Neuvoja kaipaan vanhuksen kanssa

Nmmrkki

Olen määräaikaisella sairaseläkkeellä. Eläke on niin pieni että minulla ei ole varaa asua yksin. Olen sitten ajautunut asumaan vanhempani kanssa.

Hän osaa mikrolla laittaa ruokaa ja rollaattorin avulla pääsee liikkumaan ja peseytyy ja pukeutuu itse. Nyt on kuitenkin ilmeisesti muistiongelmat alkamassa ja liikkuminen huonontunut ja tulee huononemaan. Pian päästäänkin muistilääkärille. Mutta suunta on huonompaan, pään tapaturmia on sattunut jo, kaatuilee helposti eikä pääse ominavuin ylös. Turvaranneke on.

Saan jatkuvasti huomautteluja lääkäriltäni ja muilta hoitavilta ihmisiltä että minun pitäisi hoitaa itseäni ja jättää vanhempani hoito muille. Siis kenelle? Olen ollut jo kotisairaanhoitoon yhteydessä samoin kunnan vanhustenhoitoapupalveluun. Sieltä saatiin tuo turvaranneke. Mutta minun terveyteni ei pääse paranemaan kun kyllä tuo on aina aikaa vievää tuo auttaminen, esim. melkein kerran viikossa käydään erilaisten vaivojen vuoksi lääkärissä, sitten on vanhusten jumpat ym.

Tähän asti tämä on mennytkin. Kyllä minä pärjään(mitä nyt syrjäydyn työelämästä) nyt. Mutta miten tulevaisuus? Kun vanhempani ei enää pääse liikkumaan tai jos menee muistisairauden vuoksi niin huonoksi että tarvitsee vielä enemmän apua? Sitten en enää pärjää, tiedän että minusta ei ole oman terveyteni vuoksi niin omaishoitajaksi että pystyisin valvomaan toista 24/7 ettei vahingoita itseään tai pesemään tai nostelemaan toista.


Meillä ei ole paljon rahaa. Kotisairaanhoitajien käynti maksaa 10 kerta. Jos vaikka kävisivät 2 kertaa päivässä, niin se olisi 600 euroa kuussa. Tuossa toisessa keskustelussa puhuttiin että yksityinen hoitokoti olisi 3000 euroa kuussa. Minun eläke on 900 euroa ja äidin 1100.

Olenko minä nyt kahlittu hoitamaan vanhempaani hänen loppuiäkseen. Olen keski-ikäinen, eikö minulla ole mahdollisuutta enää esimerkiksi parisuhteeseen.

Miten muut ihmiset ovat saaneet asiat järjestymään? Olen kuitenkin sen verran nuori että tuttavapiirissäni ei ole muillä näin iäkkäitä vanhempia.

Toinen kysymys kuuluu, jos vanhemmallani nyt todetaan muistisairaus. Hoidan nyt jo meidän raha-asiat, maksan laskut, ruoat ym. Taloutemme on yhteinen ja meillä on jakamaton kuolin pesä johon kuuluu sukutilaa. Itse haluaisin myydä sukutilan kaukaisemmalle sukulaisellemme, ihan siksi että vanhempani ei enää pääse liikkumisrajoitteen vuoksi kyseiseen paikkaa, minä en ehdi eikä kiinnostakaan. En todellakaan ehdi tai jaksa pitää paikkaa kunnossa ja remontoida. Sen kunnostuksiin ja veroihin ym. meneekin vuodessa 5000 euroa ja siltikin se rapistuu silmissä kun siellä ei olla eikä pidetä huolta. Nyt vanhempanikin on alkanut myöntyä myymiseen. Suurin osa tilasta on nimissäni, osa vanhempani ja osa jakamattoman kuolinpesän. Mitäs jos vanhempani nyt ennen myymistä menee niin huonoon kuntoon että ei enää osaakaan päättää myymisestä tai jopa kieltää sen tai ei henkisesti enää ymmärrä tilannetta? Tila kannattaisi myydä nyt niin sukulaisemme vielä ehtisi pelastaa ja kunnostaa se. Kyllä minuakin kirpaisee mutta eikö pidäkin järjellä ajatella?

Siitä saatavilla rahoilla voisi ostaa pienen asunnon joko jommallekummalle meistä tai vuokrata sijoitusmielessä. tilaa vuokrataan jo mutta sillä ei kustanneta kuin tiemaksut. Niillä remontoimisrahoilla jo voisin hemmotella vanhempaani, esim. pienellä lomalla, teatterilla jne. mihin meillä ei nyt ole varaa kun ne menee noihin remontteihin.

Eli voiko oma lapsi alkaa edunvalvojaksi vai onko se aina joku ulkopuolinen?

5

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoitsutytär

      Voit alkaa vanhempiesi edunvalvojaksi.Itse olen myös työkyvyttömyyseläkkeellä ja hoidan toista vanhempaani osittain.Aamuisin hänellä käy yksityinen hoivapalvelu puoli tuntia,vievät apteekin annostelupussissa lääkkeet,keittävät puuron.Pidän pari vapaapäivää viikossa jolloin he käyvät lämmittämässä ruoan jääkaapista.Vanhemmallani on myös muisti huonontunut mutta sitä ei ole diagnosoitu.Hoivapalvelu hoiti palvelusetelin hakemisen ja samoin haettiin kelalta korkeinta hoitotukea joka myönnettiinkin hoivapalvelun lausunnolla,eli ei tarvinnut käydä senkään takia lääkärissä.Tuo hoivapalvelu maksaa noin 130e kk ja korkein hoitotuki on 328e.Vanhempani tulot on pieni kansaneläke ja työeläkettä parisen sataa,hoitotuki mukaan lukien noin 1000e.Pakkohan sitä on ajatella tulevaa,ymmärrän hyvin huolesi vanhempiesi pärjäämisestä,varsinkin jos ajattelee että jäisivät ihan ulkopuolisen hoitoavun turviin.Itse siivoan ja pesen vanhempani lauantaisin,jos kävisis ulkopuolinen pesijä,peseytyminen tapahtuisi viikolla,silloin kun se heille sopisisi.Jo se että hoivapalvelusta käy joka aamu eri henkilö.on muistisairaalle raskasta,kun ei tunnista.Jos ostaisi siivousta,taas kävisi eri henkilö.Kaikki palvelut kun on pilkottu eri sektoreille.Se on helppo sanoa ulkopuolisten miten pitäisi tehdä.kun otellä on huoli kova kun seuraa aitiopaikalta asioden etenemistä.ja muistin katoamista!

    • yxomaishoitaja

      samoja tuntemuksia... itse olen yli 40 kymppinen ja päivittäin mietin että tässäkö tämä elämä oli? Toisen auttamista ja hoivaamista niin kauan kuin jaksaa? Mieletön kaipuu normaaliin suhteeseen. Olisi edes joku naispuolinen ystävä mutta kun ei. Onneksi on koiria kaverina.

      Ainoan "neuvon" että niin kauan kuin pää pelaa niin valtakirjat kaikesta mahdollisesta niin ei tule epäselvyyttä myöhemmin. Omaisuuden siirtoakin voisi ajatella.

    • oliskoapua

      Auttaisiko jos puhuisi kunnan sosiaaliviranomaisen tai jonkun muun kanssa?

      Näyttäkää mitä olette kirjoittaneet ja kysykää että mitä voisi tehdä.

      Mielestäni teidän pitäisi saada vanhukset hoitokotiin, niin että itse saatte elää omaa elämäänne ja että teidän ei tarvitsisi palaa loppuun. Kukas teistä huolehtii?
      Kunta maksaa kai sen puuttuvan osan, mikä ei riitä vanhuksen eläkkeestä.
      Siellä hoitavat ja te käytte siellä käymässä.
      Joo ei oo ehkä kiva vanhukselle ja aluksi heidän on vaikea tottua.
      Toisaalta niin monet muutkin ovat hoitokodeissa, eivät he ole ainoita.

      Jos ei jaksa, niin ei jaksa. Yhteiskunta saa auttaa. Ovat maksaneet veroa.

      Teillä molemmilla on omat elämät ja eikä pitäisi olla pakko olla sidottuna. Varsinkin kun molemmat olette yksineläjiä. Teidän pitää itse pitää "pää kylmänä", muuten joudutte pian itsekin hoidettaviksi. Vaikka ovatkin vanhempianne.

      Niin jos eläke on niin pieni, että ei voi asua yksin, kai on vaihdettava halvempaan asuntoon, tai otettava vuokralainen. Eikö saa asunto-tukea? Mene rohkeasti lakimiehen luo ja kysy, jos saat myydä sukutilan. Vanhempasi ei voi kuitenkaan olla siellä. Mutta mene heti tällä viikolla, ennenkuin muistisairaus pahenee liikaa.

      Voisi muuten laittaa ilmoituksen vaikka paikkakunnan lehteen, että olisi kiva olla ystävätär. On taatusti muitakin yksinäisiä, jotka haluavat seuraa. Kirjoita vaikka että olis mukava käydä yhdessä kävelemässä, tms.

    • hoitsutytär

      Niin en ole yksineläjä,ja olen joutunut tahtomattani tähän pestiin,vaikka muitakin sisaruksia on.Kukaan ei käy,eikä käytä ulkona jos en minä.Sairastan sellaista sairautta että on suuri alttius saada kohtauksia jolloin taju menee.En asun hoidokkini kans vaan omillani,yritän saada aikani riittämään kahteen talouteen,kotityöt ja ruuanlaitto kaupassa käynteineen.Eikä noita vapaa ehtoisia niin helppo ole saada,vaan ovat kiven alla.Aina saa varoa hyväksikäyttäjiä,niitä on omassa suvussakin.

    • tarmokkaastikysymään

      Kyllä sun pitää puhua nyt muitten sisarusten kanssa!

      Jos et yksin jaksa kohdata, niin ota vaikka kunnan sosiaalityöntekijä avuksi tai seurakunnan diakoni tai naapurin rouva, tai kuka tahansa! Tai menehoitokodin johtajan luo ja kysy häneltä, että keneltä voisi kysyä, kun itse et jaksa.

      Sinähän kaadut tuollaisen taakan alla.
      Mitä luihuja ne sun sisarukset ovat?

      Joo. - sitten ovat tietysti nopeasti perinnönjaolla kyllä.

      Sinun pitää ottaa yhteyttä ulkopuoliseen! Kerro miten käy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      342
      3514
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      229
      2146
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1692
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1577
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1414
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      291
      1297
    7. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1131
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1131
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1117
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      966
    Aihe