimies ei todennäköisesti edes harkitse vaan hylkää liian vaarallisena: roottori nostaa hienon lumen ilmaan kehittäekopterin ympärille valkoisen, tanssivan pilven. Lentäjä menettää asentotajunsa ja yhden paleltuneen hiihtäjän sijasta meillä on kaksi tai useampi kuollutta ja kopteri romuna. Kts. white-out.
      3) Lämpökamera näkee vain näkyvissä olevat kohteet. Jos kopteri on ollut 10 km päässä miehistä, se olisi yhtä hyvin voinut olla kuussa. Peitteisessä metsämaastossa, kuten suurin osa UKK-puistosta on, kameralla voi nähdä kohteen 0,5-5 km päästä riippuen lentokorkeudesta, ovatko kohteet aukealla vai puskassa, mitä heillä on päällä ym. Tiuhassa kuusikossa kopteri joutuu lentämään kamera suoraan alas suunnattuna, jolloin etsittävän huomaa vasta kun se on kohdalla. Lisäksi kamera näkee kaikki lämpimät kohteet kuten porot, ahmat ym. eläimet. Eli lämpökamera EI ole mikään ihmekapine ( sillä itse asiassa löydetään etsittävät erittäin harvoin)

    • kauhavankasvatti

      Vielä aiheesta tai sen vierestä:
      Eiköhän lentäjilläkin ole "päälliköt" jotka käskee ja päättää.
      Eikös koneissa ole mittarit tai jopa automatiikka joka pitää koneen "pystyssä".
      Eikös merkkinuotio näy 10 kertaa paremmin kuin eläin tai ihminen.

    • Tulperi

      Pelastustoimien johtaja antaa kopterille lentokäskyn. Tämän saatuaan kopterin päällikkö arvioi, voidaanko lento suorittaa turvallisesti rikkomatta mm. sääminimejä tai kopterin suoritusarvovaatimuksia. Jos lentoa ei pystytä suorittamaan, päällikön tulee kieltäytyä tehtävästä. Jos olosuhteet muuttuvat lennon aikana niin, ettei tehtävää voida turvallisesti suorittaa, tulee tehtävä keskeyttää tai keksiä vaihtoehtoinen menettely (Ilmailulaki 56-58). Näissä tapauksissa pelastustoimien johtajalla ei ole paljon muuta vaihtoehtoa kuin todeta tosiasiat; lentoa ei pystytä suorittamaan. Enkä todellakaan epäile, etteikö kopteriporukka yrittäisi aivan sallituille minimeille asti.

    • Tulperi

      Tekniikkaa ja automatiikkaa on juu, mutta silläkin on rajansa. Laskeuduttaessa pitää mm. varmistaa ettei pyrstöroottori osu mihinkään: kymmenisen vuotta sitten Rajan kopteri sai vakavia vaurioita tällaisessa osumassa. Aslakin tekniikkaa en tunne tarpeeksi hyvin että sanoisin mitään varmaksi, mutta sääminimit koskevat kaikkia. Niitä huonompaan keliin ei tungeta.
      Merkkinuotion näkyvyys riippuu sen ja havaitsijan paikasta: jos välissä on maastoesteitä tai tarpeeksi tiheää metsää, se näkyy yhtä huonosti kuin ihminen. Aukealla toki oikein hyvin.

    • hidashiitäjä

      Kun nyt on 98 % varmuus että hiihtäjät ei olleet eksyksissä vaan tarkoituksella Härkävaaran pelastupaalulla niin miksi se asia pitää salata. Kaikki vaikenee tästä tosiasiasta.
      Syytä miksi ilmassa ollut helikopteri kääntyi takaisin ei mielestäni ole kerrottu. Sää on tietysti yksi hyvä selitys mutta onko se oikea syy?

    • Tulperi

      Hidashiihtäjä, kerro lähteesi väitteelle"Kopteri oli ilmassa, mutta kääntyi takaisin"?

    • Jaurupa

      Tässä nyt on kovin paljon epäselvää, mikä ehdottomasti vaatisi tapauksen julkistamista.

      Minä olen yöpynyt talvella monesti tuossa maastossa sekä teltassa että Härkävaaran kämpässä. Ihmettelen suuresti mikä voi mennä pieleen.

      Miksi näitä tietoja salaillaan? Viranomaisten pitäisi ehdottomasti paljastaa kaikki yksityiskohdat tästä tapahtumasta sen toistumisen välttämiseksi.

      Jos joku edelleenkin haluaa ottaa riskin hiihtelystä ilman asianmukaista hätämajoitetta, sille kuuluisi ilman muuta maksattaa mahdolliset etsintä- ja pelastuskulut täysimääräisesti.

      • hiihtolomalähestyy

        Samaa mieltä, pitäisi julkistaa miten kaikki meni. Mitä kokeneet hiihtäjät kertoi kahdessa eri puhelussa? Miten hätäkeskus ne ilmoitti eteenpäin?

        Hävettääkö joku virhe niin paljon että asia on päätetty salata?

        Oliko helikopteri ilmassa ja kuka sen lennon perui? Kohta vuosi kulunut ja luvattua tutkimusta ei ole julkaistu!


    • Jahkas

      Eiköhän ne ole yleensä vainajan omaisia, jotka tahtovat, ettei asiaa käsitellä julkisuudessa ja sitä tahtoa kunnioitetaan. Joten siinä kai syy, miksi tätä ei enää revitellä mediassa. Kunnioittaisitte tekin vainajaa ja heidän omaisiaan sen verran.
      Toisekseen. Kun olette menossa vaeltamaan tai hiihtämään Lappiin tai muualle ja jo lähtiessänne teillä on ajatus, että kyllä helikopteri meidät pelastaa, niin unohtakaa koko vaellus ja hiihto ja jääkää vaikka kotiin lukemaan netistä vaellustarinoita.

      • hiihtolomalähestyy

        Kyse onkin viranomaisten toimista ja niitä ei voi sivuuttaa johonkin yksityisyyteen vedoten. Hiihtäjistä on jo revitty irti kaikki mitä on irti saatu ja sen puolen voikin unohtaa ja keskittyä tähän julkiseeen verovaroin tapahtuvaan toimintaan.

        Etsinnät pitää olla jatkossakin kaikille ilmaisia muutenhan köyhillä ei ole mitään asiaa mennä metsään.

        Tulevat SIM-sirut autoissa tosin jättää varattomat muutenkin pois lapin maisemista. Ja jatkossa posti- tai koululaiskyyditkin väen vähetessä lopetetaan eli käyhät kyykkyyn sanoo tämä hallitus.


      • Maaliskaira

        "Hiihtäjistä on jo revitty irti kaikki mitä on irti saatu ja sen puolen voikin unohtaa "
        Häh? Eihän tapahtumista tiedetä vieläkään juuri mitään. Perimmäiset syyt tapahtumalle ovat täysin pimennossa. Spekulaatiota on satojen viestien verran eri palstoilla, mutta hyvin vähän konkreettista. Menehtyneen omaisille yksityisyys suotakoon, mutta noin muuten en ymmärrä joidenkin intoa vaijeta asia kuoliaaksi. Onko totuus liian kova kohdattavaksi?


    • vaeltaja123

      Olisi hyvä että kaikki ne tiedot jotka eivät liity itse ihmisiin, vaan siihen että mitä on oikeasti tapahtunut ja miksi ja syyt.

      Näin ollen kaikki vaeltajat saisivat tästä pienen oppitunnin mahdollisista tehdyistä virheistä, ja muista syistä jotka ovat edesauttaneet kyseisen onnettoman tapauksen synnyssä, ja näin ollen me kaikki oppisimme niistä jotain!

      Mielestäni olisi hyvä että viranomiset julkistaisivat kaikki tiedot kyseisestä vaelluksesta, ja varsinkin eloon jäänyt vaeltaja myös anonyymisesti.

      Virheistä pitäisi kaikkien ottaa oppia, ja paras tapa olisi että tapaus avataan kokonaan julkiseksi.

      Valitettava tapaus, josta me kaikki voimme ottaa myös opiksi.

      • JalkaPaavo

        Silloin oli lähes 30 asteen pakkanen ja kova tuuli.

        Pelastajilla määränpäähän oli matkaa toistasataa kilometriä. Ensin pelastajat ajoivat kelkoilla ja lopulta jalkautuen maastoon. Miehiä etsittiin erämaasta peräti kymmenisen tuntia. Miehet löytyivät lopulta noin 10 kilometriä alkuperäisestä itse ilmoittamastaan sijainnista, läheltä Härkävaaran tupaa. Heidät löydettiin noin kahdeksan aikoihin illalla tunteja pimeyden laskeutumisen jälkeen, ahkion jälkien perusteella.

        Hiihtoahkioilla tavaroitaan mukanaan kuljettaneiden miesten oli tarkoitus yöpyä kansallispuiston autiotuvissa. Miehet keskeyttivät suunnitellun matkansa mutta eivät puolentoista vuorokauden hiihtämisenkään jälkeen löytäneet suojaa tuvista. Vaikka kansallispuisto on lähes 3000 hehtaaria, on mökkejä alueella keskimäärin kymmenen kilometrin välein. Kova tuuli peitti kuitenkin vanhat jäljet, mikä oli ratkaisevaa paluun onnistumisen kannalta.

        He eivät tehneet missään vaiheessa tulia.

        Poliisi tutki onnettomuuden.


      • tietoakaipaava

        Noinha se meni. Mutta mutta, he soittivat kaksi puhelua hätäkeskukseen se on myönnetty. Sanoivatko he että ovat Härkävaarassa? Mutta etsintä käynnistyi vain ja ainoastaan koordinaattien mukaan.

        Eikö etsijöille voi nykyään ilmoittaa muuta kuin koordinaatit? Ja kun hätäkeskuksen aamuvuoro lähti kotiin ei iltavuoro tiennyt puhelun sisällöstä tarkemmin, näinkö on?

        On tietysti selvää ettei Oulussa tiedetä missä Härkävaara on ja mikä niitä monista siksi vaaditaan ilmoittamaan ne koordinaatit!!


      • JalkaPaavo
        tietoakaipaava kirjoitti:

        Noinha se meni. Mutta mutta, he soittivat kaksi puhelua hätäkeskukseen se on myönnetty. Sanoivatko he että ovat Härkävaarassa? Mutta etsintä käynnistyi vain ja ainoastaan koordinaattien mukaan.

        Eikö etsijöille voi nykyään ilmoittaa muuta kuin koordinaatit? Ja kun hätäkeskuksen aamuvuoro lähti kotiin ei iltavuoro tiennyt puhelun sisällöstä tarkemmin, näinkö on?

        On tietysti selvää ettei Oulussa tiedetä missä Härkävaara on ja mikä niitä monista siksi vaaditaan ilmoittamaan ne koordinaatit!!

        Valitettavasti soittajat eivät tienneet oikeaa sijaintiaan soittaessaan, vaan heillä oli väärä käsitys siitä.


      • tietoakaipaava

        Tiesivät tarkaan missä olivat eli Härkävaarassa. Koordinaatit ottivat helikopterilaskupaikan paalusta joka oli huurteessa ja yksi numero meni väärin.
        Poromiesten mukaan olivat palaamassa Härkävaaraan eli eivät olleet enää eksyksissä. Olisivat tarvinneet helikopterinoudon (ainakin toinen) mutta kyyti ei saapunut koskaan.


      • tapaniavaankaivataan
        tietoakaipaava kirjoitti:

        Tiesivät tarkaan missä olivat eli Härkävaarassa. Koordinaatit ottivat helikopterilaskupaikan paalusta joka oli huurteessa ja yksi numero meni väärin.
        Poromiesten mukaan olivat palaamassa Härkävaaraan eli eivät olleet enää eksyksissä. Olisivat tarvinneet helikopterinoudon (ainakin toinen) mutta kyyti ei saapunut koskaan.

        Lapin matkailu on tekemässä tästä jokavuotista tapahtumaa, jossa tanhutaan Härkävaaran paalun ympärillä ja luetaan siitä huurtuneita koordinaatteja väärin. Onhan tätä mahtavaa ja aivan stanan varmaksi tiedettyä tapahtumaa juhlittava. Sitten esitetään ooppera, jossa eletään todeksi se, että kyllä kyyti on saatava, kun verot on maksettu. Sitten tanhutaan ympäri aapaa HanaPena-naamarit päässä ulvoen "tietoa kaivataan, tietoa kaivataan, kunhan vaan ei sitä oikeaa, tottakai ympäri kairaa saan toista jallittaa". Kaikkia se leipä elättää!


      • JalkaPaavo
        tietoakaipaava kirjoitti:

        Tiesivät tarkaan missä olivat eli Härkävaarassa. Koordinaatit ottivat helikopterilaskupaikan paalusta joka oli huurteessa ja yksi numero meni väärin.
        Poromiesten mukaan olivat palaamassa Härkävaaraan eli eivät olleet enää eksyksissä. Olisivat tarvinneet helikopterinoudon (ainakin toinen) mutta kyyti ei saapunut koskaan.

        Olet ilmeisesti saanut "poromiesten juttusi" tältä nettipalstalta. Vai tiesivät tarkkaan, että olivat kivenheiton päässä kämpästä ja kamiinasta? Ja jäivät sitten ulos hankeen apua odottelemaan?

        Lepo vaan ja näkemiin. Jatka yksinäsi miettimistä.


      • tietoakaipaava

        Miettikääpä sitä miksi heitä etsittiin kaikilta lähiseudun helikoptereiden laskupaikkojen paaluilta ja lopulta heidät löydettiin Härkävaaran pelastuspaalun vierestä. Rajamiehet etsivät Korvatunturin suunnan paalulta.


      • JalmanVaari
        JalkaPaavo kirjoitti:

        Olet ilmeisesti saanut "poromiesten juttusi" tältä nettipalstalta. Vai tiesivät tarkkaan, että olivat kivenheiton päässä kämpästä ja kamiinasta? Ja jäivät sitten ulos hankeen apua odottelemaan?

        Lepo vaan ja näkemiin. Jatka yksinäsi miettimistä.

        Vanhan mieli purkaa tätä hiljalleen. Tuo on väkevä huomio, kämpän ja kaminan viereen. En tiedä kuoliko vaeltaja kylmään, vai rasituksen kautta muihin vaivoihin, mutta voisi ajatella, että tuvan lämpimässä olisi ollut paremmat mahdollisuudet.

        Toinen havainto, tätäkään en varmaksi osaa sanoa. Mutta jos kopteri olisi tullutkin paikalle, tuskin se olisi voinut ottaa molempia miehiä tavaroineen. Apua hälytettiin, koska toisen miehistä tila heikkeni. Mutta toinen oli paremmassa kunnossa. Joten hänen vähintään olisi luullut alkavan lämmittää kämppää itselleen pintapelastajia odotellen, vaikka toinen olisikin viety kopterilla pois. Näin ei tehty, vaan jäätiin kärvistelemään risunuotiolle. Miksi näin.

        Näin sauhusi JalmanVaari.


      • tietoakaipaava

        He soittivat kaksi puhelua hätäkeskukseen. Sanottiinko heille että helikopteri ei tule toisen puhelun aikana. Jos sanottiin niin tupaan siirtymistä olisi voinut yrittää. Olihan risunuotiokin jollain lailla palamassa kun pelastajat saapuivat eli ainakin toinen oli toimintakykyinen.

        Siitäkin on epäselvyys kuka heidät lopulta löysi. On sanottu että ahkion jälki oli ratkaiseva vihje mutta essonbaarilla poromiehet puhuvat että Härkävaaran kämpälle yltänyt nuotion savu ohjasi etsijät kohteeseen.

        Näitä kannattaa miettiä nyt kun sinne taas hiitäjiä on menossa kohti Jaurua ja Tahvontupaa. GPS-laitteen käyttö pitää opetella etukäteen ja viimeistään siitä Härkävaaran tuvan karttataulusta ottaa ne tupien koordinaatit laitteen muistiin. Näin paluu/meno tuvalle onnistuu kelissä kuin kelissä.


    • HanaPenaTours

      Kemihaarasta hiitelimme lievässä lumisateessa. Saunoimme ja nautimme hiljaisuudesta. Jatkamme matkaa Peuraselkään.

      • utelijas2

        Härkävaarassako saunoitte?


    • RillavaPeve

      Herää kysymys, oliko miehillä matkassa riittävästi PELLAVARIVETTÄ!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3196
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2926
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2258
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      24
      1795
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe