Lainvastainen rahastoanti 2011

Juristeria

s.1/2
Osuuskunta PPO
Hallitukselle ja hallintoneuvostolle

Kauppakatu 10
84100 Ylivieska


Osuuskuntalain 5 luvun 6 §:n mukainen aloite Osuuskunta PPO:n seuraavalle varsinaiselle tai ylimääräiselle osuuskuntakokoukselle

Me allekirjoittaneet esitämme seuraavan osuuskuntakokouksen esityslistalle ja osuuskuntako-kouksessa käsiteltäväksi tämän aloitteen.

Esitys Osuuskunta PPO:n osuuskuntakokoukselle.
Esitämme, että osuuskuntakokous korjaa ja täydentää osuuskuntakokouksessa 3.5.2011 tehtyä rahastoantipäätöstä siten, että rahastoanti suunnataan kaikille 30.11.2011 olleille varsinaisille ja vapaaehtoisille osuuksille niiden hallinnan mukaan ja että hallitus velvoitetaan maksamaan uusille rahastoantiosuuksille osuuspääoman korot sen mukaan kuin korkoja on osuuskuntako-kouksen tekemillä päätöksillä päätetty vuosina 2012,2013, 2014 ja 2015 osuuksille maksaa.

Lisäksi hallitus velvoitetaan panemaan täytäntöön 3.5.2011 tehdyn päätöksen mukaisesti ra-hastoanti niille, noin 2000 varsinaisen osuuden haltijalle, jotka ovat jääneet vaille rahastoantia ja maksamaan niille vuosina 2012, 2013, 2014 ja 2015 päätetyt osuuspääoman korot.

Hallintoneuvoston valvontavelvollisuus
Hallintoneuvoston velvollisuus on Osuuskuntalain 6 luvun 21 §:n ja sääntöjen 15 § 1 mom. mu-kaan valvoa hallituksen ja toimitusjohtajan vastuulla olevaa osuuskunnan hallintoa, mm. sitä et-tä hallitus tuo tämän aloitteen osuuskuntakokouksen käsiteltäväksi.
Aloitteen perustelut;
Osuuskunta PPO:n Osuuskuntakokouksessa 3.5.2011 tehty päätös koskien vuoden 2011 rahas-toantia. Päätös lainauksena alla;
"17 § Rahastoannista päättäminen
Esitys: Hallitus esittää, että osuuskunnan kokous päättää rahastoannista antamalla kaksi var-naista osuutta kutakin varsinaista tämänhetkistä velvoiteosuutta kohden. Rahastoanti to-teutetaan 30.9.2011 ja anti suunnataan niille, jotka ovat siihen mennessä varsinaisen osuuden haltijoita.
Päätös: Päätettiin hallituksen esityksen mukaisesti."

Tehty em. päätös on sekä 2011 että 2014 voimassa olleiden osuuskuntalakien pakottavista säännöksistä poikkeava ja virheellinen.
Em. päätöksellä ja sen virheellisellä ja vailinaisella toimeenpanolla on annettu monille osuus-kunnan jäsenille lainvastaista epäoikeutettua etua toisten osuuskunnan jäsenten kustannuksella.
Kysymyksessä näyttää olevan hallituksen valmistelema ja tietoisesti tehty, merkittävä vahinkoa osalle jäsenistä tuottavan päätöksen aikaansaaminen ja sen OKL:n vastainen täytäntöönpano.

Osuuskuntakokouksen 3.5.2011 tekemän päätöksen tuottamasta epäoikeutetusta edusta ja va-hingoista selvitystä liitteenä.

s.2/2

Osuuskunta PPO:n hallituksen valmisteleman päätöksen ja käsityksemme mukaan sen täytän-töönpanon lainvastaisuuden osalta viittaamme liitteessä mainittuihin VOKL:n ja UOKL:n kysei-sistä laeista poimittuihin pakottavien lainkohtien määräyksiin, sekä muiden lakien mahdollisesti asiaa liittyviin pykäliin.

Sillä, että osuuskunnan sääntöjen mukaan rahastoanti voidaan tehdä jäsenten lukumäärän suh-teessa, ei ole merkitystä, koska kyseinen sääntökohta sitä toteutettaessa on sekä VOKL:n, että UOKL:n pakottavien määräysten vastainen. Syynä em. määräysten vastaisuuteen on se, että sääntökohdan toteutus on omiaan tuottamaan jäsenelle tai muulle epäoikeutettua etua osuus-kunnan, taikka toisen jäsenen, tai osuuden, tai osakkeen omistajan kustannuksella ja sääntö-kohta on sen johdosta pätemätön.

Lisäksi toteamme, että 3.5.2011 tehtyä rahastoantipäätöstä ei ole tehty 10.3.2015 päivätyssä PPO:n kirjeessä Häyryselle ilmoitetulla tavalla, eli jäsenten lukumäärän mukaisessa suhteessa, vaan se on tehty osuuskohtaisesti ja toteutettu vailinaisesti varsinaisten osuuksien haltijoille. Täten sekä jäseniä, että osuuksia ei ole kohdeltu voimassa olleen VOKL:n 4 –luvun 19 §:n ja 5 –luvun 11 §:n edellyttämällä yhdenvertaisella tavalla.

Toteamme myös, että asiassa ei ole merkitystä sillä, että 3.5.2011 tehty päätös on ollut yksimielinen ja että päätöstä ei ole moitittu, koska mitätöntä/pätemätöntä osakkaiden yhdenvertaisuutta loukkaavaa lainvastaista päätöstä ei tarvitse moittia, vaan se on sinällään ilman moittimistakin jo pätemätön ja toimeenpanokelvoton.
Sillä, että mainittu 3.5.2011 tehty päätös on pantu OKL:n vastaisesti ja vailinaisesti täytäntöön ei ole merkitystä siitä näkökulmasta, etteikö tehtyä mitätöntä päätöstä voida oikaista ja saattaa se OKL:n mukaiseksi lailliseksi päätökseksi.

Asiassa on vielä huomattava se, että kaupparekisteriin 1.10.2002 merkittyjen sääntöjen kohdan 7 mukaan osuuskunta PPO:lla ei ollut 3.5.2011 vapaaehtoisia osuuksia, koska ko. sääntöjen mu-kaan varsinaisten osuuksien muuttaminen vapaaehtoisiksi edellytti sitä, että jäsenet olisivat tehneet hakemuksen varsinaisten osuuksien muuttamiseksi vapaaehtoisiksi osuuksiksi ja tällai-sia hakemuksia jäsenet eivät ole tehneet.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aikamenijo

      Vuoden 2011 antia ei voi enää muuttaa. Kanneaika on ohi.

    • Känttyrä

      Vaitoehtoja muutokselle on kaksi.
      Fiksu tapa on, että rahatoantipäätös oikaistaan vapaaehtoisesti.
      Toinen, "rumenpi" vaihtoehto selviää rikoslain 36 -luvun 2 ja 5 §:stä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe