Pakko-oireinen häiriö ja autoilu?

tarkistelija

Hei! Olen yli 20 vuotias nainen ja minulla on pakko-oireinen häiriö.

Pakko-oireisuuden takia en ole pystynyt ajamaan autolla 2 vuoteen. Autolla ajaminen on minulle todella ahdistavaa ja pelkään satuttavani kanssa ihmisiä ajaessani..

Läheiseni ihmettelevät miksen aja autoa ja yrittävät "pakottaa" minua takaisin rattiin... Tiedän itsekkin että jossain vaiheessa minun on ajettava autoa, mutta en tiedä miten pystyn siihen.

Onko kellään muulla vastaavanlaista ja miten olette päässeet siitä eroon?

9

1836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkistelija2

      Hei, Ongelmasi kuulostaa hyvin tutulta. Ajan autoa lähes päivittäin jo työnikin vuoksi. Välillä automatkat pitkittyvät tunnillakin kun pitää tarkistella, etten ole aiheuttanut kenellekään mitään liikenteessä. Kolahtelut, ym. voivat aiheuttaa tunteen, että pitää käydä tarkistamassa, onko kaikki kulkemallani reitillä ok. Joskus autoilu menee paremmin, välillä huonommin. Se on aika kuluttavaa henkisesti, mutta en haluaisi eikä ole oikein mahdollistakaan alkaa välttämään autolla ajamista. Itse olen kokenut, että lääkitys auttaa, mutta ei poista oireita. Riittävä lepo on myös tärkeää, että jaksaa keskittyä pakko-oireiden vastustamiseen.

    • keittiötiedettä

      Pitäisi varmaan luottaa primäärivaaran havainnoimiseen (aistein havaittu vaara) ja jättää sekundaarivaaran (loogisesti päätelty vaara) mahdollisuus huomiotta. Pitäisi myös luottaa siihen että primäärihavainto on todempi kuin sekundaarivaara.

      Toisin sanoen, pitäisi luottaa reaaliaikaisiin aisteihinsa ja siihen että ne ovat toimineet aiemmin.

      Asialla voi olla myös jotain tekemistä aistihavaintojen ja lyhytaikaisen muistin suhteessa. Mutta jos lyhytaikaisessa muistissa on ongelmia, pitää luottaa siihen että primäärivaara tunnistetaan kuitenkin välittömästi aisteilla, ja tähän reagoidaan, eli lyhytaikainen muistamattomuudella ei ole merkitystä primäärivaaran tunnistamisessa. Tosin lyhytaikaisen muistin ongelmat voivat aiheuttaa tunteen sekundaarivaarasta, mutta silloinkin pitää luottaa aiempaan aistiensa toimintaan.

      asiasanat: primäärivaara, aistit, lyhytaikainen muisti, sekundaarivaara, luottamus

    • ocd93

      Hei, oon 22 vuotias mies ja mulla myös pakko-oireinen häiriö. Itse en oo kohta vuoteen autolla ajanut, kärsin tic oireista eli pakkoliikkeistä ja ovat yleensä sen verran voimakkaita ettei ajamisesta vaan tule yhtään mitään. Myös löytyy näitä pakkomielteitä esim risteyksessä pysähdyksissä neljä kertaa käsijarrun nykimistä päälle ja pois, taustapeilin suoristelua ja paljon muuta. Sain tarpeeksi noin vuosi sitten kun lähdin ajamaan oulusta haaparantaan ja ticsit stressin takia olivat vahvempia, sen jälkeen olen vaa istunut vänkärin paikalla. Onko aloittajalla ticsejä, ja jos on nii miten on vaikuttanut sulla autoiluun?

      • tarkistelija

        Ei ole tic oireita :/... menee tarkisteluun niin tolkuttomasti aikaa ja jos auton laittaa parkkiin sitä kävi ainakin 5 kertaa tarkistamassa onko ovet lukossa ja ikkunat kiinni yms...


      • ocd93

        Joo mulla täysin sama homma. Ja tätä tarkistelua on itellä myös hellojen ja muiden sähkölaitteiden kans..ja läjä muutakin tarkistelua mitä en ees jaksa alkaa luetteleen..


      • tarkistelija

        juuh! ihan sama onkelma täällä.. :/


    • eimitäänhätäää

      Pidä rauhassa taukoa ja rupee ajamaan vasta sitten kun tuntuu siltä

      Ei se maailmaa kaada ja ei tartte ajatella mitä muut ajattelee.

      Niin moni ihminen ei aja autoa ja hyvin selviää.
      Sinulla on syysi siihen ja olet tehnyt viisaan päätöksen.
      Anna ajan kulua, kyllä se sitten kun olet valmis!

    • olenväsynyt

      Eräällä tietämälläni OCD-ihmisellä on ollut ongelmia liikenteessä. Hän varsinkin aiemmin ajoi selvästi hitaammin kuin muu liikenne, koska oli hankalaa havaita tarpeeksi hyvin muuten. Lisäksi pelko muiden kuskien aggressioista (tööttäilyä hidastellessa) johti hänet myös tekemän "uhkarohkeita" ja huonoja "siirtoja" liikenteessä, kuten menemään risteykseen liian nopeasti "sisään" tultaessa kolmion takaa ja huonoihin väleihin, koska arviointi oli hankalaa. Hänellä oli myös suuria ongelmia vaihtaa kaistoja luontevasti, jos omalla kaistalla oli este. Ajamisessa oli ehkä myös tasalaatuisuusongelmia, eli matkan alussa kaikki melko ok, mutta lopussa ei pysty perfektionismin takia enää ylläpitämään samaa tasoa ja taso laskee, koska mieli väsyy.

    • SainApua

      Itse sain apua autoiluun autokamerasta. Niitä saa, aika pieniäkin, ostettua kohtuulliseen hintaan. Jos jokin asia jää ajomatkalta vaivaamaan, voi tarkistaa asian videolta. Videoiden katsomisesta ei kannata kehitellä itselleen uutta pakko-oiretta. Itseäni on auttanut paljon jo tietoisuus siitä, että videoita on siirrettynä tietokoneelle. Sieltä voi pidemmänkin ajan kuluttua tarkistaa jonkun asian jos siltä tuntuu. Mutta kun aikaa kuluu, myös tarve tarkistaa monesti vähenee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2779
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      370
      2645
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2200
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1866
    5. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      71
      1818
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1783
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1774
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      142
      1687
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1593
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1462
    Aihe