Aurinkosähkön mitoitus

pohdintaa

Miten aurinkosähkö kannattaa mitoittaa omakotitalossa, että rahansa saa jossain vaiheessa takaisin.
Minulla oli 18.07.2015 kulutus 14,7kWh ja se jakaantui aurinkoaikana klo 9-16 seuraavasti.

09:00 0,19 kWh
10:00 0,43 kWh
11:00 1,78 kWh
12:00 0,1 kWh
13:00 0,65 kWh
14:00 0,61 kWh
15:00 0,35 kWh
16:00 0,36 kWh

Kulutus noudattaa siirinpiirtein tätä toukokuusta syyskuulle. Maaliskuussa mennään noin 1,5kWh, huhtikuussa 1kWh ja syksyllä lokakuu samoin. Muina aikoina marras-helmikuussa auriko ei paljon paista.

Miten kennosto olisi järkevä mitoittaa? Keväällä ja syksyllä voisi olla parina kuukatena 1-2kW kennosto, mutta suurimman osan vuotta pärjäisi 0,5-1kW kennostolla. Keväällä aurinko paistaa ennemmän kuin syyssateilla, joten syksyn paisteelle ei paljon kannata painottaa ja keväälläkin käytännössä pari kuukautta puolustaisi isompaa kennostoa. Eli ainakin minun kulutuksella kennosto kannattaa mitoittaa vain kesän kulutuksen perusteella, sillä muutoin isompi kennosto tuottaa kaksi kertaa liian paljon sähköä, jota ei voi käyttää mihinkään.

34

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sdpjaddr

      Saat paremman hyödyn kun otat sadevettä talteen vintillä olevaan säiliöön, ja käytät sen vessan huuhteluun ja nurmikon kasteluun. Säiliöksi riittää 300 litranen. Suurin säästö kuitenkin saadaan kun pakotat perheen käyttämään suihkussa vain kylmää vettä.

    • propellihattu-

      Niin se on. Aurinkosähkö on valitettavasti yksi harrastelun laji. Parhaimmillaan voi 20 - 25 vuodessa saada tuottoja sen verran kuin systeemi maksoi. Ihan hyvä harrastus jos vertaa vaikka viinan juontiin. Siinä tappio on pomminvarmaa.

      • pohdintaa

        Aurinkosähkö alkaa päästä harrastelun leimasta eroon. Kyllä sillä on potentiaalia, mutta kuten kerroit rahansa saa takaisin vasta vuosikymmenten saatossa oikein mitoitetussa järjestelmässä, Jos tekee liian tehokkaan, niin se ei ikinä maksa otseään takaisin.
        Tarkoituksena on herätellä keskustelua oikeista asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon ostopäätöksessä.


    • sellaistamietintää

      Se siinä on plussaa että sen jälkeen kun se on maksettu se ei kuluta enää koskaan mitään!
      kaikki tuotto on plusmerkkistä.
      näkyy saavan tuoltqa saksan maalta 800e / kW, eli vaikka vain tyytyy siihen aluksi, niin pian selviää miten kauan kuoletus kestää.

      sen kun kytkee yhteen vaiheeseen talon sähköihin ja siirtää sille vaiheelle veden lämmityksen käyttövedelle, pyykkipesut ja kaikki sellaiset joissa on kulutus silloin kun paneelissa olisi tuottoa, eli kaikki mitä tulee se käytetään myös.
      yön aikana kun paneeli nukkuu, nukkuisivat myös sen vaiheen kuluttimet.

      • pohdintaa

        Miten kytket tavalliseen boileriin?

        Vettä käytetään illalla kun ei paista ja aamulla kun aurinko vasta nousee ja ei paista paneleihin. Tällöin termostaatti lämmittää veden verkkosähköllä. Kun auriko sitten alkaa paistamaan, niin valmiiksi lämmitettyä vettä ylläpitolämmitetään pikky teholla.
        Pitäsi olla kello, jolla aamulla käytetyn veden lämmitys saatasiin katkaistus verkkosähköltä ja länmmitettyä sitten auringolla, jos sattuu paistamaan. Illaksi pitäsi taas olla lämmitetty joko auringolla tai verkkosähköllä.
        Talon sähköjä kolmivaihesähköjä ei pysty ryhmittelemään kuvaamallasi tavalla. Kulutuslaite pitäisi erottaa kontaktorilla vaiheista ja siirtää ulkopuoliseen syöttöön. Tosin tämäkin pitäisi saada automaattisesti palautettua verkkoon, kun on tarvetta.

        Eli aurinkosähköä ei juuri voi kytkeä kannattavasti kuin boilerin 1kW vastukseen ja silloinkin kellolla pitäisi katkoa verkko sopivasti irti, jotta auringon tehot saataisiin maksimissa hyödynnettyä.

        Miten kytkentä olisi järkevintä tehdä sähköturvallisuusmääräykset huomioiden?


      • pohdintaa

        Ei se muuten ole pelkää plussaa vaan kuluttaa huoltokustannusten muodossa. Eletroniikan käyttöikä on 10-15 vuotta. Jos paneelit ovat katolla, niin katon huoltoväli tulee ainakin kerran paneeleitten käyttöiän aikana vastaan ja paneelit pitää purkaa pois katon uusimisen tieltä.


    • 12VLED

      Valastukseen tein mökille valot, 80neliöö 12v mmj 2,5mm ,3h, kk,kp ,sauna, terassi ja ulkovalot

      Myös 230v vedot on 2,5mm mmj,

      suurin 12v veto on 30m ja toimii !

      Polttimot ja valasimet motonet,biltema,

      http://www.miniinthebox.com/fi/led-lamput_c3115

    • Simppeliä

      Hyvä mitoitusperuste on 0 Wattia.

      • pohdintaa

        Tällöin säästö on 0 euroa. Voidaanko puhua säästöstä?


    • summer_in_city

      Jos on 230v käytössä niin miksi pitää aurinkopaneeleiden kanssa alkaa leikkimään koska pikkukulutuksella (valot, elektroniikka) ne eivät maksa itseään koskaan takaisin. Kesällä aurinko valaisee mainosti ilman paneeleitakin :-)summer

      • pohdintaa

        Katsos tämä on aurinkosähköpalsta ja täällä yritetään pohtia, miten asiasta saataisiin mahdollisimman kannattavaa.
        Kyllä pikkukulutuksella (valot, eletroniikka) aurinkosähköstä saadaan hyvinkin kannattavaa. Mieti vaikka toimistotaloa, jossa käydään päivisin töissä. Valaistus ja atk-järjestelmät kesällä huomattavan kulutuksen, jolloin aurinkosähköllä saadaan helposti leikattua iso osa verkkosähkönkulutuksesta.
        Asuintalossa asia on paljon ongelmallisempi, sillä kulutus painottuu pääasiassa siihen vuorokaudenosaan, jolloin paistetta ei ole. Jos tähän löytää käyttökelpoisen, kohtuuhintaisen ja automamaattisen ratkaisun, niin säästöpotentiaalia on silloin myös tavalliselle omakotiasujalle.
        Jos takaisinmaksuajat saadaan omakotikäytössä putoamaan 20-25 vuodesta 10-15 vuoden tasolle, niin aurinkosähkö alkaa ihan oikeasti kannattamaan.


    • palapelinkasausta

      Ehkä yksinkertaisinta olisi siis ohjata aurinkösähkö sellaiseen vaiheeseen talon sähköissä verrkoinvertterin kautta toki, josta on paras hyöty aurinkosähköä ajatellen.
      Jos on vesivaraaja pistotulpalla, eli yksivaiheinen pönttö, on edullista ohjata se paneelisähkö siihen vaiheeseen sähkötaulussa.
      edelleen sille vesilämmitykselle voi laittaa kellon, joka sulkee yön ajaksi vedenlämmityksen sille varaajalle.

      vaihtokytkin jolla saa halutessa manuaalisti lämmön päälle koska vain on silloin välttämätön.

      Jos on kolmivaiheinen varaaja niissä on yleensä vaihtoehtoja miten se kytketään, sähkömies osaa sen, jolloin on myös mahdollista hyödyttää aurinkoa mahdollisimman paljon.

      ELI, jos niit paneleita yleensä on, kylläå sen sähkön saa käytettyä mitä sieltä tulee, suurempi ongelma taitaa olla sen tulemisen vähäisyys.

      • pohdintaa

        Suurin ongelma aurinkosähkössä on tuoton ja kulutuksen kohtaamattomuus. Jos on esim 2kW aurinkopanelisto, niin sillä saa aurinkoisena päivänä 12kWh sähköä. Päivän kulutus voi vuorostaan olla vain 6kWh ja ilta/yö/aamu kuluttaa sen 10kWh. Eli päivällä aurikosähköä jää käyttämättä, mutta sen saisi kyllä käytettyä muuna aikana.
        Vesivaraaja on oiva paikka sähkön säilömiseen. Ongelma on vain ohjausjärjestelmän puute. Tavallisessa varaajassa on lisäksi vain yksi termari ja vastus. Mikään valmista ei ole tehnyt varaajaa aurinkosähkökäyttöön, jolloin verkko/aurikosähkön vuorottelu olisi automaattista ja toisella termostaatilla voitaisiin nostaa varaajanlämpötilaa yli normaalin, jos "ilmaista" sähköä riittää.

        Sähkömiehet kyllä osaavat kytkeä, jos on kytkentäkuvat. Mutta sähkömiehet eivät osaa optimoida järjestelmiä. Sitä ei taida kukaan vielä oikein kunnolla hallita.


    • aamutuimatuumausta

      Hyvä harrastus tämä aurinkoekoilu joka tapauiksessa on!

      siitä saa edes jotain takaisinkin toisin kuin monista muista rahankäytöistä.
      Painopisteistä on kyse ja siksi aiheen käsittely antaa yhtä monta tulosta kuin on paikalla populaa.

      • pohdintaa

        Ei painopisteitä hirvittävän montaa ole. Jos säästöä halutaan, niin tuotto pitää ohjata mahdollisimman suurelle kulutuselle. Suurin kuluttaja aurinkokuukausina on käyttöveden lämmitys.


    • ikiliikkuja_se_on

      Jos ajatellaan että talous kuluttaa 5000kWh/ vuosi ja hankittu aurinkopaneelisysteemi maksaa 5000euroa niin systeemin ostohinnalla maksaa vähintään 7 vuoden sähkölaskut siirtomaksuineen yms, riippuen kausisähkön hinnasta!
      Onko ilmaista??

      • pohdintaa

        5000kWh maksaa noin 600 euroa.
        5000 eurolla saa asennettuna noin 2000W paneliston verkkoinverttereineen.
        2000W panelisto tuottaa vuodessa noin 200 eurolla sähköä.
        Tuotetusta sähköstä pystyy todennäköisesti käyttää alle puolet eli 100 euroa ja loput menevät harakoille, koska tuottoa on liikaa suhteessa kulutukseen.
        Järjestelmä on ylimitoitettu kulutukseen eikä koskaan maksa itseään takaisin.

        Paneliston mitoittaminen on taitolaji.


    • ketätoiharrastelijan

      Eli en oikein nä e ongelmaa siinä että ohjataan aurinkosähkö talouden käyttöveteen aina silloin kun aurinko on tarjolla, ja muina aikoina vain turvaudutaan sähköverkkoon.

      onhan se jokainen kilowatti silloin pois sähkölaskusta, mikä taivaalta tulee.

      kilowatin paneeliston saa saksasta näköäjään tonnilla pihalle, ja se kätevä isäntä joka omistaa sähköasennusluvat, j a osaa rakentaa elektroniikkaa, pitää hallussaan metalliverstaan,eli saa pytyyn seuraajalaitteen, tekee loput toisella tonnilla.

      niin ja omistaa ison omakotitontin, meinas unohtua!
      niin, silloin voisi jo puhua lähes kannattavasta harrastelusta. nämä kaikki kolahtaa kohdallani, eli harkitsen jonkin verran asian saattelemista käytännön asteelle.

      JOS kaikki pitää ostaa ja muilla teettää niin silloin on paras kyllä otttaa vain aurinkoa varvastossuissa ja keskittyä siihen mitä osaa, eli istumiseen takapuolensa päällä taikk ajopa alkaa urheilla!

      • pohdintaa

        Monellako kaverilla on metalliverstas ja osaa rakentaa elektroniikkaa? Itse en tiedä ainoatakaan hitsaria, joka osaa rakentaa lataussäätimen. Tai monta elektroniikka-asentajaa osaa tehdä metallitöitä? Hyvin harvassa ovat nuo tyypit.

        Tässä ei ole kysymys siitä, että yksi promillen sadasosa kansalaisista pystyisi laitoksen rakentamaan, vaan siitä miten tavallinen omakotiasuja saa kaupallisista osista kootun laitteiston, joka toimii ja on mahdollisimman kustannustehokas.

        Tuo käyttöveden lämmittäminen aurinkosähköllä normi boilerissa on juuri yksi suurimmista ongelmista. Kerro kuinka sen automaattisesti toteuttaisit.

        Paljon puhutaan, että helppo juttu, mutta miksei kukaan tällä palstalla kerro kuinka se toteutetaan. Miten esim. estetään verkkosähkön lämmittämästä boileria ennenkuin auriko ehtii sen tekemään?


      • ratkaisematon_yhtälöXXXX

        Minä näen aika suuren ongelman, miksi sitä käyttövettä pitää silloin auringolla lämmittää kun kausienergia on halpaa eikä lämpimällä käyttövedellä ole läheskään samaa kulutusta kuin talviaikaan juuri silloin kun sähköenergia on kalliimpaa.
        Eipä oikein tämä yhtälö toimi ellei ole ikiliikkujan keksijäkuntaa!


      • siinäparipalaapeliin
        pohdintaa kirjoitti:

        Monellako kaverilla on metalliverstas ja osaa rakentaa elektroniikkaa? Itse en tiedä ainoatakaan hitsaria, joka osaa rakentaa lataussäätimen. Tai monta elektroniikka-asentajaa osaa tehdä metallitöitä? Hyvin harvassa ovat nuo tyypit.

        Tässä ei ole kysymys siitä, että yksi promillen sadasosa kansalaisista pystyisi laitoksen rakentamaan, vaan siitä miten tavallinen omakotiasuja saa kaupallisista osista kootun laitteiston, joka toimii ja on mahdollisimman kustannustehokas.

        Tuo käyttöveden lämmittäminen aurinkosähköllä normi boilerissa on juuri yksi suurimmista ongelmista. Kerro kuinka sen automaattisesti toteuttaisit.

        Paljon puhutaan, että helppo juttu, mutta miksei kukaan tällä palstalla kerro kuinka se toteutetaan. Miten esim. estetään verkkosähkön lämmittämästä boileria ennenkuin auriko ehtii sen tekemään?

        No jos JOS minulla on vaikka se 1kW paneelisto pihalla joka vielä tekee kiusaa auringolle seuraamalla sitä aamusta iltaan, ok.

        Niin, ja se paneelisto on invertillä verkon yhdessä vaiheessa kiinni, jossa on myös se vesivaraaja, niin eikö silloin jokainen kilowatti paneelista tulevana ole pois sähkölaskusta!
        Jos haluat hiukan tätä systeemiä parantaa, voit laittaa varaajaan ylimääräisen termostaatin, joka auringon aikana nostaa lämpöä hiukan korkeammalle, vaikkapa 75-80 asteeseen, huomioiden määräykset ja suosituksetkin.

        Verkkoinvertterissä VOI olla, en ole varma, mutta voisi olla jos on älykäs laite, niin vapaasti käytettävä relekärki josta myös saisi tiedon milloin aurinkoshköä on käytettävissä. Tällä voisi ohjata sitä kontaktoria joka vaihtaa termostaatin normaalin ja kuumemman välillä.


      • halpahuvi
        pohdintaa kirjoitti:

        Monellako kaverilla on metalliverstas ja osaa rakentaa elektroniikkaa? Itse en tiedä ainoatakaan hitsaria, joka osaa rakentaa lataussäätimen. Tai monta elektroniikka-asentajaa osaa tehdä metallitöitä? Hyvin harvassa ovat nuo tyypit.

        Tässä ei ole kysymys siitä, että yksi promillen sadasosa kansalaisista pystyisi laitoksen rakentamaan, vaan siitä miten tavallinen omakotiasuja saa kaupallisista osista kootun laitteiston, joka toimii ja on mahdollisimman kustannustehokas.

        Tuo käyttöveden lämmittäminen aurinkosähköllä normi boilerissa on juuri yksi suurimmista ongelmista. Kerro kuinka sen automaattisesti toteuttaisit.

        Paljon puhutaan, että helppo juttu, mutta miksei kukaan tällä palstalla kerro kuinka se toteutetaan. Miten esim. estetään verkkosähkön lämmittämästä boileria ennenkuin auriko ehtii sen tekemään?

        Kellolla. Kytkee virran boileriin esimerkiksi vasta kello 10 aamulla ja katkaisee virran illalla kello 18.00.


      • palapalalta
        halpahuvi kirjoitti:

        Kellolla. Kytkee virran boileriin esimerkiksi vasta kello 10 aamulla ja katkaisee virran illalla kello 18.00.

        Niin, se on halvin tapa se , ja toimii jos sitä kelloa ajoittaa sopivasti vuodenaikojen mukaan, eikä vaadi mitään muutoskia varaajissa eikä missään muussakaan.

        Vähäisellä vaivalla voi edellistä tapaa muuttaa seuraamalla valon määrää kennoille hämärä- tai siis valoisuuskykimellä joka automaattisesti hoitaa samaa asiaa kuin kello, mutta parantaa hiukan kokonaisuutta.

        ja se taloudellisin on tietty sellainen ohjaus joka päästää sähkö varaajalle vain silloin kun se tulee auringosta, päiväsaikaan siis.


      • pohdintaa
        ratkaisematon_yhtälöXXXX kirjoitti:

        Minä näen aika suuren ongelman, miksi sitä käyttövettä pitää silloin auringolla lämmittää kun kausienergia on halpaa eikä lämpimällä käyttövedellä ole läheskään samaa kulutusta kuin talviaikaan juuri silloin kun sähköenergia on kalliimpaa.
        Eipä oikein tämä yhtälö toimi ellei ole ikiliikkujan keksijäkuntaa!

        Kausienergia on kesällä halpaa, mutta talvella kallista. Muutatko sähkösopimusta puolivuosittain kausisähköstä normaalisähköön.
        Pörssisähkölä lämmittäisi kesällä halvalla, mutta talvella pärssisähkö on todella kallista.


      • pohdintaa
        palapalalta kirjoitti:

        Niin, se on halvin tapa se , ja toimii jos sitä kelloa ajoittaa sopivasti vuodenaikojen mukaan, eikä vaadi mitään muutoskia varaajissa eikä missään muussakaan.

        Vähäisellä vaivalla voi edellistä tapaa muuttaa seuraamalla valon määrää kennoille hämärä- tai siis valoisuuskykimellä joka automaattisesti hoitaa samaa asiaa kuin kello, mutta parantaa hiukan kokonaisuutta.

        ja se taloudellisin on tietty sellainen ohjaus joka päästää sähkö varaajalle vain silloin kun se tulee auringosta, päiväsaikaan siis.

        Ajatelkaa vähän.
        Pelkkä kello ei toimi. Jos kello kytkee boilerin päälle 10-18, niin entä jos ei paista. Iltasuihku on kylmä.
        Hämäryyskytkinkään ei suoraan toimi, sillä se ei tiedä, että valoisana kesäpäivänä ei välttämättä paista.
        Järjestelmän pitäisi tarkkailla bilerin lämpötilaa ja lämmittää sähköllä, jos lämpö laskee liian alas. Pitäisi olla kaksi termarin. Toisella ylläpidetään 55 astetta ja toisella tulistetaan aurinkosähköllä 80 asteeseen, silloin kun pasitaa. Tulistusolisi kytketty vain aurinkosähkölle.


      • 2000a
        pohdintaa kirjoitti:

        Kausienergia on kesällä halpaa, mutta talvella kallista. Muutatko sähkösopimusta puolivuosittain kausisähköstä normaalisähköön.
        Pörssisähkölä lämmittäisi kesällä halvalla, mutta talvella pärssisähkö on todella kallista.

        Siirto maksu noin 6,5cen/kwh sähkö 4,5cen kwh.mielenkiinto on pois koko touhusta.Jos ottaa pörssisähkön niin yöllä daa halvalla mutta kun päivällä tarvii niin saa olla tarkkana mikä on lopputulos kun voi maksaa tosi paljon


      • pohdintaa
        siinäparipalaapeliin kirjoitti:

        No jos JOS minulla on vaikka se 1kW paneelisto pihalla joka vielä tekee kiusaa auringolle seuraamalla sitä aamusta iltaan, ok.

        Niin, ja se paneelisto on invertillä verkon yhdessä vaiheessa kiinni, jossa on myös se vesivaraaja, niin eikö silloin jokainen kilowatti paneelista tulevana ole pois sähkölaskusta!
        Jos haluat hiukan tätä systeemiä parantaa, voit laittaa varaajaan ylimääräisen termostaatin, joka auringon aikana nostaa lämpöä hiukan korkeammalle, vaikkapa 75-80 asteeseen, huomioiden määräykset ja suosituksetkin.

        Verkkoinvertterissä VOI olla, en ole varma, mutta voisi olla jos on älykäs laite, niin vapaasti käytettävä relekärki josta myös saisi tiedon milloin aurinkoshköä on käytettävissä. Tällä voisi ohjata sitä kontaktoria joka vaihtaa termostaatin normaalin ja kuumemman välillä.

        Muuten ihan hyvä juttu, mutta normiboilerissa ei ole kahta termaria tai kyseistä ohjauselektroniikkaan. Boileri pitäisi vaihtaa, mikä ei taas kannata.
        Itse vahvasäkökytkentöjen tekeminen olemassa olevaan boileriin ei ole laillista ja johtaa esim. palotapauksissa vakuutusturvan katoamiseen.
        Aurinkoa seuraava aurinkopanelisto ei ole taloudellisesti kannattava, sillä telineetä tulee saman hintainen kuin itse panelistosta. Rahojaan ei saa ikinä takaisin.
        Jos aurinkopaneeliston verkkoinvertteri kytketään kontaktorilla varaajaan, niin tarvittaisiin mieluummin kolmivaihe järjestelmä ja vähintään 3kW panelisto. Tää alkaa olemaan ylimitoitettu eikä kustannustehokas. Boileri voidaan kytkeä myös yksivaiheisesti , jolloin paneliston tehoa voidaan pienentää. Tosin tällöinkin pitäisi olla noin 2kW paneelitehoa.
        Suurin ongelma aurinkosähkön hyödyntämisessä tavallisen omakotiasujan tapauksessa on se, ettei ole valmista kaupallista toteutusta. Sähköä kyllä pystytään tuottamaan automaattisesti, mutta kulutuksen automaattinin ohjausjärjestelmä on vielä tekemättä.
        Luulisi tälläisia jo löytyvän, sillä aurinkosähköä käytetään jo aika laajalti. Löytyykö valmistajia?


      • tuskanparahdus
        pohdintaa kirjoitti:

        Muuten ihan hyvä juttu, mutta normiboilerissa ei ole kahta termaria tai kyseistä ohjauselektroniikkaan. Boileri pitäisi vaihtaa, mikä ei taas kannata.
        Itse vahvasäkökytkentöjen tekeminen olemassa olevaan boileriin ei ole laillista ja johtaa esim. palotapauksissa vakuutusturvan katoamiseen.
        Aurinkoa seuraava aurinkopanelisto ei ole taloudellisesti kannattava, sillä telineetä tulee saman hintainen kuin itse panelistosta. Rahojaan ei saa ikinä takaisin.
        Jos aurinkopaneeliston verkkoinvertteri kytketään kontaktorilla varaajaan, niin tarvittaisiin mieluummin kolmivaihe järjestelmä ja vähintään 3kW panelisto. Tää alkaa olemaan ylimitoitettu eikä kustannustehokas. Boileri voidaan kytkeä myös yksivaiheisesti , jolloin paneliston tehoa voidaan pienentää. Tosin tällöinkin pitäisi olla noin 2kW paneelitehoa.
        Suurin ongelma aurinkosähkön hyödyntämisessä tavallisen omakotiasujan tapauksessa on se, ettei ole valmista kaupallista toteutusta. Sähköä kyllä pystytään tuottamaan automaattisesti, mutta kulutuksen automaattinin ohjausjärjestelmä on vielä tekemättä.
        Luulisi tälläisia jo löytyvän, sillä aurinkosähköä käytetään jo aika laajalti. Löytyykö valmistajia?

        Niin niin aina sama sääntöviidakko pelotteet ja uhkailut ovat vastassa jokaista innovaatisuutta mitä pieni ihminen voi mökissään kokea pilvisenä päivänä.

        Ei ihme jos suomi on suossa ja alemmaksi painuu joka päivä. Kohta pitää kai olla joka ruokakunnassa jokin virkamies vahtimassa ettei sulakkeisiin kosketa ilman normitettuja käsineitä leimattua turvajakkaraa ja valjaita.

        ihmeellinen kansa.

        mitään kaupallista ei aiheeseen koskaan tule, ennekuin se on käynyt läpi miljoona testiä ja olettamusta mahdollisesta vahingosta sadan vuoden periodilla, siitä pitää huolen koko yhteiskunnan kyttäysviidakko.

        Ja kun s evihdoin tulee testiputken ja laillisuusviidakosta läpi rämpineenä sen hinta on sellainen etteis itä kukaan osta varsinkaan rajojen ulkopuolella.

        siihen asti kiinalainen on myynyt meille jo kahdet paikat hampaisiin uuden lonkat ja tekosilmän jolla sitten ihmettelemme omaa kovaa kohtaloamme.


      • pohdintaa
        tuskanparahdus kirjoitti:

        Niin niin aina sama sääntöviidakko pelotteet ja uhkailut ovat vastassa jokaista innovaatisuutta mitä pieni ihminen voi mökissään kokea pilvisenä päivänä.

        Ei ihme jos suomi on suossa ja alemmaksi painuu joka päivä. Kohta pitää kai olla joka ruokakunnassa jokin virkamies vahtimassa ettei sulakkeisiin kosketa ilman normitettuja käsineitä leimattua turvajakkaraa ja valjaita.

        ihmeellinen kansa.

        mitään kaupallista ei aiheeseen koskaan tule, ennekuin se on käynyt läpi miljoona testiä ja olettamusta mahdollisesta vahingosta sadan vuoden periodilla, siitä pitää huolen koko yhteiskunnan kyttäysviidakko.

        Ja kun s evihdoin tulee testiputken ja laillisuusviidakosta läpi rämpineenä sen hinta on sellainen etteis itä kukaan osta varsinkaan rajojen ulkopuolella.

        siihen asti kiinalainen on myynyt meille jo kahdet paikat hampaisiin uuden lonkat ja tekosilmän jolla sitten ihmettelemme omaa kovaa kohtaloamme.

        Ajattelet aika lyhytnäköisesti. EI sääntöviidakkoa ole turhan takia tehty. Minua ainakin pelottaa kamalasti, jos näen jossain talossa isännän itse tekemiä kytkentöjä, sillä suurin osa ei ymmärrä sähköturvallisuudesta yhtään mitään. Tuskin haluamme sähkötapaturmakuolemien taantuvan kehitysmaiden tasolle.

        Laillisiat ja pitkäikäiset järjestelmät eivät ole juuri kalliimpia kuin viritelmät kunhan toteutus on ammatimainen. Viritelmät tulevat yleensä kalliiksi hajoamisten ja huoltokustannusten muodossa.


    • ettäainajohonkintyssää

      Rakentelija voisi hyödyntää esm kiukaan kolmivaiheisia termostaatteja, joista jokaisen vaiheen kytkentäpisteen voi säätää porrastaen, siitä saisi helpolla mahdollisuuksia vesipöntön ohjaukseen!

      toki taas edellyttää niitä sähkölupia ja osaamista, kuten kaikki sähkön roplaamiset.

      • pohdintaa

        Mitenkä tuo kolmivaihetermostaatti toimii. Minkälainen on sen anturiosa ja pystyykö säädön saamaan niinkin alas kuin 55-80 astetta.
        Normi boilerissahan on putki johon kapillaaritermostaatin anturi ja ylilämpösuoja työnnetään.
        Markkinoilta löytyy 300 lirtan boileri kahdella vastuksella ja termostaatilla sekä tasokeräimien vesikierukalla. Hintaa tuolle tulee noin 1500 euroa. Normaalisti lämmitetään yläosaa ja auringon vois kytkeä alempaan vastukseen ja lämmittää koko vesitilavuutta. Ongelma vain on siinä, että ei kannata, jos boilerin joutuu vaihtamaan.
        Teoriassa aurinkosähköllä voisi ajatella lämmittävän tavallisen kokoisella boilerilla alle puolet vuoden tarvittavasta lämpimästä vedestä. säästöä voisi saada satasen henkeä kohden edellyttäen laitteiden toimivan optimoidusti. Todennäköinen säästö olisi tätäkin pienempi ehkä noin 50e luokkaa, sillä osa lämmöstä tehtäisiin aina verkkosähköllä vaikka aurinko olisikin päivällä paistanut.


      • auringostavettä
        pohdintaa kirjoitti:

        Mitenkä tuo kolmivaihetermostaatti toimii. Minkälainen on sen anturiosa ja pystyykö säädön saamaan niinkin alas kuin 55-80 astetta.
        Normi boilerissahan on putki johon kapillaaritermostaatin anturi ja ylilämpösuoja työnnetään.
        Markkinoilta löytyy 300 lirtan boileri kahdella vastuksella ja termostaatilla sekä tasokeräimien vesikierukalla. Hintaa tuolle tulee noin 1500 euroa. Normaalisti lämmitetään yläosaa ja auringon vois kytkeä alempaan vastukseen ja lämmittää koko vesitilavuutta. Ongelma vain on siinä, että ei kannata, jos boilerin joutuu vaihtamaan.
        Teoriassa aurinkosähköllä voisi ajatella lämmittävän tavallisen kokoisella boilerilla alle puolet vuoden tarvittavasta lämpimästä vedestä. säästöä voisi saada satasen henkeä kohden edellyttäen laitteiden toimivan optimoidusti. Todennäköinen säästö olisi tätäkin pienempi ehkä noin 50e luokkaa, sillä osa lämmöstä tehtäisiin aina verkkosähköllä vaikka aurinko olisikin päivällä paistanut.

        Kiukaan termarit näyttää alkavan ihan huonelämmöstä, ja niissä on pitkä putkikapillaari jonka pulppiosa yleensä kolme- neljä milliä paksu ja pituutta kymmenkunta senttiä, eli aivan erinomainen anturiputkeen vesikuumennusvastuksille.

        OSON -varaaja olisi ehkä markkinoiden paras, niitä tarjoaa mm Kaukomarkkinat lämpöpumppuversioihin, ja taita a Rautiaketjukin niitä myydä.
        niissä on paljon vaihtoehtoja ja useita vastusaukotuksia sekä anturiputkelle paikkoja.
        Norjalainen tuote jossa mm suoraan lämpöpumpuille sopivat 45 Baarin kierukatkin joissakin malleissa.


      • 2000a
        auringostavettä kirjoitti:

        Kiukaan termarit näyttää alkavan ihan huonelämmöstä, ja niissä on pitkä putkikapillaari jonka pulppiosa yleensä kolme- neljä milliä paksu ja pituutta kymmenkunta senttiä, eli aivan erinomainen anturiputkeen vesikuumennusvastuksille.

        OSON -varaaja olisi ehkä markkinoiden paras, niitä tarjoaa mm Kaukomarkkinat lämpöpumppuversioihin, ja taita a Rautiaketjukin niitä myydä.
        niissä on paljon vaihtoehtoja ja useita vastusaukotuksia sekä anturiputkelle paikkoja.
        Norjalainen tuote jossa mm suoraan lämpöpumpuille sopivat 45 Baarin kierukatkin joissakin malleissa.

        Entä se termarin sopivuus dc sähkölle.paljon on siitä valokaaresta puhuttu,mene ja tiedä


      • sellaistakin
        2000a kirjoitti:

        Entä se termarin sopivuus dc sähkölle.paljon on siitä valokaaresta puhuttu,mene ja tiedä

        Niin no ei se ole tasavirtaa jos invertteri on käytössä.

        DC sähkölle on mahdollista käyttää elektronisia kytkimiä, ei ole valokaariongelmaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      98
      3060
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      43
      1147
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1132
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      51
      1025
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      32
      987
    6. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      858
    7. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      852
    8. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      837
    9. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      44
      822
    10. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      24
      771
    Aihe