ISLAMOFOBISEEN TOIMINTAAN JA VIHAPUHEESEEN ON PUUT

12346

ISLAMOFOBISEEN TOIMINTAAN JA VIHAPUHEESEEN ON PUUTUTTAVA NYT
Hunderra Assefa & Karin Creutz

Tänään, lauantaina 6.2.2016, Pegida ja muut islamvastaiset ryhmät järjestävät mielenosoituksia eri puolilla Eurooppaa. Myös Helsingissä joukko Rajat kiinni -verkoston aktiiveja järjestää islamvastaisen mielenosoituksen, jota mainostetaan ”osana laajempaa eurooppalaista, patrioottista toimintaa”. On hälyttävää, että pelkoa ja vihaa lietsovat ryhmät aktivoituvat nyt myös Suomessa. Riippumatta puoluekannasta tai maahanmuuttopoliittisista näkemyksistä, kaikilla Suomessa asuvilla on aihetta olla huolissaan muslimeja kohtaan suunnatun vihapuheen ja islamofobisen väkivallan lisääntymisestä ja sen seurauksista.

Ryhmä eurooppalaisia islamvastaisia liikkeitä allekirjoitti vuoden 2016 tammikuussa ”Prahan julistuksen”, joka on julkaistu suomenkielisenä versiona Rajat kiinni -tapahtuman sivuilla. Julistuksessa islamiin viitataan vihollisena, ja painotetaan valmiutta taisteluun, jopa niin että oma henki on panoksena. Tällainen sotaretoriikka on kiihotusta kansanryhmää vastaan. Vaikka tässä on kyse on pienestä joukosta äärinationalisteja, samankaltainen vihapuhe on yhä näkyvämpää julkisessa tilassa ja keskustelussa.

Muslimit kohtaavat nykypäivänä Suomessa väkivaltaan ja tappamiseen kiihottavaa vihapuhetta, joka muistuttaa Ruandan kansanmurhaa ja Holokaustia edeltänyttä retoriikkaa.

Samankaltaista aggressiivista toiseuttamista poliitikot, kuten Jussi Halla-aho, ovat harjoittaneet Suomessa 2000-luvun alusta. Islam on saapunut Suomeen jo 1800-luvulla tataarien mukana, ja muslimeja on tällä hetkellä Suomessa n. 70 000, eli n. 1,3 prosenttia Suomen väestöstä. Suomea velvoittaa syrjinnän vastainen kansallinen ja kansainvälinen lainsäädäntö. Suomen valtion on myös taattava kaikille sen asukkaille vapaus harjoittaa omaa uskontoansa ilman pelon tuntemuksia.

Suomalaisille muslimeille syrjinnän kokemukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tulleet osaksi arkipäivää. Etenkin musliminaisiin kohdistuva huutelu, solvaaminen ja väkivallalla uhkaaminen on lisääntynyt viime kuukausina. Edellytämme selkeämpää julkista islamofobian tuomitsemista. Myös poliisiviranomaisten on otettava aktiivisempi ote ongelman ratkaisemiseksi. Tämä alkaa selkeästä arvojohtamisesta. Toivomme, että Suomen poliittinen johto näyttää tässä esimerkkiä.

Suomen perusarvot vaativat, että islamofobinen retoriikka ja toiminta tunnistetaan, tuomitaan ja torjutaan aktiivisesti yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, ja että muslimeille taataan oikeus harjoittaa uskontoaan ilman syrjintää. Vetoamme kanssakansalaisiimme, jotta he puuttuisivat kohdatessaan islamvastaisuutta sosiaalisessa ympäristössään. Jos hiljainen enemmistö pysyy ”neutraalisti” vaiti epäoikeudenmukaisuuden edessä, se vain vahvistaa sortajia.

Hunderra Assefa toimii Nuoret Muslimit ry:n tiedottajana. Assefa työskentelee myös Monik ry:n Urax-työhönvalmennushankkeen projektikoordinaattorina.

Karin Creutz on tutkija Helsingin yliopiston Etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskus CERENissä ja Raster-verkoston jäsen.

12

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • islamistikosiellähuutaa

      mene hoitoon.

    • TurhaaKoohotusta

      Avaaja on oikeassa vihapuheet on typerää vähäjärkisyyteen viitaavaa käytöstä, puolin ja toisin!

      • TukekaaToisianne

        Kyllä vihapuheet ovatkin typerän vähä-älyistä, ilman perustetta. Kansallisille ajatuksille löytyy kuitenkin perusteita. Jotka tukevat ajatusta siitä että suurin osa suomessa asuvista kantasuomalaisista eivät halua tukea sellaista joka hajottaa vaivalla raivatut sananvapaus, tasa-arvoisuus, joulukinkku(perinteet), eläinten oikeudet jne. Edellytys on tietysti se että osaa maailmanmenoa tulkita. Ja nimenomaan koskien islamia uskontona, siinä ei ole tilaa suomessa jalansijaa ottaneille oikeuksille. Jos islamisti kokee ettei täällä tukea riittävästi ilman vihapuhetta löydy, niin eikö hänen sitten kannattaisi mennä sinne, missä hän ajatuksilleen ja arvoilleen tukea saa?


    • RaamatunTOTUUS

      Koraani on täynnä vihapuhetta jo 600 luvulta! Vaan kyllä se paha saa palkkansa, kun se aika tulee, eikä se aika ole enää kaukana!

    • qwyedx

      Yksi tärkeimmistä Suomalaisista perusarvoista on se että ihminen voi kävellä kadulla tai vaikkapa puistossa ilman että islamisti pahoinpitelee tai raiskaa.

    • kysymys: jos kantasuomalainen kääntyy islamiin niin saako silloin luvan alkaa raiskaamaan ja huutamaan ählämy äkpär ilman että suvakit on kiljumassa rasisti natsi fasistibasisti???

      • tyths

        Mee natsipelle töihin.


      • Tosion2
        tyths kirjoitti:

        Mee natsipelle töihin.

        Mee mädättäjäpelle hirteen.


      • vähän mielikuvitusta noihin loukkauksiin tuollanen tusina ulina ei kiinnosta


    • SairaitaSikojaNe

      Islamisti EI OLE uskonto, vaan kommunismiakin pahempi/sairaampi aivopestyjen islamistiSikojen terrorismioppi! Tulevat kyllä aikanaan saavan siitä rangaistuksen, joka on pahempi, kuin osaavat edes kuvitella!

    • kjiukjji

      KYLLÄ, TÄYTYY PUUTTUA. Kaikille sitä levittäville ja puhuville on jaettava valtion tiedonjulkistamispalkinto ja annettava välitön sotilasarvon korotus sekä tuntuva rahapalkinto. Kiitos aloittajille, kannattakaamme kaikki tätä

    • Anonyymi

      Hunderra vastikään ilmoitti toivovansa vääräuskoisten kuolemaa kun Hamas oli tehnyt kammottavan terrori- iskun Israeliin.
      Huh, on siinä lääkäri!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      31
      1459
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe