Yliaktiivinen pentu ja toiset kissat

ADHD-pentu

Minulla on nyt 4kk ikäinen kollipentu joka tuli minulle 12-viikkoisena. Jo ensimmäisten päivien perusteella tuli selväksi että pentu on HYVIN energinen, sitkeä ja kovapäinen. Olen omistanut kissoja aiemminkin (sekä aikuisia että pentuja ja onpa luonani kasvanut neljä pentuakin luovutusikäiseksi asti) mutta yksikään niistä ei ole ollut näin energinen kuin tämä nykyinen. Myös tutut (osa kissanomistajia) jotka ovat seuranneet tiheästi pennun eloa täällä, ovat huomanneet saman eli pentu todella on poikkeuksellisen energinen.
Sitkeys ja kovapäisyys ilmenevät esim. kiellettyjen asioiden tekemisenä. Alkuun se oli mm. käsien ja varpaiden puremista ja sähköjohdoissa roikkumista (jotka piilotettiin äkkiä). Pentu ei tahdo millään uskoa ei-sanaa vaikka tietää mitä se tarkoittaa - kielloista huolimatta se jatkaa sitkeästi pahojen tekemistä. Huomioimatta jättäminen ei myöskään tehoa. Olen nyt pitkään kotona kaiket päivät eli vietän paljon pennun kanssa aikaa, ja pahimmillaan pentu yrittää tehdä kiellettyjä asioita päivässä jopa useita tunteja! Ei tietenkään putkeen, välillä se rauhoittuu hetkeksi mutta jatkaa taas.

Edes osa opeista on näköjään mennyt kuitenkin perille kun se ei yritä enää niin paljon purra käsiä/varpaita, mutta tilalle on tullut roskakorien penkominen ja roskien levittäminen ympäriinsä, hillitön kovaääninen maukuminen ja nyt se äkkäsi kaiuttimien johdot (täytyy piilottaa nekin). Se maukuminen ei johdu nälästä tms vaan on puhtaasti huomion kerjäämistä. Pentu saattaa aloittaa maukumisen jo aamuneljän-viiden aikaan (vaikka olen leikittänyt sitä alkuillasta ja antanut ennen nukkumaanmenoa ruokaa) ja jatkaa sitä päivän mittaan silloin tällöin. Siinäkin huomaa kovapäisyyden; pentu saattaa maukua jopa 30-40 minuuttia putkeen!

Olen aktivoinut pentua parhaani mukaan: temppujen opettelua ja yhdessä leikkimistä ja paljon yhteistä aikaa. Kohta tilaan pennulle pari aktivointipeliä jotta pentu saa lisää aivojumppaa ja sallittua tekemistä.

Varsinainen ongelma/huolenaihe ei kuitenkaan liity minuun tai minun jaksamiseen (minä kyllä jaksan) vaan toiseen kissaamme.
Jo ennen pennun tuloa täällä oli siis nuori aikuinen, leikattu tyttökissa. Alussa kissoilla oli luonnollisesti hieman vaikeuksia tottua toisiinsa mutta nyt ne ovat kavereita.
Aikuinen kissa viettää aikansa lähinnä alakerrassa, minä ja pentu taas lähinnä yläkerrassa. Kerrosten välillä on muutama suljettu ovi eli kissoilla ei ole vapaata pääsyä toistensa luo. Yritän korvata sen sillä että tuon pentua mahd. usein mukanani alas jossa se saa leikkiä aikuisen kissan kanssa.

Kissat vetävät keskenään hurjaa rallia ympäri taloa, aina siihen pisteeseen kunnes aikuinen kissa väsähtää. Aikuisen väsähdettyä pennulla ei silti lopu energia ja kun aikuinen haluaisi esim. levätä paikoillaan edes hetken, pentu ei jätä aikuista millään rauhaan. Pentu vaanii aikuista ja tekee leikkihyökkäyksiä aikuisen päälle yhä uudestaan ja uudestaan. Aikuinen kissa yrittää ensin vetäytyä mutta pentu seuraa ja hyökkää päälle. Vähitellen aikuinen kissa hermostuu yhä enemmän ja lopulta hyökkää pennun kimppuun - ei siis millään tappomeiningillä vaan ennemmin yrittää antaa pennulle kevyen opetuksen (?) jolloin pentu rääkäisee. Luulisi että pentu ottaisi opikseen siitä mutta ei, se vain jatkaa ja jatkaa käytöstään!

En ole mennyt väliin tuollaisissa tilanteissa kun meno ei ole näyttänyt hengenvaaralliselta, mutta viime aikoina on täytynyt yhä useammin viheltää peli poikki ja mennä väliin kun näkee & kuulee että aikuinen alkaa olla aivan tosissaan. Noissa tilanteissa pentu makaa avuttoman näköisenä aikuisen kissan alla, vatsa kohti taivasta, ja kun kissoilla on kuitenkin kokoeroa niin nopeasti pentu jäisi alakynteen ja voisi käydä pahasti.

Kysymys siis kuuluukin, että miten saisin pennun lopettamaan tuollaisen kiusaamisen ja tajuamaan että jättäisi aikuisen kissan rauhaan silloin kun aikuinen sitä haluaa? Pentu menee mahd. pian leikattavaksi ja voin vain toivoa että leikkaus rauhoittaa pentua edes aavistuksen. Toivon myös että sitä mukaa kun pentu saa lisää ikää, ylienergisyys jäisi pois mutta siihen en kyllä uskalla luottaa...

6

977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ADHD-pentu

      Aloittaja täällä vielä, yksi juttu unohtui.

      Jossain vaiheessa, ehkä 1-2 vuoden päästä, lienee muutto jonnekin muualle. Tuo aikuinen kissa ei ole omani ja ko. kissa jääkin asustelemaan tänne muiden kanssa. Sitten kun muutan pentuni kanssa täältä muualle, haluaisin ottaa uuteen asuntoon pennulle (tai eihän se silloin enää pentu ole) kissakaverin kun en usko että tämä pentu kestäisi ilman lajiseuraa. Sitä paitsi en vietä kaikkia päiviä vain kotona toisin kuin nyt, vaan sitten myöhemmin edessä on paluu normiarkeen.

      Mutta uskallanko ikinä ottaa tälle kissakaveria kun pentu kiusaa jo nyt tätä aikuista kissaa täällä? Uusi asunto tulee väkisinkin olemaan pienempi eli kissalla/kissoilla on vähemmän tilaa riehua (mihinkään pikkuruiseen yksiöön en tosin aio muuttaa) ja siellä kissojen eristäminen tarvittaessa lienee hankalampaa. Tai enhän vielä tiedä millaiseen asuntoon muutan mutta noin luulisin.

      Pelkään että uusi kissakaveri stressaisi itsensä hengiltä kun tämä riiviö vaan roikkuisi sen kimpussa... Toki jos löytäisin jostain yhtä energisen kissan kuin tämä niin sehän olisi hienoa, mutta mistäs samanlaisen ylienergisen kissan löytää?? Pennuista on kai vaikea sanoa millaisia energiapakkauksia niistä lopulta tulee? Aikuisen kissan luonteen tietäisi kai varmemmin mutta tosiaan olisi siinä varmaan hirveä etsiminen ja kysely kun yrittäisi löytää pennulle sopivaa kaveria.

      Uuden kissakaverin ottaminen tähän nykyiseen asuntoon ei ole mahdollista eli se mahdollinen uusi kaveri tulee vasta sitten myöhemmin. Eihän se siis vielä ole ajankohtaista ja taitaa olla turhaa murehtia tällaisia jo nyt mutta kunhan mietin.

    • Rauhoittuja

      Kissat ovat vilkkaita vain hetken pentuaikansa. Ei ole villi enää 1 v päästä.

    • 3kissaa

      Kyllä pentu rauhoituu aikanaan. Hienoa että hankit sille aktivoiti leluja meidän pennut tykkäävät näistä joissa on pallo sisällä. Itselläni on nuorin kissoista n.5kk. Aamuyöstä pentu tulee herättelemään meitä joten kuulostaa tutulta, tiedän kuitenkin, että aikanaan se oppii odottelemaa aamupalaa rauhassa niinkuin talon vanhimmatkin kissat oppivat. Käyttäytyivät pentuina samalla tavalla. 4kk on todellakin pentu ja täynä intoa ja energiaa, anna ajan kulua. kyllä vanhempi kissa kertoo pennulle missä rajakulkee ja vanhemmalta kissalta pentu oppii parhaiten hyviä tapoja.

    • nytmenihermo

      Voi miten kuullostaa tutulta!Mikä nyky kissoja vaivaa?Minullakin on ollut kissoja aina, nykyinen poikapentu nyt 11kk, oli/on juuri tuollainen.Leikkautin jo 7kk, ei hillinnyt menoa yhtään!Minulla myös 3vee, leikattu tyttö, joka usein vaan katselee pennun riehumista tuolin alta. Mikään sana ei auta, ruokapöydältä saa nostaa pois 210 kertaa päivässä, ja kohta se on taas siellä ym.Keksii mitä ihmeellisempiä kepulikonsteja ja pahan tekoa!Onneksi nukkuu yöt! Enimmäkseen huumorilla seurataan, mutta välillä meinaa mennä hermo!Lohdutukseksi voi kertoa, että viimeisen parin viikon aikana on HIEMAN rauhoittunut. Yksikään aikaisemmista kissoista ei ole ollut noin villi ja kovapäinen!

    • kisukiusaus

      Kuulostaa samalta kuin meillä joku aika sitten. Nyt 7kk tyttöpentu on ehkä aktiivisin koskaan tapaamani kissa. Kun pentu oli 12-viikkoinen se nukkui todella vähän ja riehui todella paljon. Sama meno jatkui pitkään, eikä pentu ole oppinut hyviä tapoja yhtä nopeasti kuin aikaisemmat kissani. Tämä neiti kiipeili huonekasveissa, roikkui jaloissa, kiusasi kania, kiipeili ovenkarmeissa, leikki öisin sängyssä ja keksi monia muita "hauskoja" juttuja. Kyse ei ole siitä, etteikö se ymmärtäisi, sillä fiksu kissa se on. Luulen johtuvan huomion tarpeesta.
      Kokeiltiin kyllä kaikkea (paitsi suihkepulloa tai muuta kuritusta), mutta ei tuntunut tepsivän. Jatkoin kuitenkin samoilla keinoilla, eli kielsin ja ohjasin heti leikkimään tai jätin huomiotta tilanteen mukaan. Hyvästä käytöksestä palkitsin. Nyt monta kuukautta myöhemmin suurin osa opeista on uponnut, eikä pentu käytä kaikkea energiaansa negatiivisen huomion hakemiseen, nähtävästi on tajunnut positiivisen huomion paremmaksi vaihtoehdoksi.
      Kyllä tuo vieläkin haastaa isoja kissoja leikkiin ihan kyllästymiseen asti, kiipeilee silloin tällöin verhoissa ja käy välillä läpsimässä kania - mutta kaikkea tätä vähemmän. Heittelen kuivaruokaa pennulle, leikitän monta kertaa päivässä ja käperryn pikkuisen kanssa puskemaan ja kehräämään aina kun se vaikuttaa sitä kaipaavan. Vaativa tyttö se on, mutta kaiken tämän työn arvoinen kuitenkin. Iän myötä järkeä on tullut enemmän päähän, mutta ei se kyllä ole rauhoittunut yhtään. Nukkuu ehkä vähän enemmän.
      Tämä meidän tapaus on ehdottomasti kissakaverin tarpeessa. Tietysti aluksi oli erimielisyyksiä kissojen välillä, mutta nykyään tulevat hyvin toimeen keskenään. Jos huomaan, että aikuiset eivät jaksa leikkiä pennun kanssa, niin leikitän itse. Uskon, että voit huoletta ottaa sille reippaan kisun kaveriksi.

    • Anonyymi

      Pentu on ihan kuuma ja sydän hakkaa villisti. Pidän joskus sylissä hetken, jotta rauhottuisi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      956
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      923
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      840
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      741
    5. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      692
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    10. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      630
    Aihe