Mitä eri Linuxeja asennan, suosituksia

LinuxKokeiluun

Lenovo T60, jossa 160 GB kovalevy ja 2 GB muistia (ehkä löytyy vielä yksi gigan kampa lisäksi).
Haluaisin asentaa useammankin eri Linuxin tai Unixin opiskellakseni niiden ylläpitoa ja ehkä vielä XP:nkin (jolle esim. 20 gigaa). Ubuntu, Red Hat, Debian tms. Varmaankin 20-25 gigatavua riittää kullekin, jolloin tilaa olisi vaikka 4-6 eri Linuxille. Eri Unixeista on minulla vuosien ajalta jo kokemusta, mutta ei koskaan ole ollut kotikoneessa mitään.
Olisiko ehdotuksia, miten partitiot jne? Ja GRUB, josta ei ole vielä käytännön kokemusta.

14

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jääpallosucks

      Linux Mint 17 Mate. Juuriosiolle / 20GB, swap-osiolle 2GB ja loput /home -osiolle.

    • Mahtava_sunnuntai

      Asennutin Linux Mint 17.2.
      Minusta se on parasta mitä on tapahtunu alalla pitkään aikaan.
      Toimii hyvin ja helppo käyttää.

    • ihateubuntu

      Minulla oli kerran Vista ja kolme Linuxia samankokoisella kovolla sekä XP yhden Linuxin virtualboxissa mutta sitten kone otti ja kuoli (sisäinen sähköverkkoliitäntä tms).
      Osiointi kannattaa tehdä koko kovolle etukäteen ( yksi swap)
      Lisää vähitään se yksi kampa.

    • Ei distrolla ole juuri isoa merkitystä, mutta työpöydäksi valitsisin ko. koneeseen xfce:n, lxde:n tai Maten.

      Kovalevyn osioisin niin että 10-20 gigaa / distro, yksi keskusmuistin suuruinen swap-osio ja loput /home osioksi. On sitten oma valinta käyttääkö jokaisessa eri asennuksessa samaa käyttäjätunnusta vai tekeekö joka asennukselle oman käyttäjän. Molemmissa on etunsa ja haittansa.

      Alussa kannattaa keskittyä joko debian pohjaisiin tai fedora pohjaisiin distroihin ja opetella ensin yksi perustyyppi kunnolla. Kun perustaidot ovat hanskassa on siitä helpompi laajentaa osaamistaan muihin distrotyyppeihin kuten vaikka arch, slackware tai gentoo pohjaisiin distroihin. Alussa kannattaa muutenkin pysyä suosituissa distroissa sillä niihin saa paremmin tukea laajemmalta yhteisöltä. Suosittelen liittymistä käyttämäsi/opettelemasi distron keskusteluryhmään.

      Distrowatchista voi muuten katsella mitä distroja niitä löytyy. Jos lähipiiristä löytyy joku joka osaa jonkun distron voi se helpottaa valintaa kun apua voi tarvittaessa kysyä suoraan tutulta.

      Kaikki nykyaikaiset distrot hanskaavat grubin ja osaavat lisätä asennuksessa itsensä sen käynnistysvalikkoon. Jos todella haluat myös xp:n koneelle on se asennettava ihan ensimmäisenä. Ellet sitten aja sitä virtualboxissa tai vastaavassa virtuaaliympäristössä. T60:ssä ei tietääkseni ole UEFI:a joten siitä ei pitäisi tulla harmia.

      Vaikka kone onkin kotikone niin jos tarkoituksena on opetella eri servereiden käyttöä ja konffaamista niin suosittelen tutustumista niiden tietoturvallisten asetusten tekemiseen enkä menemään aidan yli sieltä missä se on matalin. Huonot tavat tarttuvat hetkessä mutta hyvät joutuu opettelemaan ja työmäärä on sitten myöhemmin kaksinkertainen jos pitää ensin opetella pois huonoista käytännöistä. Tiedän omasta kokemuksesta.

      Lopuksi: jos tarkoituksena on oppia linux koneen ylläpitoa niin suosittelen bash-skriptien opiskelua. Ne tarjoavat voimakkaan työkalun ylläpitäjälle.

    • LinuxFromScratch
    • evpm

      Mulla liinux vistan rinnalla ei toimi joten turha asentaa sitä.

      • jhjhkghkl

        Höpö höpö


      • Windows-osaamaton

        Taas joku ristintumputtaja tuli esittelemään osaamattomuuttaan, vaikka ei
        minullakaan "liinux" toimi missään.


    • nämä.ainakin

      Kokeileppa Elementary OS jakelua, toimii tuossa sinun kokoonpanossa jo hyvin. Hyvä on myös Linux Mint 17.3 Mate-pöydällä.

    • LinuxKokeiluun

      Kiitos vastauksista!! Pääsin kokeilemaan vasta tänään. Asensin ensin sen XP-vanhuksen aiemmasta yli kaksi vuotta vanhasta levyimagesta, jonka päälle tuli vain kolmisenkymmentä päivitystä Windows Updatesta, ja josta sitten tein uuden levyimagen. Halusin XP:n paria vanhaa sovellusta varten ja myös siksi, että se pyörii tuossa läppärissä aika mukavasti kahdella gigalla (en muuten vielä löytänyt gigan lisäkampaani).

      Sitten Linux: Asennus onnistui, kun ensin openSUSE ja sitten paljon suositeltu Mint. Ensimmäisellä yrittämällä asensin Mintin ensin ja sen jälkeen openSUSE:n asennus sotki GRUB:n ja Mintin (varmaankin oma moka), mutta seuraavalla yrittämällä olin tarkempi ja loin kaikki tarvittavat partitiot XP:ssä etukäteen (ja niin huomasin ehdotetunkin "Osiointi kannattaa tehdä koko kovolle etukäteen"), jolloin ei tarvinnut muuta kuin valita mitä partitioita käytti mihinkin (/, /home ja swap). Mintissä oli sopiva WLAN-ajuri valmiiksi, mutta openSUSE:ssa ei, joten jäi vielä säädettävää, jotta pääsisi silläkin verkkoon.

      Levytilaa on vielä vapaana 40 gigaa, joten mahtuisi 1 tai 2 muutakin Linux-versiota eli valitsen jotain asennettavaksi, kunhan näiden asennettujen tutustumisessa ja konfiguroinnissa (esim. serverikäyttö) olen päässyt eteenpäin. Kiitokset ehdotuksesta, että voi käyttää yhteisiä /home- ja swap -partitioita! En ollut sitä ajatellutkaan. Loin niihin kuitenkin eri nimiset käyttäjät, kun tulivat saman /home:n alle, jolloin ei tarvitse säätää scriptejä. Nyt on tcsh tuttu, mutta pitää myöskin se bash opetella! :)

      • LinuxKokeiluun

        Nyt asennettuna (tässä järjestyksessä) XP Professional, openSUSE (siinäkin WLAN toimi, toki), Mint, Ubuntu sekä Fedora Server(web server). Kullekin Linuxeista 16-21-gigaiset partitiot, sekä kaikille yhteiset 25 GB /home ja 3 GB swap. Käyttöliittyminä KDE, GNOME sekä pelkkä teksti. Asennusmediana USB-tikku, joita tein Rufus-ohjelmalla Win7-mikrossani ja asennusimaget uusimmat 32-bittiset (kun T60 on vanha läppäri ja on alle 4 GB RAM).
        Hämmentävää, että joidenkin Linuxien partitiointityökalu kertoo koot väärin ja vähän sinnepäin, kun esim. juuri hetki sitten XP:ssä luomani 20480 MB:n partitio näkyykin jonain 22000-megaisena ja sitten sai hetken tarkistaa, että mikä sitten oli se tälle Linuxille tarkoitettu 21-gigainen...
        Fedora workstation ei toiminut T60:ssäni, vaan asennuksen jälkeen sotki näytön (vanha mikro), mutta kokeilenkin sitten Server-versiota, ilman grafiikkaa.
        Fedora server tuli viimeiseksi asennettuna oletukseksi GRUBiin, mutta vaihdoin asetuksista (toistaiseksi) Ubuntun oletukseksi.
        Noissa riittää tutkittavaa! Toimivat hyvin. Vielä kiitokset vinkeistä! Päätän asennusraporttini tähän. :)


      • Sekavaa_

        Jotkut distrot laskevat levytilan 1000 tavun kerrannaisina ja toiset taas 1024 tavun kerrannaisina


      • Noinminäkintekisin
        Sekavaa_ kirjoitti:

        Jotkut distrot laskevat levytilan 1000 tavun kerrannaisina ja toiset taas 1024 tavun kerrannaisina

        Älykästä.


    • Biosjuttuja

      Kun tuosta UEFIsta on jonkin verran ollut juttua, niin mikä se oikeastaan on.
      Hyvät ja huonot puolet ja kuinka se toimii, mikä se on?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1502
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1319
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1162
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1119
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      30
      922
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      785
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      55
      700
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      646
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      627
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    Aihe