Mitä "huonoja puolia" kanin omistamisessa on?

Jänö_nen

Hei, kuten otsikossa jo ilmenee, kysyisin kanin omistamisen huonoja puolia?

Olen netistä lukenut kaikenlaista yleistä kaneista lemmikkeinä, mutta en ole tosielämässä päässyt pupukotiin tutustumaan tai haastattelemaan pupun omistajia.

Eli sellaisia asiota, jotka ei-kanin-omistaja voisi pitää tosi isolta riesalta, ällöttävänä tms.
Esimerkiksi koiran omistajilla voisi olla tälläisia:
- Joudut käymään koiran kanssa joka päivä 3 kertaa lenkillä ja aktiivista liikuntaa rodusta riippuen vähintään tunti (voi tietty laskea myös plussaksi, mutta ei se aina niin kivaa ole räntäkelillä tai vapaapäivän aamuna välttämättä)
- Joudut keräämään koiran ulosteet tienvarrelta
- Kurakelillä tassujen (tai koko koiran) puhdistusrumba joka lenkin jälkeen
- Kotisi on täynnä karvoja ja imuroida saa useamman kerran viikossa, myös vaatteesi on aina karvoissa (myös juuri äsken päälle laittamasi juhlavaatteet)
Jne. jne. tämähän karkasi jo melkein käsistä...

Eli ihan ilmiselviä siis nuo esimerkithän on koiran omistajalle, mutta ei välttämättä tule ajatelleeksi, jos ei ole ikinä koiraa hoitanut.

LISÄKSI kiinnostaisi myös tietää, onko kanin jalostus mennyt yhtä hulluksi kuin koirien kohdalla? Tarkoitan, että onko kani terve lemmikki vai kuinka paljon sairauksia ilmenee? Teen tästä ehkä oman keskustelualueen, mutta katsotaan nyt.

10

1715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäjotain

      - Kanikohtaista, mutta jotkut uroskanit saattavat iloloikkia tehdessään samalla merkata ja pissaa lentää ympäriämpäri lattiaa ja seinille(jopa kattoon, kokemusta on)
      - Joillakin kaneilla on taipumusta, siitäkin huolimatta että vessalaatikkoa osaisivat käyttää, hyppiä sohville/sängylle ja iloisesti pissata ja papanoida sinne
      - Sähköjohdot maistuvat joillekin kaneille..
      -.. Samaten seinien ja huonekalujen kulmat saattavat joutua nakerrelluiksi

      Jalostuksesta en niinkään tiedä, mutta olettaisin että kaneilla ei ihan niin hulluksi ole mennyt kuin koirilla

    • Jänö_nen

      Kiitos vastauksista!

      Apua, toi seinien, huonekalujen ja sähköjohtojen nakertelu kuulostaa mun korvaan kaikkein pahimmalle! Onko mitään tehtävissä, jos kanilla on taipumusta tällaiseen? (Kuten koiraa pitäisi vastaavassa tapauksessa kieltää ja kouluttaa tapa pois...)

      Niin, eikös ainakin kissoille ja koirille ole olemassa jotain suihkeita, joita voi suihkutella alueille, joita ei halua lemmikin tuhoavan (syömällä sitä tai pissamerkkaamalla)...?

      • villitveitikat

        Karkotteiden käyttö lemmikin kodissa ei ole täysin aukoton suunnitelma sekään aina. Eläin voi alkaakkin stressaamaan siitä jos sen ikioma reviiri haisee sille vieraalle ja yrittää täten sitten saada merkkaamalla turvallisia hajujaan muualle ympäristöönsä. Ei kannata käyttää ainakaan siinä huoneessa karkotetta missä kanin häkki oleilee.

        On yksinkertaisinta pitää huoli siitä että siinä/niissä huoneissa missä kania pidetään enimmäkseen vapaana ei ole paljoa rikottavia huonekaluja, tai sellaisia huonekaluja joihin se joutuisi pahaan piiloon, kuten kaapin taa/alle jne. Muutenkin minimalistinen sisustussuunnittelu on hyvä kun on lemmikki mitä ei voida kouluttaa. Mattopyykiltäkin ja johtojen pureksinnalta esimerkiksi säästyy jos niitä ei yksinkertaisesti vain ole tai ne eivät ole näkyvillä. Tietyt johdot saa laitettua kätevästi johtokololistalla piiloon ja nykyään on muutenkin käteviä tapoja säilyttää johtoja ok-hintaan.

        Kanin kanssa elämäminen on helppoa ja ihanaa, JOS on suunnitellut sisustuksen mahdollisimman turvalliseksi kanille ja pystyy pitämään myös mm. fiksusti kaikki kanin tarvikkeet kanin huoneessa käden ulottuvilla. Nekin pitää kyllä olla jossai piilossa kaapissa, ettei vaikkapa puru- heinäpussit mene rikki.


      • Jänö_nen

        Totta, kiitos huomiosta. Ikioma reviiri lienee parasta pitää lähtökohtaisesti kanille turvallisena ja ei-pureskeltavat asiat poissa kanin ulottuvilta.


    • Haisulikanit

      Kanin häkki haisee usein tosi pahalle. Meillä oli tyttökani ja poikakani. Molemmat leikattuja, mutta silti niiden pissat haisivat ihan kamalalle, vaikka mitä eri puruja kokeiltiin pissalaatikkoon. Levittivät joskus heiniä lattialle ja pissasivat niiden päälle, joten sekin haju oli kammottava.

      Tytölle ja pojalle piti hommata omat häkit, kun eivät edes tytön leikkaamisen jälkeen sopeutuneet toisiinsa. Poika oli leikattu jo aiemmin.

      Kerran viikossa pesin ison häkin. Aika kova homma sekin pienessä kylppärissä.

      Lopulta vielä tyttömme allergisoitui kaneille, joten tuli vielä isompi harmi siitä.

    • Kanifani

      1. Tuhoaminen
      Heinäpussiin ja sanomalehtiin on ihana nakerrella reikiä.
      2. Sairauksia ei huomaa
      Kanit yrittävät piilottaa sairautensa ja se on välillä stressaavaa omistajalle, kun ei tiedä onko kanilla hätä niin helposti.
      Tässä on suurimmat huonot puolet, mutta hyviä on ehdottomasti enemmän! <3

    • gtrhgh

      Aika kauhutarinoita kirjoittelevat kaneista.

      Itse en ole varsinainen kaniharrastaja, mutta tyttären kautta tullut väkisinkin aika paljon kokemusta kaneista. Parhaimmillaan tais olla meillä kotona kerrostalossa 10 kania kerrallaan ja kyllähän ne sotkee ja papanoi, mutta yllättävän kivuttomasti hommat kyllä hoitui. Yksi kaneista järsi lattiaan kolon, mutta muuten olivat melko kiltisti. Johdot on syytä piilottaa kaneilta vaikka kaikilla kaneilla ei ole tapana niitä järsiä. Yhtä sosiaalisia kuin koirat tai kissat kanit eivät ole, aika arkoja ovat, välillä saattavat kyllä hypätä sohvalle tervehtimään. Kanien kanssa pitää olla aina vähän varovainen, koska eivät välillä tajua varoa vaikkapa sulkeutuvia ovia, vaan saattavat tunkea päänsä oven väliin. Kerran melkein nirhasin kanimme kaulan kun tunki sen oven väliin juuri kun olin sulkemassa ovea. Kaikkiin huoneisiin kaneilla ei ole pääsyä, jos niissä on paljon johtoja sun muuta nakerreltavaa. Veljelläni on 2 kania ja ovat vapaasti asunnossa välillä lähes yksin useammankin päivän ja eivät ole hajottaneet paikkoja, muuta kun yhden sohvan ja siihenkin niillä on "lupa"

    • pulisenjotain

      Tuntuu että täällä on pari trolliakin kirjoitellut, mm henkilö jonka mielestä kanin lyöminen on hyvä idea rangaistukseksi.
      Itse olen omistanut elämäni aikana monia kaneja ja tosi helppoa niiden kanssa on ollut elää. Johdot olen suojannut ja laatikolle opettanut, pari kania on yrittänyt jäystää huonekaluja mutta kun siirtää kanin muualle ja antaa jotain luvallista nakerreltavaa niin melko useat niistä ovat oppineet jättämään rauhaan. Eräs kani tosin ei millään oppinut ja siitä seurauksena on järsityt keittiönpöydän jalat :D.
      Aina noin 10h ollut häkki auki että saavat mennä koko asunnossa mielensä mukaan.
      Tosi seurallisia ovat myöskin, nykyiset puputtini seurailevat minua pitkin asuntoa ja osallistuvat askareisiin, ja tulevat pyytämään silityksiä. Yksikään kaneistani ei ikinä ole ollut arka. Muutama uros on harrastanut sitä iloloikkien lomassa merkkailua, mutta muuten olleet sisäsiistejä, menneet häkkiin tai vessaan hiekkalaatikolle tarpeen yllättäessä. Lattialla jos jotain papereita joskus on niin ne kyllä ovat kadonneet parempiin suihin.

    • Jänö_nen

      Juu, ei hätää, niitä kauhutarinoitahan mä tässä vähän ajoinkin takaa. :D
      Osaan kyllä erottaa trollit ja muut epämääräiset kirjoittelijat. Juurikin tämä lyömisen ehdottaja ja se jolla oli "pupupaska" oli vaan kyseessä ilmeisen paska&vastuuton omistaja.

      Kiitos hurjasti kaikille muille asiallisista ja auttavista vastauksista! <3

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8036
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1866
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe