Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kotihoidossa on yksipuoliset pelisäännöt

pelkääjä

Että jos joku, joka on tietoinen laillisuuksista, jotka liittyvät vanhusten kotihoitoon niin kertokaa, onko seuraavat säännöt lakien mukaan oikea?
Sain kotihoidosta lomakkeita allekirjoitettavakseni. Nuo Helsingin kaupungin vaakunalla varustetut Sosiaali- ja terveysviraston kaavakkeet oli otsikoitu " Kotihoidon toteuttamisen pelisäännöt".
Noissa lomakkeissa luetellaan eri asioita, joita kotonaan hoidettavan monisairaan vanhuksen tulee allekirjoituksellaan sitoutua noudattamaan hänelle annettuissa lomakkeissa mainittuja pelisääntöjä. Tuo vaadittu, nimikirjoituksella pelisääntöjen noudattaminen tuntuu uhkaukselta, "jos et noudata saamiasi pelisääntöjä, sinulla ei ole mahdollisuutta saada kotihoidon palveluja". "Tai jos kuntosi laskee sellaiselle tasolle, missä et enää ole kykenevä pelisääntöjä noudattamaan, niin silloin kotihoidolla on syy jättää sinut heitteille.
kirjoittaessani alle noita lomakkeita kysyin, siltä kotonani olleelta kotihoitajalta, joka minulle lomakkeet allekirjoitettavakseni toi, "missä on vastaava minulle kotihoidolta tuleva lomake? Se millä kotihoitohenkilöstö on allekirjoituksillaan minun hoitaessaan, vakuuttanut sitoutuvansa noudattamaan omasta puolestaan noita, kotihoidon toteuttamisen pelisääntöjä" ? Niin vastaajana ollut kotihoitaja ei ollut tietoinen, missä nuo kysymäni vastapuolen vastaavat, lomakepaperit on.
Kun noissa luetteloiduissa säännöissä on maininta kohdassa 4. "Ilman asiakkaan ja työntekijän lupaa ei ole sallittua valokuvata tai videokuvata hoito- tai hoivatilanteita.
Onko nämä kiellot lainmukaisia?
Tälläinen kielto pelottaa, tuntuu kun kotihoitohenkilökunta suunnittelisi jotain sellaista kotonani, joka on syytä salata?
Että miten on, eikä kotonaan jokaisella ole oikeus valokuvata ja videokuvata aina halutessaan?

Ajatelkaas, että iäkkäältä monisairaalta ihmiseltä vaaditaan moitteetonta käyttäytymistä hänen kotonaan käyviä hoitajia kohtaan, mutta työikäisiltä hyvä kuntoisilta hoitajilta, joilta odottaisi moitteettoman käyttäytymisen lisäksi myös ymmärrystä sairasta hoidokkiaan kohtaan, heiltä ei allekirjoituksin vaadita sitoutumaan noudattamaan annettuja pelisääntöjä. Tämä jos mikä todistaa, kotonaan asuvan/ kotihoidon palveluja käyttävän ja kotihoidossa työskentelevien ihmisten eriarvoisuuden. Ja selvittää sen syyn, miksi niin monet kotonaan hoidettavat on jätetty heitteille. Kun kotonaan asuvan kunto huononee, tämä ei enää jaksa harkita käyttäytymistään ja pelisäännöt kun kunnon huonontuessa jää toteuttamatta kotihoidolla on syy jättää kotonaan asuva heitteille.

14

1254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikkeekanssa

      Niin se vain menee!

    • nohuhhuhh

      Uhkailua suorastaan, sairasta vanhusta kohtaan.

    • pooookker

      Hyvin on onnistuttu vanhusten alistaminen. Että oikein allekirjoituksiin sitoutuen jos vanhus ei pysty hoitajiaan kohti käyttäytymään sääntöjen mukaan niin, näillä on lupa jättää hoitamatta, Missä kohtaa näissä Helsingin kaupungin sitoutumisissa tulee toteutetuksi ihmisoikeudelliset ja perustuslailliset oikeudet hyvään hoitoon ja hoivaan?
      Kuinkahan monen Suomalaisen vanhuksen on vielä kuoltava kidutushoidoissa, ennen kun joku päättäjä huomaa, että omienkansalaisten ihmistenhoito on inhimillistettävä voimassaolevien lakiemme mukaiseksi?

    • Tyrmistynyt

      Näin on. Täysin yksipuoliset säännöt. Hoitajilta ei ilmeisesti vaadita mitään. Ei edes käytöstapoja. Näin kävi äitini hoidon kohdalla. Täysin asiatonta käytöstä. Josta annoin palautetta. Ja kas, annettiin paperi allekirjoitettavaksi. No en allekirjoittanut. Seuraavaksi veljeäni vietiin kuin pässiä narussa ja jujutettiin luovuttamaan äitini "kriisihoitoon" Kustaankartanoon jonka jälkeen Koskelaan. Ei mistään muusta kuin valtapelistä eli röyhkeästä yksipuolisesta vallankäytöstä. Siis kaikki sai alkunsa useamman hoitaja huonosta käyttäytymisestä. Ei kunnioitusta kodin asukkaita kohtaan, josta kerroin ääntä korottaen. Todella härskiä käytöstä tässä tapauksessa Vallilan kotihoidon taholta. Lopuksi varoitan niitä omaisia kenen vanhemmat ovat Helsingin kotihoidon käsissä.

    • just.just

      Tampereella meno on ehkä hitusen inhimillisempää. Täällä harmit tulee siitä kun vanhusten lääkityksessä tekevät virheitä ja joiltain hoitajilta näkyy puuttuvan käytännön järki kokonaan. Mitään virheitä ei myönnetä, eikä edes pahoitella. Eihän toimintaa voi kehittää eikä parantaa, jos virheitä ei edes myönnetä. Vanhus pääsee suihkuun pesulle vain kerran viikossa, ja jos ei jaksa eli kieltäytyy menemästä, hoitajat kertovat, että eivät "saa vanhusta suostuteltua" pesulle. Tuloksena on hieltä haiseva vanhus. Eikö tämmöinen ole selvää ammattitaidottomuutta. Hoitajat ovat kuitenkin lähihoitajan koulutuksen saaneita, kyllä heillä pitäisi olla konstit miten vanhuksia pitää käsitellä.

      • Enolepitänyt

        Miten käsitellään suihkuunmenemätöntä vanhusta?


      • Sivustavastaaja

        Jos vanhus kieltäytyy pesusta, niin ei häntä voi väkisinkään pesulle pakottaa. Eikä hoitajilla ole aikaa kovin kauaa yhtä vanhusta pesulle maanitella, heillä on muitakin hoidettavia kuin se yks ainoa vanhus. Yks pesulla käynti viikossa on ihan vakiokäytäntö vanhustenhoidossa muutenkin, ei huonokuntoinen vanhus edes jaksa useammin pesulla käydä.
        Jos lääkelista ei ole ajantasalla, sekin saattaa aiheuttaa virheitä lääkityksessä. Jos hoitaja on uusi alalla, niin ei hän voi kaikkea tietää ja osata. Ei ne hoitajat pysty ihmeitä tekemään lyhyellä ajalla mitä potilaskäyntiin on varattu.


    • e.ukko

      Kysymys asian vierestä?
      Vieläkö kotihoitoon koulutetaan "hoitajia vaiko vain lääkejakajia
      ja omatoimisuuspatistajia?

      • Enolepitänyt

        Koulutetaan lähihoitajia lääkkeelliseen hoitoon ja tekemään ja päivittämään erilaisia mittareita mm. liikuntasopimus-, rai-, rava-, mmse-, mna- ym. Kyllä siinä jo "hoitamista" riittää. Mitä vielä halutaan?


      • konstamanda

        Hyvin sisäistetty. Hoitajan päätyö on käydä vilkaisemassa, onko asiakas
        toteuttanut nuo kaikki monet, monet lyhenteiden tarkoittamat suunnitelmat ja muutaman lauseen perusteella kirjata ylös käsityksensä.Usein kyseessä on aivan uusi henkilö, jolla ei ole mitään
        omakohtaista tietoa vanhuksesta.
        Hoitajien työuupumukseen - joka varmasti on totisinta totta - voisi ehkä ehdottaa samaa kuin kotona pärjäämisen ja ehkä sairauksien uuvuttamalle hoidettavalle: edes pölyjen pyyhkiminen piristää.


    • äidintyttö

      Muistan kun aikanaan oma isoäitini tarvitsi kotihoidon apua selvitäkseen kotona, kävi hänen luonaan kodinhoitaja kotiavustaja perushoitaja ja sairaanhoitaja. Jokainen teki oman alansa hommat ja jos mummoltani piti ottaa verinäytteitä, tuli sairaanhoitaja ja otti ne kotona ja samalla keitti mummolle aamukahvit ja teki voileivät. Nyt olen jo itse vanha, mutta oma äitini elää vielä kotonaan, mutta kohta yhdeksänkymppisenä tarvitsee jo apuja. Itse en tahdo enää jaksaa hoitaa äitiäni yksin, vaan tarvitsisin apua, varsinkin hänen suihkuihinsa ja ruuan kotiin kantamisessa. Eikö enää ole kotiavustajia, jotka kävisivät kaupassa yhdessä äitini kanssa, hän kun jaksaa kävellä, mutta ei jaksa enää kantaa ruokiaan kotiin saakka. Hänen päänsä on terävä, mutta kroppa alkaa pettämään. Itselläni on myös jo jalkavaivaa ja olenkin käynyt äidilleni kaupassa, mutta en enää uskalla häntä lähteä ulkoiluttamaan, vaikka ulkoilu tulisi hoidettua kaupareissua tehdessä oikein hyvin. Aikaisemmin teimme kauppareissut yhdessä. Kauppapalvelusta olen kuullut vain huonoa, mutta onko se aivan totuudenmukaista, sitä en osaa varmuudella sanoa. Aikaisemmin kotiavustajat siivosivat ja tekivät ruokaakin, mutta nyt ilmeisesti ei apua ainakaan kunnalta näihin tarpeisiin saa. Olenkin joutunut palkkaamaan siivoojan tekemään suuremman siivouksen kerran kuussa, itse teen äidilleni pienempiä siivouksia kun vielä jaksan. Oma eläkkeeni ei ole kovinkaan suuri, mutta maksan siivouksen itse, että äitini saa elää puhtaassa ja siistissä kodissa. Tilojen puolesta äitini pystyy kotona asumaan ja rollokin mahtuu asuntoon ja kylyhuone on tilava. Välillä äitini murehtiikin sitä, että kroppa rapistuu ja haluaisi itse tehdä, mutta kun ei enää jaksa. Ei haluaisi olla yhteiskunnalle taakaksi. Ei myöskään huoli kunnalta kotiapua, kun sattui olemaan ystävänsä luona kahvilla kun häntä oltiin tultu kotihoidosta hoitamaan. Tämän pikaisen käynnin jälkeen äitini oli kysynyt, että mitä se hoitaja nyt sitten teki. Hänen ystävänsä oli vastannut, että ei mitään, kävi vain katsomassa, että olenko vielä hengissä ja antoi se hänen lääkkeensä, jotta voi tulla taas huomenna katsomaan olenko jo kuollut. En ilmeisesti tiedä enää mitään kotihoidosta, kun en ole heidän palvelujaan tarvinnut ja toivottavasti en tarvitsekkaan.

    • Omakohtaisia kokemuksia pääkaupunkiseudulla kotihoidosta. Ei pakotettu suihkuun, mutta piti tarjota joku muu päivä jolloin voisi olla parempi hetki peseytymiseen. Aikaa/hoidettava oli tosi vähän ja kiire ikuinen. Hyvä jos välttämättömimmät (wc-apu, lääkkeet, jotain ruokaa lämmittää yms) ehti hoitaa. Viikonloput oli vielä kiireisempiä. Sijaisia pyöri kovasti ja aina piti oman työn ohessa heitä puhelimitse opastaa milloin missäkin asiassa. Työilmapiiri oli todella kireä ja huono, mikä heijastuu kaikkeen muuhunkin.
      Asiakkaissa oli myös päihdeongelmaisia ja mielenterveysongelmaisia, sanallista uhkailua oli usein, myös joitain hoidosta kieltäytymisiä. Työkaveriin oli käyty myös kiinni ja toista lyöty. Siivous, pyykkihuolto, kauppajutut ym on ulkoistettu kauan sitten eli niihin ei edes puututtu (ainoastaan välttämätön siivous esim oksennus, virtsa tai uloste lattialla/sängyssä) siivottiin pikaisesti. Vuoteensa kasteleville vanhuksille laitettiin petauspatjan alle jätesäkistä muovisuoja joka säästi isoa patjaa. Petauspatjan sai pestä joka aamu kun oli litimärkä tai ulosteella tuhrittu. Annosjakelu helpotti lääkehuoltoa, nauhasta vain repäistiin kellonajan mukaan oikea "tasku". Toki litkut, kuurikuonteiset ja tarvittaessa annettavat lääkkeet piti erikseen antaa. Jos oli vatsantoimituspäivä, silloin samalla oli myös yleensä kylvetyskin.
      Hankalia viikkoja olivat juhlapyhien alla olevat päivät kun lyhyessä ajassa oli paljon kylvetettäviä (pahimmillaan voi olla 6 kylvetystä ja siihen haavanhoidot päälle), aikaa meni koska haavanhoitoa ei voi tehdä kiireessä.
      Olen tehnyt myös pelkästään yöhoitoa, siinäkin asiakasmäärä vaihteli melkoisesti. Mutta yöllä tehtiin pelkästään välttämättömin apu, ei muuta.
      Jos systeemi ei yhtään ole siitä muuttunut, en yhtään ihmettele ettei kotihoitoon saada riittävästi työntekijöitä. Yksin siirrät/nostelet raskaista asiakkaita, työtä tehdään "tukka putkella", kunnollista ruokataukoa ei ole tai ei ehdi edes pitämään, työkaverit vaihtuu koko ajan. Kuka oikeasti jaksaa sellaista vuodesta toiseen? Tiedän, että työtä pyritään nykyisin helpottamaan teknisin välinein, toisaalta hyvä, mutta toisaalta ei. Jos edes laitteet toimisivat kunnolla. Tekniset apulaitteet eivät koskaan korvaa hoitajan työtä ja läsnäoloa. Lisäksi jos oman auton käytöstä saisi todellisen kulukorvauksen, mutta verottajan hyväksymä summa on ihan naurettava.

      Aloittajan viesti oi vähän outo, mutta ilmeisesti nykyisin vaaditaan joku lomake allekirjoitettavaksi. Tasapuolisuuden vuoksi olisi hyvä olla myös vastaava lomake kodihoidon allekirjoitettavaksi jossa sitoutuvat noudattamaan kunnioittavaa käytöstä, ihmisläheistä työotetta, sovituista käynneistä kiinni pitämistä jne. Mutta sitä ei todellakaan koskaan tule kun kotihoito esimiehineen tietää etteivät koskaan siihen pysty sitoutumaan. Joku kertoi, että äiti oli siirretty kustaankartanoon /koskelaan, mutta siihen täytyy olla syy. Luultavasti hoidettava on toistuvasti kieltäytynyt jostain sovituista hoitotoimista, jolloin kotihoito ei pysty toteuttamaan sovittuja asioita asiakkaan kotona. Hoidon turvaamiseksi on päädytty laitokseen sijoittamisesta. Herää kysymys miten omainen on reahoinut siihen jos äiti on itse kieltäytynyt hoidosta? Se ei selviä tuosta kirjoituksesta. Oliko ainoa keino huutaa naama punaisena? Se ei ainakaan auta, saa vain hankalan asiakkaan/omaisen leiman.

    • raihnanen

      Myös minä olen, kotihoidonpalveluja saadakseni joutunut allekirjoittamaan tuon, "pelkääjän" kertoman pelisäännöt lomakkeen. Olen suuresti ihmetellyt onko tuo lomake maamme lakien mukaan hyväksytty? Kun eikös perusturvalain perusteella, jokaiselle Suomenkansalaiselle ole oikeus saada "ehdoitta" hyvä hoito ja hoiva?
      Mielestäni tämä laillinen, jokaisen kansalaisen perusoikeus oikeus hoitoon, unohdettiin myös silloin, kun erillislakia maamme iäkkäiden kansalaisten hoitoa varten, "vanhustenhoitolakia" laadittiin. Tuolla, iäkkäitä kansalaisia varten laaditulla, muun ikäisistä kansalaisista poikkeavalla erillishoitolailla, lainlaatineet /hyväksyneet päättäjämme ulkoistivat maamme iäkkäät kansalaiset, kansalaisten perusoikeuksista eli, laillistivat iäkkäiden kansalaisten eriarvoisuuden. Että ei mikään ihme, kun vanhustenhoidossa saa vapaasti toimia epämääräisillä pelisääntöohjeilla.
      Olen suuresti ihmetellyt, miksi yksikään toimittaja ei ole kerännyt esim. yksityisissä palvelutaloissa asuvilta, useilta saman alueen kotihoidonpalveluja käyttävien vanhusten mielipiteitä siitä todellisuudesta, millaista vanhusten kotihoitopalvelut todellisuudessa on? Kokemasta kotihoidonpalveluista tiedän, kotihoidon palvelut kun eivät todellakaan ole niin laadukasta, kun mitä Helsingin sosiaali- ja terveysviraston osastopäälikkö, Arja Peiponen kirjoitti 11.2.2017 Helsingin Sanomien yleisöltä osastossa.

    • villaponcho

      Kotihoidon "pelisääntöihin" tuntuu kuuluvan se, että MINÄ lakkaa olemasta. olet vain kohde, jolle ylhäältä tulevien ohjeiden mukaan tehdään erlaisia hoitosuunitelmia, joita sitten seurataan. Jos taas myös lääkehuolto
      on siirtynyt, sinulle ei edes kerrota lääkkeiden lisäämisistä tai vähenemisistä, vaikket olisi muistisairaskaan. Kaikki konkreettinen apu ulkoistetaan eri tahoille ja täysin vieraita ihmisiä käy kotonasi ja useita.
      edes nimeltä on mahdotonta kaikkia muistaa. Myös koko sanalla hoito tuntuu kotihoidossa olevan aivan eri merkitys miksi tavallinen ihminen sen käsitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2464
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2163
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1360
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe