Rotikan koulutus erittäin oudolla tavalla

kultsikka

Mulla on samalla asuinalueella yks rotikkapariskunta, siis ihmiset mies ja eukko n 30v. Koira on vähän yli vuoden ikäinen. koira vaikuttaa ihan normaalilta, vielä. Vaan nämä omistajat eivät esim ruoki sitä ollenkaan kupista, vaan se saa kaiken ruuan tehtyään jonkun tehtävän oikein?? Se ei saa olla muiden koirien kanssa tekemisessä, tai vaikka heiluttaa ilosesti häntää, niin ei voi lapset sitä silittää.
Sitä kuulemma kouluetaan palveluskoiraksi, eli mihinkähän tehtävään tollanen tähtää? Eikös koiran pitäs olla sosiaalinen, ihmis- ja lapsiystävällinen yms.
Kertokaapa rotikkaihmiset mikä toi juttu voi oikein olla, käy koiraa sääliksi..
Ei ole vielä vihanen, vaan kyllä kohta on, ensinnäkin sillä koiraparalla on hirvee nälkä koko ajan! Ei koiraa pidä nälällä kouluttaa, siis oikeesti!

14

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • virikkeistäminen

      Mielummin jossain muussa yhteydessä ruoka ku suoraan kupista..minunkin koira innostuu kun saa etsiä ruokaa maasta, eikä vain tylsästi kupista

    • rusettirinta

      Eräissä koirankoulutus oppaissa kehoitetaan antamaan ruoka ulkona koulutuksen yhteydessä. Ristiriitaista ainakin minusta, jos koiraa täytyy motivoida nälässä pitämisellä ja rualla, kun ei muuten viettiä löydy. Aikuisena koiran luonnetesti kuitenkin osoittaa, millainen toimintakyky ym. on, eli pärjääkö kisoissa.

    • eihuvikseen

      Kyllä tuo on ihan yleinen koulutustapa palkata sapuskalla eikä tämä ole mikään vain rotikoiden juttu. Ei niitä koiria nyt nälässä pidetä, ihan samanlaillahan ne ruokansa saavat koulutuksen yhteydessä. Mitä eroa nälän kannalta siinä on, saako koira ruokansa kupista vai kädestä? Ei niitä pidetä koko päivää syömättä, vaan ruoka annetaan kupin sijaan kädestä, maasta....
      Jotkut koirat voivat olla koulutuksessa vaikeasti motivoitavissa, esim. herkut eivät kiinnosta tai kiinnostavat vielä vähemmän kun maha on täynnä. Joten silloin on oiekin hyvä antaa ruoka palkaksi.

      Se että koira ei saa lenkillä morjestaa jokaista vastaantulevaa, on vain hyvä asia. SIlloin koira ei opi ryntäilemään ja kiskomaan jokaisen vieraan vastaantulijan perään, vaan koira saa luvan kanssa tervehtiä toisia. Taatusti koira saa tietyissä tilanteissa tutustua muihin ihmisiin, mutta yleensä koulutustilanteissa harjoitellaan kontaktia ja käskyn alla olemista, varsinkin jos koulutetaan palveluskoiraa.

      Tässä pätkä palveluskoirakokeesta esim:
      "Tottelevaisuusosuudessa tarkistetaan koiran ohjattavuus, temperamentti, vietti- ja työskentelykestävyys sekä hermorakenne erilaisilla suorituksilla, kuten paikalla makaaminen, seuraaminen ohitettavista ihmisistä, liikkeestä istuminen, liikkeestäseisominen ja liikkeestä maahanmeno, luoksetulo, eteen lähetys sekä esineen noutaminen tasamaalla ja ylittämällä erilaisia esteitä."

      Eihän siitä saakelin kokeestakaan tule mitään jos se koira juoksentelee kaikkien ihmisten luona "jee moikkamoi ihmisiä kamalasti!" saatika sitten jos se oikeasti työskentelisi vaikkapa pelastustehtävissä.

      • tämänäin

        eihuvikseen hyvin kiteytti asian.
        Itse tein sen virheen aikoinani että annoin moikata ihan kaikki ihmiset jotka koiraa halusivat moikata lenkillä ja tuloksena oli justiinsa koira joka halusi joka ikisen ihmisen luo touhuta ja tapa oli tosi paha opettaa pois.


    • näinmenee

      Aivan normaali ja suositeltava tapa rakentaa helppoja, tasapainoisia ja koulutettavia koiria. Koira ei tarvitse lainkaan kontakteja vieraisiin ihmisiin eikä vallankaan vieraisiin koiriin. Ne turhia häirötekijöitä, joita viisas ja kokenut kouluttaja osaa välttää. Jos koiralla ei vääriä kontakteja, niin se ei lenkeilläkään kiinnitä mitään huomiota muihin liikkujiin, ei koiriin eikä ihmisiin. Sellainen koira on äärimmäisen helppo hallita ja kaikin puolin tavoiteltava käytösmalli. Kyseinen Rotikan omistaja oivaltanut asiat hyvin.

      • riskipeliähänse

        Ompa sitten yllätys miten käy, kun koira aikuisena kohtaa vieraan koiran tai ihmisen ollessaan vapaana.Koirahan on aina luontaisesti utelias muista liikkujista, ja nuo rodut myös puolustavat tuttua aluetta ja omistajaa.Siinä voi käydä todella huonostikkin sille kohdattavalle, niin on jo käynyt monelle rotikankohdalla.
        Eipä pidä koskaan pitää irti, eikä karkuuttaa, se on ainut tapa suojata muut liikkujat.


      • vannihanni

        Koirahan on laumaeläin, joo, perhe on lauma. Mutta tarteehan se muitakin kontakteja, koirakavereita, ihmisiä yms. Pitäähän ainakin kaupungissa elävän koiran kohdata väkisinkin muita ihmisiä, koiria kissoja.. Eihän se ikinä opi luonnollisesti suhtautuun normaaliin elämään jos se ei ikinä ketään/mitään saa kohdata?? Koiraparalla on tosi ankee elämä


      • 3rottiksenkokemuksella

        Kyllä minun koirani ovat avoimia, ystävällisiä vaikka samalla tavalla koulutettuja ;).. kontaktit ihmisiin ja koiriin hoidettu muina aikoina kuin koulutustilanteissa, koira oppii kivalla tavalla että omistajaa kannattaa kuunnella, eli totteleminen on kannattavaa. Meillä on turvallisia koirakavereita jonka ansiosta omat koirani ovat saaneet kasvaa ilman että joku vieras koira käy päälle ja tuottaa mielipahaa ja huonoja kokemuksia. Vieraita ihmisiä ei tarvitse kohdata häntä vispaten, hyppien ja pomppien vaan minun luvalla ja turvallisesti ja asiallisesti. Omat koirani ovat myös harrastuskoiria, pentukoulutus luonut mahdollisuuden hyvään suhteeseen, työmoraaliin ja mahdollisuuden pärjätä myös kokeissa hyvin pistein. Koira jaksaa totella kun on kivaa ja kannattavaa.
        En näe aloittajan kuvailemassa koulutustyylissä mitään vikaa. Molemmat koirani pärjäävät ja toimivat myös eläinlääkärissä, eläinkaupoissa jne arjessa iloisesti ja moitteettomasti.


    • eihuvikseen

      Niin. Vaikka koulutettaisiin tuolla tyylillä, se ei tarkoita etteikö koira koskaan pääsisi kontaktiin muiden kanssa. SIlloin kun harjoitellaan ulkona kulkemaan kontaktissa ja seuraamaan, ei silloin lähdetä huitelemaan minnekkään. Niillä muiden koirien ja ihmisten moikkaamiselle on sitten omat hetkensä

      • rusettirinta

        On kyllä idioottimaiseksi koirin koulutus mennyt, kun ruokakin heitetään ulos ja sitten pentu saa hakea, muka tehdä "työtä" ruokansa eteen. Tämäkin on erään koirankouluttajan toitottamaa tyyliä, että koiran pitää kaikki hyvä ansaita. Koira on siis se alamainen ja omistaja johtaja. Tottakai siinä kontaktia haetaan ja vireys pennulla pysyy, kun nameja sataa. Eri asia aikuisella koiralla, jos onkin kiinnostavampaa, niin se näyttää keskaria omistajan nameille. Tuolla tyylillä on sitten tapahtunut niitä, kun rottis hyökkää vastaantulevan koiran luo ja omistajat kauhuissaan. Remmirähjät rottikset saadaan juuri tuolla tyylillä, jossa nami on se kolmas osapuoli, eli suora yhteys omistajan ja koiran välillä katkaistaan namilla.

        Mulla ihan toisenlainen tyyli. Pennulla oma kuppi nurkassa ja peti vieressä. Ulkona opetetaan, ettei saa ottaa mitään suuhunsa. (monikohan koira on kuollut myrkkyihin ym.). Koiran ei tarvitse suorittaa mitään, kun saa ruokansa, lähdetään ulos ym. normaaliin arkeen kuuluvaa. Tottelevaisuus koulutusta yleisillä paikoilla sanoin ja elein. Kisasuoritusta namitteluineen kentällä, jossa vaadittu liike koiralle opetetaan. Silloin se pentu oppiii erottamaan, mitä kulloinkin vaaditaan. Tietää jo kentälle tullessaan, että nyt on tätä ja kadulla kulkiessaan, miten pitää olla. Perustottelevaisuutta tuolla namittelu tyylillä en suosittele kenellekään rottispennun omistajalle. Rotu on sen verran vahva, että hallittavuus pitää osata niin koira, kuin omistajakin.


    • adhdkoiriajamix

      Kukin koira on erilainen ja omistaja tuntee koiransa paremmin. Ulkopuolisen silmiin voi näyttää väärältä tavalta kouluttaa koiraa mutta pitää muistaa että toisten koirista näemme vain pinnan, jotta koiran tuntee ja tietää oikeat tavat sen kanssa toimia, pitää sen kanssa elää niin silloin vasta tunnet koiraa pintaa syvemmälle!!!!

      Oma rotuni on pieni ja hyvin energinen sähläri, liiankin sosiaalinen jo luonnostaan.
      Vanhimman koirani kohdalla sain paljon neuvoja että pitäisi opettaa tuollaista "rotikka-tyylistä" ohittamista. Ja sitä lähdin kokeilemaan. Huomasin pian että väärään suuntaan lähdin. Jätin myös vierellä käskyn opettamisen. Nykyään tämä koirani paras koirani kaverikoiratoiminnassa, osaa arvioida miten ketäkin ihmistä lähestytään. Lenkillä pidän tätä koiraa flexillä ja kulkee enimmäkseen edelläni ja ohjaan vasempaan, oikeaan reunaan, odota, paikka käskyillä tarpeiden mukaan. Ei sählää yms vaikka se on tälle luontainen tapa! Kulkee kaikkien ihmisten ja koirien ohi, pyörät, kaikki saa kulkea rauhassa, paitsi jos vastaan tulee koirakko jossa koiraa viedään tiukasti vierellä, se laukaisee puolustusreaktion koirassani. Joten näissä tilanteissa pyydän koirani luokseni. Kysyn aina vastaantulijalta saavatko koirani tutustua, jos saavat ja päästän vanhimpaiseni flexin vapaaksi, kaikki sujuu hyvin, mutta jos koirakko haluaa vain ohittaa niin vanhin koirani rähisee, joka loppuu vain kun juttelen rauhassa mutta jos käsken tms koiraani niin on täysin kuuro! Parhaiten menisi jos antaisin kulkea rennosti flexissä(ei siis välttämättä minun lähellä) rotikkatyylisten ohittajien kohdalla. Sanoisin vain koiralleni ohi, mutta askeleen verran voi mennä ohittajia kohti ja haistella mutta jatkaa matkaa... TÄLLÄISTÄ TYYLIÄ EI VAIN KOIRANI KULKEE HIENOSTI VIERELLÄNI-TYYPIT TAJUA JA HEIDÄN JUTTU VAIKEUTUU!!!

      Toinen, nuorin ja samanrotuinen sählääjä taas on sellainen jolle vierellä kulkeminen sopii, ja tämän taidon opettaminen vahvistaa sidettämme. Mutta aina kun vastaantulijalle sopii niin tämäkin koira saa vapaa-käskyllä luvan mennä haistelemaan.

      Nämä molemmat ovat sellaisia että mielellään riehuisivat, hyppisivät ja pusuttelisivat kaikki vastaantulijat "kuoliaiksi" jos saisivat, mutta ovat oppineet kulkemaan minun tahtiini ja pysähtymään/tervehtimään minun niin päättäessäni.

      Kolmas koirani (kodinvaihtaja) on sitten sekoitus noita edellisiä tyylejä, tilanteista riippuen. Mutta räksyttää epävarmuuttaan joka menee ohi kun hänelle antaa aikaa ja tilaa, käskemällä hiljentymään tämä koira menee lukkoon. vuosi vuodelta räkyttäminen on vähentynyt ja rohkeus kasvanut!

      Kaikki koirani saavat ruokaa kupista joskus ilman tehtäviä joskus saavat tehtävän jälkeen kipon palkinnoksi. Joskus saavat esim.raakaluut niin että saavat etsiä ne(hyvää nenän käyttö treeniä). Joskus saavat ruoan etsiä nurmikon seasta kun heittelen sitä ulos. Joskus treenataan käskyjä ja ruoka tulee palkintona. Pitkinä päivinä nuolevat jäädytetyn ruoan kongeista ja lopun pvää nukkuvat. Tämän kaiken hyperenergiset koirani tarvitsevat!!!

      • istu

        "Oma rotuni on pieni ja hyvin energinen sähläri, liiankin sosiaalinen jo luonnostaan."

        Kun tämä palsta on Rottweiler rodun keskustelupalsta, niin pitäisi pysyä aiheessa. Täällä on myös erikseen "koirien koulutus" palsta, jonne on hyvä mennä kertoilemaan omia kokemuksiaan, rotu mainiten.

        Rottiksen koulutus palveluskoirana on aivan eri, kuin jonkin pienen tai kevytrakenteisen rodun koulutus. Rottispennun omistajat saavat väärää infoa, joka vaan pilaa koiran.


      • turhaanaivanturhaan
        istu kirjoitti:

        "Oma rotuni on pieni ja hyvin energinen sähläri, liiankin sosiaalinen jo luonnostaan."

        Kun tämä palsta on Rottweiler rodun keskustelupalsta, niin pitäisi pysyä aiheessa. Täällä on myös erikseen "koirien koulutus" palsta, jonne on hyvä mennä kertoilemaan omia kokemuksiaan, rotu mainiten.

        Rottiksen koulutus palveluskoirana on aivan eri, kuin jonkin pienen tai kevytrakenteisen rodun koulutus. Rottispennun omistajat saavat väärää infoa, joka vaan pilaa koiran.

        Missä ja miten se rottis toimii palveluskoirana?
        Onko vaan omistajan luoma harha sen koulutuksen tärkeydestä,vai ihan oikea työtehtävä jossain?


    • rusettirinta

      "Missä ja miten se rottis toimii palveluskoirana?"

      Rotuominaisuus on synnynnäinen ja se juuri erottaa eri rotujen taipumuksen vietteihinsä. Riistaviettiset rodut, laumaviettiset rodut, vartioivat rodut ym. ovat perittyjä ominaisuuksia. Rottweilerin sekä muiden palveluskoirarotuihin luettavien koirien luonneominaisuus on palvelualttius. Ja se tarkoittaa, että koira sisäistää luonnostaan esim. reviirin vartioinnin, toisin kuin esim. ajokoira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2072
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1481
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      23
      1462
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1387
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe