Vaarallinen levada

Talviasukas16

Levada Bom Sucesso, joka laskeutuu Montesta Jardim Botanico puutarhan länsipuolelta Funchalin keskustaan, on osoittautunut poikkeuksellisen vaaralliseksi. Kahden vuoden aikana reitillä on kuollut neljä turistia rotkoon suistumisen seurauksena. Viimeisin tapaus sattui eilen.
Reitti on helposti saavutettavissa ja se löytyy useimmista kartoista. Siitä johtuen sillä liikkuu paljon turisteja, vaikka se ei ole suositeltavien levadojen luettelossa. Olen kävellyt levadan kerran, en suosittele reitille lähtemistä.

35

1542

Vastaukset

 • Miksiköhän tuollaista reittiä ei suljeta? Onko siellä edes varoituksia vaarallisesta reitistä?

  • Levadat on jaoteltu vaarallisuuden/helppouden mukaan kolmeen luokkaan.
   Lisäksi on muita polkuja ja reittejä,joilla ei ole levadan nimeä.

   Luontoa ja maastoa riittää käveltäväksi, kiivettäväksi tai kontattavaksi.
   Levadan vaikeustaso pitää tarkistaa jo suunnitelmaa tehdessä.

   Myös sää esim.kova tuuli voi muuttaa reitin hetkessä hyvin hengenvaaralliseksi.
   Maanvyörymiä sattuu etenkin pitkän sateen aikana/ jälkeen ja levadoita suljetaan.

   Netistä löytyy Madeiran levadakarttoja,juutubessa on kuvattu niillä vaelluksia.

   Levadaoppaita myydään kaupoissa,turistitavarakioskeissa ym. eri kielisinä painoksina,myös suomeksi mutta ei joka myymälässä.

   R-kirjaimella alkava opas on kaikkein paras.Uusi,päivitetty painos ilmestyy vuosittain.Hinta jotain 12-15€.
   Ei paha,siinä on paljon asiaa.Bussiaikatauluja ja kaikkea asiaan liittyvää.

   Bussiaikataulut keskustan ulkopuolelle löytyy parhaiten netistä.
   Myös bussipysäkeillä on hyvää tietoa.Ainakin näkee ajaako bussi sitä kautta vai jotain muuta reittiä.


 • Tuolla etelä-Euroopassa on vähän erilainen meininki. Siellä jokainen kantaa itse vastuun omista tekemisistään, kukaan ei ole holhoamassa. Puolensa on siinäkin kulttuurissa näin suomalaisen näkökulmasta.

  • Niinhän se on loppujen lopuksi, että aikuinen ihminen on itsestään vastuussa. Eihän jotkut näytä jostain syystä pysyvän hotellinsa parvekkeillakaan. Just oli uutinen 19-vuotiaasta suomalaisnaisesta, joka oli tippunut kuolemaansa Phuketissa Thaimaassa. Brittituristeilla on kuulema "oireelle" oikein oma nimikin.


 • Tuolla madeiralla on muuten melko paljon hengenvaarallisia reittejä. Olkaahan ihmiset varovaisia siellä. Mikään eikä kukaan pelasta sinua, jos sinne humpsahdat. satojen metrien pudotuksia tuosta vaan. Minä pelkäsin siellä monessa paikassa. Olihan siellä tietäkin sortunut jatkuvasti. Ehkä niitä on joku kuvannut nettiin?

  • Tiesortumia oli pääasiassa silloin 2010 tulvien aikaan, muutoin tuppaa rapisemaan kiviä ym. teille sateiden aikaan/jälkeen. Eroosio on lisääntynyt, koska metsäpalot on tuhonneet maata kiinteyttää kasvustoa.
   https://www.youtube.com/results?search_query=madeira floods 2010

   Kivien putoaminen ei ole kovin harvinaista ja vuokra-autolla liikkuessa kun niitä havaitsee silloin tällöin ja vielä enemmän asfalteissa vanhoja iskemiä. Kuten myös ylhäältä päin tulleita kivien osumia kaiteisiin.

   Sama pätee levadoihin ja niihin sortumiinkin paremmin kuin teillä.
   Oppaista löytyy pienempi riskisemmät levadat ja monesta levadasta löytyy pitkiä videiota youtubesta, josta voi arvioida kestääkö oma pää vai onko riskit liian suuret ja näyttääkö juuri sieltä erityisen upealla jne.


 • Olen vaimoni kanssa kävellyt kyseisen levadan kolmeen kertaan emmekä pidä sitä erityisen vaarallisena. Toki pitää katsoa mihin astuu, eikä hötkyillä liikaa. Sateen jälkeen voi olla liukasta paikoin. Madeiralta löytyy paljon hurjempiakin reittejä.

  • Joskus tulee vastaan tälläkin levadalla ryhmiö,joissa rouvilla rantasandaalit jaloissa.
   Lähdetään retkelle kaupunkivarusteissa.
   Rotkon pohjalla syyllistä voi etsiä peiliin katsoen,jos kykenee


  • Joo levada on lähinnä alamäkeä "puuportaineen", liukas kuin mikä kostealla. Pahimpina kohtana mieleen jäi purot ylittävät kaarisillat joihin videon mukaan on tullut nyt vaijerikaiteet. Näkemistä levadalla aika mitättömästi.


 • Olen kävellyt kyseisen levadan ja se on erittäin vaarallinen. Paikoin tie on sortunut ja erittäin kapea & kivikkoinen. Kuolemantapauksia levadalla on useita. Opas ei varoittanut meitä levadasta, mutta jälkeenpäin kuulimme paikallisilta useista kuolemantapauksista ja paikalliset neuvoivat pysymään sieltä pois. En voi suositella kenellekään.

 • Ei ole todellakaan vaarallisemmasta päästä.Madeiralla on satoja levadoita, ei opas niistä kaikista voi edes erikseen varoitella.

 • Uskaltaako Bom Sucessolle mennä nyt metsäpalojen jälkeen? Onko kenelläkään tietoa, miten palot vaikuttivat alueeseen?

 • Alue on palanut kokonaan, en suosittele.

  • Kiitos tiedosta, Talviasukas16!

   Kylläpä harmittaa, ettemme kävelleet tuota levadaa viime kesänä kun olimme ensimmäistä kertaa Funchalissa. Pohdinkin, että miten on mahtanut käydä niille "puuportaille" palossa. Ja ilmeisesti metsäpaloalueella maanvyörymiä sattuu helpommin varsinkin sateella.


  • Jälleen uusi kuolemantapaus tällä levadalla. Turisti putosi ja kuoli eilen. Tämä on jo viides kuolemaan johtanut onnettomuus kahden vuoden aikana.


 • Portugalia ja sen vaikeusasteiltaan eri tasoisia Levadoja en tunne, mutta ranskalainen kulttuuri ja sen vuoristo on tutumpaa, mutta varmasti keskeiset yhtäläisyydet pätevät kaikissa vuoristoissa.

  Ranskassa kokeneet vuoristoihmiset ja niiden retkioopaat, sekä poliisi ja pelastusyksiköt ovat kerta toisensa jälkeen tyrmistyneitä miten vuoristo-olosuhteita tuntemattomat turistit tai paikallisen maan kaupunkilaiset suuressa naiviudessaan lähtevä pitkillekin patikkareissuille täysin epärelevantein varustein, eli ilman asianmukaista varustusta.

  Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu juuri tuolle kategorialle, vaikka valitettavasti joskun luonto sääolosuhteineen yllättää kokeneemmatkin, mutta harvemin, sillä kokeneet osaavat varustautua, sekä myös olla lähtemättä jos olosuhteet ovat riskialttiit, sekä osaavat myös tehdä U-käännöksen jos olosuhteet muuttuvat kesken suunnitellun patikkareissun liian riskialttiiksi, jonka arviointi vaatii sekin kokemusta, olosuhteiden lukutaitoa ja realismia.

  Yksi perusasia on asianmukaiset varusteet (ensiapukin), säätiedotteiden tunteminen (lisäksi vuoristossa sää voi muuttua radikaalisti hyvinkin nopeasti), paikallisten 'vuoristolaisten' ja mieluusti vuorioppaiden kanssa keskustelu ja ennen reisuun lähtöä kertoa jollekin minne ja millä aikataululla on lähdössä.

  Sitten vuoristoretkien lisäksi on vielä fyysisemmät Via Ferratat joita on mm. Ranskassa ja paljon toisaallakin.

  Via Ferrata France: http://www.viaferrata-fr.net/

  Via Ferrata France: http://www.viaferrata.org/index.php/en-us/via-ferrata/europa/france/map-via-ferrata-in-france.html

  ;-)

 • Kävelin viime vuonna Bom Successon ja se on erittäin, erittäin vaarallinen. Olimme hyvin varustautuneita, mutta reitti osoittautui huomattavasti pahemmaksi kuin kuvittelimme. Pienikin horjahdus aiheuttaa varman kuoleman, en voi suositella.

 • Ja sitten täällä on näitä, jotka vähättelevät vaarallisuutta ja ovat kiertäneet levadan takaperin juosten tai käsillään kävellen, tosiasiassa nämä patsasteliat eivät todennäköisesti ole koskaan edes käyneet Madeiralla, kunhan tuuli heidän huulia heiluttelee.

  Ottakaa ihan tosissaan nuo varoitukset, mm. märät puurappuset, kalliot ja juurakot ovat tosi viheliäiset liukkaudellaan.

  ja asiallisten vaellusvarusteiden lisäksi hyvät hanskat, joilla voi huoletta ottaa tukea kalliosta pelkäämättä naarmuja tai ottaa kiinni ikävämmänkin näköisestä juurakosta tai vastaavasta

  • Näin on, kannattaa vielä mennä levadalle jossa on paremmat maisemat... märkiä metsäpolkuja voi tampata kotosuomessakin kyllästymiseen asti.


 • Ne jotka pitävät tätä vaarallisena, eivät ole käyneet oikeasti vaarillisilla levadoilla.Tämähän
  lähinna metsäpolkua, joskin aika jyrkkää sellaista.Ehkä tänne vain eksyy enemmän ihmisiä
  Monten hissin myötä.Toki henkensä voi täälläkin menettää, niin kuin kaikkialla muuallakin
  Madeiran poluilla/levadoilla.

  • Moni hyvä levada on kyllä sellainen, että saa todella yrittää jos meinaa että henki lähtisi tai olisi vakavan loukaantumisen riski, kuitenkin näiltä on tarjolla huimat maisemat ilman huimausta. Sitten on niitä johon terveellä turvallisuustajulla oleva ei lähde ollenkaan, kun pienikin sivuaskel tai horjahdus ja soon moro.
   Kaikkea näitä voi katsoa vaikka juutuupista, josta tämänkin keskustelun levadan löytää ja voi tehdä johtopäätelmiä muutamasta todellisesta riskipaikasta.


  • Riskinarvio kirjoitti:

   Moni hyvä levada on kyllä sellainen, että saa todella yrittää jos meinaa että henki lähtisi tai olisi vakavan loukaantumisen riski, kuitenkin näiltä on tarjolla huimat maisemat ilman huimausta. Sitten on niitä johon terveellä turvallisuustajulla oleva ei lähde ollenkaan, kun pienikin sivuaskel tai horjahdus ja soon moro.
   Kaikkea näitä voi katsoa vaikka juutuupista, josta tämänkin keskustelun levadan löytää ja voi tehdä johtopäätelmiä muutamasta todellisesta riskipaikasta.

   Hieno kirjoitus. Todellakin: Madeiralla on kasapäin upeita, helppoja, vaativia, mutta samalla myös kohtuullisen turvallisia levadoita. Minä käyn levadoilla maisemien, kasvillisuuden ja raikkaan ilman vuoksi, en etsimässä hengen vaaraa, enkä ymmärrä, miksi joku menee Madeiralle asti vaarantamaan henkensä, koska senhän voi tehdä vaikka kotitiellä juoksemalla mahdollisimman läheltä liikkuvan auton edestä. Turvallisia levadoita jokaiselle.


  • Ottaisin mielelläni vinkkejä levadoista, jotka ovat riittävän turvallisia (en nyt tarkoita maantietä) ja maisemat olisivat upeita ja joiden pituudet olisivat n.6 kilometrin luokkaa. Jos on reissussa autolla, onko nuo reitit lenkkejä, jolloin palattaisiin lähtöpaikkaan, vai palataanko aina samaa reittiä takaisin.


  • eka_levada kirjoitti:

   Ottaisin mielelläni vinkkejä levadoista, jotka ovat riittävän turvallisia (en nyt tarkoita maantietä) ja maisemat olisivat upeita ja joiden pituudet olisivat n.6 kilometrin luokkaa. Jos on reissussa autolla, onko nuo reitit lenkkejä, jolloin palattaisiin lähtöpaikkaan, vai palataanko aina samaa reittiä takaisin.

   Vaikka Balcoes (helppo ja nopea), 25 Fontes/Risco ja Achada-Pico Ruivo (ei levadaa eli kastelukanavaa). Kaikki nämä voi kulkea edestakaisin tai jatkaa muualle.
   Madeiran turistisivuilta löytyy suosituimmista turistilevadoista lyhyet oppaat (vastaavat kuin levadoiden opastauluissa). Valitettavasi s24 automaattisiivoaja ei pifä madeira-aiheisista linkeistä, joten en laita, googlaa visitmadeira ja sieltä, what to do ja activies/walks.

   Kaksi ensinmainittua on ruuhkaisia, joten mene heti aamusta, jotta saat auton parkkiin ja 25 fontesilla ei tarvitse väistellä vastaantulijoita koko aikaa.
   Muitakin helppoja on, mutta maisemat on sitten makuasia, moni on liian pitkiä omaan tarpeeseen ja ei oikein onnistu vuokra-autolla.

   Itse olen suunnitellut vielä käyväni Caldeirão Verdellä, mutta 6,5 km x2 ei ole vielä innostanut.


 • Madeiran itsehallintoalueen hallitus on myöntänyt 400000 € Babosasin ja Romeiros kylän välisen kävelytien kunnostamiseen. Samassa yhteydessä myös levada Bom Sucesso tulee kunnostetuksi. Levada kunnostetaan, koska se on turistien suosima reitti, mutta kohtalokkaan vaarallinen. Viimeisten kahden vuoden aikana reitillä on kuollut viisi turistia, useita on loukkaantunut ja myös eksyneitä on jouduttu pelastamaan alueelta.

 • Käymme Madeiralla ja tuolla Bom Successolla vuosittain, lapset ja lapsenlapsikin (n. 10-vuotias tuolloin) välillä mukana. . Emme edes tajunneet, että sitä sanotaan levadaksi, kun ensimmäisen kerran lähdimme Montesta laskeutumaan alas n. 10 vuotta sitten. Ei koettu sitä kovinkaan vaikeaksi tulla alas.
  Nyt ollaan jo kuusikymppisiä. Kaikki muut vuodet kulku on sujunut hyvin- pientä jännitystä elämään!-mutta viime talvena helmikuussa lähdimme matkaan, vaikka reitin alussa oli kyltti maanvyörymistä. Päätettiin, että mennään niin pitkälle kuin päästään. Kasvillisuutta ei metsäpalon jäljiltä ollut kuin eukalyptuksia ja jotain hentoa vihreää, josta erotti polun. Sortumia oli paljon ja polkua ei välillä missään, joutui kiertämään. Kerran roikuin jossain rinteellä hiiltyneestä puunrungosta paniikissa.
  Selvisimme hengissä, verinaarmuilla ja jalat mustana hiiltyneistä puista ym. Samalla pelastimme saksalaisen nuorenparin, joka oli eksynyt, eikä löytänyt turvallista reittiä. Ensi kertaa pelkäsin henkeni puolesta tällä polulla.
  Nyt täällä on talvimyrsky, vettä tulee kaatamalla, tuulee kovasti. Voi olla, että tänä vuonna etsimme mieheni kanssa turvallisemman levadan. Ja jos Talviasukas17 (kiitos tiedoistasi) tai joku muu kuulee, koska Bom Succeso kunnostetaan, voitko laittaa viestiä palstalle?

  • Kehnot pitää kelit olla, kun Visitmadeira sivustolla olevista levadoista kaikki suljettu (Temporarily Closed),
   IPMAn sääennuste lupailee että ensi viikosta alkaen hieman parempaa. Toivon mukaan Forecan 4 vkon ennuste pitää paikkansa, jolloin omalla reissulla olisi taas hyvät kelit ;))


  • Previsao kirjoitti:

   Kehnot pitää kelit olla, kun Visitmadeira sivustolla olevista levadoista kaikki suljettu (Temporarily Closed),
   IPMAn sääennuste lupailee että ensi viikosta alkaen hieman parempaa. Toivon mukaan Forecan 4 vkon ennuste pitää paikkansa, jolloin omalla reissulla olisi taas hyvät kelit ;))

   Siltähän tuo myös näyttää webkameroistakin katsoen.
   Useat kerrat juuri tähän aikaan siellä olleena on sattunut aina hyvät kelit aiemmin.
   Webcams travel sivustolla on kameralinkkejä ja kuvatallennuksia eri vaihtoehdoilla esim. 24h, 30 pv ja 12 kk.


  • Previsao kirjoitti:

   Siltähän tuo myös näyttää webkameroistakin katsoen.
   Useat kerrat juuri tähän aikaan siellä olleena on sattunut aina hyvät kelit aiemmin.
   Webcams travel sivustolla on kameralinkkejä ja kuvatallennuksia eri vaihtoehdoilla esim. 24h, 30 pv ja 12 kk.

   Runsaasti myrskyuutisia mm. madeiraislandnews:in sivuilla mm. mereen huuhtoutunut 60 v britti Praia Formosassa kun oli kuvaamassa meren käyntiä.
   Encumeadassa reippaan kokoisia rakeita.
   Veden tulvimisia ja veneet pitkin rantakatuja mm. Madalena do Marissa.
   https://www.youtube.com/watch?v=-05EChI9u40
   https://www.youtube.com/watch?v=bJOXeGcIgn8
   Lehteen en laita linkkiä kun siivoaja iskee siihen.


 • Tämä talvi on ollut kyllä miesmuistiin harvinaisen sateinen ja myrskyinen. Panee harkitsemaan tarkkaan, viittiikö tuonne talviaikaan matkustaa.

  • Olen asunut Madeiralla marraskuun alusta lähtien. Marraskuu, joulukuu ja tammikuu ovat olleet saaren eteläpuolella harvinaisen kuivia, sadetta on toivottu. Helmikuu oli tavanomainen, sadetta on ollut tavalliseen tapaan. Vasta nyt viimeinen viikko on ollut haitallisen sateinen ja vahinkoja aiheuttaneita myrskypäiviä on ollut kolme. Kymmenen vuoden kokemuksella (marrakuu - huhtikuu) voin sanoa, että ilmasto on muuttunut kuivempaan ja lämpimämpään suuntaan.


 • Veikkaan että iso osa kuolemantapauksista on sattunut levadan yläpäässä jossa levada kiertää suurta pystyseinäistä rotkon seinää jolla ei paikoitellen ole lainkaan turvavaijereita. Sinne ei todellakaan kannata kokemattoman mennä ja jos on taipumusta huimaukseen niin ehdottomasti on pysyttävä sieltä pois.

  • Tuo edellisessä kommentissa mainittu kohta on Levada dos Tornosia. Levada Bom Succeso on nyt kunnostustyön kohteena, aluehallitus on antanut siihen määrärahan. Reitille on ollut kävelykielto, joka on merkitty maastoon. Viime kesänä sinne meni kielloista huolimatta kulkijoita ja useita jouduttiin pelastamaan viranomaisten toimesta. Kunnostustyön tämänhetkisestä tilanteesta minulla ei ole tietoa.


 • Bom Successo tällä hetkellä palojen jälkeen kunnostettu ja kaiteita lisätty. En mennyt itse vielä, mutta jututin paikallista henkilöä tässä Montella ja hän totesi että paljon ihmiset sitä nyt kulkevat.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

 • VilleGallesta eronnut Veronica Verho pyörsi päätöksensä: ”Kaksi vuotta sitten sanoin, etten koskaan…!”
 • Koira pois Terhokodista! Janita Lukkarinen käy kilpajuoksua ajan kanssa: ”Joka päivä enemmän kipuja!”
 • Salasuhde paljastui! Paula Vesalan rakas on suosikkinäyttelijän veli – edustivat yhdessä Lontoossa Star Wars -elokuvan ensi-illassa!

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  179
  3568
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1097