Lapsettomat isovanhemmat

Kummilapsi.Afrikassa

Sukulaiseni avioitui nuorena. Hän opiskeli vielä, samoin vaimonsa, joten elämä oli niukkaa ja asuminen ahdasta. Eivät halunneet lapsia, ennen kuin elämä olisi vakiintunut. Siihen menikin yllättävän kauan, ja ainut lapsi perheeseen syntyi kun he olivat jo lähellä 40 v. Suku on pieni, koska vaimokin oli ainut lapsi.
Nyt heidän ainokaisensa on aikuinen, poikamies, lapseton. Suku tulee sammumaan, koska hänen jälkeensä ei ole ainuttakaan sukunimen kantajaa. Koko perhe on opiskellut hyvään ammattiin, varallisuutta on, mutta ei ketään, joka siitä hyötyisi. Koko ikänsä he ovat uurastaneet ja päässeet hyviin asemiin, mutta nyt kun eläkeikä koitti, ovat jollakin lailla hukassa.
Moni siirtää perheen perustamisen liian kauas. Opiskelu ja vakiintuminen vie yhä pitemmän ajan. Tunnollinen ja huolehtivainen ihminen haluaa vakituisen työn ja toimeentulon ennen lapsia. Unohdetaan se vanha totuus, että lapsi tuo leivän tullessaan.
Kansa ikääntyy, lapsiluku vähenee huolestuttavasti. Yksinäisiä ihmisiä alkaa olla liikaa.
Pelätäänkö nykyisin lapsia?
Palstalla isketään pistä siitä, kuka ja koska hoitaa lapsia. Iloitkaamme, että heitä vielä on hoivattavaksi! Kyllä he kasvavat. Jatkavatko he sukua, vai sammuuko yhä useampi suku sen viimeisen mohikaanin mukana?
Ikäihmiset kaipaisivat nuoria ympärilleen. Koirat ja ulkomaanmatkat eivät korvaa läheistä sukua ja sen eri tapahtumia vuosikymmenien varrella.

12

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hoida.omia.asioitas

      Ole iloinen jos olet itse kansoittanut tarpeeksi ja itsellesi sopivan nuorena. Anna toisten hoitaa omat perheensä, varmasti ovat huomioineet suvun loppumisen kun ovat perheenlisäystä suunnitelleet. Heillä on luultavasti kaikki hyvin. Toivottavasti myös itselläsi.

    • mekkk

      Mistä tuollainen sanonta että lapsi tuoleivän tullessaan kun itse yhden lapsen isänä lapseen kuuluu loputkin rahoista ja ei aina riitäkkään.

      • eiollutvaihtoehtoa

        Sillä lohdutettiin äitiä joka ennen ehkäisyjen keksimistä pusasi lapsilukunsa toiselle kymmenelle.


      • Kommentoija69

        Agraariyhteiskunnasta. Ajalta, jona lapset laitettiin oman kotitilan töihin heti, kun vähänkin kykenivät. Nykyään asiat ovat juuri päinvastoin.


      • 1säpappa

        Eiköhän se tule siitä, että aina sitä jotenkin pärjää.
        Vastaavasti vaikka olis miten paljon rahaa, niin kaikki kuitenkin kuluu (paitsi jotkut ylipalkkaiset, jotka hekin tuntuvat ruikuttavan rahan vähäisyyttä monen tonnin kuukausipalkalla).


      • Kommentoija69
        1säpappa kirjoitti:

        Eiköhän se tule siitä, että aina sitä jotenkin pärjää.
        Vastaavasti vaikka olis miten paljon rahaa, niin kaikki kuitenkin kuluu (paitsi jotkut ylipalkkaiset, jotka hekin tuntuvat ruikuttavan rahan vähäisyyttä monen tonnin kuukausipalkalla).

        Onhan sossun luukku. Mutta sossun luukkuun luottaminen on vaarallista. Sossu ei välttämättä loputtomiin pysty maksamaankaan. Köyhissä maissa on melko tavallista, että köyhät joutuvat luovuttamaan lapsiaan adoptioon tai lähettämään heidät kotoaan varhaisessa iässä töihin, koska eivät mitenkään pysty tarjoamaan heille alkeellisiakaan materiaalisia puitteita. Oma isoäitini esimerkiksi joutui lähtemään kotoaan piiaksi 1920-luvun alussa samanikäisenä kuin oma pikku koululaiseni on nyt. Vielä on Suomessakin elossa tuhansittain ihmisiä, jotka muistavat eläneensä tuollaisia raakoja aikoja.


    • ruokaaikuistenoikeus

      No meillä oli yhdeksän lasta ikäeroja oli 2v.tasaseen tahtiin 1v. 3kk pienimillään.
      Tuo olin minä ja perheen ainoa poika. Niin siinä kävi että olin ainoa joka sairasti Riisitaudin. Toki perheessä oli eri ruuat isälle ja veljelle ja meille siskoksolle.
      Äiti oli 156 cm ja 120 kg se oli oma suu lähinnä. Hän puputti ruan keittiössä, kun muut söivät tuvassa joskus 'kärähti' kun söi ruan kanssa juustoleipää.
      Maitoa sai lasillisen ruan kanssa ja aamiaisella. Ainoa jota ei säänöstelty oli peruna ja leipä ja sille voi.
      Isä raivosi sanonnalle ja totesi mitään leipää tuo, muilta vain tasataan ja veteli kotona kasvatettua sikaa niin että rasva suupielistä valui. lihaa oli määräpalaset isälle ja veljelle tytöillä ei lihaan ollut koskemista.
      Ei ollut rahaa, hevonen 6 lehmiää 5 lammasta 10 kanaa ja aina possu keväästä syksyn lahtiin. Juurekset peruna ja kasvikset kasvoi kotona omienia päärynöitä luumuja ja kasvihuoneilla tomaattia ja kurkkua. Kaupasta ostettiin vain suola ja sokeri.

      • mitäpäsemullekuuluu

        "Toki perheessä oli eri ruuat isälle ja veljelle ja meille siskoksolle."
        No huhhuh. Toivottavasti tuolaista ei ole enää missään perheessä.


    • kaikkea.sitä.syödään

      No johan oli lapsuus. Meitäkin oli yhdeksän. Köyhää oli, mutta kaikki söivät samaa ruokaa. Normaalipainoisia oltiin, eikä äitikään syönyt salaa. Mutta mieheni kotona oli kuulemma ruokakaappi aivan tyhjä päivällä. Kun äiti ja isä tulivat illalla kotiin, äiti oli ostanut lampaanhöystöä (en ole koskaan nähnytkään). Sitten oli keitetty kuoritut perunat suolavedessä ja sinne oli kumottu se höystöpussi. Lähes joka päivä. Oli kuulemma hirvittävää.

    • Äläoleniinvarma

      Miten ihmeessä joku voi olla eläkkeellä hukassa jos on varallisuutta? Ei muuta kuin kuluttamaan sitä työllistäen ja ostamalla palveluja, matkustellen ja käyden hemmotteluhoidoissa. Pääsee luksus palvelukotiin.

      Ei mekään olla uurastettu sen takia että kerättäisiin jollekkin jälkipolvelle omaisuutta että ihmeellinen ajatusmaailma sinulla.

      Opiskelu antaa itselle henkistä rikkautta ja aineellista voi sitten käyttää omaan hyvinvointiin ja turvallisempaan, parempaan vanhuuteen.

      Ei tarvi persnahka verillä rataa loppuun asti että saa elätettyä jälkipolvea. No ei kaikki raadakkaan, ei tee mitään muuta kuin jälkpolvea ja nostaa elantonsa yhteiskunnan kassasta.

      Lapsi ei tuo leipää nykyään kun hinnat vain nousee eikä lapset enää leiki käpylehmillä ja tarvitsevat kalliit harrasukset.

      Ja mies voi vaikka thaimaasta hakea vanhoilla päivillään nuoren naisen niin ettei se suvun jatkumattomuus ole varmaa ollenkaan.

      Mistä päättelet että kaikki ikäihmiset kaipaavat lapsia ja nuoria ympärilleen sillä minä en ainakaan kaipaa sillä ihanaa kun ei ole mitään häiriötekijöitä. Minkä takia kaikkien ihmisten pitäisi haluta samoja asioita. Onko sinulla joku päähänpinttymä normi elämästä että se vain yksi suunta tekee onnelliseksi. Eläkkeelle jäätyään nyt yksi jos toinenkin voi olla hiukan hukassa alkuunsa ja ihan luonnollistahan se on. Eläkkeellähän voi mennä kansalaisopistoihin harrastelemaan vaikka mitä eikä mitään pakkotahtia ole enään.

    • opiskellutköyhäeronnut

      Niin.... Valitettavasti kukaan ei tee lapsia siksi että vanhemmat kaipaa nuoria ympärilleen. On myös ihmisiä, jotka ei edes halua lapsia. Ja lapsia on myös vaikea tehdä, jos ei ole oikeaa kumppania tähän.

      Kun itsellä on mennyt elämä ns. putkeen, ei edes käsitä sitä ettei kaikilla niin mene. Arvostellaan muiden elämää itsensä kautta. Nyt eletään hieman eri aikakautta kuin 60-luvulla :)

    • isovanhempi

      Ensinnäkin: jos ei ole lapsenlapsia, henkilöä ei kutsta isovanhemmaksi. Toiseksi: jos pariskunnalla ei ole lapsia, se ei tarkoita että niitä ei haluttu tai että lastentekoa lykättiin liikaa, vaan yksinkertaisesti kaikille ei tule lapsia yrityksistä huolimata. Sitä ei välttämättä haluta kertoa edes läheisille, joten lapsettomuudesta tedään vääriä tulkintoja. Kolmanneksi: On paljon ihmisiä, jotka elävät onnelisena ilman lapsia tai ilman parisuhdettakaan. Elämän tarkoitus ja kiinnostavuus voi löytyä muistakin asioista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe