kannabis ja väkivaltainen käyttäytyminen

eituloksetmihinkäänmuutu

Kannabis aiheuttaa pitkässä juoksussa väkivaltaista käyttäytymistä. Lue potilastapaus.



Potilas moitti psykiatria
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2016;132(1):89
Aki Rovasalo

Vinkistä vihiä

Noin 30-vuotias miespotilas tuli psykiatrin vastaanotolle mielialan vaihteluiden ja raivokohtausten vuoksi. Somaattisesti potilas oli tiettävästi terve.

Mielialan vaihteluiden vuoksi potilas joutui toisinaan olemaan päivän tai pari pois töistä. Muutamaa vuotta aikaisemmin hän oli yrittänyt itsemurhaa mielialan äkillisen laskun jälkeen poikkeavan väkivaltaisella menetelmällä ja selvinnyt hengissä vain sattumalta.

Potilas kertoi juovansa kaksi olutta joka päivä, paljon vähemmän kuin vuosia aiemmin. Kannabista hän kertoi poltelleensa pieniä määriä 16-vuotiaasta alkaen ja viime vuodet päivittäin. Hän koki kannabiksen auttavan siihen, ettei alkoholia tarvinnut käyttää enempää. Varusmiespalveluksen hän oli suorittanut ansiokkaasti ja ilman päihteitä, koska hän koki armeijan ympäristön tukevan henkistä tasapainoa. Stimulantit ja serotoniinivaikutteiset masennuslääkkeet aiheuttivat hyvin epämiellyttävää levottomuutta, eikä hän siksi käyttänyt niitä.

Viime vuosina potilas oli saanut viikoittain raivokohtauksia, jolloin hän oli rikkonut asuntoja ja televisioita, kaahannut autolla sekä joskus viillellyt itseään. Raivokohtaukset olivat harventuneet, mutta niistä oli edelleen haittaa. Masennusta oli usein parin päivän jaksoja, mutta myös pitkiä viikkojenkin jaksoja. Mielialan kohoamista oli ajoittain, mutta ei niin paljon eikä niin pitkään, että hypomanian kriteerit olisivat täyttyneet.

Potilas kävi muutaman kerran vastaanotolla. Psykiatri suositteli varovaisia lääkekokeiluita ja kannabiksen käytön vähentämistä. Pieni risperidoniannos (0,5-1 mg) vähensi raivokohtauksia oleellisesti, ja tukilääkkeenä kokeiltiin myös propranololia. Potilas ei halunnut kokeilla mielialalääkkeitä eikä luopua kannabiksen käytöstä. Hän lopetti käynnit eikä ottanut enää yhteyttä.

Monta vuotta myöhemmin potilas tuli jälleen vastaanotolle. Hän kertoi voineensa hyvin, mielialan jyrkät vaihtelut olivat tasoittuneet, raivokohtauksia ei ollut esiintynyt ja hän oli lopettanut kannabiksen käytön. Hän ei tullut vastaanotolle itsensä takia vaan kysyäkseen neuvoa läheisensä mielenterveysongelmien vuoksi. Samalla hän muisteli takavuosien omia hoitokäyntejään. Potilas syytti psykiatria ystävällisesti mutta tiukasti siitä, että tämä olisi voinut hoitaa asiaa aikoinaan paljon paremmin. Mistä potilas moitti psykiatria?

Vastaus
Potilas syytti lääkäriä siitä, että tämä ei ollut aikoinaan vaatinut potilasta lopettamaan kannabiksen käyttöä vielä pontevammin. Potilas kertoi itse lopettaneensa kannabiksen käytön, minkä jälkeen vointi oli kohentunut ja raivokohtaukset jääneet pois. Potilas kertoi olleensa ilman päihteitä pari vuotta, kunnes oli repsahtanut kannabiksen käyttöön. Hän oli poltellut sitä runsaasti parin kuukauden ajan, ja oireet olivat palanneet. Kun hän oli lopettanut kannabiksen käytön uudestaan ja vointi oli taas kohentunut, hän oli vakuuttunut siitä, että haluaa pysyä loppuelämänsä raittiina. Tarinan tässä vaiheessa raittiutta oli kestänyt vuoden.

Kannabiksen käyttöön liittyy monia ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöitä sekä kognitiivisia oireita, ja se laukaisee joskus vaikeitakin psykiatrisia häiriötiloja (1, 2, 3). Tämän potilaan tunne-elämän epävakaat piirteet epäilemättä muokkasivat oirekuvaa.

Opetus on myös hoitosuhteessa. Potilaat toivovat lääkäreiltään selkeitä ohjeita, joskus myös vakuuttamista, rohkaisemista ja pontevaa kannustusta elämäntapamuutoksiin. Useimmiten lääkärit saisivat sanoa ääneen, mitä todella ajattelevat.

4

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HilariusHentomielinen

      Mitä johtopäätöksiä me pystytään vetämään aloitusviestissä mainitusta tapauskertomuksesta?

      Yksittäistapauksista ei voi yleistää. Selkeästi kyseiselle henkilölle kannabis ei sopinut. Tämän mukaan kannabiksen ja väkivallan yhteydelle ei ole.

      https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/101262/002saarnio.pdf?sequence=1 (ctrl F ja sitten haet sanalla väkivalta, jos et jaksa lukea koko paperia)

      Tiedän tapauksia, joissa kannabis on vähentänyt väkivaltaista käyttäytymistä laskemalla alkoholinkäyttöä. Lisäksi tapauskertomukset ja omat kokemukset kertoo siitä, että kannabis rauhoittaa selvinpäin olemiseenkin verrattuna.

      Sama kuin sanoisi maidon tappavan. Joo, kyllähän se tappaakin ihmisiä, kun osa on sille allergisia. Mutta maidon juonnilla on myös terveydellisiä hyötyjä, kuten luuston vahvistuminen ja d-vitamiinin saannin turvaaminen. Jos multa kysytään aiheuttaako maito enemmän hyötyjä kuin ongelmia, niin en mä osaa sanoa. Molempia se selkeästikin aiheuttaa.

    • 431r34r314

      Pähidetyöntekiät on aina nähnyt vain niitä joille se ei sopinut siksi heidän näkemys on asiasta kovin suppea ja näkevät asian aina vain yhdeltä kantilta työnsä johdosta kokonaiskuvasta heillä ei sitten olekaan mitään käsitystä.

      • sdfsdf

        Näinhän se on. Kun kohtaa vain päihdeongelmaisia syntyy kuva että kaikilla päihteiden käyttäjillä on ongelmia.


    • Farmotermo

      Ei tuo nyt mikään kovin dramaattinen tarina ollut. Ihmisiä nyt yleisestikin voi vituttaa välillä tämän maailman meno, oli päihteitä käytössä tai ei. Monet särkevät tavaroitakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe