Tietoa kultakaloista

Kultakala - Tuntematon

Heipsan!

Ajattelin tähän jonkinlaista tietoa kultakaloista sekä niiden hoidosta laittaa kun on kerran kultakaloillekin ihan oma palsta tehtyä saatu tänne suomi24:kin. Jutut on kopioitu kotisivuiltani Kultakalojen Maailmasta, joista lisää voi halutessaan kysyä minulta vaikka sähköpostitse
.

[email protected]

Historiaa

Kultakala on ehdottomasti yksi suosituimmista, mutta myöskin huonoiten kohdelluista kala-lajeista. Jo satoja vuosia sitten kultakaloja pidettiin Kiinassa pienissä pyöreissä posliinisissa maljoissa, jolloin alkoi myös kultakalojen tähänkin päivään asti kestänyt ja edelleen jatkuva ns. hirviömuunnoksien jalostus. Kehitettiin huntupyrstöjä, komeettoja, teleskooppi- ja kuplasilmäisiä kultakaloja, mitä kamalimpia muunnoksia mitä ihmisen pääkopassa voikaan syntyä. Suurin osa näistä jalostus muunnoksista kärsii kaikenlaisista ongelmista uinnista uimarakkovikoihin, nämä myöskin ovat herkempiä veden laadun muutoksille eikä näitä yleensä pidetä lammikossa normaalimuotoisten kultakalojen tavoin.

Miksi näitä kamalia muunnoksia sitten jalostettiin, ja jalostetaan edelleen? Tosiaan, kun kultakaloja lemmikkeinä Kiinassa satoja vuosia sitten pidettiin, ei silloin oltu ilmeisesti lasista valmistettu näitä maljoja, täten ne valmistettiin posliinista. No miltä mahtoi näyttää kapea, sulava ruutanan mallinen kala ylhäältä päin katsottuna? Ei varmasti kovinkaan mielenkiintoiselta, joten alettíin jalostamaan yhä pyöreämpiä, huntueväiä muunnoksia, jolloin ne olivat näyttävämmän näköisiä ja mukavia katseltavia. Miksi näitä hirviöitä sitten jalostetaan edelleen, vaikka lasia on keksitty käyttää akvaarioiden rakennuksessa jo kymmeniä vuosia? Tähän en tiedä sen suurempaa vastausta, mutta ihminen on kuitenkin niin ahne ja uusista jutuista kiinnostuva otus, joten tuottaahan se rahaakin kun saadaan uusia muunnoksia myyntiin joista ihmiset kiinnostuvat niiden erikoisen ulkomuodon takia. Ja onhan se varmasti mukavaa esitellä erikoisia kalojaan tuttavilleen ja ystävilleen.

Kultakalalle sopiva allas ja kalaseuralaiset

Vielä muutama vuosi sitten kultakaloja saatettiin edelleen pitää reilu 100 litraisissa altaissa, ja varmasti tietämättömät ja kalojen hyvinvoinnista piittaamattovat akvaristit edelleenkin tekevät. Mutta tämähän ei todellakaan ole oikean kokoinen akvaario kultakaloille, ei missään nimessä! Varsinkin normaali muotoiset kultakalat viihtyvät mielellään lammikossa, mutta talveksi ilmojen kylmetessä liiaksi kannattaa nekin ottaa sisälle tarpeeksi tilavaan akvaarioon, ellei lammikko sitten ole tarpeeksi suuri, ja varsinkin syvä kalojen talvehtimiseen lammikossa. Huntupyrstöjäkin voi lammikossa pitää, mutta varsinkin pidemmälle jalostetut muunnokset ovat erittäin herkkiä vedenlaadun muutoksille, ja vaikka meiltäkin suuri, muutamien kuutioiden kokoinen lammikko pihalta löytyy, en ole uskaltautunut kaloja sinne kesäksi laskemaan.

Mikä sitten on sopivan kokoinen akvaario tälle suureksi kasvavalle kalalle, joka hyvissä oloissa elettyään voi kasvaa 20-40 cm pitkäksi ja elää jopa 40 vuotiaaksi? Sopiva koko kultakala parvelle on 500-600 litrainen allas, ja kultakalojen kohdalla pätee myös se sääntö, että mitä suurempi, sen parempi. Kultakalat vaativat yleensä sen verran erilaiset vesiarvot ja lämpötilan kuin muut tavalliset seura-akvaarion kalat, joten tämäkin rajoittaa jo jonkin verran kala kavereiden hankkimista kultakalojen seuraksi. Varsinkin partamonneja pidetään usein kultakalojen kanssa samassa altaassa, mutta joskus voi käydä niinkin, kuten meidänkin Pellellemme kävi. Jossain vaiheessa sopuisan yhteis elon jälkeen monnit keksivät hyvän apajan kultakalan kyljistä ja alkoivat imeä niistä limaa, kala meni todella huonoon kuntoon, sen kylkiin kasvoi puolen sentin pituinen homekerros ja viikon kärsimysten jälkeen kalan oli parempi lähteä paremmille uimavesille. Eli toisin sanoen kultakaloille paras akvaario on laji-akvaario, joka olisi kooltaan mielellään 500-600 litrainen. Kultakaloja voi tuon kokoiseen ottaa 5-6 yksilöä, riippuen kalojen koostakin, hyvä nyrkkisääntö on että 100l / per kultakala, ellei kala sitten ole hyvin pikkuinen eikä välttämättä enää kasvakaan - viittaa pari senttiseen Viuhti kultikseemme.

Sopivat vesiarvot, suodatus ja ruokinta

pH kultakaloille saisi olla mielellääm 7-8, ja lämpötila normaali muotoisilla kultiksilla alle 20 asteen ja jalostetuilla n. 19-23 asteen paikkeilla. Suodatus kultakala altaassa tulisi olla tehokas, veden pitäisi kiertää suodattimen läpi mielellään ainakin viisi kertaa tunnissa. Altaaseen kannattaa hankkia tehokas ulkosuodatin vettä kierrättämään ja sisäsuodatin suurimmat roskat vedestä pois ottamaan. Kultakalahan on todella suuri kala, jolla ei oikeastaan ole varsinaista mahalaukkua, joten se vaatii monia ruokintakertoja päivässä, ja näin jätettäkin syntyy paljon - kun iso kala syökin melko lailla. Ruuaksi kultakaloille voit antaa erilaisia kultakala ruokia, hiutaleista ja rakeista lammikkokalojen pelletteihin, erilaisia kasviksia kultakalan ollessa kuitenkin pää asiassa kasvissyöjä ja silloin tällöin esimerkiksi kuivattuja surviaisentoukkia - siinä itse asiassa samalla meidänkin kalojemme ruokalista pääpiirteissään, yllä vain esimerkkejä kultakaloille sopivista ruuista. Kaikille jalostetuille muunnoksille ei ole välttämättä turvallista antaa kelluvaa ruokaa, sillä silloin riski uimarakkovian saamiseen suurenee.

Kultakala akvaarion sisustus

Kultakalat ovat tunnetusti oikeita kasvituholaisia ja todellisia ahmatteja, ja yleensä kaikki mistä palan saa napsaistua, oli se sitten kasvin lehti tai kaverin pyrstö, kelpaa ruuaksi. Monissa kultakala altaissa ei ole kasveja ollenkaan, joillain kasvit taas menestyvät yllättävän hyvin kunhan kasvit ovat tarpeeksi kovalehtisiä ja tiukasti pohjaan juurtuvia, muussa tapauksessa on hyvin mahdollista että kasvisi kelluvat aina altaan pinnalla kalojen niitä näykkiessä, jos kalat oikein vauhtiin pääsevät. Kultakala altaaseen sopivia kasveja ovat mm. eri keihäslehdet, suuret miekkakasvit, jaavansaniainen ja kuuleman mukaan myös jaavansammal, myös vallisneria suurina pöheikköinä ja kriinumi voivat kultakala altaassa kestää ilman suurempia vaurioita. Joskus kuitenkin käy niin, ettei mikään kasvi yksinkertaisesti altaassa pärjää, ja silloin onkin parasta sisustaa allas erilaisilla kivillä ja kannoilla, oikeiden kasvien tilalla voi tietysti käyttää myöskin muovikasveja halutessaan.



Tässä siis nyt jonkinlaista tietoa kultakaloista, joka on todella ihastuttava ja viehättävä kala kunhan sille tarjoaa sen vaatimat olosuhteet ja tarpeeksi tilavan akvaarion. Tätä kalaa suosittelen kaikille, jotka ovat valmiita panostamaan oikeiden olojen ylläpitämiseen ja tarpeeksi suuren altaan hankkimiseen.



Terv. Kultakala - Tuntematon

1

920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haaveileva

      oon jo pitemmän aikaa ajatellu, et akvaario ois kiva, mut ei tähän asti oo tullu käytyyn kunnolla tutkiin tällaista asiaa. kun tunnut asioista tietävän, niin valaisisitko vähän, miten paljon aikaa ja rahaa tollasen pienehkön, mut ihan ok suuren akvaarion hankinta ja hoito veis? (ei mitään isoja kaloja)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe