Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mitä kannattaisi tehdä?

åekfdfåpf

Syksyllä sovin Nordean kanssa, että laitan tietyn summan rahaa Nordean säästö 50 rahastoon. No tämä rahastohan on vuoden alusta lähtien laskenut aivan järkyttävästi ja rahaa olen menettänyt jo melkein 800€. Kannattaako minun pitää rahat siellä rahastossa vai olisiko järkevämpää nostaa ne pois vielä kun siellä on jotain?

9

1641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhggkjhgkjhgj

      Aika kalliit kulut 1% merkintä ja lunastus, 1,65% vuotuinen hallinnointi.
      Itse nostaisin ne heti pois kulujen vuoksi.

    • gerdfs

      Sinulla oli varmaan joku syy, miksi aloitit säästämisen? Toivottavasti se ei ollut myyjän hyvä myyntipuhe... Jos tavoite on varallisuuden kerryttäminen vuosien tai vuosikymmenten päähän, säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen, nousu- ja laskukausista välittämättä, on se mikä tepsii. Hätäilemällä ei tule kuin k-päisiä mukuloita. Nyt kun kurssit ovat laskeneet, saat ostettua niitä rahasto-osuuksia halvemmalla kuin ennen. Laskun jälkeen tulee nousu, aina.

      Vaihtoehtosi ovat
      1) jatkat tasaista sijoittamista siihen Nordean rahastoon (tai johonkin muuhun Nordean rahastoon - suosittelisin pitkän tähtäimen sijoitukseksi Maailma indeksirahastoa, mutta 100 % osakerahastona se heiluu vielä enemmän kuin tuo 50 % yhdistelmärahasto)
      2) lopetat tuon säästösopimuksen ja siirryt säästämään jonnekin muualle
      2a) se joku muu on esim. Seligsonin osake- tai yhdistelmärahastot. Tämä vaihtoehto kuitenkin heiluu ihan yhtä lailla kuin Nordeankin rahastot jollei enemmänkin.
      2b) se joku muu vaihtoehto on talletustili. Ei heilu, mutta ei tuotakaan.

      Edelliseen kommenttiin, muistaakseni kuukausisäästäjä ei maksa merkintäpalkkiota, ei ainakaan täyttä summaa. Ja lisäksi oikea kertasijoituksen merkintäpalkkion suuruus on 0,8 %, sillä ei kai kukaan sitä konttorissa tee?

    • sama-asia

      Uskotko jumalaan ja pankkiirien lupauksiin tuotosta.

      • öjlk

        Ei tarvitse uskoa pankkiirien lupauksiin, jos ja kun itse selvittää ja ymmärtää mihin on sijoittamassa. Pankkiirit vain tarjoavat välineen, jolla on helppo sijoittaa hajautetusti eri kohteisiin - ja ottavat tietysti siitä välistä oman palkkionsa.
        Eli asian a ja o on siinä, että pitää ihan itse tietää mitä on tekemässä. Silloin on ihan sama, mitä niissä pankkiirien myyntipuheissa sanotaan, koska niitä ei tarvitse edes kuunnella.


    • Jäitähattuun

      Itse jatkaisin säästämistä kerran kuussa. Muutaman vuoden kuluessa tuotto kääntyisi varmaan hyväksi, koska laskuvaiheissa tehdyt ostot tuovat aikanaan hyvät nousut. Hätäilemällä häviää.

    • HetiPoikkiHuutomerkki

      En jatkaisi hetkeäkään säästämistä rahastoon, jossa pankki syö säästäjälle kuuluvaa tuottoa peräti 1,65% vuodessa! Itse säästän passiivisiin indeksirahastoihin, joissa hallinnointipalkkio on ollut korkeintaan 0.6%. Noin yhden prosenttiyksikön ero vaikuttaa huimasti vuosien/vuosikymmenien tuottoon, sitä ei Nordeakaan muista painottaa. Suomessa on pieniä yksityissijoittajalle sopivia toimijoita, joita on mainittu täällä Suomi24 palstoillakin, esim. Nordnet ja Seligson. Nordnetista löytyy jopa kuluttomia rahastoja ja Seligsonista kohtuullisen edullisia. Netin kautta noiden käyttö on helppoa ja etenkin rahastojen kustannuksista löytyy hyvää tietoa sieltä Seligsonin sivuilta.

      • vaiknäin

        Toisaalta "vaivanpalkka" on myös yksi näkökulma, joka voi olla syytä huomioida asiassa. Haluaako nähdä sen vaivan, että hajauttaa pankkipalveluita, ja saako sille vaivalle (riittävästi) hyötyä?

        Lisäksi, jos ihan oikeasti tarkoituksena on sijoittaa noin 50 % osakkeisiin ja 50 % korkorahastoihin, niin pelkkä osakerahasto ei ole silloin oikea vastaus. Se voi toki olla osaratkaisu, mutta silloin pitää antaa erillinen vastaus myös sille toiselle puoliskolle sijoituksia. Jos 50 % menee vaikkapa maailma-osakeindeksiin, niin mitä lopuille tehdään? Vai oliko jotain perusteluita, miksi aloittajan pitäisi muuttaa allokaatiota?

        Mainitsemallasi Seligsonilla on toki myös yhdistelmärahasto, Pharos, joka on kulutasoltaan huomattavasti edullisempi kuin aloittajan sijoituskohde Säästö50. Kuitenkin, kun katsotaan noiden kahden rahaston todellista suoritetta, niin huolimatta kovista kuluista Säästö50 on peitonnut Pharoksen monta vuotta peräjälkeen. Eli vaikka kulutaso on luokassa "lähes törkeä", niin rahastonhoitaja on tehnyt työnsä ja saanut sijoituksille niin paljon kilpailijaa paremman tuoton, että myös asiakas on siitä hyötynyt. Toki pitää muistaa, että mennyt ei ole tae tulevasta, ja viime vuodet ovat olleet korkorahastojen osalta varsin erikoista aikaa...


    • Nionio

      Olen hajauttanut säästämisen Nordea 50 ja 75 kanssa. Nyt olen menettänyt rahaa viimeisen 14 kk aikana runsaasti Nordea 50 puolelta ja 75 näyttää todella huonolta. Pankki vaati säästösijoitusta lainan yhteydessä, mutta olen todella pettynyt ja aion ottaa rahat pois enne kuin loputkin hupenevat.

      • Ei_ohjeiden_mukaan

        "Olen hajauttanut säästämisen Nordea 50 ja 75 kanssa. "

        Minuakin on Nordean pyytänyt sijoitusneuvotteluihin. Kerran uteliaisuuttani kävinkin paikalla, kun matkaakin oli vain 400 metriä. Yhtään euroa en kuitenkaan sijoittanut ohjeiden mukaisesti pankille edullisiin rahastoihin. Noin vuoden pähkäilyn jälkeen sijoitin jonkin verran Nordnetissä sekä rahastoihin että osakkeisiin. Tästä on vasta puolisen vuotta, joten sijoitusten arvo ei ole paljon muuttunut. Hieman voittoa on tullut.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2434
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1788
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1581
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1515
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe