Miten puhelin toimii?

Niinnn

Okei, osaisiko joku selittää - täällä voinee kysyä.

Eli siis toki tiedän perusperiaatteet, netistähän niitä jo lyötyy.?. MUTTA MITEN SE ON SIIS IHAN OIKEASTI MAHDOLLISTA?

Miten ne radioaallot tms ensinnäkin voi kuljettaa ja varastoida ääntä? Jos esim. Miljoona soittaa samaan aikaan, jne, se voi ns. viivästyä,silti tulee ns. reaaliajassa perille olit missä vain vastaakaan nähden vaikka toisella puolella maapalloa jne?

Perustuuko nämä johonkin atomeihin jne vai mihin ihmeeseen?

Kiitos, jos joku tietää!

10

4092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kalevi_miettii

      Kännykän toiminta perustuu korkeataajuuksisten radioaaltojen hyödyntämiseen. Matkapuhelin on radioaaltojen välityksellä yhteydessä matkapuhelinverkon tukiasemaan, joka välittää tietoliikenteen eteenpäin muualle puhelinverkkoon.

      Radioaallot ovat sähkömagneettisia aaltoja. Skotlantilainen fyysikko James Clerk Maxwell esitti vuonna 1864 jälkipuoliskolla sähködynamiikan lait kuuluisalla yhtälöjoukolla, joka kuuluu tieteen suursaavutuksiin. Yhtälöt osoittivat, että sähkökenttä ja magneettikenttä ovat saman asian kaksi puolta. Yhtälöt osoittivat myös, että valo on sähkömagneettinen aalto, jonka nopeus on vakio 300000 km/s. Yhtälöt paljastivat myös, että voi olla olemassa sähkömagneettisia aaltoja, jotka värähtelevät sekä hitaammin että nopeammin kuin näkyvä valo. Saksalainen fyysikko Heinrich Hertz todisti vuonna 1888 niiden olemassaolon. Hän lähetti kipinän avulla sähkömagneettisen aallon, joka kulki laboratorion halki ja sai aikaan käämiin mitattavissa olevan sähkövirran. Näin hän keksi radioaallon ja loi perustan radio- ja televisiotoiminnalle. Hertzin jälkeen tarvittiin sitten vielä jonkin verran lisää insinöörityötä, ennenkuin nykyinen kännykkätekniikka tuli mahdolliseksi. Kaiken perustana olivat kuitenkin Maxwellin ja Hertzin kaltaisten 1800-luvun tiedemiesten läpimurrot.

    • Radioaallot eivät varastoi ääntä vaan kuljettavat sitä. Radioaallot ovat samanlaista sähkömagneettista säteilyä kuin valokin. Aallonpituus on vain pidempi, jonka takia ne läpäisevät esimerkiksi seiniä. Kun näet jotain tapahtuvan vaikka kilometrin päässä, näet sen heti. Samalla tavalla puhelimessa ääni tulee heti. Toiminta on samanalinen kuin normaalissakin radiossa tai televisiossa. Signaalin koodauksessa toki on eroja. Normaali radio on analoginen, kun kännykkäliikenne tai televisio ovat digitaalisia.

      Matkapuhelinverkossa on useita tuliasemia ja puhelu välittyy mihin tahansa tuliasemaan jopa maailmanlaajuisesti, koska operaattori tietää missä puhelin on ja osaa ohjata puhelun perille. Vanhemmissa systeemeissä , kuten 1970-luvulla käytetyssä ARP:ssa soittajan piti tietää missä puhelun vastaanottava auto liikkui ja puhelu välitettiin käsivälitteisesti perille.

    • pullonpohjan.läpi

      Tietoahan voi välittää myös pullopostilla. Radioaaltojen sijaan kuljettajana toimii veden aallot. Ja mitä tiheämpi aallokko, niin sitä parempi tiedonvälityskyky.

    • SamaNiinnn

      vastaakaan = vastaajaan

    • Niinnnaloittaja

      Kiitos vastauksista, lisääkin saa antaa.

      Etenkin eka vastaus oli aika valaiseva.

      Silti, tuntuu hän se vähän oudolta, tämä nykytegnologia.

      Perustuuko kaikki tällaiset muuten jotenkin esim? Suhteellisuusteoriaan, atomeihin ja näihin. Joku ns. Punainen lanka näissä kai pitää olla, eihän esim hajanaista voi ruohonleikkurian tehdä (ellei ole MacGyver, kevennys) - oli millainen nero vain...

      • SamaNiinnn

        Siis banaanista ei voi tehdä ruohonleikkuria :D [ennakoiva kirjoitus lomailee välillä ]


      • Kalevi_miettii

        Aloittaja kysyy: Perustuuko kaikki tällaiset muuten jotenkin esim? Suhteellisuusteoriaan, atomeihin ja näihin. 

        Kännykän toiminta perustuu radioaaltojen hyödyntämiseen.
        Radioaallot ovat valon tapaan sähkömagneettista säteilyä, jolla on fysiikan kvanttiteorian mukaan hämmentävästi sekä aaltomuoto että hiukkasmuoto. Koska kaikki havaittavissa oleva aine koostuu atomeista, kännykkäliikenteen säteily etenee koko ajan valtavassa atomipuurossa, joka koostuu esimerkiksi ilmasta, ihmisistä, puista, rakennuksista ja huonekaluista.

        Kun säteily kohtaa ainetta, osa siitä heijastuu aineen pinnasta, osa etenee aineeseen ja osa edelleen aineen läpi. Jos aine johtaa hyvin sähköä (kuten kuparin, alumiinin, kullan tai hopean kaltaiset metallit), säteily heijastuu lähes kokonaan kohdattaessa aineen ensimmäiset atomit. Esimerkiksi hopeapinnoitettu peili heijastaa säteilystä noin 95% ja loput 5% etenee peiliin ja muuttuu lämmöksi.

        Kännykkäliikenteelle ovat siksi hankalia esimerkiksi junanvaunujen kaltaiset metallikopit, teräsvahvisteiset betonirakenteet ja metallipinnoitetut ikkunat. Onneksi hankalatkin rakenteet sisältävät myös muita kuin johdinmateriaaleja, jolloin niissä on säteilyä läpäiseviä reikiä.

        Jos aine on johtimen sijaan sähköä huonosti johtavaa eristettä (esim. lasia, posliinia, paperia, ilmaa, kuivaa puuta, muovia, sementtiä tai tiiltä), suurin osa säteilystä etenee vaivatta aineen läpi ja vain pieni osa säteilystä heijastuu aineen pinnalla tai muuttuu lämmöksi. Esimerkiksi kirkkaan lasin kohdalla vain pieni osa säteilystä heijastuu lasin pinnasta ja suurin osa etenee vaivatta lasin läpi.


    • highfrequence

      Eli Et tiedä perusperiaatteita 😁

    • Tuossanoin

      Aloitetaan perusteista:

      Kun soitat jollekkin, laitteesi ottaa radiollaan yhteyttä lähimpään tukiasemaan, josta puhelu jatkaa matkaansa kaapelia pitkin vastaanottajan lähistöllä olevaan tukiasemaan, josta puhelu siirtyy radioteitse vastaanottajan kännykkään. Jokaisella tukiasemalla on vain tietty kuuluvuusalue ja kapasiteetti, joten kaikki maalman puhelut eivät todellakaan kuulu samassa paikassa yhtä aikaa. Esim, festarit voivat ruuhkauttaa tietyn alueen tukiasemat pahasti, jolloin mobiililiikenne häiriintyy.

      Itse laitteen toiminnan ymmärtäminen vaatii syvällisempää matematiikan, tietotekniikan ja fysikkan ymmärtämistä. Puhelin on itseasiassa niin monimutkainen laite, että maailmassa ei ole ainuttakaan ihmistä, joka todella kykenisi ymmärätämään sen toiminnan täydellisesti. Puhelimessasi voi olla enemmän komponentteja kuin maailmassa on ihmisiä, niitä on siis aivan käsittämättömän paljon.

      Radioaaltojen perusteista taidettiinkin jo jotain selittää edellä. Siinä osuit oikeaan, että myös suhteellisuusteorialla on oma roolisa puhelimen toiminnassa.

      Mahdollisimman lyhyesti: Radiaallot ovat samankaltainen ilmiö kuin valo, mutta ne ovat näkymättömiä. Lisäksi pitää muistaa, että myös ääni on aaltoliikettä, vaikkakin hivenen erillaista.

      Todella perusteita: https://opetus.tv/fysiikka/sahkomagnetismi/

      Lisää simppeliä luettavaa radion toiminnasta:
      https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjw5tLQy8neAhVDiSwKHXc9BgIQFjAAegQIBxAB&url=https://fi.wikipedia.org/wiki/Radiotekniikka&usg=AOvVaw1o8N-HhiHzLB4iu1MLx0IO

      Digitaalitekniikan perusteista, eli elektronisten piirien toiminnasta löytyy tietoa tuolta:
      https://fi.wikibooks.org/wiki/Digitaalipiirit

      (Perusteiden ymmärtäminen avaa paljon, kun opit ymmärtämään esimerkiksi sen, että miten ALU-yksikkö toimii.)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3613
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2284
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2057
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1562
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1499
    7. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1292
    8. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      13
      1289
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      265
      1265
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1255
    Aihe