Blogiartikkeli kirjailijan tuloista

On taas se aika vuodesta, kun julkaisen blogissani pitkän kirjoituksen jostakin aiheesta, joka vaivaa monia mutta johon on hankala saada nopeaa vastausta. Tämän vuoden teema on kirjailijan toimeentulo, eli kuinka paljon rahaa Suomessa ihan oikeasti saa kirjoittamalla ja mitä muita tulonlähteitä on kuin pelkästään kustannussopimukset.

Sen voin sanoa, että kirjoittamalla on hyvin vaikea tulla rikkaaksi. Mitä olette mieltä, pitäisikö kirjailijan tuloja nostaa? Onko valtiolla ylipäänsä teistä velvollisuus rahoittaa kirjailijoita, vai pitäisikö kirjailijoiden elää ainoastaan kirjatulojensa varassa? Mielipiteet, kysymykset ja kommentit artikkelin aiheen ympäriltä ovat kaikki sallittuja :)

Linkki blogiartikkeliin: http://kirjailijana.varjohovi.net/2016/03/katsaus-kirjailijan-talouteen.html

3

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloittelevakirjailija

      >>Mitä olette mieltä, pitäisikö kirjailijan tuloja nostaa?<<

      Eiköhän minkä tahansa ammatin harjoittaja toivo tulojensa nousevan, riippumatta tämänhetkisestä tulotasostaan? En minä ainakaan ole kertaakaan päivätyössäni kieltäytynyt palkankorotuksesta, saati jättänyt käyttämättä tilaisuutta pyytää pomolta lisää liksaa. PITÄISIKÖ kirjailijoiden tuloja nostaa, onkin sitten täysin toinen kysymys, johon minulla ei ole yksiselitteistä vastausta. Periaatteessahan toimeentulo pitäisi hankkia omalla työllä, tekipä työkseen mitä tahansa. Työn hinnan määrittelee viime kädessä kysynnän ja tarjonnan laki.

      >>Sen voin sanoa, että kirjoittamalla on hyvin vaikea tulla rikkaaksi.<<

      Millä tahansa yritystoiminnalla tai itsenäisellä ammatinharjoittamisella on helkkarin vaikea tulla rikkaaksi, mutta aina on myös onnistumisia. Jos havittelee ensisijaisesti varmaa tuloa, kannattaa opiskella juristiksi, liikennelentäjäksi, aivokirurgiksi tai ekonomiksi.

      >>Onko valtiolla ylipäänsä teistä velvollisuus rahoittaa kirjailijoita, vai pitäisikö kirjailijoiden elää ainoastaan kirjatulojensa varassa?<<

      Mielestäni valtiolla ei ole velvollisuutta rahoittaa kirjailijoita enempää kuin minkään muunkaan ammatin harjoittajia. Sen takiahan työtä tehdään, että sillä pystyisi elättämään itsensä.

      Aloitteleville kirjailijoille suunnatut apurahat ovat ookoo siinä missä starttirahat tai kaikki muutkin alkavan toiminnan tukimuodot, mutta jos kirjailija saa koko uransa ajan pääosan toimeentulostaan valtion myöntämistä apurahoista, laittaa pohtimaan, kuinka pitkälle sen kaltainen tukeminen on mielekästä? Muiden tahojen, kuten esim. erilaisten säätiöiden, myöntämät apurahat ovat siinä mielessä eri asia, etteivät ne ole pois veronmaksajien rahapussista.

      Valtaosa julkaisevista kirjailijoista tekee kirjoittamisen lisäksi myös palkkatyötä, enkä näe siinä mitään ongelmaa. Niinhän meidän jokaisen on tehtävä, jos haluamme tehdä jotakin, minkä tuotot eivät yksinään riitä toimeentuloon.

      • Itse asiassa hyvin moni kirjailija tekee ainoastaan osa-aikatöitä. Tarkkaa lukua on hankala saada esiin tilastoista, enkä tiedä onko sillä paljoa merkitystä keskustelun kannalta.

        Itse olen sitä mieltä, että Suomessa kannattaa panostaa taiteen tukemiseen, koska sillä on käytännössä mahdotonta elää muutoin. Tietty kirjailija voi jatkaa normaalia työtahtia palkkatyössä, mutta silloin se merkitsee väkisinkin että aikaa kirjoittamiselle jää paljon vähemmän kuin jos kirjailijalle maksetaan kokopäiväisestä kirjoittamisesta. Ilman apurahoja meillä olisi paljon vähemmän kotimaisia kirjoja kuin nyt, enkä usko että meillä olisi yhtä monia kirjailijoitakaan, koska monien olisi pakko valita kirjoittamisen ja uransa välillä.


    • jotainrajaa

      Apurahat ovat tarpeellisia mutta mitä järkeä on jakaa vähistä rahoista tervoille ja kyröille, jotka ilmankin ansaitsevat satojatuhansia euroja vuodessa. Tulorajat käyttöön!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4636
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      272
      2712
    3. 133
      1697
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1391
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1337
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1136
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1114
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1067
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe