Harvinaisen fiksu "varusmieheksi"

kollaaeikestä

"Tarralappu rintapielessä ei tee kenestäkään johtajaa", kirjoittaa Markus Nieminen


Markus Nieminen



[email protected]
Tammikuun alussa käsky kävi ja yli 10 000 pääosin nuorta miestä aloitti palveluksensa Suomen puolustusvoimissa. Niin myös minä.
Asepalvelus on melkoinen kokemus tavalliseen elämään tottuneelle, ja se iskee päälle heti kunhan on siviilivaatteistaan luopunut. Jo ensimmäisenä iltana alokkaat laitetaan ulos seisomaan riveihin kuuntelemaan huutoa, jota pitävät varusmiesjohtajat, edellisessä saapumiserässä palveluksensa aloittaneet sotilaat.
Vajaassa parissa viikossa vastaan on tullut lähes kaikki kuviteltavissa olevat tavat huomauttaa, kollektiivisesti rangaista ja julkisesti nöyryyttää virheen tehneitä alokkaita. Esimiesten huuto on tosielämän nettikeskustelua – ainoana erona ettei toinen osapuoli pysty vastaamaan vaan joutuu seisomaan hiljaa asennossa.


Armeija on toisaalta
todella tasa-arvoinen ja toisaalta äärettömän eriarvoistava ympäristö. Heti alussa alokkaat saavat täysin samanlaiset varusteet ja olosuhteet kuin johtajansa – vain tarralaput rintapielessä ovat erilaiset.
Nämä tarralaput ovat kuitenkin se, jonka takia puolustusvoimat on vanhanaikainen ja jäykkä organisaatio. Ihmisen mielipiteen painoarvon määrittää, mikä hänen sotilasarvonsa on.
Ensimmäisenä iltana alokkaiden riveissä seisoi varmasti paljon enemmän johtamiskokemusta kuin mitä heille huutavilla on. Armeijassa johtajakoulutukseen eivät hae ne, joilla on jo osaamista ja näyttöjä siviilissä valmiiksi.


Haluan toisaalta
ymmärtää myös johtajatehtäviin lähteneitä: he ovat ainakin halunneet oppia ja saada kokemuksia johtamisesta. Heillä ei varmasti ole mitään rivissä edessään seisovia vastaan, vaikka heille huutavatkin.
Armeija sattuu vain olemaan hyvin epäluonnollinen ympäristö. Vaarana on helposti käydä kuin kuuluisassa vankilakokeessa: vuonna 1971 Stanfordin yliopistossa joukko opiskelijoita jaettiin vankeihin ja vartijoihin, ja vain muutamassa päivässä vartijat syyllistyivät sekä fyysiseen että henkiseen väkivaltaan vangeiksi jaettuja kanssaopiskelijoitaan kohtaan.
Ihminen kestää valtaa varsin huonosti, kun johdettavilla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä tai sanoa vastaan.


Armeija tarjoaa
kuukausia kestävää opetusta ja kokemusta johtamisesta tuhansille varusmiehille joka vuosi. Koulutukselle ei vain kasarmien ulkopuolella ole oikein käyttöä. Tänä päivänä työelämä ei perustu hierarkioihin ja vain yhteen tapaan tehdä asioita.
Tämä kannattaisi pitää mielessä sillä varusmiespalveluksella on suuri vaikutus, miten moni nuori hahmottaa maailmaa, ja armeijan johtajakuvan muuttamisella voisi olla apua siihen, että koko suomalainen johtamiskulttuuri pääsisi eteenpäin. Vaikka sitten vähän ruotsalaisemmaksi.

Kirjoittaja suorittaa asepalvelusta Uudenmaan prikaatissa.

1

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älä_hermostu

      Voi voi. Onko esimies oikein huutanut siellä armeijassa? Niinkö on peeveli tehnyt, no toki sen ymmärtää, että se sinua pelottaa.
      Esimieskö oli vielä sellainen, että sinulla olisi ollut enemmän johtajakoulutusta takana, että sinusta olisi pitänyt heti tehdä uusi johtaja noiden muiden paikalle? Joo joo, olethan sinä pätevä. Heti nimitettäisiin kapellimestariksikin kun orkesterin jäsenyyttä hakisit tai valmentajaaksi kun menisit jalkapallojoukkueeseen.
      Älähän huoli, armeijassa pääset johtajaksi kun taitavaksi osoittaudut ja hyvin varusmiestehtävistä suoriudut. Sitten voit näyttää kykysi. Tuollaisi hyviä johtajia armeijassa aina tarvitaan, siellä voit yletä kenraaliksi asti mutta ei ihan viikossa eikä edes kahdessa sillä johtamisen lisäksi täytyy myös osata asioita. Huutaminenhan sujuu keltä vaan mutta mitä ja koska huutaa niin se on taitolaji, seuraa vaikka jääkiekkovalmentajaa työssään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe