Kiinteän palkkion suuruus

Aloittelija

Pankin kiiteän palkkion suuruus on 0,40 % p.a ja se on tuottosidonnainen 0,60 % p.a.

Kuulostaako tämä normaalilta vai isolta? Mitä p.a. tarkoittaa?

15

86

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      0,40 % p.a. (per annum) tarkoittaa vuosipalkkiota, joka on 0,40 % sijoituksen arvosta. Tuottosidonnainen 0,60 % on vaikeampi ymmärtää, kun yleensä nämä tuottoon sidotut palkkiot ilmoitetaan osuutena tehdystä voitosta. Siihen verrattuna 0,60 % kuulostaa perin pieneltä. Ehkä tuo luku tarkoittaa jonkin oletetun tuoton mukaista lisäpalkkiota laskettuna koko pääomalle.

      Vaikea on myös sanoa, onko 0,40 % vuodessa pieni vai suuri palkkio. Se riippuu vahvasti rahaston tyypistä. Jos kyseessä on Afrikan markkinoille sijoittava aktiivinen rahasto, tuo on lahjahinta. Suomeen sijoittavasta indeksirahastosta hinta olisi kallis.

    • Aloittelija

      Kiitos vastauksestasi. Kyseessä olisi osakesalkun aloittaminen Tapiolassa. Itse en osaa enkä kykene seuraamaan osakeasioita.

      • Vakuusvaje

        Vaikka ei ehtisikään seurailemaan osakeasioita, ei se kuitenkaan tarkoita, että pitäisi sijoittaa kalleimmalla mahdollisella tavalla. Kannattaa katsella muuallekin kuin Tapiolan tarjouksiin.

        Markkinoilla on tarjolla ilmaisia indeksirahastoja ja säilytysmaksuttomia arvo-osuustilejä. Ostat indeksiä tai ihan kylmästi esimerkiksi kymmentä suurinta pörssiyhtiötä omalle tilillesi, niin kukaan ei rosvoa 0,4 % pääomasta joka vuosi. Sehän tekee jo 25000 euron summasta satasen niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, puhumattakaan jostain tuottosidonnaisesta lisäpalkkiosta.


    • Aloittelija

      Mukavaa, kun palasit asiaan. Miten ilmainen indeksirahasto toimii, siis se että ostaisin indeksiä? Entä säilytysmaksuton arvo-osuustili? Saamassani paperissa lukee, että tuottosidonnaista palkkiota peritään niiltä päiviltä, kun hoidettavan salkunarvon kehitys kiinteän palkkion vähentämisen jälkeen on ollut positiivinen. Varainhoitopalkkiot peritään päivittäin sijoitussalkun arvosta. Kiinteän palkkion suuruus on siis 0,40 % p.a

      Jos ostan esimerkiksi kymmentä suurinta pörssiyhtiötä, pitää minun kuitenkin vahtia, että mitä siellä tapahtuu...

      • jklkg

        Jos sinulla ei ole kiinnostusta seurata yksittäisiä yrityksiä, voit ihan suosiolla unohtaa suorat omistukset osakkeisiin. Nykyään markkinoilla on niin edullisia (ja jopa ilmaisia) rahastoja, että umpimähkään tehdyillä suorilla omistuksilla ei kannata itseään vaivata. Rahastolla on veroetu, eli se ei maksa osinkoveroa lainkaan, tai se maksaa sitä huomattavasti vähemmän kuin yksityinen ihminen. Lisäksi sijoittaminen maailmalle on rahastojen avulla helppoa.

        "Indeksin ostaminen" tarkoittaa, että sijoittaa rahastoon, joka sijoittaa tietyn indeksin mukaiseen osakekoriin. Tällaiset rahastot ovat edullisempia kuin perinteiset rahastot, koska rahastonhoitajan ei tarvitse pohtia sijoituskohteita ja kaupankäynti on minimoitu.

        Kohtuullisen edullisia indeksirahastoja on Seligsonilla ja Handelsbankenilla. Ja on joillakin isommillakin pankeilla yksittäisiä melko edullisia rahastoja. Lähtökohtana voisi pitää, että länsimaihin sijoittavien indeksirahastojen kulut pitäisi olla alle 0,50 %, ja Suomeen huomattavasti alle tuon. Jotain 0,70 % kulutason (normaalia isojen pankkien indeksirahastoissa) rahastoon sijoittamista joutuu jo perustelemaan omalla laiskuudella.

        Sitten jos avaat asiakkuuden Nordnetiin, valikoima kasvaa. Pohjoismaihin sijoittaminen Superrahaston ja sen "sisarrahastojen" eli Superfondetien kautta on lähes tai täysin ilmaista (valuutanvaihtokulu menee), ja muualle voi sijoittaa edullisten ETF-rahastojen avulla.


    • Aloittelija

      Kiitos vastauksestasi. Joten mun kannattaisi varmaan aloittaa Seligsonilla. Millainen summa olisi hyvä ja miten aloitan? En usko, että jaksan hirveäasti seurata mitä siellä tapahtuu tai mitään muutoksia. Varmasti 3-4 kertaa vuodessa voisin vilkaista että mikä on meno. Olisko tää ookoo, vai olisiko minun syytä opetella muuttamaan tottumuksiani?

    • Aloittelija

      Tutkin Varainhoitorahasto Pharosta. Rahastosta vuoden aikana veloitettavat maksut
      eli juoksevat kulut 0,50 % vuodessa. Ookei siis semmotinen summa.

      No, tuottosidonnainen palkkio 20 % siitä kokonaistuotosta, joka ylittää rahaston
      vertailuindeksin tuoton kuluvan kalenterivuoden ja kahden edellisen kalenterivuoden geometrisena keskimääräisenä vuosituottona eli ”korkoa korolle” laskien. Tää meni jo hankalaksi, sillä eikös 20 % ole niin kuin viideosa eli iso osa...?

      • jklkg

        Pharos on ok, jos välttämättä haluaa yhdistelmärahaston joka sijoittaa noin puolet varoista korkoihin. Mutta jos sinun oli tarkoitus sijoittaa osakkeisiin, niin silloin kannattaa katsella ihan 100 % osakerahastoja. Enkä tällä hetkellä muutenkaan kauheasti suosisi korkorahastoihin sijoittamista.

        Eli katselepa ennemminkin osastoa "passiiviset osakerahastot". Sieltä kun valitset 2-3 rahastoa, saat hyvän hajautuksen erilaisiin osakkeisiin eri puolille maailmaa. Ja "osta ja unohda" on ihan hyvä tapa sijoittaa pitkällä aikavälillä tämmöisiin rahastoihin. Hajautusta on sen verran, että ei tarvitse miettiä rahojen siirtelyä kohteesta toiseen. Jos ja kun kurssit välillä laskevat, niin se tarkoittaa että saat ostettua samalla rahalla enemmän.


    • Aloittelija

      Olipas hyvä, että huomautit osakeasiasta! Kaikesta kun pitää murehtia, niin Seligsonhan on yksityinen putiikki. Pohdin, että millä todennäköisyydellä tuo menee konkkaan, jolloin viimeistään menetän kaikki vaivalla kerätyt roposeni. MIstä voisi tutkia sen kuntoa ja kuinka tarkkailla sitä? Ajatukseni on jättää rahat makaamaan sinne johonkin 10 - 20 vuodeksi. Siksi pitkän tähtäimen murheet.

      Millä perusteella muo rahastot kannattaisi valita ja mikä on sopiva minimisumma?

      • amatöörisäästäjä

        Rahaston varat ovat erillään rahastoyhtiön varoista. Itse asiassa rahastoyhtiö ei edes saa säilyttää niitä, vaan rahaston varat ovat aina erillisen säilytysyhteisön hallussa.

        Jos rahastoyhtiö tekisi konkurssin, olisivat rahaston varat suojassa. Ainoastaan kaupankäynti rahastolla keskeytyisi joksikin aikaa, kunnes säilytysyhteisö saisi järjestettyä toiminnan uudestaan.

        Ihan turha siis murehtia rahastoyhtiön konkurssiriskiä.

        Oleellisin valintakriteeri lienee hajautus, niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin.

        Maantieteellinen hajautus voisi olla jotain tyyliin P-Amerikka 40-50%, Eurooppa 25-35%, Aasia 10-15%, Kehittyvät markkinat 5-10%. Noin niin kuin esimerkiksi, jos haluat että salkkusi jakaantuu suunnilleen osakemarkkinoiden kokojen suhteissa. Seligsonilla on näppärä rahastolaskuri, jolla voit kokeilla erilaisia salkkuja ja näet jakaumat alueittain ja toimialoittain.

        Ajallinen hajautus taas on sitä, ettet sijoita kaikkea kerralla, vaan vaikkapa kerran kuussa pitemmän ajan kuluessa, tasasummin joka kuukausi. Näin tulet ostaneeksi enemmän osuuksia silloin kun ne ovat edullisempia.


    • Aloittelija

      Kiitos rauhoittamisesta eli hyvä uutinen. MInä kun olin ajatellut lätkäistä useamman tonnin kerralla, siis todellakin useammankin , kun on nyt tuota tuossa. En tiedä, että kuinka saan aikaseksi sijoitella silloin tällöin. Kuinka hölmö ajatus tämä on?

      Sitä mietin, että kuinka paljon ja usein minun pitäisi vahtia tätä. Varmaan siihen kykenisin, jos laittaisin kalenteriin merkinnän kyttäyspäivästä. Vaan miten siihen pitäisi reagoida, kun saatan olla huono osaamaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä. Ehkä se muuttuu helpommaksi, kun vaan tekee, mutta vielä olen kovin ihmeissäni.

    • Aloittelija

      Seligsonin ohjeessa lukee että tarkista kerran vuodessa, että sijoittamisen kokonaiskustannukset pysyvät selvästi alle 1 %:ssa per vuosi. Miten tämä tehdään?

      Miten sitten käytännössä aloittaisin ihan oikeasti tämän sijoittamisen?

    • Aloittelija

      Niin, ja mikä tämä vertailuindeksi on? Mihin laitokset itse asiassa vertaavat?

    • IlmainenSuositus

      Jos sulla oli tarkoitus ostaa vaikka 10 suurimman yhtiön osakkeita niin Nordnetin täysin kuluton Suomi-Superrahasto olisi paras vaihtoehto. Siinä ne 10 isointa kattaa ainakin yli 60% koko rahaston (indeksi OMXH 25) arvosta. Osto, myynti, hallinnointi ja säilytys maksuttomia, tuota ei paremmaksi voi laittaa ;-)
      Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa varten niillä on Nordnetissa vastaavat melkein kuluttomat rahastot (ainoastaan valuutanvaihtokulu muistaakseni oli 0.25% ostaessa ja myydessä). Pienimuotoinen hajauttaminen niihinkin voisi olla paikallaan joskin Norja on hieman riskisempi, siinä on kovin öljyriippuvaisia osakkeita ja rahaston arvo heilahtelee voimallisesti öljyn maailmanmarkkinahinnan muutosten mukana. Loistavaa noissa on sekin, että rahaa voi sijoitella vaikka 15 euron minimierissä.

    • Aloittelija

      Olen tyypiltäni sellainen, että laittaisin summan rahaa ja antaisin olla. Liekö Nirdnet tarkoitettu aktiivisemmin kaupaa käyvälle? En oikein tiedä mikä on tarkoitukseni, paitsi eläkesäästäminen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1703
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1330
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1118
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      905
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      891
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe