Kääntävätkö Jenkkilän vaalit talouden nousuun?

Kahdeksan vuotta sitten kansainvälinen talous alkoi vajota ja kriisiytyä. Pelastukseksi mm. meikä-äijä monen muun tavoin arveli, että Obaman vaalivoitto olisi kääntänyt yleisen taloustilanteen paremmalle uralle. Mitenkä tätä kahdeksan vuotta kestänyttä Obaman hallintoa voisi luonnehtia taloudellisesta vinkkelistä tarkasteltuna?

USA:n talousasiat ovat kohtalaisen hyvällä mallilla, mutta globaali talous ylipäänsä ei elä erityistä kukoistuskautta. Kiinassa ilmenee huojuntaa. Venäjä on pahasti kuralla. Kehittyvissä talouksissa on jouduttu kokemaan takapakkeja mm. Brasiliassa.

Epätasaisuuden maailmassa Suomi on jämähtänyt alakulon asetelmaan, taapertaa takkuisesti ja vaikka syyksi yritetään serveerata Venäjän naapuruutta, niin ehkäpä yhtä hyvin yritysjohtajien kuin poliitikkojenkin olisi viisainta katsoa realistisella asenteella peiliin. Hommat eivät vaikuta olevan kunnolla hallinnassa. Olemme itse enemmän syyllisiä kuin Obama, vaikka samat kahdeksan vuotta ovatkin aikajaksona.

Meillä Suomessa on tapana ylireagoida USA:n asetelman suuntaan. Jenkkilää pidetään liki puolijumalana, vaikka eihän se ihan siinä statusasemassa ole. Meidän näkökenttämme on vähän kuin ravihevosella eli silmälaput sivuilla ja näkökentän suuntauksena "Ameriikka".

Jos USA:n uudeksi presidentiksi tulisi republikaani, Floridan senaattori Marco Rubio, niin se mahdollisuus näkyy virittäneen huomiotaherättävää innostuneisuutta meidän talousarvioitsijoittemme keskuudessa. Uskon sanotaan siirtävän vuoria ja ehkäpä Jenkkilän tapahtumat saattaisivat hyvinkin katalyseerata meidän talousvaikuttajiemmme ja talouspäättäjiemme tunne- ja tahtotilat myönteiseen noususpiraaliin. Se paljon puhuttu "loikka" poikineen realisoituisikin vauhtiin sitä kautta.

16

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2plus10

      Niin. USAn presidentin valinta on niin tärkeä ja keskeinen juttu maailmassa, että pitäisi kai antaa muillekin mahdollisuus vaikuttaa. :-)

      Nyt näin ei ole, joten keskustelu siltä osin voi turhauttaa

    • Muistan takavuosilta, kun nykyinen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa työskenteli Yleisradion USA:n kirjeenvaihtajana ja silloin haastatteli Hillary Clintonia eli taisi olla runsaat kymmenen vuotta sitten. Siinä muun asian mukana Hillary C. ilmoitti silmää räpäyttämättä, että USA on maailman johtava valtio ja USA:n presidentti on maailman johtaja.

      Saattaa olla varsin yleinen vakaumus USA:ssa, että globaali valta-asetelma olisi juuri Hillary C:n ilmaisemassa asennossa. Joka tapauksessa sikäläisellä presidentillä on vaikutusvaltainen status. Meillä Suomessakin Yhdysvaltojen presidentin ihailu on varsin yleistä. Amerikka on Ameriikka, vaikka kyseessä olisi täsmennettynä USA. Meidän sosialidemokraattimme olivat aivan tohkeissaan, kun Obamasta tuli presidentti. Ja nyt vaikuttaa siltä, että meidän markkinatalousväellämme on luja usko siihen, että republikaani Marco Rubio olisi loistava valinta USA:n presidentiksi. Saattaisi siinä oma Iso Rahammekin intoutua investoimaan ja työpaikkojahan sillä meiningillä syntyisi.

      • Kukko4

        Kukko tietää ,, Amerikka ja sijoitukset , suuretfisionäärit Juutalaiset ovat ,Näiden sijoitus kuplien ,määrättyjen rahastojen sijoitusten Äitejä , sieltä voi vielä tulla Berings pankin tapainen yhtälö , Amerikkalaisert ovat eläneet 40 : vuotta ylivarojensa , valtionvelkaa eivät pystymaksamaan milloinkaan takaisin ,( vaan korkoja )


      • Mitä_tässä

        " Siinä muun asian mukana Hillary C. ilmoitti silmää räpäyttämättä, että USA on maailman johtava valtio ja USA:n presidentti on maailman johtaja."

        No, niinhän se on, hyvässä ja pahassa. Sotavoimat ovat ylivoimaiset, amerikkalainen kulttuuri on tunkeutunut kaikkialle. Talous on maailman suurin...


    • manman22

      En viitsi lukea juttuasi on niin pitkä. Sen vaan sanon, että vituttaa kun ykkösuutisena on jotku helvetin esivaalit Amerikassa ja niistä lässytetään puolet ajasta. Eikö nyt perkele ole tärkeämpää asiaa suomessa tai Euroopassa. Kertokaa sitten kenestä se pressa tulee, kun tulee. Sitten kyllä ehditään arvioida sen vaikutusta tänne.

      • manman22

        Ja pahemmaksi vain menee. Eikö ylen uutisten laatijilla ole mitään suhteellisuudentajua. Aiotteko jauhaa samaa paskaa joka päivä syksyyn asti?


    • souvatt

      Eipä taida Jenkkien pressa mailmaa pelastaa? Kohti tuhoahan tässä mennään ylikansoittuminen, saasteet, ilmaston lämpeneminen jne Ainoa pelastus maapallolle on kasvun muuttuminen negatiiviseksi siityminen "kivikauteen"

      Itse kyllä kannatan Usa:n pressaks Donald Trumphia olis putinin kanssa kova aisapari!!

      • SonOfMarx

        Ja meitsi on sitä mieltä, että Obama on USA:n paras presidentti. Jätkällä on pokkaa yrittää murtaa ikiwanhoja Ömörikalaisia sääntöjä.
        Terveydenhuolto Pohjoismaiden tasolle... KYLLÄ
        Kuuban saarto? LOPETETAAN

        Jätkällä on oikeasti sosialistista asennetta!!!

        Ikävä kyllä näin sosialistinen pressa ei saa mitään aikaiseksi, kun kyseessä on USA, jossa on pitkään ollut perinteinen 2-vaihtoehto äänestyksissä, ja jossa suorastaan vihataan sosialismia.

        Ja varsinaiseen sanomaan: Mitä helvettiä Trump nyt oikeasti pystyy talouden saralla?

        -A) Lisätä Amerikkalaista vaurautta?
        -B) Köyhdyttää maailmaa entisestään?
        -C)Molemmat vaihtoehdot

        Muistakaa mitä Ronald Reagan teki.


      • Kukko4
        SonOfMarx kirjoitti:

        Ja meitsi on sitä mieltä, että Obama on USA:n paras presidentti. Jätkällä on pokkaa yrittää murtaa ikiwanhoja Ömörikalaisia sääntöjä.
        Terveydenhuolto Pohjoismaiden tasolle... KYLLÄ
        Kuuban saarto? LOPETETAAN

        Jätkällä on oikeasti sosialistista asennetta!!!

        Ikävä kyllä näin sosialistinen pressa ei saa mitään aikaiseksi, kun kyseessä on USA, jossa on pitkään ollut perinteinen 2-vaihtoehto äänestyksissä, ja jossa suorastaan vihataan sosialismia.

        Ja varsinaiseen sanomaan: Mitä helvettiä Trump nyt oikeasti pystyy talouden saralla?

        -A) Lisätä Amerikkalaista vaurautta?
        -B) Köyhdyttää maailmaa entisestään?
        -C)Molemmat vaihtoehdot

        Muistakaa mitä Ronald Reagan teki.

        Kukko tietää , Obama Amerikan presitenttilöistä paras osaa ajatella,,, Amerikan vaaleilla ei ole mitään maailmantalouteen merkitystä ,, suurin uhka On Kiinantalous puhkeaa vielä finanssikupla , kaunisteltu tuloksia ,teollisuus ylivelkaantunutta , on mahdollista maailmantalous syöksyy kuin 30:luvulla sekasortoon , Suomessa on asuntokuplaan aineksia voi tarttua Ruotsista ,,,, suomen talouden näkymät pitkälläaikavälillä erittäin heikot ainakin 3v. Eteenpäin,,,


    • Vaikka USA on pinta-alaltaan ja väestöltään iso paikka, niin keskushallinto ei siellä ole kuitenkaan suhteellisesti yhtä massiivinen kuin meillä Suomessa. Osavaltioitten osuus on merkittävä. Ajatellaanpa Kaliforniaa, Texasia, New Yorkia (siis osavaltiota). Jenkkilän kansantalous rakentuu selkeästi yksityiselle pohjalle. Siihen monenlaisuuteen kuuluu muuten mukaan myös vahvaa osuustoimintaa, cooperatiivisuutta, erityisesti elintarviketuotannossa ja -jalostuksessa sekä markkinoinnissa ja kaupassa. Meillä Suomessahan on viime aikoina suunnattu kritiikkiä erinomaisesti menetyvän osuustoiminnan suuntaan.

      Globaalissa mittakaavassa USA on "rooliltaan" epäilemättä joutunut aikaisempaa ahtaampaan kääntyilytilaan. Kiinan, Intian ja Brasilian (tätä nykyä vaikeuksissa) talouksien voimistuminen luonnolisesti monipuolistaa kansainvälisen talouden kenttää ja samalla saattaa niin USA:n kuin Euroopankin aikaisempaan verrattuna uuteen tilanteesen. Siinä asetelmassa USA pyrkii parasta aikaa "ottamaan tilan haltuunsa" ajamalla laajoja sopimusjärjestelyjä esim. Itä-Aasiassa niin kuin EU:n kanssa TTIP-sopimus. Kyseessä on mitä ilmeisimmin vaikutusvallan eskalointipyrkimys, joka on verhottu vapaan markkinatalouden kaapuun.

      Tykkäsimmepä tai emme, niin silti USA on edelleen jättiläismäinen taloudellinen suurvalta ja sen vaikutus tuntuu täällä Suomessa saakka. Jos jotain toivomme, niin myös meidän etumme olisi USA:n talouden myönteinen ja tasainen toiminta. Jos siihen vielä osuisi niveltymään muun maailman etujen ymmärrys ja hyväksyntä (rapakon takaa tajuttuna), niin mikäpä siinä. USA:n presidentti vaikuttaa maailman menoon oltiinpa hänen roolistaan sitten vaikka vaihtelevaistakin mielipidettä.

      • outcome

        Niin tai näin, Marco Rubion peli on pelattu supertiistain mentyä..


    • PetteriPösö

      Viimeisinä vuosikymmeninä Jenkkilän kaava on mennyt niin, että republikaani-Pressa laittaa Jenkkilän ja siinä koko maailman talouden kuralle. Sitten Demokraatti-Pressa kursii kokoon mitä kursittavissa on ja kun talous elpyy (kuten nytkin), vuoroon tulee taas republikaani-Pressa ja sama toistuu, joten jos vuoro vaihtu, se on sitten kylmenevää kyytiä köyhille ja keskiluokalle etenkin jenkeissä, mutta myös koko maailmassa.

      • Sakeasoppa

        Republikaanipressa pistää siinä sivussa muutaman sodan pystyyn, niin saa vanhat asevarastot tyhjennettyä ja kotimaan tehtaille duunia, no pitää siinä muutama urhoollisuusmitalikin jakaa, kun rammat tulee kotiin.


      • JuusoT

        Taloushistorian mukaan noin se on jenkeissä aina mennyt.


    • nyt.järki.käteen.siellä

      Yksi presidentti ei sitä taloutta pyöritä. Kyllä taloudellinen toiminta lähtee ihan ruohonjuuritasolta, omakohtaisesta, paikallisesta arkisesta jokapäiväisestä työstä eikä mistään globaaleista suuruudenhulluista odotuksista.

      • JuusoT

        Joo'o, mutta ne yhteiskunnan instituutiot ovat ne, jotka tekevät yrittämisestä turvallista ja kannattavaa. USA:n presidentillä on iso rooli asiassa vaikka ei niin ratkaiseva.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      68
      3149
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2791
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2608
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2578
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2446
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2295
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      210
      1733
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1687
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      36
      1535
    10. Dear mies,

      Hymyiletkö ujosti, koska näet minut? 😌
      Ikävä
      18
      1406
    Aihe