Aihe

Lääkekammo ja kaksisuuntainen mielialahäiriö.

LääkekammoBipo

Eli Onko muita joilla on kamala lääkekammo?
Vuosi sitten määrättiin ekan kerran lääkkeet tähän joita en aloittanut kun ei oltu diagnosoitukkaan. No nyt sain lopullisen diagnoosin ja ketipinor 25mg iltaisin lääkkeeksi. Päivällä olo on että jes nyt tsemppaan itteni ottamaan sen sitten ja otan, ei siihen kuole.. Hain lääkkeet apteekista ja otin ne yöpöydällekkin jo valmiiksi että voin ottaa kun mene nukkumaan, iltaa kohden ahdistus kasvaa ja rupeen saamaan jopa paniikkikohtauksia ja sydän lyö niitä ''lisälyöntejä'' jo stressin takia. Pelko on vaan niin suuri että ennemmin kärsin tästä kaksuuntasesta.

Mulla siis lievä kaksuuntanen, että ei aiheuta haittaa ympäristölle että suurin ongelma on omat tunteet ja se kun välillä tulee masennus.

Eli onko joitain jotka eivät syö lainkaan lääkkeitä? (miten pärjäätte/vaatiiko kovasti jotain ajatustyötä/terapiaa?)

Tai ylipäätään muita lääke kammoisia jotka ovat pystyneet aloittamaan lääkityksen kammosta huolimatta? (miten onnistunut).

Kiitos kaikille vastanneille! :)

18

321

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Bipopää

   Minulla on aivan hirveä lääkekammo, syynä vakava allergia tietyille lääkkeille (on viety pari kertaa sairaalaan, hengenlähtö lähellä) sekä minulle täysin sopimattomien SSRI-lääkkeiden pakollinen hoitokokeilu nuorena. Tuosta jäi todellinen vastenmielisyys kaikkia psyykenlääkkeitä kohtaan.

   Jokin aika sitten kuitenkin olo paheni niin paljon, että lääkitys oli pakko aloittaa. Olin siis siinä tilassa, etten pystynyt edes normaalielämän asioita hoitamaan ja itsemurhariski oli korkea. Yllättävästi nuo lääkkeet sitten auttoivatkin. Mukana oli myös tuo Ketipinor ja sen lisänä Voxra. Sivuvaikutukset häipyivät nopeasti ja sain taas elämästäni kiinni.

   En ole lääkkeiden ystävä, mutta luullakseni tuosta 25 mg Ketipinorista ei voi mitään hirveän vakavaa seurata. Yleensä hoitoannos bipoon on vähintään 200 mg.

   Lääkkeettömään hoitoon vaaditaan kyllä kovaa työtä, eli omien ajatusten työstämistä, lisäksi itsekuria, koska elämän pitää olla säännöllistä ja esim. on pakko nukkua öisin. Lisäksi tietysti riittävästi mielekästä tekemistä ja ihmissuhteita sekä hyvä terveyden hoito: ruokavalio hyvä, tarpeelliset lisäravinteet otettava ja ainakin jonkin verran liikuntaa tarvitaan.

   On olemassa paljon hyviä opaskirjoja, joissa neuvotaan tuota omien ajatusten ja tunteiden työstämistä, erityisesti englanniksi näitä on paljon. Samoin ruokavalio-ohjeita löytyy myös netistä. Näitä pitää sitten vain oikeasti noudattaa. Itse pärjäsin vuosikausia ilman lääkkeitä ja elin ihan normaalia elämää. Olet itse oman elämäsi asiantuntija ja jos pärjäät ilman lääkkeitä, niin hyvä. Jos et, ei siihenkään maailma loppujen lopuksi kaadu.

  • BP38

   Itsellä myös lääkekammo ollut nyt noin reilun vuoden, että ei oo menny edes Burana alas. Olen käynyt psykofyysisessä psykoterapiassa, josta ollut apua lääkkettömään hoitoon. Itsekuria tämä vaati niinkuin yllä oleva kirjoittaja myös kirjoittaa. Ei päihteitä riittävästi liikuntaa ja harjotteita mitä tuolta terapiasta on tullut.
   Lisäravinteita käytän kalaöljyjä d-vitamiiniä jne...

  • psykoottinen-

   Ei kannata syödä mitään psyykelääkkeitä, ne on hirveitä myrkkyjä! Itsellä tosin on pahat allergiat pohjalla sekä paljon sukurasitteita sairauksien puoleen, joten lääkkeitten syönti ei ole siinäkään mielessä järkevää. Olen saanut paljon ongelmia ja uusia sairauksia psyykelääkkeistä. Toisilla, joilla ei ole tällaisia sukurasituksia kuin minulla ne tulevat vain myöhemmin, viivästyneesti. Mikään keho ei kestä näitä lääkkeitä loputtomiin. Olen lääkevastainen realisti mutta en kammoinen, sillä käytän kyllä lääkkeitä silloin, kun ne ovat tarpeen ja oikeasti auttavat, sekä eivät tuhoa toisesta päästä minua. Tällaisia lääkkeitä tosin ei ole psyykepuolella laisinkaan!

   Minä olen elänyt suurimman osan sairasta elämääni ilman lääkitystä. Eli se on mahdollista mutta ei mitenkään helppoa! Mutta helppoa elämää, onko sitä olemassakaan? Ongelmat ovat vain toisenlaisia. Herra on parantanut minua! Olen vielä matkalla!

   Pidän itse sairauden aiheuttamia ongelmia huomattavasti lievempinä kuin lääkkeiden! Toisin kuin luullaan ja moni kaksisuuntainen itsekin haluaa niin uskoa, maniassakaan ei ihminen tee MITÄ TAHANSA! Pelkästään oman moraalitajunsa sallimia asioita. Jos moraali on edes jotenkin kohdallaan, ei maniaa tarvitse pelätä! Silti paljon asioita jää, mitä ihminen voi tehdä hallaa itselleen siitä huolimatta.

   Todellisuudentajun menetys näkyy siinä, että päätökseen tehdä jotakin, on vaikuttanut tekijöitä mitä olet luullut todeksi mutta ne eivät sitä olleetkaan. Silloin itse päätöskin on mitä suurimmalla todennäköisyydellä huono, jonka huomaat monesti vasta jälkijättöisesti. Moni maanikko voidaan siis erottaa tällä periaatteella niistä, jotka vain käyttävät hyväkseen diagnoosiaan haluamatta kantaa omaa vastuutaan tekemisistään.

   Esimerkiksi minä olen muuttanut sen tähden, kun luulin, että minua yritetään tappaa ja säästän sillä henkeni! Totta oli se, että minua koulukiusattiin ja henkeäni oli uhkailtukin ja asuntolassa vielä tapettiin ihminen. Pidin koulun jättämistä kesken pienenä hintana siitä, että saan pitää henkeni. Silti tuskin minun kiusaajani olisivat tappaneet minua. Nämä tapahtumat olivat toisistaan irrallaan mutta on täysin ymmärrettävää, että ne toivat pelon ja sitä kautta myös puhkaisivat tällaisen psykoosin, sillä olin jo kaksisuuntainen. Toisen muuton olen tehnyt siitä syystä, että luulin, että Jumala haluaa minun muuttavan toiselle paikkakunnalle, mistä löytyy minulle puoliso. Kuulin silloin ääniä ja näin näkyjä asiasta. Kolmannen siitä syystä, että näin lintuauran, jonka kuvittelin olevan Jumalan johdatus muuttaa siihen suuntaan, ikään kuin merkki siitä. Sitä ennen olin alkanut pelkäämään lenkkipolulla raiskaria ja kun hissistä löytyi veritahroja olin jo täysin vakuuttunut, että paikka on turvaton minulle ja minun pitää muuttaa henkeni varjelukseksi. Olin siis psykoosissa ja tulkitsin täysin irrallaan olevia asioita vailla todellisuuden tajua. Tavallaan näin sitä mitä pelkäsin ja loin sen itse itselleni! Tämä pelko tietysti oli tullut kaikesta väkivallasta mitä siis kärsin jo perheessäni. Ei mua paljon tällä alueella tarvitse peloitella, kun "nostan kytkintä". Olen siis tehnyt päätökseni vailla todellisuudentajua! Todellisuuden tajun menetystä on ollut se, että luulin näitä asioita, jotka vaikuttivat päätöksiini. Tietyllä tavalla ne olivat järkeviäkin mutta täysin suhteettomia itse tapahtumiin. Moni terve ei olisi edes kiinnittänyt huomiotaan niihin niinkuin minä.

   Kuinkahan monella "maanikolla", joka pettää puolisoaan on ollut jotakin todellisuuden tajusta irti olevaa ajattelua, kun he esim. pettävät puolisoaan?

   Oikea mania on sitä, että menettää todellisuudentajunsa eikä sitä, että tekee asioita siitä syystä, että se tuntuu siinä hetkessä hyvältä. Maniassa on monesti hyvin suuria tunteitakin, euforiaa mutta ne on täysin hillittävissä aivan niinkuin muutkin tunteet ovat. Ne ovat vain tunteita, tunteet eivät hallitse koskaan ihmistä vaan ne voivat olla yllykkeitä ja motivaation lähteitä jos ihminen antautuu niiden valtaan. Minusta mania käsitetään yleisesti täysin väärin!

   Motiivit ratkaisee sen, onko joku teko tehty maniassa eli psykoosissa vai ei. Ulkoapäin sitä ei voida määrittää mistään asiasta! Saman asian voi tehdä täysin järjellä ja täysin psykoosissa! Maniassakin käytetään järkeä mutta todellisuudentajun vääristymä vääristää järkiperustelutkin. Minähän luulin tekeväni hyvin järkeviä päätöksiä! Ja auttavani itseä tällä kaikella.

  • truxal

   Oisko truxal

  • puoskarit

   Älä herra jumala vaan rupea syömään Ketipinoria. Lääkärit määrä sitä jokaiselle. Minun miehelleni tehtiin sama diagnoosi, siksi että hän oli iloinen ja vilkas...otti viinaa välillä ronskisti ja siitä tietysti väsyi ja masentui...kukapa ei. Hän söi vuosia Ketipinoria nukahtamiseen. Kaikki meni päin helvettiä niistä lääkkeistä. Lääkärit "pakotti" syömään. Nyt hän lopetti KAIKKI lääkkeet ja elämää hymyilee jälleen vuosien lääkehelvetin jälkeen.
   Elämään kuuluu ylä ja alamäkiä. Masennus on mielikuvituksen puute !!

   • ylpeähullu

    Ylä ja alamäet :D:D:D: Se on vähän eri kuin vakava masennus tai mania, voi tyhmyyttä.


   • GRyyo
    ylpeähullu kirjoitti:

    Ylä ja alamäet :D:D:D: Se on vähän eri kuin vakava masennus tai mania, voi tyhmyyttä.

    Ei ole eri asia.

    Keinotekoiset, huumausainein (kuten esimerkiksi 'masennus-' tai 'psykoosilääkkein') aiheutetut high- ja crash-tilat ovat erikseen. Usein itseään bipolaareiksi kutsuvat henkilöt kokevatkin näitä psykoaktiivisten aineiden aiheuttamia ylä- ja alamäkitiloja, joista virheellisesti luulevat ja vakuuttuvat, että kyseessä on oikea sairaus. Kemikaalein aiheutettu ilo tai suru ovat toki eri asioita kuin ilman syntyvä innostus tai suru vaikka niistä puhutaankin samoilla termeillä. Psykiatrit käyttävät tätä virheymmärrystä hyväkseen tablettien imagon ja myynnin edistämiseksi.

    Pitäisikö tähänkin tokaista, että voi 'potilaiden' tyhmyyttä...


   • Ylpeähullu

    Eli maniaa ei ole ollut ennen psyykenlääkkeiden kehittelyä? Mania voi alkaa vaikka unettomuudesta tai valon lisääntymisestä (myös jotkin lääkkeet tekee näin). Et tunnu ymmärtävän sitä, että mania voi tulla ilman lääkitystä ja näin monesti päädytääkin osastolle ensikertalaisena.

    Valitettavasti tyhmyyteen ei ole lääkettä :D vai trollaatko sä?


   • GRyyo
    Ylpeähullu kirjoitti:

    Eli maniaa ei ole ollut ennen psyykenlääkkeiden kehittelyä? Mania voi alkaa vaikka unettomuudesta tai valon lisääntymisestä (myös jotkin lääkkeet tekee näin). Et tunnu ymmärtävän sitä, että mania voi tulla ilman lääkitystä ja näin monesti päädytääkin osastolle ensikertalaisena.

    Valitettavasti tyhmyyteen ei ole lääkettä :D vai trollaatko sä?

    En tunne tarkalleen termin mania historiikkia, joten en osaa sanoa onko sitä vai mitä sanaa on käytetty kuvailemaan hyviä fiiliksia vuosisadat aikaisemmin.

    Itse sanoit, että tämä ilmiö, jota kutsut maniaksi, voi alkaa esimerkiksi unettomuudesta. Jos mania on hyvää fiilistä, "vauhtia", meininkiä jne. niin mikä tekee siitä sairauden? Huonosti nukutun yön jälkeen moni on levoton, "hyperaktiivinen" ja keskittymiskyky heikko. Se ei ole sairautta.

    Unettomuus voi olla riskitekijä sairauksille esimerkiksi sydänpuolelle, mutta käytöksen muutos tai käytös ei ole sairaus koskaan. Jos tarkoitit manialla pelkkää ilmiötä, jossa henkilö on erittäin iloinen, menevällä päällä jne. niin ok, mutta miksi kutsua sellaista jollain psykiatrisella termillä ja sulkea heitä laitoksiin. Puhut myös lääkityksestä, mutta miksi käytä sanaa lääkitys, jos et uskoisi, että kyseessä on sairaus, jota "mania" taas ei ole.

    Jos mielestäsi on olemassa erikseen mania ja yleinen ("normaali") hyvä ja menevä fiilis, selvittäsitkö niiden eron. Psykiatria ei ole koskaan siihen kyennyt, joten näen mahdollisuutesi kovin laimeina, mutta saa aina yrittää.


   • Ylpeähullu
    GRyyo kirjoitti:

    En tunne tarkalleen termin mania historiikkia, joten en osaa sanoa onko sitä vai mitä sanaa on käytetty kuvailemaan hyviä fiiliksia vuosisadat aikaisemmin.

    Itse sanoit, että tämä ilmiö, jota kutsut maniaksi, voi alkaa esimerkiksi unettomuudesta. Jos mania on hyvää fiilistä, "vauhtia", meininkiä jne. niin mikä tekee siitä sairauden? Huonosti nukutun yön jälkeen moni on levoton, "hyperaktiivinen" ja keskittymiskyky heikko. Se ei ole sairautta.

    Unettomuus voi olla riskitekijä sairauksille esimerkiksi sydänpuolelle, mutta käytöksen muutos tai käytös ei ole sairaus koskaan. Jos tarkoitit manialla pelkkää ilmiötä, jossa henkilö on erittäin iloinen, menevällä päällä jne. niin ok, mutta miksi kutsua sellaista jollain psykiatrisella termillä ja sulkea heitä laitoksiin. Puhut myös lääkityksestä, mutta miksi käytä sanaa lääkitys, jos et uskoisi, että kyseessä on sairaus, jota "mania" taas ei ole.

    Jos mielestäsi on olemassa erikseen mania ja yleinen ("normaali") hyvä ja menevä fiilis, selvittäsitkö niiden eron. Psykiatria ei ole koskaan siihen kyennyt, joten näen mahdollisuutesi kovin laimeina, mutta saa aina yrittää.

    Varmasti osaat itsekkin etsiä manian määritelmät, jotka löytyy suhteellisen helposti. Manian on enemmän kuin 'hyvä fiilis', jos olisit kokenut sen tai työskentelisit mielenterveys alalla tietäisit sen. Sanoit ettei mania ole sairaus, mitä se sitten on? Onko sinulla kokemusta siitä? Oletko edes koskaan nähnyt ns. full blown maniaa? Aivan, olet lukenut kirjoja ja pädet täällä :D

    Mania löytyy icd sekä dsm luokituksista. Ne perusasiat olisi hyvä selvittää ennen kuin tulet jankkaamaan tänne, miksi olet tällä foorumilla jos et edes pidä kaksisuuntaista sairautena? Trolli?


   • GRyyo
    Ylpeähullu kirjoitti:

    Varmasti osaat itsekkin etsiä manian määritelmät, jotka löytyy suhteellisen helposti. Manian on enemmän kuin 'hyvä fiilis', jos olisit kokenut sen tai työskentelisit mielenterveys alalla tietäisit sen. Sanoit ettei mania ole sairaus, mitä se sitten on? Onko sinulla kokemusta siitä? Oletko edes koskaan nähnyt ns. full blown maniaa? Aivan, olet lukenut kirjoja ja pädet täällä :D

    Mania löytyy icd sekä dsm luokituksista. Ne perusasiat olisi hyvä selvittää ennen kuin tulet jankkaamaan tänne, miksi olet tällä foorumilla jos et edes pidä kaksisuuntaista sairautena? Trolli?

    Päättelen täten, että et osaa selittää eroa, josta olet luonut itsellesi illuusion. Psykiatrian uskon mania-määritelmä on juuri niin ympäripyöreä kuin edellisessä viestissäni kirjoitin. Ei mitään sairauteen tai lääketieteelliseen ongelmaan viittaavaa.

    Määrittele "full blown mania" niin voin kommentoida. Muutoin oletan, että termi ja sillä kuvaamasi ilmiö ovat niin ikään uskosi ja muiden kaltaistesi psykiatrian uskovien mielikuvituksen tuotos.

    Olen kyllä nähnyt eri aineista, mm. venlafaksiinista, todella "iloisia" ja "draivi" päällä olevia henkilöitä, mutta huumausaineiden käytön kohdallahan se on odotettavaa ja tavoiteltuakin. Psykoaktiivisin ainein aiheutettuja high-tiloja, ei kummempaa, ei sairauteen tai lääketieteelliseen ongelmaan viittaavaa.

    Nykyisellään on vaikea välttää törmäämästä näihin psyykenlääkkein aiheutettuihin sekoiluihin, kun lähes joka viiden tässä maassa vetää jotain voimakkaasti psykoaktiivista kamaa. Tästä sinun kannattaa oppia, ettet oleta mitä muut ovat kokeneet tai olleet todistamassa.

    DSM on pelkkä vitsi. Voit oppia aiheesta perusteet esimerkiksi James Daviesin luennon kautta (linkki ohessa). Tarkemmin psykiatrian perusteista voit opiskella mm. kirjasta Cracked, 2013 (suom. Hajalla, 2015) niin halutessasi. Kirja on tehty erityisesti psykiatriaan vähän tai ei ollenkaan perehtyneille, joten ei tarvitse pelätä, että olisi vaikealukuinen aloittelijoillekaan. Suosittelen.

    Dr James Davies: The Origins of the DSM
    https://www.youtube.com/watch?v=6JPgpasgueQ

    ICD:n F-luokka ("F00–F99 Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt") ei kuvaa sairauksia, vaan "häiriöitä" (disorders) minkä vuoksi luokan nimitys eroaa muista luokista, jotka on nimetty sairauksiksi (diseases), esimerkiksi "G00–G99 Hermoston sairaudet". Käytöksen, ajattelun ja tunteilun kohdalla mikä määritellään häiriöksi on 100% subjektiivista. Oikeat sairaudet määritellään objektiivisten havaintojen perusteella. Siksi F-luokassa kuvatuilla tiloilla ei ole sairaus-statusta.


   • ylpeähullu
    GRyyo kirjoitti:

    Päättelen täten, että et osaa selittää eroa, josta olet luonut itsellesi illuusion. Psykiatrian uskon mania-määritelmä on juuri niin ympäripyöreä kuin edellisessä viestissäni kirjoitin. Ei mitään sairauteen tai lääketieteelliseen ongelmaan viittaavaa.

    Määrittele "full blown mania" niin voin kommentoida. Muutoin oletan, että termi ja sillä kuvaamasi ilmiö ovat niin ikään uskosi ja muiden kaltaistesi psykiatrian uskovien mielikuvituksen tuotos.

    Olen kyllä nähnyt eri aineista, mm. venlafaksiinista, todella "iloisia" ja "draivi" päällä olevia henkilöitä, mutta huumausaineiden käytön kohdallahan se on odotettavaa ja tavoiteltuakin. Psykoaktiivisin ainein aiheutettuja high-tiloja, ei kummempaa, ei sairauteen tai lääketieteelliseen ongelmaan viittaavaa.

    Nykyisellään on vaikea välttää törmäämästä näihin psyykenlääkkein aiheutettuihin sekoiluihin, kun lähes joka viiden tässä maassa vetää jotain voimakkaasti psykoaktiivista kamaa. Tästä sinun kannattaa oppia, ettet oleta mitä muut ovat kokeneet tai olleet todistamassa.

    DSM on pelkkä vitsi. Voit oppia aiheesta perusteet esimerkiksi James Daviesin luennon kautta (linkki ohessa). Tarkemmin psykiatrian perusteista voit opiskella mm. kirjasta Cracked, 2013 (suom. Hajalla, 2015) niin halutessasi. Kirja on tehty erityisesti psykiatriaan vähän tai ei ollenkaan perehtyneille, joten ei tarvitse pelätä, että olisi vaikealukuinen aloittelijoillekaan. Suosittelen.

    Dr James Davies: The Origins of the DSM
    https://www.youtube.com/watch?v=6JPgpasgueQ

    ICD:n F-luokka ("F00–F99 Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt") ei kuvaa sairauksia, vaan "häiriöitä" (disorders) minkä vuoksi luokan nimitys eroaa muista luokista, jotka on nimetty sairauksiksi (diseases), esimerkiksi "G00–G99 Hermoston sairaudet". Käytöksen, ajattelun ja tunteilun kohdalla mikä määritellään häiriöksi on 100% subjektiivista. Oikeat sairaudet määritellään objektiivisten havaintojen perusteella. Siksi F-luokassa kuvatuilla tiloilla ei ole sairaus-statusta.

    "Päättelen täten, että et osaa selittää eroa, josta olet luonut itsellesi illuusion."
    Päättelet väärin, https://fi.wikipedia.org/wiki/Mania. Osaat varmaan avata linkin ja se ei ole vaikealukuinen aloittelijoilleekkaan. Suosittelen.

    "Määrittele "full blown mania" niin voin kommentoida."
    Vaikkapa tuo noin 30 sekunnin google haulla :)http://www.healthyplace.com/bipolar-disorder/psychosis/what-is-the-difference-between-full-blown-mania-and-full-blown-psychotic-mania/

    "Olen kyllä nähnyt eri aineista, mm. venlafaksiinista, todella "iloisia" ja "draivi" päällä olevia henkilöitä, mutta huumausaineiden käytön kohdallahan se on odotettavaa ja tavoiteltuakin"

    Se on kyllä totta, että jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa maniaa, sitä ei kai kukaan kiistäkkään? Huumeista en osaa sanoa kun en ole koskaan käyttänyt, eikä niistä ole ollut puhe tässä ketjussa, miksi siis puhut huumeista? Etkö tiedä huumeen ja lääkkeen määritelmää? Huume=https://fi.wikipedia.org/wiki/Huume. Lääke=https://fi.wikipedia.org/wiki/Lääke

    "CD:n F-luokka ("F00–F99 Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt") ei kuvaa sairauksia, vaan "häiriöitä" (disorders)"

    Voimme kutsua maniaa häiriöksi, jos se sinua niin häiritsee, se ei kuitenkaan poista sitä todellisuutta, että mania on totta.

    "Oikeat sairaudet määritellään objektiivisten havaintojen perusteella. Siksi F-luokassa kuvatuilla tiloilla ei ole sairaus-statusta."

    Kaksisuuntainen mielialahäiriö on tautiluokituksissa (ICD-10 tai DSM-IV) luokiteltu sairaudeksi. Kuten muissakin sairauksissa pelkät oireet tai subjektiivinen kokemus tai ympäristön toteamus oireista ei riitä, vaan oireiden lisäksi oireisiin liittyy merkittävä toimintakyvyn heikkeneminen edeltävältä tai oletetulta tasolta.(https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksisuuntainen_mielialahäiriö)

    https://www.thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyshairiot/mielialahairiot

    Vaikkapa tuskin nämä sinulle kelpaavat, kiellät niin voimakkaasti nämä faktat, että sinun kanssa on turha jatkaa keskustelua. Saat uskoa juuri niinkuin haluat, mutta nämä ovat faktoja :)


   • Ylpeähullu

    Lisäyksenä vielä Götzsche:

    How should we use psychotropic drugs?

    I am not against using drugs, provided we know what we are doing and only use them in situations where they do more good than harm. Psychiatric drugs can be useful sometimes for some patients, especially in short-term treatment, in acute situations. But my studies in this area lead me to a very uncomfortable conclusion:

    Our citizens would be far better off if we removed all the psychotropic drugs from the market, as doctors are unable to handle them. It is inescapable that their availability creates more harm than good. Psychiatrists should therefore do everything they can to treat as little as possible, in as short time as possible, or not at all, with psychotropic drugs.

    Kyllä hyviä pointteja ja ei kiellä psykiatrisia sairauksia, vaan kritisoi hoitomenetelmiä, mikä onkin joissain tapauksissa aiheellista. Jopa kannatti lyhyttä lääkkeiden käyttöä. Täällä mesoavien antipsykiatrian kannatajien tulisikin lukea tämä.


   • Heinäcirkka
    Ylpeähullu kirjoitti:

    Lisäyksenä vielä Götzsche:

    How should we use psychotropic drugs?

    I am not against using drugs, provided we know what we are doing and only use them in situations where they do more good than harm. Psychiatric drugs can be useful sometimes for some patients, especially in short-term treatment, in acute situations. But my studies in this area lead me to a very uncomfortable conclusion:

    Our citizens would be far better off if we removed all the psychotropic drugs from the market, as doctors are unable to handle them. It is inescapable that their availability creates more harm than good. Psychiatrists should therefore do everything they can to treat as little as possible, in as short time as possible, or not at all, with psychotropic drugs.

    Kyllä hyviä pointteja ja ei kiellä psykiatrisia sairauksia, vaan kritisoi hoitomenetelmiä, mikä onkin joissain tapauksissa aiheellista. Jopa kannatti lyhyttä lääkkeiden käyttöä. Täällä mesoavien antipsykiatrian kannatajien tulisikin lukea tämä.

    Peter Götzschen kanta psykiatristen sairauksien olemassaoloon on epäselvä. Hän keskittyy pääasiassa kritisoimaan toimintatapoja mitä psykiatria harjoittaa ja nykyisellään myös oikeuksia ja ihmisoikeusrikoksia, jota psykiatria on kauttaaltaan. Götzsche advokoi tätänykyä vapaaehtoista "lääkkeiden" käyttöä. On tärkeää erottaa pakotettu aineiden laitto ja vapaaehtoinen aineiden otto. Kannattaa lukea Götzschen uusin 'Tappava psykiatria ja lääkinnän harha' (suom. 2016).

    Antipsykiatria-termi on typerä, koska monet psykiatriaa voimakkaasti kritisoivat eivät ole anti-mitään. Minullekin on ihan ok, että psykiatriat harjoittavat toimintaansa, kunhan heille ei ole oikeuksia pakottaa ihmisiä mihinkään.


  • nskdk

   Mulla,on siis epävakaa persoonallisuus koska mielialat vaihtelevat nopeasti ei siis selviä masennus/maniavaiheita. Mutta onhan tää tavallaan p:stä. Vaikkakin kyse persoonan "häiriöstä". Olen ollut pahimmillani ahdistunut niin että yritin tappaa itseni. Masentunut, surullinen, vihainen, onnellinen, iloinen, intohimoinen. Minulle on tarjottu unilääkkeitä (en kärsi univaikeuksista), masennuslääkkeitä, ahdistuneisuuslääkkeitä.
   Paras apu oli 3 v psykoterapia. En ole koskaan syönyt lääkkeitä, vaikka kirjallisuuden pohjalta paras kombinaatio on lääkitys ja terapia.
   En halua syödä lääkkeitä, koska en halua muuttua joksikin muuksi. Haluan kokea tunteet mutta tukea niiden hallintaan. En halua "pärjätä" lääkkeillä. Pelkään sivuvaikutuksia. Yhden mielialalääkkeen olen ottanut, oksensin 3 päivää. On,joo eri vaihtoehtoja mutta lääkkeet pelottavat.
   Terapia auttoi minua. Suosittelen.

  • sakke51

   On lääkekammoa. Aluksi ei meinannut mitenkään hyväksyä asiaa ja uskoi kaikkia lukemia anti-psykiatrisia kirjoituksia.

   Ilman lääkkeitä en pärjää. Ketipinori, derakinet ja muut ovat ihan ok. Haittavaikutuksia ei ole tullut vastaan ja se pieni väsymys jonka aiheuttavat ovat loppujen lopuksi pieni harmi verrattuna oikeaan maniaan.

   Kyseessä Bipo1.

  • sakke51

   Ylpeähullu - ja muut - se että jokin asia on luokiteltu ICD:ssä taikka DSM:ssä sairaudeksi ei tee siitä sen enempää sairaittua kuin häiriö on häiriö. Siinä olet oikeassa.

   Mutta - kannattaa perehtyä tutkimuksiin eikä sokeasti luottaa youtube videoihin. Bipolaarisesta on tehty monta geenitutkimusta ja todistusaineisto viittaa perinölliseen geenihäiriöön. Saat itse etsiä linkit - kun kerran olet asiantuntija niin ei pitäisi olla vaikeata.

   Bipo 1 ja bipo 2 eivät tämänhetkisen tiedon mukaan ole geneettisesti samaa tautia. Myöskin lääkäreiden empiirinen todistusaineisto lääkkeiden tehokkuudesta ja taudin oirekuvasta tukevat tätä.

  • ketipinorinroskikseen

   Lääkkeettömyys vaatii mielestäni aika tarkat tiedot omista oloista/mielialoista jne, tiedot mikä auttaa mihinkin olotilaan, miten tulla toimeen maniatilassa nousevien mielialojen kanssa, miten masentuneena luovemmassa tilassa, hypomaanisuus on vaikeaa, mutta se on lyhyt vaihe. Lääkkeitä kokeilleena en palaisi kyllä ikinä niihin; sen verran ikäviä sivuoireita ja vierottautumisprosessi. Enkä usko että kovin terävässä kunnossa olisi mieli tai ruumis, jos näitä alkaisi päivittäin itselleen annostelemaan - vaikka 10 tai 20 vuoden kuluttua. Ennen kun ottaa itselleen sen parikin lääkettä jos mahdollista, kannattaa lukea haittavaikutukset lääkkeistä , resepteistä tai muualta, näistä yleensä ei avaudu lääkärit kertomaan. Harvemmin kyllä sen syvällisempää informaatiota saa lääkkeistä yleensäkään, ainakaan omien kokemuksien perusteella. Ihmettelen miten bipolaariselle laaditaan ympärivuotinen hoitosuunnitelma, jossa reagoidaan aina eri vaiheisiin, koska masennus ja maniavaihe ovat luonteeltaan täysin erilaisia. Miten lääkäri ehtii isosta potilasmäärästä potilaan eri vaiheisiin, kun nämä vaihtelut ovat aika satunnaisia, ja joskus ennalta-arvaamattomia. Ja miten markkinoille tulevia uusia lääkkeitä on ehditty tutkimaan pitkällä aikajänteellä.

   Palstalla myös jonkunlaista trollailua, etteivät kaksisuuntaisista ole töihin tai muuta, niin tässä muutamia esimerkkeinä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_mielialahäiriöisistä

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   212
   13763
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   217
   3594
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   2325